Știri
Amenzi de aproape 50 de mii de lei, în 48 de ore, aplicate de oamenii legii din Alba, în cadrul unei acțiuni în sistem integrat
Amenzi de aproape 50 de mii de lei aplicate de oamenii legii din Alba în cadrul unei acțiuni în sistem integrat
În ultimele 48 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta liniștea cetățenilor din județ.
În cadrul activităților desfășurate, au fost efectuate, prin intermediul aplicației eDAC, 645 de verificări de persoane și 426 de verificări de autovehicule, pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.
Au fost constatate 162 de abateri de natură contravențională, majoritatea la normele legale privind circulația pe drumurile publice, care au fost sancționate cu amenzi în valoare totală de 49.193 de lei.
Au fost efectuate 103 testări privind conducerea sub influența alcoolului sau a altor substanțe și au fost reținute trei permise de conducere și au fost retrase șapte certificate de înmatriculare.
Știri
5 amenzi, peste 60 de firme controlate și fără cazuri de muncă la negru, bilanțul ultimelor controale ale inspectorilor ITM Alba
5 amenzi, peste 20 de avertismente, mai bine de 60 de firme controlate și fără cazuri de muncă la negru, bilanțul ultimelor controale ale inspectorilor ITM Alba
Prin Programul cadru de acţiuni al I.T.M. Alba pentru anul 2025, aprobat de către conducerea Inspecţiei Muncii, s-a stabilit că unul dintre obiectivele prioritare ale activităţii inspectoratului îl reprezintă combaterea muncii nedeclarate și subdeclarate, în vederea descurajării şi a diminuării acestui fenomen care, în fapt, reprezintă tot o formă de evaziune fiscală.
La data prezentei, la nivelul ITM Alba se află în derulare Campania națională de informare și conștientizare a prevederilor Legii 367/2022 privind dialogul social , desfășurată în perioada 01.01.2025- 31.12.2025.
Activitatea inspectorilor de muncă a vizat, cu prioritate, sancţionarea muncii nedeclarate și subdeclarate.
Rezultatele obţinute la nivelul judeţului Alba, în perioada 27.01.2025-31.01.2025, în activitatea de control, sunt redate mai jos.
În domeniul relaţiilor de muncă:
Total unităţi controlate: 40
Număr de salariați ai angajatorilor controlați:897
Din care – femei : 421
Număr deficienţe constatate:80
Nr. sancţiuni aplicate angajatorilor :11
4 amenzi- 22000 lei
7 avertismente
Principalele deficienţe constatate în controale :
nu se evidențiază corect timpul lucrat;
nu au fost aduse la îndeplinire măsurile obligatorii dispuse în controalele anterioare;
nu au fost eliberate la încetarea activității, adeverințele de vechime;
contractele individuale de muncă cu timp parțial nu conțin clauze referitoare la repartizarea programului de lucru;
nu au fost achitate salariile, la data stabilită în contractele individuale de muncă;
neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă anuale;
neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent;
nu se face dovada înmânării unui exemplar din contractul individual de muncă salariatului;
dosarele personale sunt incomplete;
nu a fost inițiată la nivelul unității negocierea colectivă;
nu se păstrează la punctele de lucru ale societății, copii ale contractelor individuale de muncă;
În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:
Nr. total unităţi controlate: 25
Număr deficienţe constatate: 41
Număr de măsuri dispuse : 41
Angajatori sancționați: 14
Nr. sancţiuni aplicate: 17
– 1 amendă-5000 lei
– 16 avertismente
Nr.evenimente cercetate : 1
Nr. actiuni de informare/constientizare angajatori : 1
Principalele deficienţe stabilite în controale :
Lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor.
Lipsa evaluarii riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate.
Lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR.
Lipsa instruirii periodice a lucrătorilor.
Organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementari din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006.
Lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate.
Desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor.
Știri
Lista gustului în luna februarie: Fructele și legumele de sezon
Fructele și legumele de sezon, adică bunătățile lunii februarie. Acestea pot fi consumate în anotimpul rece, ca un preambul al primăverii
Unul din principiile vieţii sănătoase spune că a consumă, în primul rând, fructe şi legume de sezon, este mereu cea mai bună soluţie.
Este bine pentru organism a care primeşte în acest fel o paletă largă şi variantă de nutrienţi, este bine pentru mediu a pentru că un consum crescut de fructe şi legume de sezon, în detrimentul celor exotice, limitează emisiile de dioxid de carbon, pe care le implică transportul.
Lista cu fructe şi legume de sezon, pentru luna februarie, este deschisă de mere. Nimic mai sănătos decât merele româneşti, parfumate şi sănătoase. Merele nu au voie să lipsească din nici o dietă.
Urmează portocalele care şi-au pierdut orice stătut exotic şi au devenit univesale, dar şi grapefruitul şi pomelo.
Pe lista mai încap bananele, la fel de univesale că şi portocalele.
În ceea priveşte legumele, ofertă este cu mult mai generoasă, decât pare la prima vedere. Morcovii, păstârnacul şi ţelină sunt peste tot, proaspete şi sănătoase, gata să-ţi asigure aportul de vitamine şi minerale de care ai nevoie, scrie BBC Good Food.
Ideal este să le concumi crude sau fierte în abur, ori coapte.
Nici supele cremă făcute cu aceste radacinoase parfumate nu sunt de lepădat.
Pe lista cu fructe şi legume de sezon trebuie trecută varză, varză de Bruxelles, conopidă şi neapărat prazul.
Toate au puţine calorii, sunt foarte bogate în vitamine, minerale şi fibre şi susţin sistemul imunitar.
Foarte important este şi faptul că sunt extrem de versatile, toate din aceste legume putând fi preparate în mai multe moduri, de la supe şi ciorbe de zarzavat, până la supe creme, piureuri.
Toate sunt delicioase la cuptor sau înăbuşite, gătite la abur ori călite în puţin ulei. Adaugă pe lista broccoli, andive şi salată.
Demnă de luat în seamă este şi sfeclă roşie, un adevărat miracol pentru sanate, dar şi guliile a absolut delicioase în salate, cu suc de lămâie, puţin ulei, mult piper şi cimbru uscat.
O menţiune specială trebuie făcută pentru ceapă, albă sau roşie. Proprietăţile ei sunt o binefacere pentru sanate, astfel că nu trebuie să lipsească din nicio mâncare şi de la nicio masă.
În ciudă gerului, în pieţe ai să ai surpriză să găseşti ceapă verde, ridichi şi verdeţuri proaspete a pătrunjel, mărar, leuştean.
Sunt crescute în seră, nu au gustul sănătos şi tare al legumelor coapte la soare, dar sunt o soluţie excelentă. Neapărat trebuie trecute pe lista cu fructe şi legume de sezon, mai ales pentru că miros a primăvară!
Sursa: femeia.ro
Știri
Temperaturile lunii februarie, de-a lungul timpului: De la minus 39 de grade, la plus 26 C
Temperaturile extreme nu au ocolit de-a lungul timpului nici luna februarie, astfel că temperatura minimă absolută este de – 38 de grade Celsius şi a fost înregistrată îpe 10 februarie 1929 la staţia meteorologică Vf. Omu
Maximă absolută a lunii este de 26 de grade, înregistrată la Medgidia, în 27 februarie 1995 şi la Pătârlagele, în 16 februarie 2016, conform datelor furnizate de Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie.
La Bucureşti, minima absolută este de minus 30,2 grade Celsius, înregistrată în 6 februarie 1954, la staţia meteorologică Bucureşti-Afumaţi, iar maxima absolută este de 25,7 grade, înregistrată la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret, în data de 16 februarie 2016, potrivit caracterizării climatice a lunii februarie, publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie.
Valori ale temperaturii minime a aerului foarte scăzute s-au înregistrat, cu precădere, în anii 1929, 1954, 1985, 2012. Anul 1954 s-a remarcat nu numai prin temperaturi minime foarte scăzute ci şi prin căderi masive de zăpadă şi viscole ce au afectat mai ales jumătatea de sud a ţării.
Pe de altă parte, ani în care s-au înregistrat temperaturi maxime mari (peste 19 grade Celsius), neobişnuite pentru luna februarie, au fost 1990, 1994, 1995 şi 2016. Printre anii cu cele mai calde luni februarie se află 1966, 1977, 1995, 2002 şi 2016.
Potrivit caracterizării climatice a lunii februarie, ultima lună calendaristică de iarnă păstrează multe din caracteristicile lunii ianuarie.
Deşi se apropie echinocţiul de primăvară şi ziua creşte, iar temperatura aerului înregistrează o uşoară creştere, totuşi advecţiile maselor de aer rece din nordul, nord-estul şi nord-vestul continentului European şi staţionarea lor determină, de cele mai multe ori, ca temperaturile să fie la fel de scăzute ca în prima lună a anului şi gerurile să fie la fel de aspre.
Din datele înregistrate în perioada 1961-2021 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie se constată că, în luna februarie, valorile temperaturii medii ale aerului sunt pozitive în zone din sudul ţării (în Oltenia, în cea mai mare parte a Munteniei, în Dobrogea şi Delta Dunării), precum şi în zonele de câmpie din vestul ţării şi variază, în general, între 0 şi 2 grade C.
Izolat, în zona sudică a litoralului şi pe suprafeţe reduse din sud-vestul ţării, valorile medii de temperatură depăşesc 2 grade C. În Transilvania şi Moldova, acestea se situează între -2 şi 0 grade C, coborând, în zona deluroasă şi subcarpatică, uneori, până la -4 grade C. Pe culmile joase ale Carpaţilor precum şi în depresiunile din estul Transilvaniei, temperatura medie a aerului are valori cuprinse între -6 şi -4 grade C. La altitudini de peste 1500 de metri, în Carpaţii Orientali, dar şi în masivele din Carpaţii Meridionali, valorile scad până la -8 grade C şi izolat, sub această limită.
Regimul precipitaţiilor din februarie este destul de apropiat de cel din luna ianuarie. Cele mai mici cantităţi de precipitaţii, cuprinse între 20 şi 30 mm, sunt caracteristice Moldovei, Bărăganului şi Dobrogei precum şi Podişului Transilvaniei. În extremitatea estică a Deltei Dunării şi izolat, în centrul Transilvaniei şi al Moldovei, valorile medii multianuale ale cantităţii de precipitaţii scad sub 20 mm. Spre vestul ţării, cantităţile de precipitaţii cresc, înregistrându-se valori medii cuprinse între 30-40 mm în cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei, în Câmpia şi Dealurile de Vest, precum şi pe areale din nordul Carpaţilor Orientali. Cantităţi lunare mai mari de 40 mm se regăsesc în masivele din Carpaţii Meridionali, în Munţii Banatului, Munţii Apuseni şi în Maramureş.
Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii din februarie, înregistrată la staţiile meteorologice din România, este de 371,5 mm, la Vf. Omu, în anul 1944. La Bucureşti, maxima absolută lunară de precipitaţii este de 147,1 mm şi a fost înregistrată la Bucureşti-Filaret, în anul 1895.
Cele mai multe maxime absolute ale cantităţii lunare de precipitaţii au fost înregistrate în anii 1953, 1954 şi 1999.
Printre anii cu cele mai ploioase luni februarie se află 1969, 1970, 1978, 1986 şi 2010. Pe de altă parte, în topul anilor cu cele mai secetoase luni februarie se regăsesc 1975, 1976, 1994, 1998, 2008 şi 2014.
Sursa:dcbusiness.ro
-
Știriacum o săptămână
Cum a evoluat uniforma școlară de-a lungul anilor: În 1897, primele uniforme
-
Știriacum o săptămână
27 ianuarie 2025: Florin Piersic, unul dintre cei mai iubiţi actori români, împlinește 89 de ani
-
Știriacum o săptămână
Curiozități legate de MICA UNIRE din 24 ianuarie 1859: Unirea Principatelor Române, aspecte mai puțin cunoscute
-
Știriacum 22 de ore
Lista gustului în luna februarie: Fructele și legumele de sezon
-
Știriacum o săptămână
24 ianuarie 1990: „Deşteaptă-te, române!”, imnul actual al României, stabilit prin decret-lege de Consiliul Frontului Salvării Naţionale
-
Știriacum o zi
2 Februarie: Întâmpinarea Domnului sau Ziua Ursului. Ce obiceiuri sunt legate de această zi, în tradiția populară
-
Știriacum 2 săptămâni
21 ianuarie 1648: La Alba Iulia apare prima traducere integrală în limba română a Noului Testament
-
Știriacum o săptămână
Cum a avut loc Mica Unire: Care este semnificația zilei de 24 ianuarie