Știri
Două drumuri comunale din Hopârta modernizate: Primăria solicită acordul de mediu din partea APM Alba
Două drumuri comunale din Hopârta modernizate: Primăria solicită acord de mediu
Primăria comunei Hopârta, a solicitat acordul de mediu din partea APM Alba pentru proiectul de modernizare a drumurilor comunale DC 194 și DC 4, pe o lungime totală de 3.860 m. Pentru DC 194, 1.500 m, respectiv 2.360 pentru DC4.
Conform evaluării realizate rezultă că valoarea de investiție este: 4.972.357,214 lei fără TVA.
Amplasamentul prezentului proiect se află în extravilanul comunei Hopârta, pe drumurile comunale DC 194 și DC 4. Drumul comunal DC194 asigură legătura dintre localitatea Șpălnaca din comuna Hopârta, județul Alba, cu localitatea Turdaș din comuna Hopârta. Drumul comunal DC 4 se leagă de drumul județean DJ107D și asigură legătura dintre localitatea Șpălnaca din comuna Hopârta, județul Alba, cu orașul Ocna Mureș.
Realizarea investiției presupune:
– Sistem rutier în parte carosabilă și acostamente;
– Dispozitive de scurgere a apelor de suprafața (rigole/șanțuri, podețe);
– Amenajarea drumurilor laterale;
– Lucrări conexe pentru siguranța rutieră.
Elemente geometrice recomandate:
-Lățime parte carosabilă 4.00m + acostamente și platforme de încrucișare;
-Lățime acostamente: 0.50 (acestea se vor realiza pe o parte sau pe ambele părții ale drumului);
-Panta pe partea carosabilă și acostamentele consolidate 2.50%;
-Panta pe acostamentele din piatră spartă va fi de minim 4.00%.
Documentație a fost elaborată la cererea Primăriei Comunei Hopârta, jud. Alba, în conformitate cu strategia locală de îmbunătăţire a viabilităţii drumurilor și străzilor din localitățile aparținătoare, în scopul măririi confortului și siguranței traficului rutier și pietonal și care să asigure:
-Reducerea consumului de carburanţi şi lubrifianţi al autovehiculelor;
-Diminuarea uzurii premature a componentelor autovehiculelor;
-Creşterea gradului de confort în transportul de călători şi mărfuri;
-Scurtarea duratei călătoriilor în transportul de călători și mărfuri;
-Reducerea accidentelor de circulaţie;
-Siguranţa circulaţiei;
-Îmbunătăţirea condiţiilor de mediu prin diminuarea noxelor care afectează aerul,
solul, apa;
-Asigurarea dezvoltării activităţilor comerciale.
-Cresterea nivelului de trai și confort a populației;
-Evitarea formării bălților și staționării apei în șanțuri/rigole;
-O întreținere mai ușoară;
-Aspect plăcut;
-Creșterea traficului de călători și marfă.
Conform evaluării realizate rezultă că valoarea de investiție este: 4.972.357,214 lei fără TVA.
Știri
Vreți să aflați mai multe despre procesarea limbajului natural? ConsILR 2024 vă așteaptă între 14 și16 noiembrie la UAB!
Vreți să aflați mai multe despre procesarea limbajului natural? ConsILR 2024 vă așteaptă între 14 și 16 noiembrie la UAB!
Știri
14 noiembrie, Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului: Ce trebuie să faci în această zi. Tradiții și obiceiuri
Postul Naşterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, aşa cum este cunoscut de către toţi credincioşii este ţinut cu stricteţe de credincioşi în întreaga lume.
Prin intermediul acestui post, Dumnezeu ne dă putinţa curăţării trupeşti şi sufleteşti. Acest post ţine 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie şi sfârşind la 25 decembrie, lăsând sec în seara Sfântului Filip, pe 14 noiembrie.
Totuşi, dacă această zi cade fie miercurea fie vinerea, postul începe încă din seara zilei de 14 noiembrie. În acest post credincioşii ar trebui să consume mâncăruri de post.
Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului este pe 14 noiembrie, cu o zi înainte de intrarea în Postul Crăciunului. În această zi, creștinii petrec alături de familie.
În 14 noiembrie, se lasă sec pentru Postul Crăciunului sau Postul Naşterii Domnului. Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului are loc în seara zilei de 14 noiembrie, însă, dacă această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi înainte. Postul Crăciunului începe pe 15 decembrie și se încheie pe 24 decembrie. Postul Crăciunului ne aminteşte de postul patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament şi de postul lui Moise de pe Muntele Sinai. După cum aceştia au postit în vederea venirii lui Mesia.
De regulă, cuvântul sec, din sintagma „lăsatul secului”, este înțeles de noi că fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. În realitate însă, accentul nu trebuie să cadă pe mâncare, pentru că secul pe care îl lasă postul ortodox este seclum (saeculum), adică lumea, în sensul de mondenitate, modă, obiceiuri lumești. Trebuie să reținem că rostul postului este îndreptarea duhovnicească, nu regimul alimentar, care rămâne doar un instrument ajutător pentru domolirea poftelor și pornirilor trupești. În zadar vom ține post, dacă vom continua să fim cuprinși de mânie, ură, invidie, lăcomie, grăire în deșert, etc.
De Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului, creștinii petrec alături de familie. Potrivit monitorulexpress.ro, la masa de Lăsata Secului se strâng rudele apropiate sau prietenii şi se desfată cu bucate gustoase: ciorbă, fripturi, plăcinte şi vin. Lăsatul Secului se ţine că apărare de boli, lovituri sau protejarea holdelor de grindină. De Lăsatul Secului se fac şi ultimile nunţi până la sărbătorile de iarnă, pentru că de pe 15 noiembrie, începe Postul Crăciunului. La ţară, de Lăsatul Secului oamenii respectă obiceiuri şi practici magice ce fac parte dintr-un scenariu al morţii şi renaşterii timpului. De pildă, la Lăsatul Secului, uşile şi ferestrele caselor, dar şi porţile gospodăriilor, sunt unse cu usturoi, pentru că spiritele rele să fie alungate. Uneori, relele se alungă şi cu prin zgomote şi împuşcături. Firimiturile rămase de la ospăţul Lăsatului Secului se aruncă la păsările sălbatice, pentru că suratele lor de toate neamurile să nu strice recoltele viitoare. Vasele din casă în care s-au gătit bucatele de Lăsatul Secului se spală şi se lasă în noaptea cu gură în jos, pentru a nu intră în ele spiritele rele. Un alt obicei se referea la prezicerea vremii după pieptul găinii tăiate pentru masă festivă. Astfel, dacă pieptul e gras, iarna va fi grea, iar dacă era subţire va fi uşoară şi vara plină de rod.
Știri
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului este pe 14 noiembrie, cu o zi înainte de intrarea în Postul Crăciunului. În această zi, creștinii petrec alături de familie.
Din randuielile bisericesti aflam ca se lasa sec in seara zilei de 14 noiembrie, insa, daca aceasta data cade miercurea sau vinerea, se lasa sec cu o zi mai inainte. În acest an, Postul Crăciunului începe miercuri, 15 noiembrie, și are o durată de 40 de zile.
De această zi sunt legate multe tradiții, obiceiuri și superstiții. Iată care sunt cele mai cunoscute și ce nu ai voie să faci
Acest post se incheie pe 24 decembrie. Postul Craciunului ne aminteste de postul patriarhilor si dreptilor din Vechiul Testament si de postul lui Moise de pe Muntele Sinai. Dreptii Vechiului Testament au postit in vederea venirii lui Mesia, iar Moise pentru primirea cuvintelor lui Dumnezeu, Legea Decalogului (cele 10 porunci). Prin post se cuvine sa intampinam si noi nasterea lui Hristos. Mantuitorul vine in lume si se facem om, dar vrea sa coboare si in sufletele noastre, sa ne lumineze viata noastra si sa ne ridice si pe noi la viata cereasca. Astfel, postul acesta este un post de pregatire spirituala, ca noi sa devenim un templu, un salas al prezentei lui Hristos. Primele mentiuni despre tinerea acestui post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin si episcopul Leon cel Mare al Romei. Hotararea ca toti credinciosii sa posteasca timp de 40 de zile s-a luat la Sinodul local din Constantinopol, tinut in anul 1166, in timpul patriarhului Luca Chrysoverghi. Amintim ca inainte de acest sinod, crestinii posteau diferit: unii numai sapte zile, iar altii sase saptamani.
Dezlegari in Postul Craciunului
In Postul Crăciunului avem dezlegare la peste sambata si duminica. Dar trebuie mentionat ca prima saptamana a acestui post, pana in 21 noiembrie, la sarbatoarea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, precum si ultima saptamana, in perioada 20-24 decembrie, sunt perioade cu postire mai aspra, zilele de sambata si duminica a acestor saptamani a Postului nu au dezlegare la peste, ci doar la untdelemn si vin. In tipicul Sfantului Sava se mentioneaza ca in zilele de luni, miercuri si vineri, trebuie sa postim fara untdelemn si vin. In cazul in care, in aceste zile vom face pomenirea unui sfant cu o cinstire mai larga, se face dezlegare pentru dragostea sfantului. De exemplu in zilele de 16 noiembrie (Sfantul Apostol si Evanghelist Matei), 23 noiembrie (Cuv. Antonie de la Iezerul-Valcea), 30 noiembrie (Sfantul Apostol Andrei), 4 decembrie (Sfanta Varvara), 5 decembrie (Sfantul Sava), 6 decembrie (Sfantul Nicolae), 9 decembrie (Zamislirea Sfintei Fecioare Maria), 17 decembrie (Sfantul Proroc Daniel) si 20 decembrie (Sfantul Ignatie Teoforul). Daca aceste zile vor cadea marti sau joi, mancam peste, iar daca va fi luni, miercuri sau vineri dezlegam numai la untdelemn si vin, iar peste mancam doar daca se intampla sa fie hramul bisericii.
De Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului, creștinii petrec alături de familie.
Potrivit monitorulexpress.ro, la masa de Lăsata Secului se strâng rudele apropiate sau prietenii şi se desfată cu bucate gustoase: ciorbă, fripturi, plăcinte şi vin. Lăsatul Secului se ţine că apărare de boli, lovituri sau protejarea holdelor de grindină. De Lăsatul Secului se fac şi ultimile nunţi până la sărbătorile de iarnă, pentru că de pe 15 noiembrie, începe Postul Crăciunului.
La ţară, de Lăsatul Secului oamenii respectă obiceiuri şi practici magice ce fac parte dintr-un scenariu al morţii şi renaşterii timpului. De pildă, la Lăsatul Secului, uşile şi ferestrele caselor, dar şi porţile gospodăriilor, sunt unse cu usturoi, pentru că spiritele rele să fie alungate. Uneori, relele se alungă şi cu prin zgomote şi împuşcături.
Firimiturile rămase de la ospăţul Lăsatului Secului se aruncă la păsările sălbatice, pentru că suratele lor de toate neamurile să nu strice recoltele viitoare. Vasele din casă în care s-au gătit bucatele de Lăsatul Secului se spală şi se lasă în noaptea cu gură în jos, pentru a nu intră în ele spiritele rele. Un alt obicei se referea la prezicerea vremii după pieptul găinii tăiate pentru masă festivă. Astfel, dacă pieptul e gras, iarna va fi grea, iar dacă era subţire va fi uşoară şi vara plină de rod.
Sursa:crestinortodox.ro
-
Știri2 săptămâni ago
Servus, salutul ardelenilor: De unde provine și ce semnifică
-
Știrio săptămână ago
Sfinții MIHAIL și GAVRIL: Care este semnificația numelor „Mihai” și” Gavril”. Ce alte nume derivate se sărbătoresc
-
Știri2 săptămâni ago
1 noiembrie 2024: 425 de ani de la intrarea triumfală, în Alba Iulia, a lui Mihai Viteazul
-
Știri23 de ore ago
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătate7 ore ago
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului
-
Știrio zi ago
13 noiembrie, Ziua internațională a educației copiilor nevăzători
-
Știri6 zile ago
8 noiembrie: Catedrala Încoronării din Alba Iulia îşi sărbătoreşte hramul
-
Știri6 zile ago
SFINŢII MIHAIL ŞI GAVRIL, tradiții și superstiții: Ziua de 8 noiembrie este numită şi vara arhanghelilor