Eveniment
Proiecție la Cugir a documentarului „Apă și talpă”: Când va avea loc
Proiecție la Cugir a documentarului „Apă și talpă”: Când va avea loc
Documentarul „Apă și talpă” va fi proiectat la Centrul Cultural Cugir, sâmbătă 16 noiembrie, de la ora 18.00, intrarea publicului fiind liberă.
1Apă și talpă”, documentar independent realizat de Mircea Gherase și Lucian Mircu, a intrat din 8 noiembrie în programul cinematografelor din România, echipa filmului pornind într-o caravană cu proiecții speciale în 18 orașe din țară.
În septembrie 2022, Tibi Ușeriu lansa provocarea de a străbate țara în alergare pe Via Transilvanica, primul traseu de lungă distanță din România, proaspăt amenajat de Asociația Tășulasa Social. I se alăturau alți opt sportivi de anduranță. Aproape 1.400 de kilometri, peste 30.000 de metri diferență de nivel, în 25 de zile. Multe aveau să se întâmple între aceste două borne care cuprind o țară (Putna – Drobeta-Turnu Severin) și multe motive pentru abandon: amenințarea urșilor și a câinilor de stână, rătăciri în noapte, alergări fără oprire pe soare și pe ploaie, până se jupoaie pielea, cad unghiile și toate măștile. Niciunul dintre participanți nu era finalist garantat. Toți știau că suferința este inevitabilă.
„Apă și talpă” e mai mult decât documentarea în priză directă a acestui proiect sportiv îndrăzneț. Sau un pretext pentru a arăta locuri spectaculoase din România. Pe parcursul filmării am aflat că avem ceva de învățat din povestea fiecărui sportiv. Și că există un fir mai lung care le leagă. Cu pași mici, oameni obișnuiți pot face lucruri însemnate. Documentarul nostru este și despre ce se întâmplă când ne punem în cap o idee mare și ne ținem de ea”, au declarat regizorii Mircea Gherase și Lucian Mircu.
Tibi Ușeriu, Corneliu Buliga, Toma Coconea, Eva Hochbauer, Florin Alexandru, Cristian Deac, Adrian Pavăl, Cornel Pop și Paul Vulturar sunt cei nouă protagoniști ai încercării de a alerga de la Putna, din nord, până la Dunăre.
„Dacă te gândești că o să alergi 1.400 de kilometri timp de 20 de zile și n-o să te doară nimic, te înșeli amarnic. O să te doară și o să te doară foarte repede“, spunea Tibi Ușeriu înainte de startul cursei.
Sportivi de anduranță recunoscuți la nivel mondial, dar și un supraviețuitor de cancer, o ultramaratonistă, un analist comportamental, un tată de familie cu talent pentru comedie, un alergător care își ignoră vârsta în ciuda avertismentelor medicilor, fiecare protagonist are o poveste de viață captivantă. Iar la drum lung ai timp să îți revezi viața. Acesta este punctul de pornire al filmului realizat de Mircea Gherase și Lucian Mircu.
„Apă și talpă” a avut o primă proiecție la festivalul Ceau, Cinema! (Timișoara) și a luat premiul pentru cel mai bun film românesc la Alpin Film Festival (Brașov, septembrie 2024).
Eveniment
A treia ediție a Galei Studenților la Alba Iulia
A treia ediție a Galei Studenților la Alba Iulia
Casa de Cultură a Studenților (CCS) și Primăria Municipiului Alba Iulia organizează, duminică, 17 noiembrie 2024, ora 18.00, în sala de spectacole a CCS, cea de-a treia ediție a Galei Studenților.
Evenimentul este realizat cu ocazia Zilei Internaționale a Studenților, având sprijinul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, parteneri fiind Liga Studenților din Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Centrul de Informare, Consiliere şi Orientare în Carieră al UAB, Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români Alba Iulia, Uniunea Studenților Basarabeni din Alba Iulia, Organizația Studenților din Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – Extensia Alba Iulia, Erasmus Student Network Alba Iulia și Asociația Europeană a Studenților în Drept (ELSA) Alba Iulia.
În cadrul galei vor fi premiați, alături de asociațiile din care provin, studenții cei mai implicați în organizații, în comunitate sau în proiecte ale generației lor, într-un eveniment prin care se dorește recunoașterea studenților cu inițiativă din comunitatea noastră, au transmis primarul Gabriel Pleșa și directorul CCS, Gheorghe Berghian.
În cadrul Galei Studenților va avea loc și spectacolul de stand-up comedy susținut de Cosmin Natanticu.
Intrarea este liberă, atât pentru studenți cât și pentru publicul larg, în limita capacității sălii mari a CCS.
Eveniment
Bal de toamnă la Căminul Cultural Vinerea
Bal de toamnă la Căminul Cultural Vinerea
Căminul Cultural Vinerea va găzdui, vineri 8 noiembrie, un bal de toamnă, o seară de muzică și dans.
Balul va avea loc între orele 18.00 și 24.00 și va include și un concurs de karaoke.
Plăcintele, micii și virșlii, street food-ul și vinul fiert vor completa, în plan gastronomic, rețeta balului de la Vinerea.
Eveniment
Spectacol omagial Avram Iancu – „Suflet Românesc” la Casa de Cultură „Ion Sângerean” Ocna Mureș
Spectacol omagial Avram Iancu – „Suflet Românesc” la Casa de Cultură „Ion Sângerean” Ocna Mureș
În data de 9 noiembrie, de la ora 16.00, sunteți invitați la spectacolul omagial Avram Iancu – „Suflet Românesc”, eveniment organizat de Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu din România, în parteneriat cu Primăria Ocna Mureș și Casa de Cultură „Ion Sângerean” din Ocna Mureș.
Spectacolul va aduce pe scena Casei de Cultură „Ion Sângerean” Ocna Mureș momente artistice susținute de ansambluri și interpreți de renume din județele Alba și Cluj. Vorbim de Ansamblul „Dor Transilvan” din Cluj-Napoca, alături de „Tradiții Uiorene” din Ocna Mureș și grupul Flori din Apuseni și de soliștii Nicolae Turcu, Monica Coroiu, Adela Burcă, Dragoș Cîmpean, Camelia Ilea, Georgiana Vesa, Sofia Crișan, Diana Popa și Roxana Maria Mihu.
Evenimentul va fi prezentat de Daniela Floroian.
Intrarea este liberă pentru toți pasionații de folclor care doresc să se bucure de o seară plină de tradiții românești.
-
Știri2 săptămâni ago
Servus, salutul ardelenilor: De unde provine și ce semnifică
-
Știrio săptămână ago
Sfinții MIHAIL și GAVRIL: Care este semnificația numelor „Mihai” și” Gavril”. Ce alte nume derivate se sărbătoresc
-
Știri3 zile ago
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătate2 zile ago
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului
-
Știri3 zile ago
13 noiembrie, Ziua internațională a educației copiilor nevăzători
-
Știrio săptămână ago
8 noiembrie: Catedrala Încoronării din Alba Iulia îşi sărbătoreşte hramul
-
Știrio săptămână ago
SFINŢII MIHAIL ŞI GAVRIL, tradiții și superstiții: Ziua de 8 noiembrie este numită şi vara arhanghelilor
-
Știri2 săptămâni ago
Superstiții pentru luna noiembrie: Ce nu e bine să faci în luna numită în popor Brumar