Rămâi conectat

Știri

Cum ne comportăm la birou: Codul bunelor maniere

Publicat

în

Să fii un gentleman nu e nicidecum un lucru demodat – ci un avantaj în orice situaţie socială. Bineînţeles, şi bunele maniere s-au schimbat de-a lungul timpului şi nu mai sunt astăzi atât de dependente de formalism şi ceremonialism. Însă, dacă vei găsi în viaţa reală un cod comportamental pe care ar trebui să-l urmăreşti indiferent de afinitatea ta (sau lipsa ei) faţă de ideea de a-ţi filtra atitudinea în funcţie de o grămadă de factori sociali, acela e codul business – sau simplu, normele comportamentale pe care ar fi bine să le respecţi la muncă.

Dacă în viaţa socială, manierele dau în multe situaţii întâietate femeii, în mediul profesional în schimb, totul se învârte în jurul ierarhiei – chiar şi atunci când compania în care lucrezi pare mult mai relaxată în privinţa acestor lucruri. Prima regulă e simplă: angajaţii recunosc autoritatea angajatorilor, iar vânzătorii, pe cea a clienţilor. Ca atare, într-o situaţie tipică de introducere a două persoane care nu se cunosc, cea care are rangul sau importanţa mai mare va primi întâietate. Dincolo de anumite gesturi şi situaţii standard, ce trebuie să ai mereu în vedere, dacă vrei să fii un gentleman şi între 9 şi 18, e să acţionezi cu integritate şi profesionalism, să îţi păstrezi viaţa privată, privată, să fii ferm atunci când interesele companiei o cer, şi diplomat întotdeauna.

Ce e bine să faci, atunci când eşti la birou:

Îmbracă-te cu respect.

Ideal e să te îmbraci elegant, după codul vestimentar al biroului, dar fără a crea o discrepanţă prea mare faţă de cei de acelaşi rang. Desigur, poţi veni îmbrăcat în costum dacă toţi colegii tăi poartă măcar un blazer şi o cămaşă Oxford, în fiecare zi, însă nu fă asta dacă în jurul tău predomină jeans şi hanorace, şi mai ales, nu intra în competiţie cu şeful. Nu vrei să fii acel tip. Indiferent de stilul tău, poartă doar haine curate şi bine călcate. Poţi arăta neglijent cu un blazer motolit şi pantofi murdari, sau îngrijit, dacă porţi cămăşi perfect călcate şi pantofi impecabili.

Păstrează relaţii bune cu colegii.

8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână – uneori se întâmplă să petreci mai mult timp în preajma colegilor decât în mijlocul familiei. Aşa că, gândeşte-te de două ori dacă preferi să menţii distanţa sau să spui lucrurilor pe nume, dacă un coleg ţi se pare pur şi simplu nesuferit, sau dacă preferi să munceşti într-o ambianţă măcar liniştită. Fii prietenos cu cei cu care poţi fi, şi rezervat, dar politicos, cu cei de care nu te poţi apropia.

Păstrează secretele companiei.

Nu divulga niciodată lucruri cu confidenţialitatea cărora ai fost încredinţat şi, mai mult, păstrează o maximă discreţie, atunci când ţi se pun întrebări incomode în privinţa acestora. Dacă interlocutorul nu înţelege (sau se preface că nu înţelege), nu ezita să spui că nu tu eşti cel care decide asupra divulgării cutărui detaliu.

Tratează-ţi inferiorii cu amabilitate şi respect.

Lucru valabil atât pentru cei cu care îi supervizezi, cât şi pentru cei cu care nu prea ai de-a face. E de ajuns să saluţi întotdeauna şi să spui “mulţumesc”, ca să fii mai bine văzut decât unul la fel de competent ca şi tine, dar care îşi fereşte mereu privirea şi grăbeşte pasul.

Înlocuieşte lucrurile pe care le-ai terminat.

Aici intră: cafeaua din esspressor, hârtia din imprimantă, hârtia igienică. Mai mult, anunţă-l pe cel responsabil cu aprovizionarea sau cu bunul mers al micilor detalii dacă s-au terminat anumite resurse sau a intervenit vreo defecţiune.

Ce să nu faci, la birou:

Nu-ţi ieşi din fire indiferent de situaţie, şi nu călca pe bătăturile nimănui.

E esenţial să nu-ţi laşi sentimentele uneori puternice să-ţi perturbe bunul mers al muncii. Dacă te confrunţi cu un coleg sau un şef pe care nu îl poţi suferi, oricât ai încerca, schimbă-ţi locul de muncă mai degrabă decât să faci scene (chiar şi atunci când motivele acestora ar fi bine întemeiate).

Nu da vina pe altcineva.

Chiar şi atunci când un incident e în mod nedrept pus pe seama ta, caută să tratezi lucrurile cu diplomaţie, cântărind mai întâi gravitatea consecinţelor: ce câştigi dacă laşi una de la tine versus ce pierzi dacă iei asupra ta greutatea greşelii altcuiva. Dacă nu ai de ce să fii galant şi situaţia e mai gravă, nu demasca vinovatul de faţă cu el – vorbeşte între patru ochi cu superiorul tău.

Nu întârzia la întâlniri.

Chiar dacă în ceea ce priveşte programul, regula sfertului academic poate funcţiona uneori, la întâlnirile fixate, fie că sunt de lucru, cu un client sau cu superiorul, nu te lăsa niciodată aşteptat.

Nu mânca (neinvitat) din mâncarea altcuiva.

Ai râde dacă ai vedea ce antipatii îţi atrage acest gest, dar să ştii că e pe bune. Şi dacă ai făcut-o accidental, nu te oferi să înlocuieşti mâncarea – fă-o înainte ca “păgubitul” să aibă şansa să-ţi spună că “Ah, nu-i mare lucru, nu e nevoie”.

Nu trage cu urechea la convorbirile altora.

Chiar şi atunci când asişti la o convorbire privată prin simplul fapt de a avea biroul în aceeaşi încăpere, nu începe să pui întrebări cu privire la ceva ce ai auzit. Dacă o discuţie e necesară, o va iniţia celălalt.

Nu sta la discuţii private mai mult decât e cazul, în timpul programului.

Chiar şi în cele mai democrate birouri, discuţiile care au ca subiect ceva cu totul în afara sferei muncii nu trec neobservate. Păstrează amănuntele vieţii private la minimum şi evită categoric să pierzi timpul altcuiva, mai ales atunci când acesta chiar are ceva important de făcut.

Sursa:cozacone.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR: Licitația, lansată în SEAP

Publicat

în

Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR

Primăria comunei Crăciunelul de Jos a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație ce privește dotarea cu materiale didactice în cadrul proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale din comuna.

În urma analizei de nevoi desfășurate la nivelul Școlii Gimnaziale Crăciunelu de Jos, s-au evidențiat mai multe aspecte legate de resursele educaționale disponibile pentru elevi și cadre didactice. Constatările arată că lipsa materialelor didactice necesare îngreunează procesul de predare-învățare, iar unele activități educaționale nu se pot desfășura la potențialul dorit.

Pentru a sprijini un act educațional modern și a facilita dezvoltarea competențelor elevilor, este necesară dotarea școlii cu diverse materiale didactice. Aceasta include achiziția de resurse de bază pentru diferite discipline, oferind structuri de lecții și informații esențiale, resurse interactive și instrumente didactice adaptate cerințelor actuale. Utilizarea unor astfel de resurse va contribui nu doar la creșterea competențelor cognitive, digitale și de comunicare a elevilor, ci și la îmbunătățirea întregului proces educațional, oferindu-le oportunități mai variate de învățare practică și interactivă. Scopul principal al acestui demers este de a asigura un mediu de învățare adaptat cerințelor moderne, care să motiveze elevii și să contribuie la formarea unor competențe esențiale pentru viitor. Astfel, s-a identificat posibilitatea accesării unei finanțări nerambursabile prin intermediul apelului de proiecte PNRR/2022/C15/MEDU/I9./I11./I13./I14./ Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe.Valoarea investiției este de peste 285 de mii de lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier

Publicat

în

Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier

Reprezentanții liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia au lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede dotarea a două laboratoare din cadrul instituției de învățământ.
Contractul cuprinde furnizarea de echipamente IT&C pentru proiectul de investiție „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, contract de finanțare nr. 95Smart/2023 Valoarea totală maximă estimată a contractului de furnizare pe 6 luni (include valoarea maximă a tuturor loturilor) este de 532.224,79 lei fără TVA.

Pentru cele două laboratoare ale Liceului de arte „Regina Maria” Alba Iulia se vor achiziționa:
LOT 1 – Echipamente IT & C

Tablă interactivă 75” Buc 1
Tablă interactivă 85” Buc 1
Suport mobil tablă interactivă Buc 2
All-in-one (touchscreen) Buc 1
All-in-one (touchscreen) Buc 17
Cameră de documente Buc 2
Servicii de instalare Buc 2
Tabletă lidar – profesională 12,9” + tastatură + stylus Buc 10
Tableta grafică Buc 6
Tableta grafică Buc 10
LOT 2 – Echipamente audio-video

Kit 16 x Ochelari VR Buc 1
Ochelari VR (SL)Buc 10
Kit sistem videoconferință Buc 1
Kit sistem videoconferință Buc 1
Sistem sunet Buc 2
LOT 3 – Echipamente 3D

Scanner 3D Buc 2
Creion 3D Buc 18
LOT 4 – Kit-uri robotice

Robot cu braț multifuncțional Buc 2
Pachet 12 Kituri robotice Buc 2
LOT 5 – Pachete software

Software educațional Buc 2
Conținut educațional – Laborator digital Buc 2
Platformă e-learning creare conținut educațional (20 profesori, 1 an) Buc 1
Software specializat grafică și producție digitală Buc 1
Software specializat arte (muzica & grafica) Buc 1
LOT 6 – Mobilier

Mobilier STEAM (Masa si scaun) Buc 10
Mobilier imprimantă 3D Buc 2


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

22 noiembrie: Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 16.00, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, are loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură „Lucian Blaga”.

Cartea lunii noiembrie este „Minți geniale”, scrisă de Gordon Korman și poate fi împrumutată de la Secția împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Romanul scris de Gordon Korman este unul captivant și plin de umor, explorând teme precum prietenia, curajul și încrederea în sine.

Cartea spune povestea a patru adolescenți care studiază într-o școală specială pentru copii supradotați, iar acțiunea se centrează pe conflictele lor interioare, dar și pe pericolele care apar atunci când un grup de oameni cu talente extraordinare ajunge să lucreze împreună. Korman reușește să creeze astfel o poveste dinamică, în care cititorul este ținut în suspans, iar umorul subtil și stilul de narare accesibil sunt punctele forte ale romanului.
Dacă v-am trezit interesul, vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru de lectură, un club în creștere, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 -14 ani. Cu siguranță discuțiile pe marginea cărții propuse vor fi savuroase!
Proiectul 3.18 Clubul de lectură Lucian Blaga face parte din Programul 2 Animație culturală și este un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba