Știri
Proiect important pentru Alba Iulia, Centrul de Zi pentru Copii „ReCreativ”: 266 de copii aflați în risc de separare de familie vor beneficia de sprijin și servicii sociale
Proiect de importanță majoră pentru Alba Iulia: Centrul de Zi pentru Copii „ReCreativ” – o investiție pentru viitor
Municipiul Alba Iulia face un pas semnificativ în sprijinirea copiilor aflați în situații de risc prin implementarea proiectului Centrul de Zi pentru Copii „ReCreativ”. Acest proiect, cofinanțat din Fondul Social European+ prin Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, vizează prevenirea separării copiilor de familie prin facilitarea accesului la servicii specializate și măsuri de acompaniere a familiei.
Prin această inițiativă, 266 de copii aflați în risc de separare de familie vor beneficia de sprijin și servicii sociale menite să le ofere stabilitate și oportunități de dezvoltare. Implementarea proiectului include înființarea unui Centru de Zi pentru Copii, unde aceștia vor avea acces la activități educative, recreative și de dezvoltare personală, precum și la suport specializat pentru menținerea în familie, mai exact crearea unui serviciu inovator de îngrijire copii la domiciliu.
Locația aleasă pentru desfășurarea acestui proiect este o clădire a Primăriei Alba Iulia, în care anterior își desfășura activitatea departamentul „Academia Doamnelor”. Este important de menționat că acest departament va beneficia în continuare de susținere și își va continua activitatea, fiind doar relocat într-un alt spațiu public, o posibilitate în acest sens fiind Centrul de Zi pentru Persoane Vârstnice, în care activează deja o parte din beneficiarele academiei. În acest fel, municipalitatea asigură atât continuitatea activităților Academiei Doamnelor, cât și dezvoltarea unui proiect important pentru Alba Iulia, de aproape 2 milioane de euro -fonduri nerambursabile-, esențial pentru viitorul copiilor vulnerabili din comunitatea noastră.
Proiectul Centrului de Zi pentru Copii „ReCreativ” se desfășoară pe o perioadă de trei ani, între 1 februarie 2025 și 31 ianuarie 2028, având o valoare totală de 9,6 milioane de lei. Fondurile sunt alocate pentru asigurarea serviciilor sociale, activităților de suport pentru copii și familiile acestora, dar și pentru crearea unor noi locuri de muncă în domeniul asistenței sociale.
„Prin acest proiect, unic în țară, Alba Iulia demonstrează, încă o dată, preocuparea pentru incluziunea socială și pentru asigurarea unor condiții optime de dezvoltare pentru copiii aflați în dificultate. Centrul de Zi pentru Copii „ReCreativ” nu este doar un spațiu fizic, ci o șansă reală la un viitor mai bun pentru generațiile viitoare. Acesta va deveni un loc sigur și prietenos pentru copii, unde vor putea învăța, se vor juca și își vor dezvolta abilități esențiale pentru viață. Alegerea acestei locații a fost motivată de nevoia de a oferi copiilor aflați în situații vulnerabile un spațiu adecvat, bine echipat și accesibil. În același timp, ne-am asigurat că activitățile Academiei Doamnelor continuă în locații potrivite pentru nevoile acestora. Acest proiect reflectă angajamentul nostru de a sprijini categoriile sociale vulnerabile și de a construi un viitor mai bun pentru toți cetățenii municipiului Alba Iulia. În ciuda opoziției venite din partea unor persoane care pun pe primul loc propriile interese și care deseori sunt împotriva inițiativelor administrației locale, acest proiect, în valoare de aproape 2 milioane de euro, ca și altele menite să aducă beneficii albaiulienilor, se va concretiza” a declarat primarul Gabriel Pleșa.
Știri
Vacanța de schi din februarie: Când se vor închide școlile pentru o săptămână, în Alba
Vacanța de schi din februarie. Când se vor închide școlile pentru o săptămână, în Alba
Elevii au parte de o săptămână de vacanță în luna februarie, așa-numita „vacanță de schi”. Structura anului școlar este diferită pentru fiecare județ în parte, dat fiind faptul că inspectoratele școlare stabilesc diferit vacanțele.
În săptămâna 24-28 februarie 2025 sunt în vacanță elevii din Alba și alte câteva județe.
În săptămâna 24-28 februarie 2025 sunt în vacanţă elevii următoarele judeţe: Alba, Arad, Bacău, Botoşani, Braşov, Constanţa, Covasna, Dolj, Galaţi, Harghita, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Tulcea.
După această vacanță de o săptămână, elevii încep cursurile din modulul 4, de aceea modulele 3 și 4 sunt diferite ca lungime, dar complementare, pentru elevii din fiecare județ.
Vacanța de schi este stabilită de fiecare inspectorat școlar în funcție de consultările cu părinții, elevii și partenerii instituționali și a fost instituită prima dată în anul școlar 2022-2023.
Știri
Alba Iulia, prezentă la Târgul Internațional de Turism TRAVEL+ 2025, unul dintre cele mai importante evenimente din turismul est-european
Alba Iulia, prezentă la Târgul Internațional de Turism TRAVEL+ 2025
Interesul constant în promovarea orașului și dorința de a atrage în Cetate turiști din toată Europa au adus Alba Iulia la unul dintre cele mai importante evenimente din turismul est-european: Târgul Internațional de Turism TRAVEL+ 2025, deschis oficial astăzi, la Hungexpo.
Este cea de-a 47-a ediție a târgului, iar organizatorii estimează, pe baza datelor din anii trecuți, o prezență consistentă a vizitatorilor, aproximativ 30.000 în 4 zile de târg.
Soldat roman real sau tur virtual? Da!
Moștenirea și patrimoniul istoric ale orașului se mixează perfect cu instrumentele moderne de promovare, de la tururi virtuale până la virtual reality.
Un accent special în prezența Municipiului Alba Iulia la târgul de anul acesta este pus pe includerea recentă a sitului Apulum în patrimoniul UNESCO. Vizitatorii de la TRAVEL+ 2025 sunt cu atât mai uimiți cu cât pot afla toate răspunsurile legate de istoria bimilenară a orașului Alba Iulia chiar de la un centurion roman cât se poate de „real”. Este vorba de centurionul Caius Cassius Proculeianus, liderul luptătorilor din Legiunea a XIII-a Gemina, reenactorii care au readus la viață istoria antică a orașului și care atrag sute de turiști, în fiecare săptămână din sezonul turistic la Alba Iulia.
Evenimentele anului 2025 din Cetatea Alba Carolina, de la Festivalul Roman Apulum, Sărbătoarea Muzicii, AlbaFest sau Alba Iulia Music & Film Festival, sunt și ele argumente solide în atragerea de turiști la Alba Iulia.
Susținere pentru afacerile locale din HoReCa
Prezența Municipiului Alba Iulia la târgul de turism de la Hungexpo înseamnă și o oportunitate de promovare pentru hotelurile, pensiunile sau restaurantele din Alba Iulia. Aceștia au fost invitați, încă din ianuarie, să se promoveze gratuit la standul Municipiului Alba Iulia, iar câțiva dintre ei au arătat deschidere și și-au trimis, prin echipa Centrului Cultural Palatul Principilor, materiale promoționale pentru TRAVEL+ 2025. Le mulțumim pentru implicare partenerilor de la Hotel Astoria, Hotel Cetate, Hotel Transilvania, Framm’s, Jidvei, Pensiunea Element, Pensiunea Floare De Colț, Pensiunea Mary Lou, Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia precum și ghizilor de turism Harald Susany și Cristian Kalanyos.
„Turismul, mai mult decât multe alte domenii, unește oamenii și desființează granițele. Ne dorim ca administrația din Alba Iulia să contribuie direct la eforturile – nu mici și nici puține – pe care reprezentanții industriei ospitalității din Alba Iulia și din împrejurimi le fac pentru a-și menține business-urile active și relevante pentru industria HoReCa locală, națională și internațională. Și ne bucurăm, de fiecare dată, când dorințele devin parteneriate. Când tragem toți în aceeași direcție, lucrurile nu au cum să evolueze altfel decât în bine, în foarte bine.”, spune Gabriel Pleșa, primarul Municipiului Alba Iulia.
Geografia rescrisă și hărțile redesenate: Alba Iulia se învecinează cu… Slovenia, Malta sau Georgia
Relevanța europeană a Târgului de Turism TRAVEL+ 2025 de la Budapesta este dată, printre altele, și de interesul pe care l-au arătat pentru participarea la eveniment organizații turistice naționale puternice. În vecinătatea standului Municipiului Alba Iulia se găsesc standurile Republicii Slovenia, cel al Georgiei, al Maltei sau un joint venture ce promovează, în comun, Turcia, Azerbaidjan, Uzbekistan sau Kazahstan. Cu fiecare dintre aceștia, dar și cu oficii locale de turism maghiare, pe parcursul primei zile de târg – Trade Day- echipa Municipiului Alba Iulia a avut întâlniri directe, în ideea stabilirii unor parteneriate concrete, care să aducă, în final, turiști în Cetate.
„Alba Iulia are o continuitate unică la nivel național în promovarea la târgurile de turism, în special la cele ce preced sezonul turistic din Cetate. După o serie întreagă de participări de succes, spunem noi, la Târgul de Turism al României, bazându-ne pe fluxul de turiști de la Alba Iulia din 2024 și pe zonele sau țările de proveniență ale acestora, am decis să ieșim din pluton, să schimbăm paradigma și să promovăm Alba Iulia la nivelul următor, internațional.
Astfel, Alba Iulia este acum prezentă la un eveniment major, probabil cel mai important din sud estul Europei – Târgul de Turism TRAVEL+ 2025 Budapesta”, declară Robert Roman, managerul Centrului Cultural Palatul Principilor. Standul 208B, din Pavilionul A al Hungexpo este zona special amenajată în care Municipiul Alba Iulia își primește vizitatorii la TRAVEL+ 2025, deschis inclusiv duminică, până la ora 17.
Știri
21 februarie, Ziua Internațională a Limbii Materne: Ce spun marii scriitori despre limba română
21 februarie, Ziua Internațională a Limbii Materne. A fost anunțată de UNESCO pentru prima oară în 1999
Ziua Internațională a Limbii Materne este o sărbătoare ținută anual la 21 februarie în întreaga lume, cu scopul de a promova diversitatea lingvistică și culturală, precum și multilingvismul.
A fost anunțată de UNESCO pentru prima oară la 17 noiembrie 1999 și a fost recunoscută de Adunarea Generală a Națiunilor Unite prin aceeași rezoluție prin care 2008 a fost declarat Anul Internațional al Limbilor.
Ziua Internațională a Limbii Materne se sărbătorește în fiecare an din februarie 2000 pentru a promova diversitatea cultural-lingvistică și multilingvismul. Data semnifică ziua din 1952 în care studenții care demonstrau pentru recunoașterea limbii lor materne, bangali, ca limbă națională a Pakistanului, au fost uciși de poliție la Dhaka, astăzi devenită capitala Bangladesh-ului.
Ziua Internațională a Limbii Materne a fost proclamată de Conferința Generală a UNESCO în noiembrie 1999 (30C/62). La 16 mai 2009, Adunarea Generală a ONU a făcut apel prin rezoluția A/RES/61/266 „să promoveze conservarea și protecția tuturor limbilor utilizate de popoarele lumii”. Prin aceeași rezoluție, Adunarea Generală a proclamat anul 2008 ca Anul Internațional al Limbilor, pentru a promova unitatea în diversitate și înțelegerea internațională prin multilingvism și multiculturalism. Limba maternă și cultura sunt componente esențiale în procesul de definire a unei minorități naționale. Însușirea limbii materne, precum și utilizarea ei ca mijloc de comunicare contribuie la conservarea și perpetuarea identității fiecărei minorități. Există obiceiuri, există tradiții care se păstrează și se transmit mai departe, dar limba maternă se poate pierde foarte ușor, dacă nu este învățată și vorbită în familie ori dacă nu este studiată și exersată în școală.
Limba maternă este cel mai puternic instrument de conservare și dezvoltare a patrimoniului tangibil și intangibil. ONU consideră că toate acțiunile ce promovează diseminarea limbilor materne servesc nu doar scopul încurajării diversității lingvistice și educației multilingve, ci ajută și la dezvoltarea conștiinței tradițiilor lingvistice și culturale în întreaga lume și la inspirarea solidarității bazată pe înțelegere, toleranță și dialog.
”Trăiască frumoasa şi cumintea limbă română! Fie în veci păstrată cu sfinţenie această scumpă Carte-de-boierie a unui neam călit la focul atâtor încercări de pierzanie.” – Ion Luca Caragiale
”Limba română la sine acasă e o împărăţie bogată, căreia multe popoare i-au plătit banii în aur. A o dezbrăca de averile pe care ea le-a adunat în mai bine de 1000 de ani, înseamnă a o face din împărăteasă cerşetoare…” – Mihai Eminescu.
”Limba este însăși floarea sufletului etnic al românimii.” – Mihai Eminescu
„A vorbi despre limba în care gîndești, a gîndi – gîndire nu se poate face decît numai într-o limbă – în cazul nostru a vorbi despre limba română este ca o duminică. Frumusețea lucrurilor concrete nu poate fi decît exprimată în limba română. … Ce patrie minunată este această limbă! Ce nuanță aparte, îmi dau seama că ea o are! Această observație, această relevație am avut-o abia atunci cînd am învățat o altă limbă.
„Nu spun că alte limbi, alte vorbiri nu ar fi minunate și frumoase. Dar atît de proprie, atît de familiară, atît de intimă îmi este limba în care m-am născut, încît nu o pot considera altfel decît iarbă. Noi, de fapt, avem două părți coincidente, odată este patrie de pămînt și de piatră și încă odată este numele patriei de pămînt și de piatră. Numele patriei este tot patrie. O patrie fără de nume nu este o patrie. Limba română este patria mea”. – Nichita Stănescu în volumul Respirări
„A vorbi despre limba română este ca o duminică. Limba română este patria mea. De aceea, pentru mine, muntele munte se numeşte, de aceea, pentru mine, iarba iarbă se spune, de aceea, pentru mine, izvorul izvorăşte, de aceea, pentru mine, viaţa se trăieşte.” – Nichita Stănescu
„Pentru mine, limba română e distanţa dintre inimă şi umbra ei, care se numeşte suflet.” – Fănuș Neagu
”Limba română este comoară fără cheie.” – Ioan Slavici în ”Dorința inimii”
”Limba română e sângele meu.” – Nina Cassian
Sursa:wikipedia.org, art-educational.ro
-
Știriacum 2 săptămâni
ALBA și ALBA IULIA: De aici provine denumirea județului și a reședinței de județ
-
Știriacum o săptămână
14 februarie 1968: România revenea la unitatea administrativ-teritorială tradițională, județul
-
Știriacum 6 zile
Cheile Vălișoarei, una dintre bijuteriile naturale ale turismului din Alba
-
Știriacum 6 zile
Ziua de sâmbătă: Care sunt obiceiurile și tradițiile pentru această zi, în credința populară
-
Știriacum 5 zile
Toaca, un cântec al lemnului: Istoria unui instrument vechi
-
Știriacum 5 zile
Regulile de bune maniere pentru femeile de astăzi: De ce trebuie doamna să întindă prima mâna întotdeauna spre domn
-
Știriacum 4 ore
21 februarie, Ziua Internațională a Limbii Materne: Ce spun marii scriitori despre limba română
-
Știriacum 5 zile
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani