Știri
Cadouri pe care nu ar trebui să le oferiți niciodată: Cum alegi cadourile de Crăciun
Osperomancia este arta de a ghici seminificațiile cadourilor primite. Bazându-ne pe indicațiile oferite de această artă citeste pe radiounirea.ro despre ce cadouri nu ar trebui sa oferi niciodată nimănui deoarece sunt aducătoare de ghinion.
Batistele nu sunt cele mai indicate când vine vorba de cadouri. Ele sunt asociate cu lacrimile, deci prevestesc suferința celui ce primește cadoul.
Cuțitele, bricegele, foarfecile sau orice obiecte ascuțite nu trebuie oferite în dar pentru ca acestea “taie” prietenia sau relația dintre cele cel ce dăruiește și cel ce primește. Sunt cateva motive care fac aceste obiecte de neoferit: 1) „taie, rup” prietenia sau relatia respectiva; 2) sunt o sursa naturala de energie „ucigatoare a respiratiei” sau shar chi, care atrage ghinionul asupra celui care primeste obiectul respectiv.
Nici la noi in tara obiectele ascutite nu sunt privite cu bucurie de catre cei care le primesc.
Pietrele semiprețioase (safir, topaz) sunt semn de pagubă dacă sunt primite în dar. Perlele negre sunt aducătoare de boală.
Ceasurile nu sunt neapărat asociate cu eternitatea. In Occident ceasurile sunt considerate cadouri de lux si sunt bine apreciate. In Orient, faptul ca ceasurile masoara trecerea timpului indica indirect faptul ca viata are o anumita durata, ceea ce este considerat inoportun. In limba chineza (cantoneza) a oferi un ceas se spune „soong joong” care suna exact ca termenulchinez pentru „a astepta funeraliile, ceea ce in mod natural este considerat un tabu. Mai pe romaneste suna ca si cum „ti-a sunat ceasul”.
Deși majoritatea cadourilor vin învelite in cutii, acestea nu sunt semne bune. Cutiile aduc săracie.
Farfuriile și papucii/pantofii nu sunt indicate ca daruri într-o relație întrucât sunt asociate cu cearta și despărțirea.In limba chineza (cantoneza) cuvantul pentru „pantofi”, „hai” suna aproape la fel ca „suspin, oftat”, ceea ce inseamna nefericire. A oferi pantofi inseamna a-i dori celui care ii incalta sa ii mearga prost.
Anumite flori sunt interzise în osperomancie. Trandafirii roșii sunt asociați cu despărțirea, iar buchetele de orice flori albe sau roșii oferite bolnavilor treb uie aruncate imediat întrucât reprezintă dorința ca persoana căruia i se dăruiește să moară.
Ce faceti daca aveti un cadou cu adevarat nemaipomenit si stiti ca prietenul il va aprecia extrem de mult si de care se va bucura? Ei, bine, am o vestebuna. Chinezii au un remediu foarte simplu pentru cadourile metalice ascutite. Cereti-i celui cariua ii daruiti obiectul respectiv o moneda in schimb si abia dupa ce o primiti oferiti-i cadoul. Acest schimb simplu simbolizeaza o „cumparare” in loc de un „cadou”. Atata timp cat prietenul „plateste” in mod simbolic pentru acel obiect, atunci el nu mai este considerat un cadou. Dar, acest remediu simplu functioneaza numai pentru obiectele ascutire din metal. La noi in tara se practica acest secret pentru orice cadou considerat inoportun (pantofi, batiste, prosoape, obiecte ascutite, etc). În acest fel, cadoul nu se primește ci este cumpărat.
Cum alegi cadourile de Craciun
In functie de gust
Acest criteriu presupune empatie si spirit de observatie. Daca tu obisnuiesti sa porti bijuterii discrete, dar altcuiva ii plac brosele ostentative, atunci cadoul va trebui sa se muleze pe acea persoana, nu pe gusturile tale. Daca iti plac cravatele sobre, dar colegul tau poarta cravate cu super eroi, atunci alegerea nu ar trebui sa semene cu ceva ce porti tu in mod obisnuit. Pornind de la gusturile specifice ale unei persoane poti gasi ceva potrivit pentru ea,. Acest criteriu se potriveste cel mai bine oamenilor cu preferinte cat mai speciale, care ies din comun, pe care iti este usor sa le observi si sa le gasesti pe piata.
In functie de varsta
Fara sa vrem, si daca nu ne gandim la acest topic, varsta joaca un rol important in spatele mintii noastre. Atunci cand vedem un necunoscut il plasam imediat intr-o categorie de varsta, iar atunci cand cautam sa facem cadouri vom tine automat cont de acest lucru. Probabil nu vom face cadou o experienta cu bungee jumping catre un copil prea mic sau catre o persoana cu probleme de sanatate sau care este prea in varsta. Daca ai la dispozitie o echipa cu varste eterogene, atunci cadourile pot fi oferite la alegere, sau cat mai generale, precum vouchere la magazine generice, sau clasicele tichete cadou, pe care angajatii le pot cheltui asa cum isi doresc, indiferent de grupul demografic in care se regasesc.
In functie de preferinte
Desi nu ar fi ideal sa intrebam pe cineva ce isi doreste, intr-o lume care a devenit atat de plina de optiuni si variata, acest lucru ne salveaza de multe ori. Dar daca incercam sa facem o surpriza sau sa nu ranim sentimentele cuiva, facandu-l sa se simta insuficient de observat, atunci putem fi atenti la nevoile, preferintele si dorintele fiecaruia, inclusiv apeland si complotand cu cei dragi, pentru a afla mai multe informatii. Unele persoana prefera gadgeturi, altele obiecte decorative pentru casa. Unele persoane isi doresc doar experiente, iar altele vouchere la magazine. Pe unii oameni ii poti face fericiti cu bilete la festivaluri sau concerte, pe cand altii isi doresc de Craciun ceva specific sarbatorilor, care sa nu fie neaparat consistent din punct de vedere financiar. Sa ne mulam pe aceste preferinte arata consideratie si respect, deoarece facem un cadou potrivit pentru acea persoana, si nu facem doar un gest pentru a bifa o cerinta sociala.
In functie de gen
Multe cadouri se pot potrivi mai bine unui gen sau altuia, fara a fi sexiste sau nepotrivite, ci pur si simplu pentru ca, statistic, sunt preferate de femei sau barbati. De exemplu, voucherele la saloanele spa sunt foarte potrivite persoanelor de gen feminin, desi in ultima vreme au inceput sa fie apreciate si de barbati. La fel, o zi petrecuta la jocuri airsoft poate parea potrivita pentru barbati, dar poate fi si ceva ce isi doreste o femeie. Genul cuiva ne poate ajuta sa restrangem aria posibila de cadouri potrivite, sau cel putin sa injumatatim posibilitatile, fara sa ajungem la cadouri generice pentru femei sau barbati.
In functie de relatie
Probabil cel mai important criteriu, relatia pe care o ai cu persoana respectiva este cea mai relevanta in alegerea unui cadou. Daca cineva iti este prea apropiat, nu poate primi o simpla lumanare (sau poate o primi o lumanare mai speciala), iar daca cineva iti este doar o cunostinta, probabil nu va primi un cadou de cateva sute de lei. Daca doresti sa le faci cadouri angajatilor tai, atunci trebuie respectate decenta, utilitatea si un mix intre cadouri personalizate si generice.
Astfel, pentru cadourile de Craciun facute la birou, urmatoarele recomandari vor fi de folos:
Nu organiza petrecerea de Craciun prea aproape de zilele de vacanta. Acele zile sunt oricum aglomerate si pline de termene limita. Angajatii trebuie sa se bucure de aceasta experienta, nu sa fie coplesiti de inca o petrecere in ultima saptamana.
Nu forta spiritul sarbatorilor mai mult decat este firesc. Unii pot fi mai sensibili emotional in aceasta perioada, altii pot avea alte traditii, din punct de vedere religios sau al lucrurilor in care cred, altii pot fi obositi de cliseele repetate anual.
Nu organiza un Secret Santa daca nu crezi ca va fi apreciat de echipa sau daca nu este bine gandit, astfel incat sa creeze ocazii de relaxare, bucurie si interactiuni placute.
Gandeste-te la ce face orice companie in aceasta perioada si incearca sa faci ceva diferit. De exemplu, in perioada aceasta, multe ateliere ofera servicii business to business, in care angajatii pot crea decoratiuni de Craciun, sau sa picteze tricouri.
In functie de hobby-uri
O persoana cu multe pasiuni si hobbies este un „dar” pentru cei care doresc sa le faca cadouri, deoarece au mereu nevoie de o noutate, un obiect specific, cateva zile libere de vacanta sau o experienta care sa le bucure sufletul. De aceea, activitatile care fac placere cuiva sunt o sursa minunata pentru a alege cadouri, fie ca este vorba de carti de citit (sau dispozitive pentru carti digitale), sau echipament montan pentru pasionatii de aventura, scrie upromania.ro .
Știri
Ceaiul de mușetel: Lucruri mai puțin știute despre cel mai popular ceai terapeutic
Tot mai multe studii arata ca florile de musetel sunt intr-adevar un remediu pentru o serie larga de afectiuni
In Egiptul antic, de exemplu, florile de musetel erau considerate un panacea, raspunsul la toate afectiunile. Iar ceea ce credeau pe atunci egiptenii incepe sa fie sustinut si de stiinta moderna.
Ceea ce s-a descoperit in ultimile studii este ca un consum regulat de ceai de musetel este corelat cu o crestere semnificativa a nivelurilor in urina de hipurat (un produs rezultat din descompunerea unor compusi pe baza de plante si de glicina (un aminoacid). Musetelul este unul din darurile nenumarate ale pamantului pentru noi. Este un dar neconditionat si extrem de valoros. Prezenta acestor elemente pare sa contribuie la urmatoarele beneficii pentru sanatate ale musetelului:
Stimuleaza sistemul imunitar si lupta cu infectiile asociate cu gripa.
Relaxeaza spasmele musculare si crampele menstruale la femei.
Relaxeaza nervii.
Linisteste stomacul
Reduce inflamatia
Imbunatateste functia ficatului
Ajuta la ameliorarea durerilor de spate
Ajuta la ameliorarea reumatismului
Nivelele atat de hipurati cat si de glicina au ramas ridicate in organism timp de doua saptamani dup a ce participantii la studiu au incetat sa mai bea ceai de musetel. Acest lucru indica faptul ca acesti compusi raman activi pentru o buna bucata de timp dupa ce se consuma ceaiul de musetel.
Ceaiul de musetel este probabil cel mai popular ceai terapeutic pe care oamenii il folosesc pentru a se relaxa si a dormi. Proprietatile sale sedative bine cunoscute il fac sa fie o alegere populara si pentru cei care vor sa scape de anxietate.
Ceaiul de musetel este bogat in antioxidantul quercentin. Quercentinul este un fitochimical care da culoare fructelor si legumelor. Quercentinul este cunoscut pentru faptul ca lupta impotriva deteriorarilor facute de radicalii liberi si astfel este un aliat impotriva cancerului.
Musetelul are nivele ridicate de fosfor. Fosforul joaca un rol important in multe din procesele chimice care se petrec in organismul uman. O lipsa de fosfor este asociata cu letargia si sanatatea precara a oaselor printre altele.
Ceaiul de musetel este foarte bogat in aminoacidul glicina. Acesta joaca un rol important in mentinerea unui sistem nervos sanatos. Dulce la gust, glicina are cea mai simpla structura dintre toti aminoacizii.
Ceaiul de musetel are proprietati puternice antiinflamatoare. Abundenta de antioxidanti din musetel ajuta la reducerea inflamatiei. Musetelul este astfel un aliat foarte bun in lupta impotriva durerilor legate de artrita si reumatism printre altele.
Calitatea apei folosite la ceaiul de musetel este foarte importanta. Cu cat este mai curata si mai pura apa cu care este facut ceaiul de musetel, cu atat mai puternice vor fi efectele sale de sanatate.
Sursa:viataverdeviu.ro
Știri
Liviu Rebreanu aniversat de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, la 139 de ani de la naștere
Liviu Rebreanu aniversat de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, la 139 de ani de la naștere
Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba vor organiza miercuri, 27 noiembrie 2024, pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, aniversarea a 139 de ani de la nașterea prozatorului Liviu Rebreanu.
Activitatea face parte din proiectul 4.4 Monumentele literaturii române, un proiect cultural destinat promovării operelor și scriitorilor români care se regăsesc pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, prin comunicare publică, omagiere, depuneri de flori, activități și manifestări culturale proprii sau în colaborare cu parteneri.
Celebrarea prozatorului Liviu Rebreanu va fi marcată atât în mediul online, pe paginile de socializare ale bibliotecii, cât și printr-un moment solemn de depuneri de jerbe la bustul aflat pe Aleea Scriitorilor din Parcul Central al orașului. Momentul de depunere de flori va avea loc la ora 13:00, moment în care bibliotecara Mariana Bolca va prezenta un medalion bibliografic. La Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, pe tot parcursul zilei, vor fi expuse în cadrul unei expoziții de carte, volumele semnate de Liviu Rebreanu și volume dedicate vieții și operei scriitorului, care pot fi împrumutate atât în regim de sală de lectură cât și pentru studiu acasă.
Liviu Rebreanu s-a născut la 27 noiembrie 1885, fiind primul din cei 14 copii ai învățătorului Vasile Rebreanu și ai Ludovicăi Rebreanu. A urmat școala la Năsăud și Bistrița, iar din 1900 a studiat la Școala Reală Superioară de Honvezi din Sopron. În 1903- 1906 a urmat Academia Militară din Budapesta. La 1 septembrie 1906 a fost repartizat ca sublocotenent la regimentul al doilea de honvezi regali din Gyula, unde pe lângă îndeletniciri cazone, Rebreanu a avut numeroase preocupări literare: lecturi, conspecte, proiecte dramaturgice. La 1 noiembrie 1909 a debutat în presa românească, la Sibiu, unde i-a apărut povestirea „Codrea” („Glasul inimii”). În aceeași revistă, Rebreanu a mai publicat nuvelele „Ofilire” (15 decembrie 1908), „Răfuiala” (28 ianuarie 1909) și „Nevasta” (16 iunie 1911). Dintre operele sale mai amintim nuvelele: „Proștii” (1910), „Catastrofa” (1921), „Norocul” (1921), „Cuibul visurilor” (1927), „Cântecul lebedei” (1927), „Ițic Ștrul, dezertor” (1932); romanele: „Ion” (1920), „Crăișorul” (1929), „Răscoala” (1932), „Gorila” (1938), „Pădurea spânzuraților” (1922), „Adam și Eva” (1925), „Ciuleandra” (1927), „Jar” (1934), „Amândoi” (1940); teatru: „Cadrilul” (1919), „Plicul” (1923), „Apostolii” (1926). La 4 aprilie 1944, fiind grav bolnav, s-a retras la Valea Mare, fără să mai revadă vreodată Bucureștiul. La 1 septembrie a încetat din viață la vârsta de 59 de ani. Peste câteva luni a fost deshumat și reînhumat la Cimitirul Bellu din București. La Aiud a trăit și a scris sora sa, Livia Rebreanu – Hulea, care a făcut o importantă donație de carte bibliotecii aiudene.
Știri
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani
Trasul clopotelor este un obicei care datează de sute de ani însă puțini s-au gândit ce înseamnă cu adevărat acest ritual repetat în anumite zile
Motivul real pentru care bat clopotele la biserică! În funcție de modul în care se trag clopotele, omul poate intui dacă este vorba despre începutul unei slujbe, anunțarea unui deces sau o sărbătoare. Obiceiul a început din necesitatea de a da de veste oamenilor având în vedere că într-o anumită perioadă, calendarele şi orologiile nu erau pe toate străzile.
Clopotele, împreună cu toaca, se trag atunci când încep slujbele sau marchează momente importante din cadrul lor. Clopotele se bat la diverse momente din timpul unei zile liturgice, fie în combinaţie cu toaca şi, de regulă, după baterea acesteia, fie singure. Bătutul clopotelor se face, ca şi toaca, la începutul slujbelor importante şi la unele momente de seama din cadrul acestora, la slujba de seară, la miezul nopţii, de dimineaţă, la începutul Sfintei Liturghii
„Trebuie să aducem la cunostinţa oamenilor învăţătura creştină. N-a auzit nimeni bătaia clopotelor? Clopotele nu bat niciodată pentru amuzament. Ci bat pentru ceva de natură sufletească, ceva care ne atrage atenţia: Cheamă viii, plâng morţii, împrăştie viforele! Împrăştie dracii şi trăsnetele.”, spune părintele Arsenie Papacioc
Inscripţiile întâlnite pe vechile clopote creştine reamintesc rostul lor ocrotitor, de mântuire şi vestire, adeverind cuvintele Scripturii, care zic: „În tot pământul a iesit vestirea lor.“ Misiunea acestora se rezumă în cuvintele întâlnite adeseori pe exteriorul lor:
«Pe vii îi chem, pe morţi îi plâng, fulgerele frâng». Pe ele se mai întâlnesc însă şi alte cuvinte, precum: «Laud pe Dumnezeu cel adevărat, chem mulţimea, adun clerul. Îi plâng pe morţi, alung fulgerele, înfrumuseţez sărbătorile». Clopotele sunt adesea decorate cu motive vegetale, geometrice, scene şi inscripţii, explică Teodor Danalache.
Muzica produsă de clopote este înălţătoare şi, totodată, prezintă un criteriu al armoniei universale. Clinchetul clopotelor sau al clopoţeilor are însă pretutindeni putere de purificare; alungă duhurile rele sau măcar avertizează de apropierea acestora.
Clopotele au fost folosite în trecut pentru a anunţa război, incendii, ciumă sau pentru a anunţa victorii sau pace. Încă de la începutul Epocii Bronzului, toate oraşele şi satele din China aveau câte un turn ce adăpostea un clopot destinat anunţării orei. De asemenea, acest clopot suna şi la apariţia unui incendiu sau a unor calamităţi naturale, scrie romaniatv.net.
-
Știriacum 4 zile
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 4 zile
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 4 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 15 ore
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani
-
Știriacum o săptămână
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum o săptămână
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 3 zile
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum 2 săptămâni
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie