Educație și Cultură
Atelier educativ pentru părinți, la Alba Iulia
Atelier educativ pentru părinți, la Alba Iulia
Asociația Iochebed va susține, luni 11 noiembrie, de la ora 18:00, evenimentul „Alegerea scaunului auto pentru copilul tău”.
Atelierul educativ este gratuit și dedicat celor care sunt părinți, dar și pentru cei care așteaptă să devină părinți.
La întâlnire va fi prezent ca invitat Andrei Cosmovici, fondator Centrul Teri de siguranță auto copii, care va prezenta criterii esențiale legate de alegerea scaunului auto potrivit pentru copil. De asemenea în cadrul evenimentului va fi prezent Claudiu-Ioan Florea, inspector principal de poliție și Șeful Biroului Rutier Alba Iulia, care va oferi participanților informații valoroase pe tema siguranței în călătoriile cu cei mici pentru prevenirea accidentelor de circulație.
Evenimentul de luni se va desfășura la sediul Asociației Iochebed, de pe Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia.
Educație și Cultură
Care este exponatul lunii octombrie la muzeul albaiulian
Exponatul lunii octombrie la muzeul albaiulian, un bol „delian” descoperit la Gâmbaș
Un bol „delian” este exponatul lunii noiembrie la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
Exponatul a fost descoperit în anul 2015, în cadrul cercetărilor arheologice preventive de la Gâmbaș, prilejuite de construcția Autostrăzii A10 Sebeș – Turda.
Vasul, un bol „delian” (cupă „deliană”) sau, cum i se mai spune de către specialiști în ultima vreme, cupă cu decor în relief, este una dintre cele mai elaborate manifestări ale imitării diferitelor tipuri de vase elenistice de către populația locală.
Conform cercetătorilor care s-au ocupat mai îndeaproape de ceramica celei de-a doua epoci a fierului, aceasta a preluat în totalitate tehnica de fabricație a acestor vase și chiar a îmbogățit-o cu o mai mare varietate de decoruri.
Producția lor de către populația băștinașă a început undeva după anul 150 a. Chr. și a încetat după mijlocul sec. I a. Chr.
Educație și Cultură
Mihail Sadoveanu aniversat de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
Mihail Sadoveanu aniversat de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
Scriitor, nuvelist, povestitor, academician și om politic român, Mihail Sadoveanu s-a născut la 5 noiembrie 1880, în Pașcani, județul Iași.
A urmat școala primară la Pașcani, gimnaziul la Fălticeni și liceul la Iași. Debutează în anul 1897 cu schița „Domnișoara M din Fălticeni”, pe care îl semnează cu pseudonimul Mihai din Pașcani. În anul 1898 începe să colaboreze cu mai multe publicații, iar în anul 1902 scrie primul roman – „Frații Potcoavă”. De aici încolo activitatea sa pe tărâmul literar este neîntreruptă și foarte bine primită de critici. În 1921 devine membru al Academiei Române, iar în 1949 este ales președinte al Uniunii scriitorilor. La data de 19 octombrie 1961 se stinge din viață și este înmormântat la cimitirul Bellu din București.
Mihail Sadoveanu, în peregrinările sale prin țară, a fost deosebit de impresionat de Valea Sebeșului, pe care o evocă în două dintre operele sale: „Valea Frumoasei“ în 1938 şi „Poveştile de la Bradu’- Strâmb“ în 1941. Mai mult, împreună cu scriitorul Ionel Pop, Sadoveanu a hotărât ridicarea unei cabane de vânătoare și a unei biserici de lemn, în apropierea cabanei. De multe ori, scriitorul locuia aici petrecându-și timpul la pescuit și vânătoare. Soarta a făcut ca tot aici, în județul Alba, în cimitirul eroilor din Alba Iulia, să își doarmă somnul de veci și fiul său Mihu Sadoveanu.
Având în vedere importanța sa pe scena literară românească și legăturile sale cu meleagurile județului Alba, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba organizează marți, 5 noiembrie 2024, de la ora 13:00, un moment aniversar pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia. Cu acest prilej va fi evocată viața și opera lui Mihail Sadoveanu și se vor depune flori la bustul marelui prozator și academician român.
Cei care doresc să citească sau să-i recitească opera, pot împrumuta cărțile lui de la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, unde, tot în data de 5 noiembrie 2024, pe parcursul întregii zile va fi amenajată o expoziție de carte.
Educație și Cultură
Achiziție de echipamente pentru modernizarea a două corpuri ale UAB
Achiziție de echipamente pentru modernizarea a două corpuri ale UAB
Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice licitația pentru achiziția de echipamente pentru corpurile D și H din cadrul instituției cu scopul de a îmbunătăți infrastructura educațională.
Valoarea totală estimată a contractului propus este de 501.147 de lei, fără TVA.
Potrivit documentației, obiectivul general al proiectului îl constituie extinderea si îmbunătățirea calității infrastructurii de educație,precum și a procesului educațional propriu zis la nivelul UAB, cu efecte directe pozitive semnificative asupra nivelului educației terțiare în primul rând la nivelul Regiunii Centru, a regiunilor de dezvoltare Nord – Vest, Vest si Sud – Vest, dar și la nivel național și chiar internațional.
Unul dintre obiectivele specifice ale proiectului este extinderea suprafeței destinate exclusiv spațiilor de învățământ din cadrul corpului D cu 417,76 metri pătrați, menită sa acopere într-o mai bună măsură necesitățile educaționale de ordin practic ale unui număr de 191 de studenți și masteranzi pe an din cadrul specializărilor Economia Comerțului, Turismului și Serviciilor și Administrarea Afacerilor în Comerț, Turism și Servicii.
Un alt obiectiv specific este dotarea integrală a spațiului educațional multidisciplinar „Centru de învățământ și cercetare multidisciplinară” din cadrul corpului H cu echipamente adaptate cerințelor de formare în acord cu piața muncii.
-
Știrio săptămână ago
Servus, salutul ardelenilor: De unde provine și ce semnifică
-
Știri2 săptămâni ago
31 octombrie: Tradiții, obiceiuri și superstiții de Halloween, Sărbătoarea tuturor sfinților
-
Știri6 zile ago
Sfinții MIHAIL și GAVRIL: Care este semnificația numelor „Mihai” și” Gavril”. Ce alte nume derivate se sărbătoresc
-
Știri2 săptămâni ago
1 noiembrie 2024: 425 de ani de la intrarea triumfală, în Alba Iulia, a lui Mihai Viteazul
-
Știri6 ore ago
13 noiembrie, Ziua internațională a educației copiilor nevăzători
-
Știri5 zile ago
8 noiembrie: Catedrala Încoronării din Alba Iulia îşi sărbătoreşte hramul
-
Știri5 zile ago
SFINŢII MIHAIL ŞI GAVRIL, tradiții și superstiții: Ziua de 8 noiembrie este numită şi vara arhanghelilor
-
Știrio săptămână ago
Superstiții pentru luna noiembrie: Ce nu e bine să faci în luna numită în popor Brumar