Știri
Restaurarea clădirii Cancelariei Mitropolitane Greco-Catolice din Blaj: Proiect cu finanțare nerambursabilă
Restaurarea clădirii Cancelariei Mitropolitane Greco-Catolice din Blaj: Proiect cu finanțare nerambursabilă
Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică a obținut o finanțare nerambursabilă acordată de către Institutul Național al Patrimoniului prin programul Timbrul Monumentelor Istorice 2024 – sesiunea IV, subprogramul „Edificii de cult – Proiectare”, pentru Cancelaria Mitropolitană Greco-Catolică din Blaj.
Clădirea care constituie obiectul investiției este monument istoric de importanță națională, grupă valorică A, inclusă pe Lista Monumentelor Istorice a județului Alba ca parte a Ansamblului Mitropoliei Greco-Catolice, sec. XVI-XIX, aflat la poziția 335, cu codul AB-II-a-A-00189, respectiv pe poziția distinctă numărul 337 – Cancelaria Mitropolitană, sec. XVIII, având codul AB-II-m-A-00189.02.
Cancelaria Mitropolitană Greco-Catolică, inițial Mânăstirea Bunei-Vestiri, construită parțial pe urmele zidului exterior sud-estic a vechiului castel princiar renascentist, având două niveluri ce adăposteau la parter dormitoarele și încăperile novicilor, la etaj săli de curs, refectoriu și chilii, a găzduit ulterior seminarul diecesan. Colțul sudic păstrează fragmente ale fostului bastion al castelului, transformat în secolul al XVIII-lea în capela principilor calvini, ulterior biserica curții episcopale, edificiu afectat grav și demolat în 1913.
Ansamblul Mitropoliei Greco-Catolice este compus din mai multe corpuri de clădiri, cu funcțiuni diferite, gravitând în jurul Castelului Mitropolitan. Clădirile au fost construite pe parcursul sec. XVI-XVIII, având structura realizată din zidărie de cărămidă, șarpante din lemn și învelitori din țiglă ceramică trasă. Conform informațiilor istorice, castelul princiar a fost edificat în stil renascentist în anul 1535, de un oficial al curții vieneze – Gheorghe Bagdi, fiind cea mai veche clădire a orașului păstrată până în prezent, cunoscută sub denumirea de „Cetatea Roșie”. La începutul secolului al XVII-lea castelul a fost amplificat, însă nu este cunoscut stadiul la care s-a ajuns cu lucrările, construcția rămânând neterminată, iar la începutul secolului al XVIII-lea a fost cedat episcopiei greco-catolice.
Ansamblul actual a reutilizat mare parte din zidurile exterioare ale castelului renascentist, mai puțin cele ale bastioanelor – fațada sud-estică a clădirii bibliotecii, poarta carosabilă de acces cu deschidere semicirculară, anexele gospodărești de pe latura sud-vestică, poarta pietonală și gardul fiind construite pe traseul vechilor ziduri. În stânga porții de intrare în curte, a fost construită Mănăstirea Bunei-Vestiri, clădirea fiind cel mai probabil ridicată pe urmele zidului exterior și amplificată spre curte. Edificiul a fost structurat pe două nivele și cuprindea la parter dormitoarele și încăperile novicilor, iar la etaj săli de curs, refectoriul și chilii. Subsolul păstrează urme ale unui ancadrament renascentist anterior boltirii actuale. În colțul sudic al clădirii sunt păstrate fragmente ale zidurilor de aripă ale fostului bastion sudic, transformat în secolul al XVIII-lea în capela curții mitropolitane, edificiu demolat în anul 1913.
Conform informațiilor prezentate de Augustin Bunea în vremea Episcopului Aron, a fost finalizată construcția unui nou seminar teologic diecesan (Seminarul Bunei-Vestiri), în curtea reședinței sale, pe urmele vechiului castel.
Clădirea mănăstirii a fost utilizată până în 1948 ca și Cancelarie arhierească, după interzicerea Bisericii Greco-Catolice, imobilul a suferit grave distrugeri și pierderea unei arhive și mobilier valoroase. Studiile și cercetările de fundamentare, respectiv Documentația de avizare a lucrărilor de intervenții au fost întocmite în cadrul subprogramului „Elaborarea documentațiilor tehnico-economice pentru intervenții asupra monumentelor istorice”, realizat prin finanțare nerambursabilă a INP din 2022.
Proiectul se continuă prin elaborarea Documentației pentru obținerea autorizației de construire (D.T.A.C.) și a proiectului tehnic de execuție (P.T.) pentru consolidarea clădirii.
Valoarea totală a contractului de finanțare este de 271.299 lei, din care finanțarea nerambursabilă INP prin TMI este de 246.000 lei, iar Mitropolia Română Unită cu Roma Greco-Catolică are o contribuție proprie de 25.299 lei.
Știri
Amenzi de aproape 200 de mii de lei aplicate de DSVSA Alba în perioada sărbătorilor de iarnă
Amenzi de aproape 200 de mii de lei aplicate de DSVSA Alba în perioada sărbătorilor de iarnă
În perioada 28 noiembrie 2024-3 ianuarie 2025, inspectorii sanitar-veterinari și pentru siguranța alimentelor din Alba au efectuat 403 acțiuni de control la toate categoriile de unități, în urma cărora au fost aplicate 46 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 193.900 de lei.
Controalele au vizat prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor de Iarnă, respectarea intereselor consumatorilor și respectarea de către operatorii din domeniul alimentar a legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, respectiv a bunelor practici din domeniu.
De asemenea, au fost efectuate și controale în trafic pentru combaterea comerțului ilegal cu animale, dar și pentru respectarea tuturor cerințelor privind transportul și comercializarea produselor alimentare de origine animală.
Principalele neconformități au vizat:
– Ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare în vederea depozitării, transportului şi valorificării şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare;
– Nerespectarea normelor stabilite de Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite;
– Manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
– Nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de depozitare a produselor alimentare.
– Lipsa autorizației sanitar-veterinare pentru mijloacele de transport; transport de produse alimentare cu mijloace de transport cu instalații frigorifice defecte; transport de animale fără documente sanitar-veterinare.
Au fost verificate unitățile de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală şi nonanimală, precum şi unităţi de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării); unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie; unităţi de tip hotelier şi pensiuni turistice (cu bloc alimentar); magazine alimentare, depozite legume-fructe, piețe agro-alimentare şi alte tipuri de unităţi care comercializează produse alimentare.
Controalele efectuate de inspectorii DSVSA Alba se concentrează în principal pe prevenție și consilierea operatorilor din industria alimentară. Sancțiunile sunt aplicate în conformitate cu gravitatea abaterilor constatate. Inspectorii DSVSA analizează fiecare situație în parte, ținând cont de contextul specific al fiecărui operator și de eforturile depuse pentru remedierea deficiențelor constatate la verificările anterioare.
Știri
Când începe plata taxelor și impozitelor locale în Alba Iulia, dar și în Sebeș și Aiud
Când începe plata taxelor și impozitelor locale în Alba Iulia, dar și în Sebeș și Aiud
A fost făcut public programul de încasări de la începutul anului la Direcția Venituri (taxe și impozite) Alba Iulia.
În perioada 8-10 ianuarie se vor încasa doar taxe judiciare, extrajudiciare și amenzi fără debit. Din 13 ianuarie se vor încasa toate impozitele și taxele locale.
A fost anunțat și programul de încasare a taxelor și impozitelor locale la Sebeș la începutul anului. Prima zi de încasare fără debit (amenzi și taxe) va fi 10 ianuarie, ora 8.30.
Prima zi de încasare cu debit (impozite pe clădiri, terenuri și mijloace de transport) va fi 14 ianuarie, ora 8.30. Prima zi în care se vor putea efectua încasări fără debit (amenzi și taxe) prin mijloace electronice (prin POS, Ghiseu.ro, SELF-TAX sau pagina web) va fi 10 ianuarie. Prima zi în care se vor putea efectua încasări cu debit (impozite pe clădiri, terenuri și mijloace de transport) prin mijloace electronice (prin POS, Ghiseu.ro, SELF-TAX sau pagina web) va fi 14 ianuarie.
A fost comunicat, de asemenea, programul de lucru cu publicul din luna ianuarie la casieria Serviciului taxe și impozite locale Aiud. Plata impozitelor restante, a taxelor de timbru și a amenzilor, precum și a altor impozite și taxe locale, se va putea face începând cu data de 8 ianuarie.
Pentru plata impozitelor aferente anului 2025 (impozite pe clădiri, impozite pe terenuri și impozite pe mijloacele de transport) programul de încasări va începe din data de 16 ianuarie atât la casieria unității cât și on-line prin mijloace electronice.
Știri
Un IT-ist din Ocna Mureș, pasionat de detectorism, a descoperit 44 de monede din argint vechi de peste 800 de ani
Un IT-ist din Ocna Mureș, pasionat de detectorism, a descoperit 44 de monede din argint vechi de peste 800 de ani
Un bărbat din Ocna Mureș, pasionat de detectorism, a realizat o nouă descoperire importantă.
Csaba Kolosvari, de profesie IT-ist, a găsit, în zona comunei Fărău, un număr de 44 de monede din argint vechi de peste 800 de ani.
„Monedele sunt din perioada regelui Béla al IV-lea (n. 29 noiembrie 1206, Transilvania, Regatul Ungariei – d. 3 mai 1270, Buda, Regatul Ungariei), aparținând Dinastiei Arpadiene. A fost rege al Ungariei și al Croației (în uniune personală) între 1235 și 1270. Sunt foarte rare în zona noastră, deși suntem în Transilvania. Se cunosc descoperiri sporadice de 2-3 bucăți, nicidecum de câteva zeci în același loc. Subțiri și fragile, unele s-au păstrat bine, altele sunt destul de uzate.
Locul sper că va fi cercetat cu atenție de arheologi pentru că sigur acolo mai sunt monede. Doar că fiind foarte subțiri și micuțe, detectoarele noastre nu le sesizează. Le-am găsit pe o zonă destul de întinsă și la adâncime mică. Cel mai probabil, au fost pierdute într-o pungă și până să intre în pământ, asemenea unor frunze, au fost purtate de vânt, ploi și animale la distanțe de câțiva metri de locul unde au căzut”, spune detectoristul din Ocna Mureș. Recent, acesta a descoperit inele medievale, unul din aur și celălalt din argint, cu o vechime de peste 400 de ani, datate din jurul anilor 1600. Au fost scoase la suprafață, în luna octombrie 2024, alături de câteva monede, într-o pădure din județul Mureș, de la baza unui copac.
Tot ce trebuie e să ai răbdare, să asculți sunetele și să verifici de două ori zona dacă ți se pare că e cu potențial. În pădure las deoparte gândurile de zi cu zi și mă contopesc cu natura atât de frumoasă care ne înconjoară, ascult pădurea și mă gândesc strămoșii noștri pe unde au călătorit, ce puteau ei să facă în pădurea respectivă. Pentru că azi nu vezi picior de om în păduri, uneori vânători, sau 2-3 bărbați care mai duc jos în sat lemne. Pe vremuri călătoreau mereu prin păduri, poposeau și înnoptau, găsim frecvent urmele trecerii lor (amnare, un cuțit de tăiat bucate, bănuți, catarame, nasturi, etc.).
Asemenea vânătorilor sau pescarilor, noi cu detectoarele de metale ieșim să ne relaxăm. Sunt zile în care venim acasă cu o cheie de 17, bile de rulment, chei doze, alice, sârme. Dar sunt zile când dăm peste povești de demult. De sute sau mii de ani. Și noi le readucem la viață. Sper din tot sufletul să îmi văd descoperirile în muzeu. Sper din suflet să fie muzeu și la Ocna Mureș, să vadă tinerii ce istorie bogată are țara asta”, a explicat Csaba Kolosvari.
Acesta a mai descoperit în ultimii 2 ani, printre altele, o sabie romană (gladius), un depozit de bronzuri vechi de 3.000 de ani, un tezaur format din 800 de monede romane, un alt tezaur format din peste 100 de monede romane și o diplomă militară romană, obiect, de asemenea, foarte rar. Toate acestea sunt la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.
Tot în 2022, Csaba a scos la suprafață și cele două depozite de monede romane. Unul este format din 109 monede din argint, vechi de 2.000 de ani, descoperite pe teritoriul comunei Noșlac din județul Alba, iar al doilea are peste 800 de denari romani, aflați într-un vas, pe un teren agricol din zona orașului Ocna Mureș. Depozitul de bronzuri a fost găsit în martie 2023, în zona comunei Hopârta și este format din 20 de celturi, 14 turte şi resturi de turnare, 3 vârfuri de lance, două seceri, o brăţară fragmentară, un ciocan fragmentar şi două fragmente din bronz, toate cu o vechime de peste 3.000 de ani, din epoca târzie a bronzului, undeva în jurul anului 1200 î. Chr.
Detectorul lui Csaba Kolozsvari a mai identificat multe alte obiecte de patrimoniu, printre care fibule romane, monede medievale și vârfuri de săgeți din bronz, vechi, de asemenea, de mii de ani.
-
Știriacum o săptămână
MESAJE, SMS, URĂRI ce poţi transmite de SFÂNTUL VASILE
-
Știriacum 6 zile
Apuseni, destinație turistică și în sezonul alb: Locuri de vis din Ţara Moţilor
-
Știriacum 2 săptămâni
De ce nu se îngenunchează în biserică între Crăciun și Bobotează
-
Educație și Culturăacum 2 săptămâni
26 decembrie: Una din cele mai vechi sărbători în cinstea Fecioarei Maria
-
Știriacum 6 zile
Cum se numesc lunile anului în tradiția populară și ce înseamnă denumirea lor
-
Știriacum 2 zile
Spectacolul Apusenilor: Peștera Meziad, una dintre cele mai frumoase peșteri din Parcul Natural Apuseni
-
Știriacum o săptămână
Anul Nou la români: Sorcova, Pluguşorul, Capra sau umblatul cu Ursul, câteva dintre cele mai frumoase obiceiuri
-
Știriacum 2 săptămâni
Bunele maniere: Cum să spunem ”La mulți ani”. Ce ne recomandă eticheta