Profesia de dietetician va fi o profesie liberala in domeniul sanatatii umane si va furniza servicii conexe actului medical, se arata in proiect. Principalul scop al acesteia va fi asigurarea unei nutritii echilibrate, pentru o stare buna de sanatate, prin prevenirea starilor patologice influentate nutritional si prin promovarea, mentinerea si recuperarea sanatatii prin mijloace dietetice.
„In exercitarea profesiei, dieteticianul aplica stiinta nutritiei si dieteticii in alimentatia si educatia pe teme de alimentatie a pacientilor/beneficiarilor de servicii de nutritie si dietetica, cat si a persoanelor ca subiect individual, atat a celor sanatoase cat si a celor bolnave. Dieteticianul contribuie la definirea, evaluarea si controlul calitatii produselor si dietelor alimentare oferite pacientilor/beneficiarilor de servicii de nutritie si dietetica tinand cont de principiile si obiectivele nationale de preventie si sanatate publica relevante in sfera nutritiei si alimentatiei publice”, este mentionat in document.
Dieteticienii vor avea dreptul de initiativa si decizie in exercitarea actului profesional. Totodata, acestia isi vor asuma raspunderea pentru calitatea actului profesional, in masura in care pacientii vor respecta indicatiile dietetice primite.
Autorizatia de libera practica a dieteticienilor va trebui reinnoita la un interval de cinci ani
Profesia de dietetician va putea fi exercitata, potrivit proiectului de lege adoptat de deputati, in baza unei autorizari. Astfel, obtinerea statutului de dietetician autorizat va fi posibila daca persoanele fizice vor indeplini, in mod cumulativ, urmatoarele conditii:
- sa aiba capacitate juridica civila deplina de exercitiu;
- sa posede un titlu oficial de calificare in nutritie si dietetica (diploma de licenta in specializarea nutritie si dietetica);
- sa fie apte din punct de vedere medical pentru practicarea profesiei;
- sa nu fi fost condamnate definitiv pentru savarsirea unei infractiuni de natura a aduce atingere profesiei de dietetician;
- sa nu fi savarsit, in exercitarea profesiei de dietetician, abuzuri prin care au fost incalcate drepturi si libertati fundamentale ale omului, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva;
- sa aiba calitatea de membru al Colegiului Dieteticienilor din Romania (CDR);
- sa fie cetatean al statului roman, al unui stat membru al Uniunii Europene, al unui stat apartinand Spatiului Economic European sau al Elvetiei (exercitarea profesiei va fi posibila, totusi, si in cazul altor persoane)
Autorizatia de libera practica pentru exercitarea profesiei de dietetician va fi eliberata de catre CDR si va trebui reinnoita la un interval de cinci ani. Pentru eliberarea acesteia, persoanele fizice vor trebui sa indeplineasca, in mod cumulativ, urmatoarele conditii:
- sa detina un titlu oficial de calificare in nutritie si dietetica;
- sa faca dovada efectuarii unui an de practica in domeniul nutritiei si dieteticii sau sa detina o diploma de masterat in domeniul nutritiei si dieteticii;
- sa promoveze examenul national de dietetician autorizat.
Primul examen national de dietetician autorizat va fi organizat in termen de sase luni de la intrarea in vigoare a noii legi.
Citește și 10 beneficii extraordinare ale căpșunilor
Asistentii medicali dieteticieni care vor alege sa exercite profesia de dietetician vor fi obligati, in cel mult cinci ani de la intrarea in vigoare a noii legi, sa faca un stagiu de pregatire specifica pentru a atinge un nivel de pregatire echivalent licentei in dietetica. Dupa expirarea perioadei de cinci ani, asistentii medicali dieteticieni fara diploma de licenta in specializarea nutritie si dietetica nu vor mai putea sa profeseze in domeniu. Acestia vor putea sa profeseze doar ca asistenti medicali.
Dieteticienii vor putea lucra in institutii publice si private sau in mod independent
Dieteticienii vor putea sa-si exercite profesia, conform proiectului de lege, in institutii publice si private sau in forme autonome (cabinet individual sau societate civila profesionala).
„Formele autonome de exercitare a profesiei de dietetician pot angaja personal salariat, pot incheia contracte de colaborare cu alti dieteticieni, contracte de conlucrare cu alte forme autonome de exercitare a profesiei, contracte cu furnizorii de bunuri si servicii necesare activitatii lor, contracte specifice cu unitati medicale, educationale, sociale, sportive, de alimentatie publica, de ingrijire corporala, de industrie alimentara si farmaceutica, cu mijloace de comunicare in masa, forme specifice de exercitare a profesiei de medic si a diverselor alte profesii paramedicale si alte acte juridice civile, in conditiile Codului civil si legilor speciale aplicabile”, dispune propunerea de act normativ.
Specialistii vor putea sa activeze, in principal, ca dieteticieni administrativi, dieteticieni clinici si dieteticieni pentru sanatatea publica sau comunitari.
Pentru a exercita profesia de dietetician cu libera practica, persoanele fizice vor trebui sa obtina autorizatia eliberata de CDR in maximum cinci ani de la absolvirea studiilor de licenta.
Dieteticianul, „veriga lipsa” din sistemul de sanatate romanesc
Initiatorii propunerii legislative au precizat ca o lege a dieteticianului este imperios necesara din trei mari motive:
- dieteticianul este o veriga lipsa in sistemul de sanatate din Romania, acest lucru avand un impact negativ asupra costurilor ingrijirilor de sanatate;
- tara noastra trebuie sa se alinieze la practica europeana si internationala in acest domeniu esential;
- celor aproximativ 100 de dieteticieni care sunt licentiati in fiecare an, incepand din anul 2010, le este imposibil sa se angajeze ca dieteticieni de drept.
„Ca parte componenta a actului medical, este momentul si locul ca dietetica sa fie recunoscuta ca fiind o stiinta medicala cu impact major in starea de sanatate si sa intre in categoria profesiilor medicale reglementate de Ministerul Sanatatii din Romania”, scrie in expunerea de motive a propunerii legislative.
Conform sursei citate, in tarile UE exista in jur de 36.000 de dieteticieni organizati in asociatii profesionale nationale. In tara noastra, acestia sunt reuniti in cadrul Asociatiei Romane de Nutritie si Dietetica, ce face parte din Federatia Europeana a Asociatiilor de Dieteticieni.
Sursa:avocatnet.ro