Știri
Finanțare nerambursabilă pentru reabilitarea Porților Cetății Alba Carolina
Finanțare nerambursabilă pentru reabilitarea Porților Cetății Alba Carolina
Institutul Național al Patrimoniului a anunțat că a fost aprobată finanțarea solicitată de Primăria Alba Iulia pentru realizarea lucrărilor de consolidare, conservare și restaurare componente artistice din piatră la patru dintre porțile Cetății bastionare de tip Vauban „Alba Carolina”.
Știri
Cod portocaliu de viscol puternic, la munte, până marți seară: Ce județe sunt vizate de avertizările meteorologilor
Zonele montane înalte din 17 judeţe se vor afla luni şi marţi sub cod portocaliu de viscol puternic, rafalele de vânt ajungând până la 120 km/h
De luni, ora 10:00 până marți, ora 21:00, în Carpaţii Orientali şi Meridionali, la altitudini de peste 1.600 metri, vântul va sufla cu rafale de 90 – 120 km/h, viscolind puternic zăpada depusă în zilele precedente şi determinând scăderea vizibilităţii, potrivit avertizărilor emise de Administraţia Naţională de Meteorologie.
AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN
Interval de valabilitate: 16 decembrie, ora 10 – 17 decembrie, ora 21
Fenomene vizate: intensificări ale vântului, viscol, polei
Zone afectate: zona de munte
Luni și marți, la munte, vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 60…90 km/h. Vor fi precipitații mixte ce vor favoriza depuneri de polei, iar la altitudini de peste 1600 m vor predomina ninsorile și va fi viscol.
COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 16 decembrie, ora 10 – 17 decembrie, ora 21
Zone afectate și fenomene vizate: viscol puternic la altitudini de peste 1600 m în Carpații Orientali și Meridionali
În Carpații Orientali și Meridionali, la altitudini de peste 1600 m, vântul va sufla tare cu rafale de 90…120 km/h, viscolind puternic zăpada depusă în zilele precedente și determinând scăderea vizibilității.
COD GALBEN
Interval de valabilitate: 16 decembrie, ora 10 – 17 decembrie, ora 21
Fenomene vizate și zone afectate: intensificări ale vântului în Dobrogea, jumătatea de nord a Moldovei și Crișanei, în cea mai mare parte a Munteniei, precum și în vestul și sudul Olteniei și al Transilvaniei
În intervalul menționat în Dobrogea, jumătatea de nord a Moldovei și Crișanei, în cea mai mare parte a Munteniei, precum și în vestul și sudul Olteniei și al Transilvaniei, vântul va avea intensificări cu viteze la rafală, în general, de 50…60 km/h.
Notă: temporar vântul va avea intensificări și în restul teritoriului, dar pe suprafețe și cu viteze mai mici (rafale de 40…50 km/h).
Știri
Primarul din Cugir, intervenție la Bruxelles privind Raportul pentru industria de apărare
Primarul din Cugir, intervenție la Bruxelles privind Raportul pentru industria de apărare
Zilele trecute, la Bruxelles, în cadrul Comisiei ECON, s-a aprobat raportul președintelui Regiunii Murcia din Spania: „O industrie de apărare puternică în Europa”.
Prezent la Bruxelles la Comitetul European al Regiunilor, edilul oraşului Cugir, Adrian Teban, a accentuat necesitatea coordonării la nivel european, prin noul comisar european al apărării, a diverselor sectoare ale industriei de apărare din statele membre, atât cu fonduri publice, dar și cu implicarea BEI pentru susținerea inovării și retehnologizării în acest domeniu.
„Este important să se identifice și să se investească în aceste platforme industriale din diversele orașe și regiuni, pentru a crește capacitatea de mobilizare a Europei. Noi, aleșii locali, împreună cu guvernele stateleor membre, trebuie să susținem crearea unui ecosistem care să sprijine inovarea atât în companiile de stat dar și în IMM-urile implicate în acest sector.
Sigur că întotdeauna este preferabil să avem pace, în loc de război, dar o industrie de apărare competitivă este principala noastră prioritate pentru mandatul 2021-2027, pentru a putea apară valorile noastre europene.
În același timp, este important să investim și în siguranță cibernetică, deoarece vedem că este principala noastră vulnerabilitate în acest război hibrid pe care îl avem astăzi în Europa”, a declarat edilul Cugirului.
Știri
Obiectele pe care trebuie să le ai în mașină iarna
Când vremea este înzăpezită, înghețată și de-a dreptul imprevizibilă, este esențial să aveți în mașină câteva provizii de urgență esențiale
Iata o lista cu cateva obiecte ce trebuie sa le aveti in masina pe perioada iernii.
Un recipient cu nisip – te va ajuta fie să ajuți rapid la pornirea mașinii pe zăpadă, fie să previi aburirea geamurilor.
O pătură – dacă te aventurezi la drum lung pe timp de iarnă, când ninge abundent, ar fi bine să ai la tine o pătură, pentru orele în care s-ar putea să rămâi blocat în nămeți.
Apă – din aceleași motive, ia la tine câteva sticle c apă.
Mănuși – nu știi niciodată cât va trebui să stai în frig ca să deszăpezești mașina.
Încărcătorul telefonului mobil – va fi extrem de util dacă vei rămâne înzăpezit, mai ales că multe smartphone-uri se descarcă mult mai repede din cauza temperaturilor scăzute.
Si lista ar putea continua, de exemplu, kiturile de urgență pentru mașină – care includ cabluri de pornire, lanternă, trusă de prim ajutor, plus multe alte mărunțișuri care pot face diferența atunci când ne lovim de situații neprevăzute, , o banda adeziva, un briceag universal, un pix si un carnetel sau haine de schimb.
Aceasta este o listă orientativă și poate varia în funcție de nevoile (speciale) ale fiecăruia.
Pregătirea mașinii de iarnă este crucială pentru a rămâne în siguranță în caz de urgențe pe vreme rece pe șosea. Fiind pregătiți, lucrurile vor fi mai ușoare dacă veți avea un accident, o defecțiune sau veți rămâne blocați în zăpadă în această iarnă.
-
Știriacum o săptămână
Tradiții şi superstiții: Ce să faci și ce nu trebuie să faci în sfânta zi de duminică
-
Știriacum o săptămână
Expresii românești: Care sunt originile și semnificația lor
-
Știriacum 2 săptămâni
3 decembrie: Ziua internațională pentru persoanele cu dizabilități: Statisticile spun că 15% din populaţia lumii trăieşte cu anumite forme de dizabilitate
-
Știriacum 5 zile
Sfântul Spiridon, făcătorul de minuni: De ce femeile nu trebuie să lucreze în ziua de 12 decembrie
-
Știriacum 2 săptămâni
Sfinții Varvara și Sava, în 4 și 5 decembrie: Tradiții și obiceiuri
-
Știriacum 2 săptămâni
Pregătește-ți ghetele pentru venirea lui Moș Nicolae: Moșul vine cu dulciuri și jucării dar și cu nuielușe
-
Știriacum o săptămână
Gara din Alba Iulia, o istorie care își are începuturile în anul 1868: În 8 decembrie sosea primul tren
-
Știriacum 3 zile
VINERI 13: Care sunt cele mai populare superstiții legate de această dată