Educație și Cultură
„Școala altfel” la colegiul militar albaiulian
„Școala altfel” la colegiul militar albaiulian
În Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia au sosit săptămâna trecută elevii de la Școala Gimnazială „Artemiu Publiu Alexi” Sângeorz-Băi, Bistrița-Năsăud și Școala Gimnazială „Aurel Decei” Gura Râului, județul Sibiu, în cadrul programului „Școala altfel”.
Vizita în colegiul militar a fost o oportunitate pentru elevii claselor a VIII-a și a VII-a de a descoperi și de a înțelege mai bine ce presupune învățământul militar.
Oaspeții au aflat care sunt pașii pe care trebuie să-i urmeze dacă își doresc să studieze în colegiul militar, despre activitățile și provocările zilnice ale elevilor militari.
Sergentul major Giorgiana Moldovan de la Biroul informare-recrutare din cadrul Centrului Militar Județean Alba a fost prezentă la întâlnirea cu elevii de gimnaziu, oferindu-le acestora informații privind condițiile ce trebuie îndeplinite pentru înscriere și etapele, probele sportive și psihologice ce trebuie parcurse pentru a fi admiși într-un colegiu militar.
Educație și Cultură
26 decembrie: Una din cele mai vechi sărbători în cinstea Fecioarei Maria
În ziua a doua de Crăciun, pe 26 decembrie, Biserica o prăznuiește pe cea care a dat naștere lui Hristos Dumnezeu, pe Maica Domnului. Află mai multe de pe radiounirea.ro
A doua zi de Crăciun e sărbătoare mare la ortodocși – se prăznuiește SOBORUL Maicii DOMNULUI
Cuvântul „sobor” are o semnificație aparte, de „adunare de oameni”, sugerând că Maica Domnului trebuie preaslăvită în mijlocul tuturor oamenilor și a Sfinților fericiți din ceruri. Toți laolaltă, cu chip uman, creat după „chipul și asemănarea Domnului”, îți pleacă frunțile și cinstesc Mama a Toate câte Sunt, în veac.
„Dacă te simți vreodata supărat în decursul zilei – cheam-o în ajutor pe Maica Domnului – spune doar o simplă rugăciune: Maria, Maica lui Iisus, te rog fie-mi și mie mamă acum. Trebuie să recunosc că aceasta rugăciune nu a dat niciodată greș în cazul meu.” – Sfânta Maria Tereza
Ziua de sărbătoare ar trebui înțeleasă ca zi de smerenie, post și rugăciune. Căci ce este altcxeva rugăciunea decât o meditație asupra cuvântului dintâi, asupra firii și asupra naturii umane, Timp în care suntem cu noi înșine și cu singura voce care ne poate mântui de păcat, necredință și întunecare. La Soborul Maicii Domnului, creștinii rostesc aceste cuvinte și se gândesc la puritatea Fecioarei din care s-a întrupat Fiul Omului și al Cerurilor, a cărei naștere au slăvit-o în urmă cu o zi:
Soborul sau Adunarea Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu reprezintă adunarea (la slujbă) credincioșilor în cinstea Maicii Domnului, potrivit regulii după care a doua zi după marile praznice se face pomenirea acelor persoane sfinte care au contribuit la eveniment sau sunt în directă legătură cu el. De aceea, în această zi este prăznuită Fecioara Maria, cea care l-a născut pe Cel care a adus mântuirea lumii.
Soborul Macii Domnului este unul din cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Sfintei Fecioare Maria. De asemenea, este una din cele mai vechi sărbători în cinstea Fecioarei Maria care datează încă din secolul al V-lea. Soborul Maicii Domnului a devenit model de sărbătoare și pentru alți sfinți precum Soborul Sfinților Ioachim și Ana, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau Soborul Sfinților Arhangheli.
Tot astăzi este pomenit Sfântul Cuvios Nicodim cel Sfințit de la Tismana.
Sfântul Cuvios Nicodim a fost unul dintre marii întemeietori de așezăminte monahale și duhovnici ai Țării Românești din secolul al XIV-lea. S-a născut în satul Prilep din Serbia în anul 1320. Și-a părăsit familia la o vârstă mică și a plecat la Muntele Athos, unde a devenit monah. S-a stabilit apoi la Mănăstirea Hilandar, al cărei egumen a devenit mai târziu. Părăsind Athosul, după ce a petrecut o vreme aproape de Vidin (Bulgaria), a venit în Țara Românească, în 1364, și s-a stabilit pe valea râului Vodița. Acolo a construit o mănăstire, cu ajutorul domnilor Vladislav I și Radu. În 1388 a ctitorit Mănăstirea Tismana, pe valea pârâului cu același nume. Către sfârșitul secolului al XIV-lea, împreună cu alți ucenici a întemeiat Mănăstirea Vișina de pe Valea Jiului, iar în 1400 Mănăstirea Prislop. Sfântul Cuvios Nicodim a trecut la cele veșnice în 1406, iar trupul său, fiind descoperit neputrezit, a fost așezat într-o raclă din biserica Mănăstirii Tismana. Datorită unor împrejurări necunoscute, moaștele sale au fost ascunse de un egumen al mănăstirii, nefiind găsit decât un deget al Sfântului Nicodim și crucea de plumb pe care acesta a purtat-o în timpul vieții.
sursa agerpres.ro
Educație și Cultură
Laborator educațional inedit, la Ciugud
Laborator educațional inedit, la Ciugud
Primăria Ciugud a fost în această săptămână, timp de câteva ore, un adevărat laborator educațional pentru studenții de la specializările Administrarea Afacerilor, Business Administration, Marketing și Economia Comerțului, Turismului și Serviciilor din cadrul Facultății de Științe Economice a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
Studenții au ieșit din amfiteatrele universității pentru un curs practic despre servicii publice și digitalizare în administrația publică. Tinerii au avut ocazia să vadă concret cum lucrează o administrație locală, cum a implementat proiecte inteligente, cum gestionează serviciile publice, dar mai ales cum interacționează cu cetățenii.
„Mulțumim Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia și studenților săi pentru vizită! Pentru noi a fost o onoare și mai ales o bucurie să fim un exemplu practic pentru cei care studiază și încearcă să înțeleagă administrația publică”, au transmis reprezentanții Primăriei Ciugud.
Educație și Cultură
Întâlnire a Cercului de Contabilitate, la UAB: Ce s-a discutat
Întâlnire a Cercului de Contabilitate, la UAB
În această săptămână a avut loc întâlnirea Cercului de Contabilitate, organizat de Departamentul de Finanțe-Contabilitate al Facultății de Științe Economice a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
În cadrul acestui eveniment studenții de la Contabilitate și Informatică de Gestiune, Finanțe și Bănci și Administrarea Afacerilor au participat la un dialog captivant alături de profesori și specialiști din domeniu, dar și la două prezentări de specialitate, realizate chiar de studenți, ce au adus perspective noi în discuție.
„Mulțumim profesorilor din cadrul Departamentul de Finanțe-Contabilitate pentru realizarea întâlnirii și studenților care au dat curs invitației noastre în număr atât de mare. Felicitări tuturor!”, au transmis organizatorii.
-
Știriacum 2 zile
Cadourile și bunele maniere: Cum oferim și cum primim daruri
-
Știriacum o zi
Ce semnifică steaua sau îngerașul din vârful bradului de Crăciun
-
Știriacum 7 ore
De ce nu se îngenunchează în biserică între Crăciun și Bobotează
-
Educație și Culturăacum 11 ore
26 decembrie: Una din cele mai vechi sărbători în cinstea Fecioarei Maria
-
Știriacum o zi
Codul bunelor maniere în vizită
-
Știriacum o zi
„Piţăratul”, „Butea” şi „Oleleul”: Tradiții de Crăciun
-
Știriacum o zi
Legenda lui Moş Crăciun, cel mai cunoscut personaj legat de sărbătorile de iarnă
-
Știriacum 2 zile
Tradițiile culinare, de Crăciun, la români: Care sunt bucatele tradiționale nelipsite din meniul de Sărbători