Știri
AJFP Alba: Calendarul obligațiilor fiscale pe luna iunie 2016
Finațele din Alba informează contribuabilii privind calendarul obligațiilor fiscale pentru luna iunie 2016. Sunt anunţate termenele la care se depun declarațiile, alte formulare și plăți.
7 iunie – depunerea formularului 092 „Declarație de mențiuni”, de catre plătitorii de TVA, care au în anul 2016 ca perioadă fiscală trimestrul calendaristic și au efectuat o achiziție intracomunitar de bunuri în luna mai 2016 (pentru schimbarea perioadei fiscale din trimestru în lună , începând cu luna iunie 2016).
[ articol 322 alineat (7) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal]
10 iunie – depunerea “Declarației de mențiuni” – formular 010, de către persoanele impozabile, perioada fiscal este luna/trimestru, care solicită scoaterea din evidența ca plătitor de TVA în condițiile în care nu au depășit cifra de afaceri de 220.000 lei atât în anul 2015, cât i în anul în curs pânã la data solicitării.
[articol 310 alineat (7) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, Ordinul Președintelui ANAF 3698/2015]
– depunerea “Declarației de mențiuni” – formular 010, 070 sau 020, de persoanele juridice, asocierile și alte entități fără personalitate juridic , de persoanele fizice care desfșoar activități economice în mod independent sau exercită profesii libere și de persoanele fizice, altele decât persoanele fizice române care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere, în vederea înregistrării în scopuri de TVA în urma depășirii plafonului de scutire de TVA de 220.000 lei (65.000 euro) în luna precedent . [articol 310 alineat (6), articol 316 alineat (1) litera b) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, Ordinul Președintelui ANAF 3698/2015
27 iunie- depunerea formularului 097 „Notificare privind aplicarea/încetarea aplicării sistemului TVA la încasare”, pentru ieșirea din sistemul TVA la încasare de către persoanele impozabile a căror perioadă fiscal este luna/trimestru care la data de 1 ianuarie 2016 aplic sistemul TVA la încasare, i care se află într-una din următoarele situații:
- au depășit cifra de afaceri de 2.250.000 lei în luna mai 2016
- nu au depășit cifra de afaceri de 2.250.000 lei dar renunță la aplicarea sistemului TVA la încasare
[articol 324 alineat (14) i (16) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal]
– efectuarea plăților anticipate de impozit, pentru trimestrul II 2016, de către persoanele fizice care obțin venituri din: activități independente, cedarea folosinței bunurilor, activități agricole impuse în sistem real, prevăzute la articol 104 alineat (3), precumș i din silvicultură și piscicultură , cu excepția veniturilor din arendare, și a veniturilor pentru care plățile anticipate se stabilesc prin reținere la surăs .
[articol 74 i articol 121 alineat (1)-(4) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal]
– efectuarea plăilor anticipate de contribuții sociale, pentru trimestrul II 2016, de către persoanele fizice care obțin venituri din activități independente, cedarea folosinței bunurilor, activități agricole impuse în sistem real, prevăzute la articol 104 alineat (3), precum și din silvicultură și piscicultură , cu excepția veniturilor din arendare și a celor care realizează venituri din închirierea camerelor, situate în locuințe proprietate personal , în scop turistic.
[articol 151 alineat (2), articol 174 alineat (3) din din Legea 227/2015 privind Codul fiscal]
– depunerea formularului 100 „Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat” pentru obligațiile de plată cu termen lunar și plata acestor obligații. [Ordinul Președintelui ANAF 587/2016, modificat și completat prin Ordinul Președintelui ANAF 1053/2016 ]
- depunerea formularului 112 „Declarație privind obligația de plată a contribuției sociale, impozitului pe venit in evidența nominal a persoanelor asigurate” cu termen lunar și plata acestor obligații de către: – persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajator;
- entitățile asimilate angajatorului care au calitatea de plătitori de venituri din activități dependente, venituri de natur salarial și asimilate salariilor;
- plătitorii de venituri cu regim de reținere la sursă , altele decât cele salariale și pentru care exist obligația plății contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate și contribuției individuale de asigurări sociale de stat, după caz; – instituțiile publice care calculează , re in, plătesc și după caz suport contribuții sociale obligatorii în numele asiguratului;
- angajații rezidenți sau nerezidenți care își desfășoară activitatea în România și obțin venituri din salarii de la angajatori nerezidenți care nu au sediul social sau reprezentanța în România, în cazul încheierii de acorduri cu angajatorii nerezidenți privind declararea și plata impozitului și contribuțiilor sociale individuale și cele ale angajatorului;
- angajatorii nerezidenți care nu au sediul social sau reprezentanța în România, pentru contribuțiile sociale individuale și cele ale angajatorului aferente veniturilor din salarii obținute de angajații rezidenți sau nerezidenți care își desfășoară activitatea în România, în cazul în care nu se încheie un acord privind declararea și plata contribuțiilor obligatorii de către angajați, impozitul pe venit declarându-se de angajați în D224.
[articol 147 alineat (1) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal]
- depunerea formularului 112 „Declarație privind obligația de plată a contribuției sociale, impozitului pe venit i evidența nominală a persoanelor asigurate” pentru luna aprilie și mai 2016 și de către: – persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajator
- entitățile asimilate angajatorului care au calitatea de plătitori de venituri din activități dependente, venituri de natura salarial și asimilate salariilor a căror perioadă fiscală este trimestrul,
dar în cursul lunii mai 2016 a intervenit concediul medical sau a încetat calitatea de asigurat a unuia/mai multor salariați. Atenție! În acest caz, termenul de plată a obligațiilor este trimestrul (25 iulie 2016)
[articol 147 alineat (1) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal]
ATENTIE !!! Impozitul pe veniturile din salarii datorat de sediile secundare cu minimum 5 salariați, se declară și se plătește de societatea mamă la organul fiscal la care aceasta este înregistrat . Codul fiscal al fiecărui sediu secundar și impozitul pe salarii aferent (0 sau suma de plat ) se declarș la sectiunea F.2. a formularului 112. Pentru plata impozitului societatea mamă va întocmi câte un ordin de plată distinct pentru fiecare sediu secundar, la codul de identificare fiscal al beneficiarului înscriindu-se codul fiscal al sediului secundar.
Știri
Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR: Licitația, lansată în SEAP
Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR
Primăria comunei Crăciunelul de Jos a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație ce privește dotarea cu materiale didactice în cadrul proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale din comuna.
În urma analizei de nevoi desfășurate la nivelul Școlii Gimnaziale Crăciunelu de Jos, s-au evidențiat mai multe aspecte legate de resursele educaționale disponibile pentru elevi și cadre didactice. Constatările arată că lipsa materialelor didactice necesare îngreunează procesul de predare-învățare, iar unele activități educaționale nu se pot desfășura la potențialul dorit.
Pentru a sprijini un act educațional modern și a facilita dezvoltarea competențelor elevilor, este necesară dotarea școlii cu diverse materiale didactice. Aceasta include achiziția de resurse de bază pentru diferite discipline, oferind structuri de lecții și informații esențiale, resurse interactive și instrumente didactice adaptate cerințelor actuale. Utilizarea unor astfel de resurse va contribui nu doar la creșterea competențelor cognitive, digitale și de comunicare a elevilor, ci și la îmbunătățirea întregului proces educațional, oferindu-le oportunități mai variate de învățare practică și interactivă. Scopul principal al acestui demers este de a asigura un mediu de învățare adaptat cerințelor moderne, care să motiveze elevii și să contribuie la formarea unor competențe esențiale pentru viitor. Astfel, s-a identificat posibilitatea accesării unei finanțări nerambursabile prin intermediul apelului de proiecte PNRR/2022/C15/MEDU/I9./I11./I13./I14./ Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe.Valoarea investiției este de peste 285 de mii de lei.
Știri
Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier
Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier
Reprezentanții liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia au lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede dotarea a două laboratoare din cadrul instituției de învățământ.
Contractul cuprinde furnizarea de echipamente IT&C pentru proiectul de investiție „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, contract de finanțare nr. 95Smart/2023 Valoarea totală maximă estimată a contractului de furnizare pe 6 luni (include valoarea maximă a tuturor loturilor) este de 532.224,79 lei fără TVA.
Pentru cele două laboratoare ale Liceului de arte „Regina Maria” Alba Iulia se vor achiziționa:
LOT 1 – Echipamente IT & C
Tablă interactivă 75” Buc 1
Tablă interactivă 85” Buc 1
Suport mobil tablă interactivă Buc 2
All-in-one (touchscreen) Buc 1
All-in-one (touchscreen) Buc 17
Cameră de documente Buc 2
Servicii de instalare Buc 2
Tabletă lidar – profesională 12,9” + tastatură + stylus Buc 10
Tableta grafică Buc 6
Tableta grafică Buc 10
LOT 2 – Echipamente audio-video
Kit 16 x Ochelari VR Buc 1
Ochelari VR (SL)Buc 10
Kit sistem videoconferință Buc 1
Kit sistem videoconferință Buc 1
Sistem sunet Buc 2
LOT 3 – Echipamente 3D
Scanner 3D Buc 2
Creion 3D Buc 18
LOT 4 – Kit-uri robotice
Robot cu braț multifuncțional Buc 2
Pachet 12 Kituri robotice Buc 2
LOT 5 – Pachete software
Software educațional Buc 2
Conținut educațional – Laborator digital Buc 2
Platformă e-learning creare conținut educațional (20 profesori, 1 an) Buc 1
Software specializat grafică și producție digitală Buc 1
Software specializat arte (muzica & grafica) Buc 1
LOT 6 – Mobilier
Mobilier STEAM (Masa si scaun) Buc 10
Mobilier imprimantă 3D Buc 2
Știri
22 noiembrie: Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 16.00, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, are loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură „Lucian Blaga”.
Cartea lunii noiembrie este „Minți geniale”, scrisă de Gordon Korman și poate fi împrumutată de la Secția împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Romanul scris de Gordon Korman este unul captivant și plin de umor, explorând teme precum prietenia, curajul și încrederea în sine.
Cartea spune povestea a patru adolescenți care studiază într-o școală specială pentru copii supradotați, iar acțiunea se centrează pe conflictele lor interioare, dar și pe pericolele care apar atunci când un grup de oameni cu talente extraordinare ajunge să lucreze împreună. Korman reușește să creeze astfel o poveste dinamică, în care cititorul este ținut în suspans, iar umorul subtil și stilul de narare accesibil sunt punctele forte ale romanului.
Dacă v-am trezit interesul, vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru de lectură, un club în creștere, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 -14 ani. Cu siguranță discuțiile pe marginea cărții propuse vor fi savuroase!
Proiectul 3.18 Clubul de lectură Lucian Blaga face parte din Programul 2 Animație culturală și este un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
-
Știriacum o zi
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum o zi
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 5 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 5 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum o zi
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului