Connect with us

Educație și Cultură

Experimente inedite de fizică și chimie la colegiul militar albaiulian

Published

on

Experimente inedite de fizică și chimie la colegiul militar albaiulian

Elevii claselor a IX-a, a X-a și a XI-a de la Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul” Alba Iulia s-au întrecut în realizarea unor experimente inedite la disciplinele fizică și chimie, punând astfel în practică noțiunile teoretice asimilate la cursuri.

Proiectul, intitulat „Experimente inedite de fizică și chimie”, a fost desfășurat de profesorii Laura Ciobanu, Dorina Filipescu, Sanda Irimie și Lucian Irimie, cu ocazia aniversării Zilei Colegiului.

Elevii au prezentat un circuit electric, un manometru, un periscop, o busolă, o hologramă, „lentila convergentă” sub forma unui pahar cu apă, principiul densității, dar și modalități de reducere a impactului poluanților asupra mediului înconjurător.

La finalul prezentărilor, cele mai inedite experimente de la fiecare an de studiu au fost premiate. Premiile au fost obținute de eleva fruntaș Daria Constandache și elevul fruntaș Andreea Danci-Pleșa (din clasa a X-a) și elevele Maria Monenciu și Maria Avrămescu (din clasa a IX-a).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

Care este exponatul lunii noiembrie la Muzeul de Științele Naturii Aiud

Published

on

Lazuritul, exponatul lunii noiembrie la Muzeul de Științele Naturii Aiud

Exponatul lunii noiembrie la Muzeul de Științele Naturii Aiud este lazuritul. 

E vorba de un mineral din grupul silicaților, de culoare albastru intens.
Apare aproape exclusiv sub formă masivă, fără cristale vizibile. Are o duritate de 5 până la 5,5 pe scara de duritate Mohs.
A fost descris pentru prima data în anul 1890, în districtul Sar-e-Sang, din Afganistan. Pe lângă Afganistan, depozite importante de lazurit au fost găsite și în multe roci metamorfice și magmatice din Rusia, Chile, Italia (Vezuviu, de unde provine și eșantionul din colecția noastră), Canada și Statele Unite.
Este componenta principală a pietrei semiprețioase lapis lazuli, o rocă compusă din mai multe minerale (lazurit, calcit și pirită, cantitati mici de diopsid, sodalit etc.).
Atât lazuritul cât și lapis lazuritul au o istorie lungă ca materiale de preț pentru artă, obiecte ornamentale și bijuterii datorită culorilor lor intense de albastru.
Lazuritul a fost utilizat ca pigment pentru picturi și vopseluri încă din secolul al VI-lea. Pigmentul lazurit albastru era mai scump decât aurul la acea vreme…
Egiptenii antici foloseau lapis lazuli pe scară largă în bijuterii și obiecte ornamentale; mormântul faraonului egiptean Tutankhamon (cca 1350 î.Hr.) era decorat cu lapis lazuli..
Obiecte de lapis lazuli sunt expuse în Muzeul Luvru din Paris (marea solniță a lui Ludovic al XIV-lea), în Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg (vaze și mese) sau în Galeriile Uffizi din Florența (pocale gravate ale familiei Medici).
În muzeul aiudean este expus un eșantion provenind din Italia, în sala I, alături de alte minerale din clasa silicați.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Educație și Cultură

Atelier educativ pentru părinți, la Alba Iulia

Published

on

Atelier educativ pentru părinți, la Alba Iulia

Asociația Iochebed va susține, luni 11 noiembrie, de la ora 18:00, evenimentul „Alegerea scaunului auto pentru copilul tău”.

Atelierul educativ este gratuit și dedicat celor care sunt părinți, dar și pentru cei care așteaptă să devină părinți.

La întâlnire va fi prezent ca invitat Andrei Cosmovici, fondator Centrul Teri de siguranță auto copii, care va prezenta criterii esențiale legate de alegerea scaunului auto potrivit pentru copil. De asemenea în cadrul evenimentului va fi prezent Claudiu-Ioan Florea, inspector principal de poliție și Șeful Biroului Rutier Alba Iulia, care va oferi participanților informații valoroase pe tema siguranței în călătoriile cu cei mici pentru prevenirea accidentelor de circulație.

Evenimentul de luni se va desfășura la sediul Asociației Iochebed, de pe Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Educație și Cultură

Care este exponatul lunii octombrie la muzeul albaiulian

Published

on

Exponatul lunii octombrie la muzeul albaiulian, un bol „delian” descoperit la Gâmbaș

Un bol „delian” este exponatul lunii noiembrie la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Exponatul a fost descoperit în anul 2015, în cadrul cercetărilor arheologice preventive de la Gâmbaș, prilejuite de construcția Autostrăzii A10 Sebeș – Turda.

Vasul, un bol „delian” (cupă „deliană”) sau, cum i se mai spune de către specialiști în ultima vreme, cupă cu decor în relief, este una dintre cele mai elaborate manifestări ale imitării diferitelor tipuri de vase elenistice de către populația locală.

Conform cercetătorilor care s-au ocupat mai îndeaproape de ceramica celei de-a doua epoci a fierului, aceasta a preluat în totalitate tehnica de fabricație a acestor vase și chiar a îmbogățit-o cu o mai mare varietate de decoruri.

Producția lor de către populația băștinașă a început undeva după anul 150 a. Chr. și a încetat după mijlocul sec. I a. Chr.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba