Societate
21 decembrie: Solstițiul de iarnă 2024
21 decembrie: Solstițiul de iarnă 2024
Solstițiul de iarnă este evenimentul cunoscut și drept cea mai scurtă zi din an ori începutul iernii din punct de vedere astronomic.
În 2024, solstițiu de iarnă are loc sâmbătă, 21 decembrie. Începând de la această dată și până pe 21 iunie, când este solstițiul de vară, durata zilelor va crește continuu, iar cea a nopților va scădea.
Evenimentul astronomic cunoscut sub denumirea de solstițiu este legat de mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezintă consecința mișcării reale a Pământului în jurul Soarelui.
Solstițiul de iarnă mai este denumit, în unele zone ale țării, și „solstițiul hibernal” sau „mijlocul iernii”.
sursa: digi24.ro
foto:astro-urseanu.ro
Societate
20 decembrie: Ziua internațională a solidarității umane
Zi internațională dedicată solidarității umane
Solidaritatea este identificată în Declaraţia Mileniului, adoptată de comunitatea internaţională, cu ocazia Summitului Mileniului din anul 2000, drept una dintre valorile fundamentale ale relaţiilor internaţionale în secolul XXI, în care cei care au mai puţine avantaje merită ajutor de la cei care beneficiază cel mai mult.
Potrivit ONU, în contextul globalizării şi al provocării creşterii inegalităţii, întărirea solidarităţii internaţionale este indispensabilă.
Ca urmare, Adunarea Generală a ONU, având în vedere faptul că promovarea culturii de solidaritate este importantă pentru combaterea sărăciei, a proclamat 20 decembrie drept Ziua internaţională a solidarităţii umane.
Prin iniţiativa proclamării Zilei internaţionale a solidarităţii umane, precum şi prin constituirea Fondului mondial de solidaritate pentru eradicarea sărăciei, conceptul de solidaritate a fost promovat ca fiind esenţial în lupta împotriva sărăciei şi în implicarea majoră a tuturor părţilor interesate.
sursa: agerpres.ro
foto: gicj.org
Societate
Arhimandritul Iustin Miron, de la Mănăstirea Oașa, noul stareț al Mănăstirii Nicula
Arhimandritul Iustin Miron, de la Mănăstirea Oașa, noul stareț al Mănăstirii Nicula
Părintele Iustin Miron a fost numit stareț al Mănăstirii Nicula și va fi instalat oficial pe 29 decembrie, a anunțat părintele Cornel Coprean, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Numirea a avut loc în data de 10 decembrie, în contextul trecerii la viața veșnică, în 30 octombrie, a fostului stareț, arhimandritul Nicolae Moldovan. Acesta avea 64 de ani și conducea mănăstirea din 2012.
Arhimandritul Iustin Miron a fost stareț al Mănăstirii Oașa până în anul 2017. De numele părintelui este legată înființarea așezământului monahal din județul Alba.
La baza deciziei de a fi numit în funcția de stareț al mănăstirii clujene a stat activitatea culturală, misionară și cea administrativ-gospodărească desfășurată în anii de coordonare a Mănăstirii Oașa.
Societate
Sezon de schi deschis și la Arieșeni
Sezon de schi deschis și la Arieșeni
Sâmbătă, 14 decembrie, s-a deschis oficial sezonul de schi 2024-2025 la Arieșeni.
Condițiile meteo din ultima perioadă au dus la formarea unui strat de zăpadă suficient de mare pentru ca pârtiile să devină practicabile.
De mai bine de 15 ani pârtiile de la Arieșeni sunt locul de întâlnire al iubitorilor sporturilor de iarnă din Alba, Bihor, Cluj și județele învecinate.
-
Știriacum 2 săptămâni
Tradiții şi superstiții: Ce să faci și ce nu trebuie să faci în sfânta zi de duminică
-
Știriacum 2 săptămâni
Expresii românești: Care sunt originile și semnificația lor
-
Știriacum o săptămână
Sfântul Spiridon, făcătorul de minuni: De ce femeile nu trebuie să lucreze în ziua de 12 decembrie
-
Știriacum 16 ore
Decembrie 89, în Alba: 23 de morți și 111 persoane rănite. Scânteia a început la Cugir, pe 21 decembrie
-
Știriacum 2 săptămâni
Gara din Alba Iulia, o istorie care își are începuturile în anul 1868: În 8 decembrie sosea primul tren
-
Știriacum o săptămână
VINERI 13: Care sunt cele mai populare superstiții legate de această dată
-
Știriacum 3 zile
18 decembrie: Ziua minorităţilor naţionale din România
-
Știriacum 2 zile
20 decembrie, Ziua de Ignat: Obiceiuri, tradiții, superstiții