Rămâi conectat

Știri

Află de ce s-a închis autostrada Sibiu-Orăştie după 10 luni de la deschidere

Publicat

în

Constructorul lotului 3 din autostrada Sibiu-Orăştie va fi obligat să înlocuiască pământul prost de umplutură folosit, cauza apariţiei fisurilor în autostradă. Folosirea acestuia ar fi urmat să asigure constructorului profiturile fărâmiţate de întârzieri, lucrările masive de consolidare efectuate. Află mai multe de pe radiounirea.ro.

La capătul a patru ani de lucrări şi după plata a 600 de milioane de lei, fără TVA, sumă provenită în mare parte din fonduri europene, românii sunt obligaţi să se întoarcă acolo de unde au pornit, anume la utilizarea DN1 drept singura cale de acces spre graniţa de vest. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a  închis ieri circulaţia pe sectorul de autostradă  cuprins între nodul rutier Sălişte (km 270)  şi nodul rutier Cunţa (km 292) în vederea efectuării lucrărilor de reparaţie.

Reamintim că sectorul 3, aflat în construcţie la firma italiană Impregilo, actuală Salini, şi a cărui contract a fost semnat în mai 2011, a fost deschis în 14 noiembrie 2014 cu doar două zile înainte de alegerile prezidenţiale. Inaugurarea acestuia a avut loc în prezenţa fostului ministru al Transporturilor,  Ioan Rus.

Cât vor dura lucrările?

Potrivit CNADNR, lucrările se vor desfăşura pe parcursul a aproximativ o lună şi jumătate. „Perioada de închidere a circulaţiei este de aproximativ o lună şi jumătate, în funcţie şi de condiţiile meteorologice“, au spus zilele trecute oficiali ai CNADNR într-un comunicat de presă. “Apariţia şi evoluţia defectului (crăpătura) de la km 275+650 nu s-a cauzat unui fenomen de alunecare a terenului, ci unei tasări structurale pricinuită de execuţia necorespunzătoare a lucrărilor la corpul autostrăzii, în perioada 2012-2013“, a adăugat compania.

Potrivit informaţiilor oferite ziarului „România liberă“ de ingineri care cunosc proiectul, remedierile vor consta în înlocuirea stratului de fundare a autostrăzii pe o lungime ce ar putea ajunge la 5 kilometri, în condiţiile în care acest strat de fundare se află la 3-4 metri adâncime.

Citeste si SE ÎNCHIDE autostrada Sibiu-Orăștie, după doar 10 luni de la inaugurare

Calitatea proastă a pământului folosit de Impregilo nu este însă o noutate. Un raport al consultantului Consitrans semnala cu 1-2 ani în urmă folosirea materialelor de umplutură necorespunzătoare de către Impregilo. Nu este însă clar de ce la acel moment CNADNR nu a luat măsuri de îndreptare a situaţiei şi a permis continuarea lucrărilor. Acum CNADNR avansează un termen de o lună şi jumătate pentru efectuarea lucrărilor. Ţinând însă seamă de apropierea anotimpului rece în care nu se mai poate turna asfalt, dar şi de amploarea lucrărilor necesare de excavare, nu este însă exclus ca reparaţia să se închidă de-abia în 2016.

Cauzele, explicate pe scurt

De ce însă s-a ajuns aici? Proiectul a pornit prost de la început. Mai precis dat fiind compoziţia solului, respectiv argila, soluţia tehnică potrivită pentru traversarea dealului din zona sectorului 3 ar fi fost un tunel. De altfel această soluţie a fost aleasă de constructorul lotului învecinat, numărul 4, firma italiană Astaldi. Însă din cauza faptului că în oferta depusă la licitaţie Impregilo a prevăzut soluţia mai ieftină a unui debleu în loc de tunel,  CNADNR a cerut acestuia să respecte proiectul iniţial, nefiind de acord cu solicitarea Impregilo de a înlocui debleul cu tunel. Aşa  au început alunecările de teren în zona debleului, situţie îndreptată de către Impregilo cu costuri mari prin micşorarea pantelor la debleu şi mutarea unor cantităţi uriaşe  de pământ. Pentru a-şi recupera profitul, firma constructoare a încercat să îşi micşoreze costurile folosind pentru umplutură pământ excavat din zonă, deşi acesta nu era corespunzător, în loc să aducă material mai potrivit. Tasările la pământul folosit au dus însă la apariţia fisurilor.

De ce s-a deschis autostrada fără recepţie

Există şi controversa deschiderii autostrăzii în absenţa lucrărilor de recepţie. La nivelul CNADNR există însă, din păcate, această practică de deschidere a traficului fără încheierea în totalitate a lucrărilor. Alte autostrăzi în situaţii similare au fost A1 Timişoara-Arad sau A3 Moara Vlăsiei-Ploieşti. Riscul în astfel de situaţii este ca firma constructoare să invoce drept cauză pentru distrugerea drumului deschiderii acestuia înainte de terminarea lucrărilor, în urma dispoziţiei primite de la CNADNR. Potrivit legislaţiei, deschiderea traficului trebuie să aibă loc de-abia după recepţia lucrărilor şi semnarea procesului-verbal de încheiere a lucrărilor. CNADNR foloseşte excepţii permise de lege, anume faptul că recepţia poată fi făcută şi dacă nu s-au făcut anumite lucrări, minore însă. Aceste lucrări trebuie încheiate în cel mult 90 de zile. De regulă lucrările nefectuate la deschiderea circulaţiei sunt mult mai ample, iar efectuarea lor nu se încheie în 90 de zile.

Proiecte cu probleme similare

– Autostrada Timişoara Arad. Istorie similară cu lotul 3 Sibiu Orăştie. A fost deschisă circulaţiei în decembrie 2011, înainte de recepţie. In 2013 au început lucrări de înlocuire in totalitate a stratului de asfalt din cauza fisurilor apărute.

– DN 67C, Transalpina. Deşi lucrările nu au fost terminate, CNADNR a permis circulaţia pe acesta afirmând că şoferii circulă „pe proprie răspundere”.

– Pod acces port Constanţa şi alternativă la podul Agigea. Podul a fost inaugurat electoral în noimebrie 2014 însă nu este deschis nici acum.

– Centura Cluj. Cei 24 de kilometri ai şoselei au intrat din nou în reparaţie după ce lucrările au fost inaugurate de fostul premier Emil Boc. Costul lucrărilor s-a dublat până la finele acestora.

sursa: romanialibera.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR: Licitația, lansată în SEAP

Publicat

în

Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR

Primăria comunei Crăciunelul de Jos a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație ce privește dotarea cu materiale didactice în cadrul proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale din comuna.

În urma analizei de nevoi desfășurate la nivelul Școlii Gimnaziale Crăciunelu de Jos, s-au evidențiat mai multe aspecte legate de resursele educaționale disponibile pentru elevi și cadre didactice. Constatările arată că lipsa materialelor didactice necesare îngreunează procesul de predare-învățare, iar unele activități educaționale nu se pot desfășura la potențialul dorit.

Pentru a sprijini un act educațional modern și a facilita dezvoltarea competențelor elevilor, este necesară dotarea școlii cu diverse materiale didactice. Aceasta include achiziția de resurse de bază pentru diferite discipline, oferind structuri de lecții și informații esențiale, resurse interactive și instrumente didactice adaptate cerințelor actuale. Utilizarea unor astfel de resurse va contribui nu doar la creșterea competențelor cognitive, digitale și de comunicare a elevilor, ci și la îmbunătățirea întregului proces educațional, oferindu-le oportunități mai variate de învățare practică și interactivă. Scopul principal al acestui demers este de a asigura un mediu de învățare adaptat cerințelor moderne, care să motiveze elevii și să contribuie la formarea unor competențe esențiale pentru viitor. Astfel, s-a identificat posibilitatea accesării unei finanțări nerambursabile prin intermediul apelului de proiecte PNRR/2022/C15/MEDU/I9./I11./I13./I14./ Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe.Valoarea investiției este de peste 285 de mii de lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier

Publicat

în

Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier

Reprezentanții liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia au lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede dotarea a două laboratoare din cadrul instituției de învățământ.
Contractul cuprinde furnizarea de echipamente IT&C pentru proiectul de investiție „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, contract de finanțare nr. 95Smart/2023 Valoarea totală maximă estimată a contractului de furnizare pe 6 luni (include valoarea maximă a tuturor loturilor) este de 532.224,79 lei fără TVA.

Pentru cele două laboratoare ale Liceului de arte „Regina Maria” Alba Iulia se vor achiziționa:
LOT 1 – Echipamente IT & C

Tablă interactivă 75” Buc 1
Tablă interactivă 85” Buc 1
Suport mobil tablă interactivă Buc 2
All-in-one (touchscreen) Buc 1
All-in-one (touchscreen) Buc 17
Cameră de documente Buc 2
Servicii de instalare Buc 2
Tabletă lidar – profesională 12,9” + tastatură + stylus Buc 10
Tableta grafică Buc 6
Tableta grafică Buc 10
LOT 2 – Echipamente audio-video

Kit 16 x Ochelari VR Buc 1
Ochelari VR (SL)Buc 10
Kit sistem videoconferință Buc 1
Kit sistem videoconferință Buc 1
Sistem sunet Buc 2
LOT 3 – Echipamente 3D

Scanner 3D Buc 2
Creion 3D Buc 18
LOT 4 – Kit-uri robotice

Robot cu braț multifuncțional Buc 2
Pachet 12 Kituri robotice Buc 2
LOT 5 – Pachete software

Software educațional Buc 2
Conținut educațional – Laborator digital Buc 2
Platformă e-learning creare conținut educațional (20 profesori, 1 an) Buc 1
Software specializat grafică și producție digitală Buc 1
Software specializat arte (muzica & grafica) Buc 1
LOT 6 – Mobilier

Mobilier STEAM (Masa si scaun) Buc 10
Mobilier imprimantă 3D Buc 2


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

22 noiembrie: Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 16.00, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, are loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură „Lucian Blaga”.

Cartea lunii noiembrie este „Minți geniale”, scrisă de Gordon Korman și poate fi împrumutată de la Secția împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Romanul scris de Gordon Korman este unul captivant și plin de umor, explorând teme precum prietenia, curajul și încrederea în sine.

Cartea spune povestea a patru adolescenți care studiază într-o școală specială pentru copii supradotați, iar acțiunea se centrează pe conflictele lor interioare, dar și pe pericolele care apar atunci când un grup de oameni cu talente extraordinare ajunge să lucreze împreună. Korman reușește să creeze astfel o poveste dinamică, în care cititorul este ținut în suspans, iar umorul subtil și stilul de narare accesibil sunt punctele forte ale romanului.
Dacă v-am trezit interesul, vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru de lectură, un club în creștere, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 -14 ani. Cu siguranță discuțiile pe marginea cărții propuse vor fi savuroase!
Proiectul 3.18 Clubul de lectură Lucian Blaga face parte din Programul 2 Animație culturală și este un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba