Sănătate
Nucile, vedetele toamnei: Care sunt efectele magice pentru sănătate
Bogate în proteine, lipide, vitamine şi minerale, nucile sunt considerate de specialiştii în nutriţie mai sănătoase decât migdalele sau alunele
Sunt recomandate pentru prevenirea bolilor de inimă, sănătatea sistemului nervos, combaterea cancerului şi a diabetului, menţinerea frumuseţii pielii şi îmbunătăţirea memoriei. Vezi mai multe pe radiounirea.ro.
Beneficiile consumului de nuci sunt numeroase, susţin medicii, care le recomandă tuturor categoriile de vârstă. Datorită conţinutului bogat de substanţe nutritive, nucile sunt considerate mai benefice şi mai sănătoase pentru organism decât alunele, fisticul sau migdalele.
”Sunt bogate în proteine. Conţin potasiu, calciu, magneziu şi sunt bogate în vitamine B şi vitamina C”, spune medicul de familie. Nucile au în compoziţie aproape 20 de aminoacizi, proteine şi grăsimi nesaturate ceea ce le face un adevărat medicament pentru multe afecţiuni.
Consumul de nuci este benefic pentru menţinerea sănăţăii inimii şi circulaţiei sângelui. Nucile previn îngroşarea arterelor şi ţin la distanţă bolile de inimă. Sunt recomandate persoanelor care suferă de diverse boli de inimă sau care prezintă hipertensiune arterială.
Consumul regulat de nuci întăreşte vasele de sânge şi previne deteriorarea acestora. Datorită conţinutului de grăsimi nesaturate, nucile sunt benefice pentru reducerea colesterolului ”rău”. În plus, studiile au demonstrat că nucile îmbunătăţesc starea de spirit şi reduc senzaţia de oboseală din organism.
Pot înlocui carnea în reţete indicate diabeticilor
Pentru că au un conţinut redus de glucide, nucile sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet şi care nu au voie să consume carne. Potrivit medicilor, nucile pot înlocui carnea, fiind la fel de bogate ca aport nutritiv. ”Consumul de nuci duce la scăderea glicemiei şi este recomandat persoanelor care suferă de diabet”, mai spune medicul de familie.
Citeşte şi Fructe importante pentru cei cu anemie
Cei care nu au voie carne, pot folosi nucile în reţete ingenioase. Din nuci tocate se pot prepara chiftele sau chiar sarmale în care fructele înlocuiesc perfect carnea.
Combat cancerul
Un consum regulat de nuci ajută organismul să se ferească de bolile canceroase. Fiind bogate în Omega 3 şi antioxidanţi, potrivit specialiştilor, nucile previn apariţia cancerului la sân la femei sau a cancerului de prostată la bărbaţi.
Ajută memoria şi diminuează stresul
Nucile au fost asociate încă din Evul Mediu ca având benefic asupra creierului uman. Se credea că forma fructului este asemănătoare cu forma creierului şi de aceea ar avea efect pentru tratarea bolilor mentale. Studiile recente au demonstrat că, într-adevăr, nucile au un efect benefic asupra vaselor de sânge care irigă creierul.
Ajută la îmbunătăţirea memoriei şi a capacităţii de concentrare
Specialiştii recomandă pentru efecte benefice asupra memoriei, consumul a opt nuci pe zi, simple sau în combinaţie cu miere de albine. Nucile sunt, de asemenea, energizante şi au efect benefic în combaterea stresului.
Bune pentru reumatism
Cataplasmele din frunze de nuc reduc durerile reumatice. Acesta este un remediu naturist recomandat pentru combaterea durerilor reumatice în cazul persoanelor care suferă de afecţiune. Benefice pentru ameliorarea reumatismului nu sunt doar frunzele, ci şi fructele de nuc datorită conţinutului crescut de săruri, magneziu, vitaminele B şi C.
Recomandate în diete, dar cu măsură
Mitul potrivit căruia nucile fac parte din categoria alimentelor care îngraşă este fals. În realitate, nucile sunt bogate în grăsimi ”bune” care reglează metabolismul. Specialiştii recomandă introducerea nucilor în dietele de slăbire, în cantităţi moderate. Nucile dau senzaţia de saţietate şi taie pofta de mâncare, devenind astfel o gustare ideală în diete.
Medicii atrag atenţia însă că nucile consumate în exces şi asociate cu alte produse bogate nutriţional nu mai au efectul unui aliment de dietă. ”Nu se recomandă consumarea lor, ca desert, la finalul meselor copioase, ci ca gustări sau la micul dejun combinate cu crudităţi sau alimente sărace în calorii. Nu se recomandă asocierea cu amidonul, carnea sau făinoasele”, mai spune medicul.
Piele frumoasă
Acizii graşi şi Omega 3 din compoziţia nucilor sunt bune pentru menţinerea sănătăţii pielii. Cantitatea de cupru din nuci ajută la creşterea producţiei de colagen şi, astfel, fructele sunt benefice pentru menţinerea unui ten sănătos şi frumos.
sursa: adevarul.ro
Sănătate
UPU Pediatrie Alba Iulia se mută pentru efectuarea unor lucrări de renovare: Intrarea în Urgențe rămâne aceeași
UPU Pediatrie Alba Iulia se mută pentru efectuarea unor lucrări de renovare: Intrarea în Urgențe rămâne aceeași
Spațiul de consultații și tratamente pentru urgențele pediatrice, din cadrul Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, se mută temporar, începând de luni, 20 ianuarie, pentru a permite efectuarea unor lucrări de modernizare și renovare a unității.
Accesul în UPU va rămâne același. Pacienții vor fi conduși de către cadrele medicale într-un cabinet situat tot la parterul spitalului, pe vechiul amplasament al UPU, amenajat pentru consultații și tratamente pediatrice pe perioada efectuării lucrărilor de renovare.
De asemenea, și spațiile administrative ale UPU Alba Iulia vor fi mutate temporar, începând de luni, 20 ianuarie, pentru a permite desfășurarea lucrărilor de renovare.
Proiectul de renovare a spațiilor în care funcționează UPU Alba Iulia se realizează cu fonduri de la Consiliul Județean Alba, în mai multe etape, și a început, luni, 20 ianuarie, cu UPU Pediatrie și spațiile administrative, urmând a fi modernizate, apoi, urgențele minore și majore, respectiv celelalte saloane, cabinete și arii de tratament ale UPU.
Acest proiect se realizează în strânsă legătură cu un alt proiect, început anii trecuți – de modernizare, dotare și extindere a UPU, astfel încât, la finalul acestora, întreaga Unitate de Primiri Urgențe, atât actualul amplasament, cât și cel nou construit, să corespundă cerințelor medicale actuale și să prezinte un aspect unitar.
Celălalt proiect, început anii trecuți, realizat în mare parte din fonduri europene, vizează modernizarea, dotarea și extinderea UPU și presupune conectarea vechiului corp de clădire, cu o nouă clădire, prin crearea unui culoar de legătură. Această nouă clădire a fost recent finalizată.
Întreaga activitate a UPU este afectată de desfășurarea acestor lucrări care au ca scop final îmbunătățirea calității îngrijirilor medicale și creșterea confortului pacienților. Astfel, în prima parte a acestui an, mai mult ca oricând, solicităm înțelegere și cooperare din partea pacienților și aparținătorilor, dar mai ales să apeleze la medicii de familie, centrele de permanență, policlinici și ambulatorii de specialitate pentru cazurile care NU reprezintă urgențe medicale, pentru a nu supraaglomera unitatea medicală și pentru a permite preluarea, investigarea și tratarea, în mod corespunzător, a cazurilor care reprezintă urgențe medicale.
La Unitatea de Primiri Urgențe, cazurile medicale nu sunt preluate în ordinea sosirii, ci în funcție de gravitate, iar salvarea de vieți omenești este prioritară. Trierea pacienților se face în funcție de severitatea stării lor clinice. Protocolul de triere ajută la maximizarea eficienței și la salvarea celor care se află în pericol imediat, acesta fiind un principiu esențial în îngrijirea de urgență, unde fiecare minut contează, se arată într-un comunicat de presă al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia.
Sănătate
Consiliul Județean alături de DSP Alba, împreună pentru sănătate, sub îndemnul „Mai multă viață, mai puține ecrane”
Consiliul Județean alături de DSP Alba, împreună pentru sănătate, sub îndemnul „Mai multă viață, mai puține ecrane”
Consiliul Judeţean Alba alături de Direcţia de Sănătate Publică Alba defășoară în perioada ianuarie-februarie 2025 campania „Împreună pentru sănătate” sub îndemnul „Mai multă viață, mai puține ecrane”.
Sănătatea mintală reprezintă o componentă fundamentală a sănătăţii individuale și a „stării de bine”, descriind nu numai absența bolii, ci și capacitatea unui individ de a se integra cu succes în viața familială, socială și profesională,subliniază inițiatorii campaniei.
Profilul de țară din anul 2023 în ceea ce privește situația stării de sănătate arată că România înregistrează cea mai scăzută prevalență a afecțiunilor de sănătate mintală în rândul țărilor UE, aspect care se poate datora neînregistrării și neraportării diagnosticelor de tulburare mintală sau de comportament. Cu toate acestea, în România, aproximativ 22 de mii de copii și adolescenți trăiesc cu un diagnostic de boală mintală.
Potrivit Tabloului Sănătății Mintale în România din anul 2023, raport al Consiliului Economic și Social al României, cele mai prevalente tulburări mintale în rândul adulților din România sunt tulburările de anxietate (3.8% fobii specifice), urmate de tulburarea depresivă majoră (2,9% prevalența).
Sănătate
Alimentele care ne încălzesc iarna: Care sunt legumele și fructele recomandate
Corpul uman reactioneaza la schimbarile de temperatura prin nevoia de crestere a consumului de alimente
Acest lucru se intampla deoarece energia utilizata pentru digestie ridica temperatura corpului.
Alimentatia potrivita pe timpul iernii trebuie sa includa un numar scazut de calorii si un continut ridicat de vitamine, minerale si antioxidanti care sprijina sistemul imunitar si tin departe bolile sezonului rece.
Pentru a sustine organismul in procesul de adaptare cu temperaturile scazute, ar fi bine sa adugam cateva alimente in dieta:
– seminte de susan albe sau negre (ridica temperatura dupa digestie),
– usturoi (reduce colesterolul, creste temperatura, vindeca bronsitele si previne accentuarea simptomelor bolnavilor cu astm),
– ghimbir (introdus in supe sau servit alaturi de legume fierte),
– scortisoara (adaugata la preparate cu orez sau sosuri),
– ceapa (in supe, alaturi de curry),
– seminte de chimion (ofera aroma preparatelor care contin legume verzi)
– fenicul (stimuleaza poducerea si eliminarea bilei in duoden, facilitand digestia greoaie, mai ales de sarbatori).
Alte alimente recomandate in sezonul rece sunt semintele de dovleac (consumate ca atare sau in sosuri), mierea (bogata in vitamine) si sofranul (care se adauga in lapte).
Dintre toate alimentele consumate in anotimpul rece, fructele si legumele ofera cele mai multe substante nutritive. Capsunile, portocalele, rodiile, ceapa, morcovii, ardeiul gras, fasolea, varza, sfecla rosie sau broccoli intaresc imunitatea si ridica temperatura corpului.
Sistemul digestiv produce mai multa caldura atunci cand digera alimente crude decat mancare gatita.
Sursa:dietalia.ro
-
Știriacum 2 zile
Cum a evoluat uniforma școlară de-a lungul anilor: În 1897, primele uniforme
-
Știriacum 20 de ore
27 ianuarie 2025: Florin Piersic, unul dintre cei mai iubiţi actori români, împlinește 89 de ani
-
Știriacum 2 săptămâni
16 ianuarie, SânPetru lupilor, sărbătorit în luna lui gerar: Tradiții și obiceiuri
-
Știriacum 4 zile
Curiozități legate de MICA UNIRE din 24 ianuarie 1859: Unirea Principatelor Române, aspecte mai puțin cunoscute
-
Știriacum 4 zile
24 ianuarie 1990: „Deşteaptă-te, române!”, imnul actual al României, stabilit prin decret-lege de Consiliul Frontului Salvării Naţionale
-
Educație și Culturăacum 2 săptămâni
15 ianuarie: Ziua nașterii lui Eminescu, Ziua Culturii Naționale
-
Știriacum o săptămână
Cafeaua, energizantul de dimineață: Care sunt beneficiile consumului dar și riscurile
-
Știriacum 7 zile
21 ianuarie 1648: La Alba Iulia apare prima traducere integrală în limba română a Noului Testament