Educație și Cultură
Întâlnire a Cercului de Contabilitate, la UAB: Ce s-a discutat
Întâlnire a Cercului de Contabilitate, la UAB
În această săptămână a avut loc întâlnirea Cercului de Contabilitate, organizat de Departamentul de Finanțe-Contabilitate al Facultății de Științe Economice a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
În cadrul acestui eveniment studenții de la Contabilitate și Informatică de Gestiune, Finanțe și Bănci și Administrarea Afacerilor au participat la un dialog captivant alături de profesori și specialiști din domeniu, dar și la două prezentări de specialitate, realizate chiar de studenți, ce au adus perspective noi în discuție.
„Mulțumim profesorilor din cadrul Departamentul de Finanțe-Contabilitate pentru realizarea întâlnirii și studenților care au dat curs invitației noastre în număr atât de mare. Felicitări tuturor!”, au transmis organizatorii.
Educație și Cultură
Teatrul de Păpuși „Prichindel” continuă și în 2025 programul WORKSHOP PRICHINDEL: Trei ateliere, în perioada ianuarie–aprilie
Teatrul de Păpuși „Prichindel” continuă și în 2025 programul WORKSHOP PRICHINDEL
Proiectul vizează organizarea de ateliere de teatru, pe grupe de vârstă, prin care ne propunem să educăm și să familiarizăm copii și adolescenți cu arta animației, arta actorului și scrierea dramatică, cu scopul de a-i ajuta în deprinderea de noi abilități artistice, de a le dezvolta imaginația, vorbirea, scrierea și capacitatea de comunicare.
Așadar, se vor desfășura trei ateliere, în perioada ianuarie – aprilie, după cum urmează:
Arta actorului, coordonatoare: actrițele Viorica Boda și Teodora Popa
– în zilele de marți, începând din 28 ianuarie 2025
– vârsta 14 – 17 ani
– număr maxim de cursanți – 12
– costul 200 lei/copil
Dacă într-o familie sunt mai mulți copii care își doresc să participe în cadrul atelierului, pentru primul copil se plătește tarif întreg, iar următorii beneficiază de o reducere de 50 %.
Arta animației, coordonatori: actorii Laura Boboc și Adam Boboc
– în zilele de joi, începând din 30 ianuarie 2025
– vârsta 7 – 13 ani
– număr maxim de cursanți – 14
– costul 200 lei/copil
Dacă într-o familie sunt mai mulți copii care își doresc să participe în cadrul atelierului, pentru primul copil se plătește tarif întreg, iar următorii beneficiază de o reducere de 50 %.
Scriere dramatică, coordonatoare: secretarul literar Cristina Smadea
– în zilele de miercuri, începând din 29 ianuarie
– vârsta 12 – 15 ani
– număr maxim de cursanți – 10
– gratuit
Atelierele se vor desfășura la sediul teatrului, de la orele 17:00. Durata unui curs va fi de două ore. Atelierele se vor finaliza la începutul lunii aprilie, data exactă urmând a se stabili de comun acord și se va anunța în timp util.
Înscrierile se fac la adresa: [email protected], până în data de 23 ianuarie, unde vă rugăm să ne transmiteți următoarele: numele complet al copilului, vârsta, numele și numărul de telefon al unui părinte. Înscrierea se va face în ordinea primul venit, primul servit.
Pentru informații suplimentare puteți suna la numărul 0372758351.
Vă așteptăm cu drag să ne bucurăm împreună de teatru!
Educație și Cultură
O nouă ediție a „Seratelor bibliotecii”, în luna decembrie, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
O nouă ediție a „Seratelor bibliotecii”, în luna decembrie
În 12 decembrie 2024, părintele Pimen de la Mănăstirea „Sfânta Maria Magdalena” din Oarța de Sus, satul natal al Înalt Prea Sfinţitului Mitropolit Andrei, revine la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba la o nouă ediție a proiectului Seratele bibliotecii.
Tema care va fi supusă dezbaterii este „Dialog intim”, o temă propusă de către participanți la ediția anterioară.
Dezbaterea temei „Dialog intim” va avea loc în data 12 decembrie 2024, de la ora 18:00, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în prezența și sub directa coordonare a părintelui Pimen. În cadrul seratei se va prezenta tema ediției și cărți tematice din colecția bibliotecii, după care vor urma dezbaterile de idei, sinteza celor discutate și concluziile rezultate în urma dialogului. Pe tot parcursul serii, parte dintre participanți vor prezenta momente muzicale care să întregească atmosfera caldă și plăcută.
Proiectul 3.31 Seratele bibliotecii este coordonat de bibliotecara Liudmila Cioflică și este organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba. El se desfășoară sub forma întâlnirilor periodice ale membrilor comunității, în care se dezbat diferite teme culturale, sociale, morale, spirituale, teme de interes public, însoțite de muzică, poezie, lecturi, artă în general, promovând în același timp colecțiile bibliotecii;
Educație și Cultură
Răspunsul protopopului Ioan Simu la o adresă din ianuarie 1921, exponatul lunii decembrie la muzeul din Sebeș
Răspunsul protopopului Ioan Simu la o adresă din ianuarie 1921, exponatul lunii decembrie la muzeul din Sebeș
Răspunsul protopopului Ioan Simu la o adresă din ianuarie 1921 a Ministrului Cultelor și Artelor este exponatul lunii decembrie la muzeul din Sebeș.
În contextul existent în primii ani de după Unire, Ministerul Cultelor şi Artelor emitea la 1 ianuarie 1921 o adresă către parohiile greco-catolice din România, prin care solicita preoților să răspundă la un chestionar menit să strângă date despre toate parohiile din noile teritorii alipite Vechiului Regat. Adresa, semnată de ministrul Octavian Goga şi de directorul general al cultelor St. Brădișteanu, prevedea inclusiv pedepsirea celor care nu vor răspunde la timp: „…ținem să vă facem atent că noi punem atâta preț pe răspunsurile ce urmează să primim, în cât suntem hotărâți să oprim salariile tuturor acelora care vor neglija să ne răspundă la timp sau vor fi dovedit că au scris inexactități”.
La acea dată, protopop greco-catolic al Sebeșului, era Ioan Simu (1875-1948), personalitate politică şi culturală marcantă a localității, unul dintre artizanii evenimentelor legate de Unirea de la 1918 la Sebeş.
Răspunsul la chestionar, completat olograf de părintele Simu, oferă informații extrem de diverse, pornind de la structura parohiei greco-catolice a Sebeșului în anii de după Unire, continuând cu istoricul și descrierea acesteia. De asemenea, este prezentată biserica, precum şi cele 12 filii ale parohiei. Răspunsul conține și date privind averea şi veniturile parohiei, precum şi informații despre enoriașii de confesiune greco-catolică din Sebeş. Au fost prezentate și mișcarea economică, culturală, morală şi socială a parohiei, precum și conducerea ei, la final oferind şi o succintă bibliografie privitoare la aceasta. Documentul cuprinde și date privind activitatea protopopului Ioan Simu în timpul evenimentelor prilejuite de Unirea de la 1918, care oferă istoricilor ce au abordat acest aspect din istoria Sebeșului, o perspectivă interesantă asupra evenimentelor şi atmosferei existente în oraș şi zonă.
Ioan Simu s-a „pensionat” în urma unei bătăi încasate în sediul băncii „Izvorul” din Alba Iulia de la agitatorii comuniști. Alături de el se aflau şi alți doi sebeșeni, profesorul Silviu Cărpinişianu şi dr. Ioan Cuşută, fost primar al Sebeșului, însă cei mai zdravăn bătuți au fost avocatul dr. Ioan Pop, președintele filialei județene a PNŢ, şi protopopul Sebeșului, Ioan Simu, care a fost lovit cu bestialitate în cap cu un scaun şi cu o lampă electrică.
Părintele Simu a murit doi ani după acest episod, în 22 iunie 1948, cu câteva zile înainte de împlinirea vârstei de 73 de ani. Din fericire pentru el nu a fost martor la desființarea de către comuniști a bisericii greco-catolice, şi probabil că a fost mai bine aşa, întrucât majoritatea camarazilor săi de luptă națională şi politică au cunoscut „binefacerile” închisorilor comuniste, reeducarea în spiritul noilor vremuri şi lagărele de muncă forțată, lucru care în mod cert i s-ar fi întâmplat şi părintelui Ioan Simu dacă ar mai fi trăit. Tinerețea şi-a sacrificat-o pentru drepturile românilor transilvăneni, suferind umilințe, detenție şi bătăi din partea autorităților maghiare. Ajuns la bătrânețe a suferit din nou aceleași umilințe şi bătăi, dar de data aceasta încasate de la compatrioții săi români care au îmbrățișat ideologia comunistă, şi care vedeau în preoți şi în toți oamenii cu ceva avere, principalul „dușman de clasă”.
-
Știriacum 7 zile
Tradiții şi superstiții: Ce să faci și ce nu trebuie să faci în sfânta zi de duminică
-
Știriacum 7 zile
Expresii românești: Care sunt originile și semnificația lor
-
Știriacum 2 săptămâni
3 decembrie: Ziua internațională pentru persoanele cu dizabilități: Statisticile spun că 15% din populaţia lumii trăieşte cu anumite forme de dizabilitate
-
Știriacum 2 săptămâni
Samoilă Mârza, „fotograful Unirii“ din 1918: Un singur fotograf printre 100.000 de români
-
Știriacum 3 zile
Sfântul Spiridon, făcătorul de minuni: De ce femeile nu trebuie să lucreze în ziua de 12 decembrie
-
Știriacum 2 săptămâni
Sfinții Varvara și Sava, în 4 și 5 decembrie: Tradiții și obiceiuri
-
Știriacum o săptămână
Pregătește-ți ghetele pentru venirea lui Moș Nicolae: Moșul vine cu dulciuri și jucării dar și cu nuielușe
-
Știriacum 2 săptămâni
Discursuri rostite în fața celor 100.000 de români veniți la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918: Iuliu Maniu, în fața Marii Adunări Naționale