Sport
97 de sportivi români, la Jocurile Olimpice de la Rio: Printre ei și atleta din Alba Iulia, Ana Rodean
Ediţia a XXXI-a a Jocurilor Olimpice de vară moderne va începe, vineri, la Rio de Janeiro, cu participarea a aproximativ 10.000 de sportivi din 207 ţări.
Timp de 17 zile întreaga lume va urmări peste 10.500 de sportivi, care vor lupta pentru medalii în 42 de discipline sportive.
96 de sportivi români vor participa în cadrul a 14 sporturi. Vor fi însoțiți de șapte rezerve. Cele mai numeroase delegații sunt cea de la atletism cu 23 de sportivi și cea de la canotaj cu 18 sportivi. Printre aceștia și atleta din Alba Iulia, Ana Rodean, care va intra în concurs pe 19 august, în proba de 20 km marș.
Mişcarea olimpică a început în antichitate şi a fost readusă la viaţă de Pierre de Coubertin, spre sfârşitul secolului XIX. Este cel mai important eveniment sportiv din lume şi inevitabil a fost afectat de-a lungul timpului de războaie, politică, mişcări sociale, dar şi de fenomene naturale. Sportivi ca Jesse Owens, Nadia Comăneci sau Michael Phelps au făcut istorie. Publicul s-a bucurat şi de spectacolul sportiv, dar şi de tradiţiile create pentru Jocurile Olimpice – ştafeta şi aprinderea flăcării olimpice, defilarea sportivilor şi festivităţile legate de competiţie.
România a obţinut 301 medalii la ediţiile de până acum ale Jocurilor Olimpice de vară, cele mai multe la gimnastică, disciplină în care performanţele Nadiei Comăneci au rămas legendare, relatează News.ro
Nadia Elena Comăneci, prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică. Este câștigătoare a cinci medalii olimpice de aur. Este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX și una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii, din toate timpurile, „Zeița de la Montreal”, prima gimnastă a epocii moderne care a luat 10 absolut. Este primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame.
Ediţia din 1984 a JO a fost cea mai de succes pentru ţara noastră, care a câştigat 53 de medalii şi a încheiat pe locul doi în clasamentul pe naţiuni.
Gimnastica i-a adus României 71 de medalii – 25 de aur, 20 de argint şi 26 de bronz. În canotaj s-au obţinut 37 de medalii, din care 19 de aur, 10 de argint şi 8 de bronz, în timp ce la atletism, România a obţinut 11 medalii de aur, 14 de argint şi 10 de bronz.
Sportivii români au mai câştigat medalii olimpice de-a lungul timpului la kaiac-canoe (10 aur, 10 argint, 14 bronz), lupte (7 aur, 8 argint, 17 bronz), tir (6 aur, 4 argint, 5 bronz), scrimă (3 aur, 5 argint, 7 bronz), nataţie (3 aur, 2 argint, 4 bronz), haltere (2 aur, 7 argint, 4 bronz), box (una aur, 9 argint, 15 bronz), judo (una aur, 2 argint, 3 bronz), handbal (una argint, 3 bronz), călărie (una argint, una bronz), gimnastică ritmică (una argint), rugby (una bronz) şi volei (una bronz).
România nu a avut reprezentanţi la ediţiile din 1896 (Atena), 1904 (St Louis), 1908 (Londra), 1912 (Stockholm), 1920 (Antwerp), 1932 (Los Angeles) şi 1948 (Londra) ale Jocurilor Olimpice. La Antwerp ar fi trebuit să participle 40 de sportivi români la şapte sporturi, dar fondurile adunate au fost insuficiente pentru a asigura deplasarea în Belgia.
Sursa:digi24.ro
Sport
CSM Unirea Alba Iulia – Avântul Reghin, duel în nocturnă pe Stadionul „Cetate”
CSM Unirea Alba Iulia – Avântul Reghin, duel în nocturnă pe Stadionul „Cetate”
Stadionul „Cetate” din Alba Iulia va găzdui un nou meci în nocturnă din liga a treia de fotbal.
Partida dintre CSM Unirea Alba Iulia și Avântul Reghin se va disputa vineri 22 noiembrie, de la ora 18.00.
Uniriștii vin după o victorie în deplasare, 3-1 cu ACS Târgu Mureș.
În runda precedentă Avântul Reghin a jucat tot în deplasare, fiind învinsă cu 2-1 de ACS Mediaș.
foto: facebook CSM Unirea Alba Iulia
Sport
Crosul Unirii, ediția cu numărul 55, în 23 noiembrie, la Alba Iulia
Crosul Unirii, la Alba Iulia: Care este programul evenimentului
Ediţia a 55-a a tradiţionalei competiţii sportive “Crosul Unirii”, se va desfăşura sâmbătă, în Şanţurile Cetăţii din Alba Iulia (în zona restaurantului Gothic)
Primăria Alba Iulia, în parteneriat cu Clubul Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia, invită pasionații de sport, sâmbătă, 23 noiembrie 2024, să participe la tradiționalul Cros al Unirii.
La eveniment sunt așteptați să participe copii, tineri și adulți, apți pentru efort fizic. Organizatorii au pregătit diplome, medalii și tricouri pentru toți participanții.
Program:
10:00 – 10:45 Distribuirea tricourilor
11:00 Start 1 km (copii până la 11 ani)
11:15 Start 2,7 km (categorii de vârstă 12 – 90+ ani)
12:30 Festivitate de premiere
Sport
Volei Alba Blaj, singura echipă neînvinsă în Divizia A1: Victorie și cu Dinamo
Volei Alba Blaj, singura echipă neînvinsă în Divizia A1: Victorie și cu Dinamo
Volei Alba Blaj a rămas singura echipă neînvinsă în Divizia A1 la volei feminin.
Liderul campionatul a câștigat meciul din deplasare cu a doua clasată, Dinamo, care era și ea fără eșec înaintea acestei confruntări. Scorul final al confruntării din Capitală a fost 3-2 pentru vicecampioana României.
În Top 5 sunt pe mai departe Volei Alba Blaj, Dinamo București, CSO Voluntari, CSM Lugoj și Corona Brașov.
Pentru Volei Alba Blaj urmează un alt duel de foc, pe teren propriu, cu CSM Lugoj, sâmbătă 23 noiembrie, de la ora 18.00.
foto: facebook Volei Alba Blaj
-
Știriacum o zi
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 22 de ore
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 5 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 5 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 19 ore
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului