Administrație
Cuantumul impozitelor și taxelor locale pentru anul fiscal 2025 aprobat la Cugir
Cuantumul impozitelor și taxelor locale pentru anul fiscal 2025 aprobat la Cugir
În ultima sa ședință ordinară pe 2024, Consiliul Local Cugir a stabilit nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele și taxele locale și amenzile aplicabile pentru anul fiscal 2025, indexate cu rata inflației de 10,4%.
Astfel, impozitul pe clădirile rezidențiale și clădirile anexă aflate în proprietatea persoanelor fizice se calculează prin aplicarea unei cote de 0,14%, iar impozitul pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice se calculează prin aplicarea unei cote de 1,15%.
În cazul clădirilor cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculează prin însumarea impozitului calculat pentru suprafaţa folosită în scop rezidențial cu impozitul determinat pentru suprafaţa folosită în scop nerezidenţial.
Impozitul/taxa pe clădirile rezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice se calculează prin aplicarea unei cote de 0,28% asupra valorii impozabile a clădirii, iar impozitul/taxa pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice se calculează prin aplicarea unei cote de 1,57% asupra valorii impozabile a clădirii.
În ceea ce privește impozitul/taxa pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice, utilizate pentru activități din domeniul agricol, se calculează prin aplicarea unei cote de 0,56% asupra valorii impozabile a clădirii.
În cazul clădirilor cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor juridice, impozitul se determină prin însumarea impozitului calculat pentru suprafaţa folosită în scop rezidențial cu impozitul calculat pentru suprafaţa folosită în scop nerezidenţial.
Valoarea impozabilă a clădirii se actualizează o dată la 5 ani pe baza unui raport de evaluare a clădirii întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării. În cazul în care proprietarul clădirii nu a actualizat valoarea impozabilă a clădirii în ultimii 3 ani anteriori anului de referinţă, cota impozitului/taxa pe clădiri este 5%, conform Codului fiscal.
Pentru plata cu anticipaţie până la data de 31.03.2025 a impozitului/taxei datorate pe întregul an, de către contribuabili, se acordă o bonificaţie de 10%, pentru persoane fizice, la impozitul/taxei pe clădiri, impozitul/taxei pe teren şi la impozitul pe mijloacele de transport și o bonificaţie de 5%, pentru persoane juridice.
sursa: cugirinfo.ro
Administrație
Materiale didactice moderne pentru elevii Liceului „Dr. Lazăr Chirilă” din Baia de Arieș. Licitația, lansată în SEAP
Materiale didactice moderne pentru elevii Liceului „Dr. Lazăr Chirilă” din Baia de Arieș. Licitația, lansată în SEAP
Primăria Baia de Arieș a lansat, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru achiziția de materiale didactice pentru dotarea Liceului „Dr. Lazăr Chirilă”.
Asta în cadrul unui proiect finanțat prin PNRR.
Conform documentației, scopul proiectului este acela de a crește gradul de acces la tehnologiile digitale, pentru elevii și cadrele didactice de la Liceul „Dr.Lazăr Chirilă” Baia de Arieş. Implementarea proiectului va contribui la creșterea motivației elevilor pentru învățare, va îmbunătăţi rezultatele şcolare, va creşte promovabilitatea la examenul de bacalaureat, va facilita implicarea mai activă a părinţilor şi a comunităţii în viaţa şcolii, va spori interesul şi atracţia pentru frecvenţa la ore pentru reducerea absenteismului și a ratei de abandon şcolar şi va creşte prestigiul şcolii în comunitate, arată inițiatorii proiectului.
Valoarea dotărilor este de aproximativ 450 de mii de lei.
Administrație
Lucrările la podul de peste râul Mureș, dintre Blandiana și Șibot, se vor relua în primele luni ale anului viitor
Lucrările la podul de peste râul Mureș, dintre Blandiana și Șibot, se vor relua în primele luni ale anului viitor
În perioada august-decembrie 2024 Primăria Blandiana a derulat în cadrul SEAP procedura de atribuire a contractului de lucrări pentru restul de executat la investiția „CONSTRUIRE POD PESTE RÂUL MUREȘ ÎN COMUNA BLANDIANA, JUDEȚUL ALBA (CONTINUARE LUCRĂRI)”,
În cadrul procedurii și-au arătat interesul de a continua lucrările la pod un număr de cinci ofertanți care au depus oferte conforme. Evaluarea a fost finalizată în urmă cu o săptămână iar oferta câștigătoare este cea a operatorului economic Dacia Faber SRL din județul Cluj.
Dacia Faber SRL este un operator economic specializat în lucrări de poduri care a mai derulat lucrări similare de construcții de poduri peste râul Mureș în județul nostru, la Rădești și Șeușa.
În acest moment procedura de atribuire se află în etapa premergătoare semnării contractului de lucrări.
Cel mai probabil, dacă timpul va permite, lucrările vor demara în primele luni ale anului viitor. Amintim că la finele anului 2023 Primăria Blandiana a intrerupt relațiile contractuale cu fostul constructor pentru nerespectarea graficelor de execuție, nedeclararea subcontractantilor si nereguli cu privire la prelungirea și cuantumul garanției de bună execuție.
În ceea ce privește fostul executant primăria locală se află în acest moment în litigiu.
Administrație
Lucrări de asfaltare la Teiuș, după intervențiile la rețeaua de apă și canalizare
Primăria orașului Teiuș a anunțat care este stadiul lucrărilor de asfaltare pe strada Mihail Kogălniceanu, după intervențiile făcute de societatea de apă la rețeaua de apă și canalizare
Vremea bună a permis să fie turnat stratul de suport(binder)pe strada Mihail Kogălniceanu, strat ce este aproape gata.
”Vom continua turnarea asfaltului pe cei trei apendici ai străzii, până la intersecția cu strada Cuza Vodă pe care, dacă nu mai apar probleme la rețeaua magistrală nou realizată de Apa CTTA, vom reface in scurt timp rețeaua pluvială și vom moderniza strada!
La grădinița ,,Centru” lucrările la interior sunt aproape gata, iar odată cu noul mobilier ce urmează să vină vom avea condițiile mutării copiilor noștri, condiții sigure și civilizate”, au transmis reprezentanții Primăriei Orașului Teiuș.
-
Știriacum 6 zile
MESAJE, SMS, URĂRI ce poţi transmite de SFÂNTUL VASILE
-
Știriacum 5 zile
Apuseni, destinație turistică și în sezonul alb: Locuri de vis din Ţara Moţilor
-
Știriacum 2 săptămâni
Ce semnifică steaua sau îngerașul din vârful bradului de Crăciun
-
Știriacum 2 săptămâni
De ce nu se îngenunchează în biserică între Crăciun și Bobotează
-
Educație și Culturăacum 2 săptămâni
26 decembrie: Una din cele mai vechi sărbători în cinstea Fecioarei Maria
-
Știriacum 5 zile
Cum se numesc lunile anului în tradiția populară și ce înseamnă denumirea lor
-
Știriacum o zi
Spectacolul Apusenilor: Peștera Meziad, una dintre cele mai frumoase peșteri din Parcul Natural Apuseni
-
Știriacum o săptămână
Anul Nou la români: Sorcova, Pluguşorul, Capra sau umblatul cu Ursul, câteva dintre cele mai frumoase obiceiuri