Fabricanţii de tutun din România spun că nu sunt pregătiţi să facă modificările impuse de Directivă până la 20 mai, având în vedere că autorităţile române nu s-au mişcat încă să facă şi o legislaţie care să transpună directiva. Ei au argumentat, de pildă, potrivit unei minute de la o discuţie purtată cu autorităţile pe acest subiect, că toate pachetele sunt facute in Germania, şi este aglomeraţie mare pentru că aceste schimbări au loc în toate cele 28 state membre. În acest moment şi industria şi statul român au aceeaşi problemă – industria nu se poate conforma la 20 mai 2016, iar statul român nu va mai putea încasa taxe pentru că nu mai pot fi puse pe piaţă produse neconforme, spun în document reprezentanţii industriei.
Citește și 6 milioane de decese în fiecare an din cauza țigărilor. Peste 10% dintre aceştia sunt nefumători
ANAF a estimat ca, daca industria nu ar functiona in perioada 20 mai – 20 noiembrie 2016, prejudiciul ar fi de 6,8 miliarde lei adică 1,5 miliarde euro – aproximativ 1% din PIB. Necolectarea de 1% din PIB duce la cresterea deficitului de 3.5% depasind tinta de 2,5% din PIB. Contributia lunara la bugetul de stat este de cca. 230 milioane de euro şi trebuie avut in vedere si estimarea incasarilor la bugetul de stat pe 2016. Astfel, contrabanda risca sa creasca ajungand la nivelul anului 2010 de cca. 30% din piata, generand cresteri de cheltuieli pentru combaterea infractionalitatii.
Soluţia propusă la discuţie a fost amânarea termenului de conformare a producţiei la 6 luni după intrarea în vigoare a legii. România ar intra automat în infringement, dar procesul îndelungat de declanşare a procedurii ar putea oferi timp autorităţilor să întârzie aplicarea legislaţiei până la momentul în care piaţa va fi pregatită.
Sursa:economica.net