Știri
Apel către iubitorii muntelui din Alba: Problemele întâmpinate pe trasee trebuie semnalate autorităților
Apel către iubitorii muntelui din Alba: Problemele întâmpinate pe trasee trebuie semnalate autorităților
Traseele montane reprezintă unul dintre elementele cheie ale turismului din judeţul Alba: sunt locuri ideale de recreere pentru iubitorii de natură, fie că le străbaţi la pas sau cu bicicleta.
În nord-vestul judeţului, Munții Apuseni sunt locul perfect pentru a explora peșteri și pentru a admira priveliști spectaculoase, peisajul din jurul munților fiind unul cu adevărat unic. Explorând aceste trasee, străbaţi o mulțime de sate de munte, unde poţi încerca unele dintre mâncărurile tradiționale românești.
Sudul judeţului te poartă pe trasee turistice pitoreşti, cu vârfuri semeţe, unde sălbăticia este la ea acasă, iar drumeţiile de-a lungul crestelor sunt o experienţă cu totul deosebită. Reprezentanții administrației județene lansează un apel către iubitorii muntelui din Alba. „Ştim că mulţi dintre voi aţi bătut la pas majoritatea traseelor turistice din judeţul Alba şi că în unele locuri aţi avut sentimentul că odată ajunşi acolo nu mai vreţi să plecaţi vreodată. Însă, suntem siguri că aţi întâmpinat şi probleme prin parcurgerea acestora. Din acest motiv, pentru a îmbunătăţi condiţiile de deplasare pe traseele montane din judeţul Alba, facem apel la toţi iubitorii de munte să ne transmiteţi problemele pe care le-au întâmpinat, iar noi vom încerca să facem tot posibilul ca fiecare deplasare să fie o experienţă frumoasă şi memorabilă. Propunerile se pot transmite prin e-mail la Serviciul Turism al Consiliului Județean Alba și la Salvamont Alba”, se arată în acest apel.
Știri
12 februarie, Ziua Mâinii Roșii: Ziua Internațională împotriva folosirii copiilor drept soldați
Cu prilejul Zilei Mâinilor Roșii sau a Zilei Internaționale împotriva Folosirii Soldaților Copii, se fac apeluri către liderii politici și conjuncturile politice să înceteze să se înroleze copiii de sub 18 ani în organizații și acțiuni militare de orice fel
Ziua Mâinii Roșii sau Ziua Internațională, marcată în fiecare an pe 12 februarie, în toată lumea, împotriva folosirii copiilor drept soldați este sărbătorită pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la faptul că tot mai mulți copii sunt incluși în armate revoluţionare.
Ziua este marcată din 2002 pentru a se atrage atenția asupra problemei și a încuraja pașii pentru a se pune capăt utilizării copiilor în scopuri militare.
La nivel mondial, zeci de mii de copii luptă în conflicte armate, unde sunt frecvent expuşi la violenţă, exploatare sexuală şi traume psihologice.
Principiile de la Paris definesc un copil asociat cu orice forță armată sau cu grup armat ca „orice persoană de sub 18 ani care este recrutată sau utilizată de o forță armată ori un grup armat de orice tip, incluzând, dar nu limitat, la copii, băieți și fete, folosiți ca luptători, bucătari, hamali, mesageri, spioni sau pentru obiective se-uale. Documentul a fost aprobat de Adunarea Generală a ONU.
Din cauza folosirii tot mai crescânde a copiilor în zone în care conflictele armate și nesiguranța împiedică accesul oficialilor ONU sau a unei a treia părți, este dificil de estimat cât de mulți copii sunt afectați din acest punct de vedere. În 2017, Child Soldiers International a estimat că mii de copii, posibil peste 100.000 au fost înrolați în organizații statale sau nestatale din lume. În 2018, s-a aproximat că mulți copii au fost introduși în cel puțin de 18 conflicte armate, scrie diane.ro .
Știri
Stații de încărcare pentru vehicule electrice la Doștat: Licitația, lansată în SEAP. Unde vor fi amplasate
Primăria Doștat achiziționează stații de încărcare pentru vehicule electrice
Licitația în valoare de peste 280.000 lei a fost lansată în SEAP.
Administrația comunei Doștat a lansat recent pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice licitația care prevede achiziționarea, montarea și punerea în funcțiune a două stații de încărcare pentru vehicule electrice.
Potrivit documentației, contractul care urmează a fi atribuit prin prezenta procedură de achiziție publică are ca scop furnizarea, montarea și punerea în funcțiune a 2 stații de încărcare pentru vehicule electrice, aferente obiectivului de investiții „AMPLASARE STAȚII DE REÎNCĂRCARE PENTRU VEHICULE ELECTRICE ÎN COMUNA DOȘTAT JUDEȚUL ALBA.
Obiectivul prezentei investiții este achiziția, montarea și punerea în funcțiune a 2 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice, în următoarele locații:
Stația de reîncărcare nr. 1 – ZONĂ CENTRALĂ DOȘTAT, 1 stație/2puncte de reîncărcare;
Stația de reîncărcare nr. 2 – CĂMIN CULTURAL BOZ, 1 stație/2puncte de reîncărcare;
Pe amplasamentul stațiilor de reîncărcare se asigură amenajarea locurilor de parcare, egal cu numărul punctelor de reîncărcare aferente stațiilor, destinate exclusiv încărcării vehiculelor electrice.
Valoarea estimată este de 284.100 lei, fără TVA.
Știri
Alba Iulia, reprezentată la Târgul Internațional de Turism de la Budapesta: Afacerile din domeniul HoReCa din municipiu, promovate gratuit
Alba Iulia, la Târgul Internațional de Turism de la Budapesta: Afacerile din domeniul HoReCa din municipiu, promovate gratuit
Alba Iulia va fi reprezentată, în perioada 20-23 februarie, la Târgul Internațional de Turism „TRAVEL+2025” de la Budapesta. Manifestarea expozițională va fi găzduită de Centrul de Conferințe și Expoziții Hungexpo din capitala Ungariei.
În context reprezentanții administrației locale din Alba Iulia le semnalează antreprenorilor locali din domeniul HoReCa posibilitatea de a-și promova produsele și serviciile gratuit la acest târg internațional de turism. „Relansăm invitația reprezentanților HoReCa de a ni se alătura pentru a-și promova produsele și serviciile, gratuit. Suntem siguri că vom face furori cu hotelurile, pensiunile și restaurantele locale din Alba Iulia, care doresc să se promoveze. Vă invităm, așadar, să ne trimiteți orice materiale promoționale care vă reprezintă cel mai bine, iar acestea vor fi trimise direct la Hungexpo și vor fi distribuite celor peste 30 de mii de vizitatori care sunt estimațila participe în cele 4 zile de târg TRAVEL+ 2025. Detalii despre logistică și organizare pot fi aflate telefonic de la Palatul Principilor Transilvaniei”, se arată într-un comunicat al Primăriei Alba Iulia. Târgul Internațional de Turism de la Budapesta este manifestarea expozițională de cea mai mare amploare găzduită de Ungaria în 2025.
-
Știriacum 3 zile
ALBA și ALBA IULIA: De aici provine denumirea județului și a reședinței de județ
-
Știriacum 6 zile
6 februarie-Ziua Roşiei Montane, cea mai veche localitate din țară, locul unde se află cel mai mare zăcământ auro-argentifer din România şi Europa
-
Știriacum o săptămână
5 februarie 1601: Baba Novac, vestit haiduc sârb, căpitan al lui Mihai Viteazul, este ars pe rug, în piața Clujului
-
Știriacum o săptămână
Lista gustului în luna februarie: Fructele și legumele de sezon
-
Știriacum o săptămână
2 Februarie: Întâmpinarea Domnului sau Ziua Ursului. Ce obiceiuri sunt legate de această zi, în tradiția populară
-
Știriacum 3 zile
Mănăstirea Țeț, la un capăt de drum, dincolo de care nu mai sunt decât stâncile, pădurea și susurul apelor repezi de munte
-
Știriacum o zi
Superstiții și obiceiuri populare: 11 februarie, Sfântul Vlasie, cel care nu te lasă fără bani în portofel
-
Știriacum 2 zile
10 februarie: Sfântul Haralambie, apărător de ciumă și de foamete. Tradiții și superstiții