Știri
Echipamente medicale pentru dotarea Ambulatoriului Spitalul Orășenesc „Dr. Alexandru Borza” Abrud: Licitația, lansată în SEAP
Echipamente medicale pentru dotarea Ambulatoriului Spitalul Orășenesc „Dr. Alexandru Borza” Abrud
Primăria orașului Abrud a lansat în SEAP procedura de achiziție de echipamente medicale pentru dotarea Ambulatoriului Spitalul Orășenesc „Dr. Alexandru Borza” Abrud.
Valoarea estimată, fără TVA, este de 3.939.624 lei.
În cadrul proiectului intitulat „Reabilitare, modernizare și extindere ambulatoriu cu înglobare clădire C8 (propusă pentru schimb de destinație din magazie în ambulatoriu) și amenajare incintă” se dorește achiziționarea următoarelor tipuri de echipamente medicale:
LOT 1 – APARATURA RADIOLOGIE – 1 buc
LOT 2 – Computer tomograf – 1buc
LOT 3 – Analizor automat de biochimie- 1 buc
LOT 4 – Centrifuga electrica cu minim 12 pozitii -1 buc
LOT 5 – Autoclav -2 buc
LOT 6 – Sistem automat de citire VSH – 1buc
LOT 7 – Balanta electronica -1buc
LOT 8 -Combina fizioterapie cu 4 canale: electroterapie, ultrasunete, laser si magnetoterapie -3buc
LOT 9 – Lampa pentru fizioterapie cu radiatii infrarosii -1 buc
LOT 10 – Defribilator -2 buc
LOT 11 – Ecograf dopller cu 3 sonde – 3buc
LOT 12 – Electrocardiograf – 5buc
LOT 13 – Oscilometru electronic -1buc
LOT 14 – Spirometru -2 buc
LOT 15 – Aparat monitorizare EKG – 4buc
LOT 16 – Electrocauter chirurgical – 4buc
LOT 17 -Aspirator chirurgical – 2buc
LOT 18 – Truse instrumentar chirurgie generala si ginecologica: trusa completa instrumentar chirurgie generala – 1 bucata, trusa
instrumentar ginecologie – 1 bucata
LOT 19 – Furnizare masa ginecologica si scaun de examinare ORL masa ginecologica: – 1 bucata, scaun examinare ORL – 1 bucata.
Știri
Alba, locul 8 la exporturi și 9 la importuri, potrivit ultimelor statistici: Germania, Italia și Ungaria, principalii parteneri de relații economice internaționale
Alba, locul 8 la exporturi și 9 la importuri, potrivit ultimelor statistici
In judeţul Alba, în luna IUNIE 2024, valoarea exporturilor realizate a fost de 310404 mii euro, iar valoarea importurilor realizate a fost de 259692 mii euro.
Față de luna corespunzatoare din anul anterior exporturile realizate au crescut cu 3,5%, iar importurile au scazut cu 7,3%; Față de luna anterioară exporturile realizate au crescut cu 12%, iar importurile cu 0,7%. Clasamentul valoric al judeţelor, ordonate descrescător, după valoarea exporturilor şi a importurilor realizate în primul semestru al anului 2024, situează judeţul Alba pe locul 8 la exporturi şi locul 9 la importuri.
În luna IUNIE 2024, la nivelul județului Alba s-au realizat exporturi în valoare de 319404 mii euro, reprezentând 4,1% din totalul exporturilor la nivel naţional (7738166 mii euro), în crestere cu 3,5% faţă de exporturile realizate în luna anterioară şi cu 12% faţă de cele realizate în luna corespunzătoare din anul 2023.Valoarea importurilor efectuate în luna iunie 2024 a fost de 259692 mii euro, reprezentând 2,5% din totalul importurilor la nivel naţional (10529474 mii euro), în scadere cu 7,3% faţă de cele realizate în luna anterioară şi in crestere cu 0,7% faţă de cele realizate în luna corespunzătoare din anul 2023.
În perioada 1.I-30.VI.2024 județul Alba a înregistrat exporturi în valoare de 1902459 mii euro și importuri de 1624901 mii euro. Faţă de perioada corespunzătoare din anul anterior, exporturile au fost mai mari cu 8,1%, iar importurile cu 5%. Judeţul Alba deţine o pondere de 4,1% din valoarea totală a exporturilor României realizată in perioada 1.I-30.VI.2024, importurile având o pondere de 2,6%.
Analizând structura exporturilor în primul semestru al anului 2024 pe principalele grupe de mărfuri, se remarcă o pondere mai mare a următoarelor grupe: mijloace si materiale de transport (61,2%), maşini, aparate şi echipamente electrice (10,4%), produse din lemn, exclusiv mobilier (8,9%). Comparativ cu perioada corespunzatoare din anul anterior, s-au înregistrat creșteri la secţiunile cu pondere semnificativă, astfel: mijloace si materiale de transport (+15,2%), produse din lemn, exclusiv mobilier (+11,4%), maşini, aparate şi echipamente electrice (+8%).Referitor la structura importurilor, cele mai mari ponderi în total sunt deţinute de următoarele secţiuni din Nomenclatorul Combinat: mijloace si materiale de transport (47,4%), maşini, aparate şi echipamente electrice (20,2%), metale comune şi articole din acestea (6,4%), instrumente şi aparate optice, fotografice, ceasornicărie (4,9%), animale vii, produse de origine animala (3,3%), produse din lemn, exclusiv mobilier (2,9%).Toate sectiunile cu pondere semnificativa au inregistrat creşteri ale importurilor faţă de primul semestru al anului 2023, astfel: produse din lemn, exclusiv mobilier (+80,8%), animale vii, produse de origine animala (+17%), instrumente şi aparate optice, fotografice, ceasornicărie (+8%), mijloace si materiale de transport (+5,9%), maşini, aparate şi echipamente electrice (+2,9%), metale comune şi articole din acestea (+2,6%).
În aceasta perioada, soldul operaţiunilor de comerţ exterior a fost pozitiv, în valoare de 277558 mii euro, soldul operaţiunilor de comerţ exterior înregistrat în perioada similara din anul 2023 fiind tot pozitiv, 212481 mii euro). Cele mai mari valori ale soldului pozitiv al operaţiunilor de comerţ exterior s-au înregistrat la următoarele secţiuni din Nomenclatorul Combinat al produselor: mijloace si materiale de transport (+394931 mii euro), produse din lemn, exclusiv mobilier (+121916 mii euro), articole din piatră, ipsos, ciment (+28018 mii euro), produse minerale (+25867 mii euro), încălțăminte, palarii, umbrele și articole similare (+23282 mii euro), marfuri si produse diverse (+18840 mii euro), arme, munitie, parti si accesorii ale acestora (+17380 mii euro). Cele mai mari valori negative ale soldului operaţiunilor de comerţ exterior s-au înregistrat la următoarele secţiuni: masini, aparate și echipamente electrice (-129996 mii euro), metale comune şi articole din metal (-89597 mii euro), instrumente si aparate optice, fotografice, cinematografice, medico-chirurgicale (-42670 mii euro), produse chimice (-32848 mii euro), hartie si articole din acestea (-21208 mii euro), animale vii (-18045 mii euro).
Clasamentul valoric al judeţelor, ordonate descrescător, după valoarea exporturilor şi a importurilor realizate în primul semestru al anului 2024, situează judeţul Alba pe locul 8 la exporturi şi locul 9 la importuri.
Principalii parteneri de relaţii internaţionale ai judeţului în aceasta perioada, după ponderea în valoarea totală a exporturilor şi importurilor au fost:
-la export : Germania (62,3%), Italia (7,6%), Ungaria (6,1%);
-la import : Germania (64,7%), Ungaria (8,3%), Italia (4,7%).
Știri
2952 de cărți și reviste, provenite din donații, au intrat în anul 2024 în colecțiile Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba și ale bibliotecilor subordonate metodologic
2952 de cărți și reviste, provenite din donații, au intrat în anul 2024 în colecțiile Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba și ale bibliotecilor subordonate metodologic
Și în acest an, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba s-a bucurat de atenția instituțiilor culturale din țară, a ONG-urilor, persoanelor fizice și juridice etc. care au contribuit la îmbogățirea colecției prin donații de cărți și alte publicații.
Pe parcursul anului 2024, prin intermediul proiectului 1.2 Donații au fost primite 2952 de cărți și reviste, care fie au intrat în colecțiile Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, fie au fost redistribuite bibliotecilor publice din județ prin intermediul proiectului 2.9 Raftul Bibliotecii Județene Lucian Blaga în Județul Alba.
Cea mai importantă donație de carte din anul 2024 provine de la Ministerul Culturii, prin intermediul Programului Național pentru Achiziția de Cărți și Abonamente la Reviste pentru Bibliotecile Publice. Acest program urmărește dezvoltarea și completarea colecțiilor de cărți și publicații ale bibliotecilor publice județene și ale bibliotecilor din subordinea acestor
Prin intermediul lui, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba au fost donate 1472 de cărți, din care 1055 în limba română și 417 în limba maghiară. Având în vedere că programul se adresează și bibliotecilor din județ, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, a repartizat deja primele pachete cu cărți către bibliotecile publice din localitățile Lunca Mureșului, Rimetea, Rădești și Ighiu, urmând ca proiectul să continue și în lunile următoare.
Alături de Ministerul Culturii au mai făcut donații în anul 2024 și alte instituții importante, dintre care amintim: Academia Română, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov, Centrul Cultural Bucovina, Muzeul Vrancei etc. Dintre persoanele particulare, un important fond de carte, nu numai prin numărul de cărți ci și prin valoarea autografelor aflate pe paginile de gardă, a fost donat de către scriitorul Aurel Pantea, membru fondator al revistei Discobolul și fost președinte al filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România.
Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba le mulțumește tuturor donatorilor și își așteaptă cititorii, de luni până vineri, între orele 9:00 – 17:00, cu o colecție variată și interesantă de cărți, ziare, reviste, CD-uri, DVD-uri, e-Book etc. ce pot fi împrumutate la domiciliu sau în regim de sală de lectură. De asemenea, cei interesați de colecții și de evenimentele culturale desfășurate în acest final de an pot accesa site-ul bibliotecii la adresa www.bjalba.ro sau pagina de Facebook la adresa https://www.facebook.com/BibliotecaJudeteanaLucianBlagaAlba
Știri
SFINŢII MIHAIL ŞI GAVRIL, tradiții și superstiții: Ziua de 8 noiembrie este numită şi vara arhanghelilor
Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, sărbătoriţi pe 8 noiembrie sunt cei mai cunoscuţi în tradiţia bisericii Ortodoxe, ei fiind totodată şi patroni spirituali ai Jandarmeriei Române
Ziua de 8 noiembrie a început a fi prăznuită în Biserică ca sărbătoare a îngerilor, în veacul al cincilea şi s-a răspândit repede în tot Răsăritul creştin. Vorbind despre îngeri, Biserica ne învaţă că sunt duhuri slujitoare, slugi credincioase lui Dumnezeu, trimişi de acesta să fie prieteni şi ocrotitori ai oamenilor.
In popor, ziua de 8 noiembrie mai poarta si numele de “vara arhanghelilor”. Vremea in aceasta zi este mai calda decat ar trebui sa fie in aceasta perioada a lunii. Nu numai ca este pacat sa nu cinstesti vara arhanghelilor sau sa o petreci facand diverse treburi in gospodarie, se spune… Munca in aceasta zi este considerata a fi un semn de sfidare a puterii divine. Se crede ca cel care incalca aceasta traditie se va chinui mult in ceasul mortii sale. Pe langa aceasta zi calda, traditia spune ca intre sfintii Mihail si Gavriil si ziua de Craciun trebuie sa aiba loc si “vara iernii”, adica vreo 3-4 zile caldute si binevoitoare.
In sambata care precede aceasta sarbatoare au loc Mosii de Arhangheli. Se fac praznice pentru cei plecati, se imparte de pomana pentru sufletul lor si iertarea pacatelor, se pomenesc in biserici cei morti, se aprind lumanari pentru cei care au trecut in nefiinta fara lumina. Este bine si pentru cei vii sa aprinda o lumanare in biserica in ziua de 8 noiembrie. Se spune ca drumul catre lumea de dincolo le va fi luminat si usor.
In unele zone ale tarii s-a pastrat traditia ca in aceasta zi finii sa isi viziteze nasii, daruindu-le colaci.
Sfântul Arhanghel Mihai înseamnă în limba ebraică, „Cine este ca Dumnezeu?”.
El este cel care „striga”: „Să luăm aminte, noi, care suntem făpturi, ce a pătimit Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era lumina, acum întuneric s-a făcut. Cine este ca Dumnezeu?” – şi asa s-a întocmit soborul, adică adunarea şi unirea tuturor îngerilor. Pe seama sa se pune şi călauzirea lui Lot şi a familiei acestuia la ieşirea din Sodoma, precum şi protecţia specială a poporului lui Israel. Îi scoate din cuptor pe cei trei tineri din Babilon, îl sprijină în luptă pe Ghedeon, îl mustră pe vrăjitorul Valaam şi îl eliberează din închisoare pe Sfantul Apostol Petru. Conform Scripturii, toţi morţii vor ieşi din morminte la glasul trâmbiţei Sfântului Arhanghel Mihail.
De aceea, Arhanghelul Mihail este considerat căpetenia oştilor cereşti-îngereşti, acela care, la sfârşitul lumii, va lupta cu diavolul şi despre care se spune că nu stă în Rai decât în Vinerea Mare şi de Paşti, în restul timpului fiind în misiune pe pământ.
Sfântul Arhanghel Gavriil înseamnă în limba ebraică, „bărbat-Dumnezeu”.
Numele său conţine concentrat vestea că Dumnezeu se va face bărbat, că va asuma firea omenească. Gavriil este arhanghelul bunelor vestiri. El a vestit lui Ioachim şi Anei, că o vor avea pe Maria, deşi erau bătrâni. De asemenea, Arhanghelul Gavriil a vestit-o pe Fecioara Maria că îl va naşte pe Iisus, Gavriil a rostit cel dintâi numele lui Isus Hristos şi l-a înştiinţat pe Zaharia de naşterea fiului lui, Înaintemergatorului, Ioan Botezătorul, a vestit păstorilor că în Bethelem s-a născut Mesia. Sfântul Gavriil ocroteşte fecioarele, mamele şi pruncii şi duce rugăciunile la Dumnezeu, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Drept recunoştintă pentru aceşti doi îngeri, Biserica ortodoxă a rânduit ca aceştia să fie pictaţi pe două dintre uşile Sfântului Altar. Unul cu crini în mâna, semn al bunei vestiri, iar celalălt cu o sabie de foc, semn al pazei care i-a fost rânduită la poarta Edenului. În popor se spune că fiecare om are câte un înger păzitor.
În folclorul religios românesc, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat decât Arhanghelul Gavriil. Oamenii spun că el poartă, uneori, cheile raiului, este un înfocat luptator împotriva diavolului şi veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască. De multe ori îl întâlnim alăturându-se Sfântului Ilie, atunci când acesta tună şi trăsneşte, sau orânduieşte singur grindina, cu tunul. El ţine şi ciuma în frâu, asemănator Sfântului Haralambie.
În trecut, în societatea tradiţională bucovineană, Arhanghelii erau sărbătoriţi pentru că „ei sunt păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte, rugându-se lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora”. Arhanghelii, în viziunea populară, asistă şi la judecata de apoi, sunt patroni ai casei, ard păcatele acumulate de patimile omeneşti fireşti şi purifică, prin post, conştiinţele.
În zonele muntoase, în care Arhanghelii erau celebraţi şi ca patroni ai oilor, stăpânii acestor animale făceau o turtă mare din făină de porumb, numită „turta arieţilor” (arieţii fiind berbecii despărţiţi de oi), ce era considerată a fi purtătoare de fecunditate. Această turtă se aruncă în dimineaţa de 8 noiembrie în târla oilor, odată cu slobozirea între oi a berbecilor. Dacă turta cădea cu fata în sus era semn încurajator, de bucurie în randul ciobanilor, considerându-se că în primăvară toate oile vor avea miei, iar dacă turta cădea cu faţa în jos era mare supărare în satele şi târgurile bucovinene se făceau şi se fac şi astăzi, de 8 noiembrie, pomeniri şi praznice pentru cei morţi iar, în biserici, fiecare creştin aprinde câte o lumânare ca să aibă asigurată lumina de veci, călăuzitoare pe lumea cealaltă.
TRADIŢII şi SUPERSTIŢII de SFINŢII MIHAIL ŞI GAVRIIL. Ce nu ai voie să faci în această zi
Arhanghelii din calendarul bisericesc sunt conducatorii cetelor de ingeri, avand aripi si purtand sabii, ca simbol al biruintei, si sunt calauze ale sufletelor in drumul acestora spre rai, scrie crestinortodox.ro.
Arhanghelul Gavriil a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria sa-i vesteasca taina cea mare a intruparii Domnului si tot el a adus dreptilor Ioachim si Ana vestea zamislirii Maicii Domnului. In folclorul religios romanesc, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat in comparatie cu Arhanghelul Gavriil. El poarta, uneori, cheile raiului, este un infocat luptator impotriva diavolului si vegheaza la capul bolnavilor, daca acestora le este sortit sa moara, sau la picioarele lor, daca le este harazit sa mai traiasca.
De multe ori il intalnim alaturandu-se Sfantului Ilie, atunci cand acesta tuna si trasneste, sau oranduieste singur grindina, cu tunul. El tine si ciuma in frau, asemanator Sfantului Haralambie.
In trecut, in societatea traditionala bucovineana, Arhanghelii erau sarbatoriti pentru ca „ei sunt pazitorii oamenilor de la nastere si pana la moarte, rugandu-se lui Dumnezeu pentru sanatatea acestora”. Arhanghelii, in viziunea populara, asista si la judecata de apoi, sunt patroni ai casei, ard pacatele acumulate de patimile omenesti firesti si purifica, prin post, constiintele.
In zonele muntoase, in care Arhanghelii erau celebrati si ca patroni ai oilor, stapanii acestor animale faceau o turta mare din faina de porumb, numita „turta arietilor” (arietii fiind berbecii despartiti de oi), ce era considerata a fi purtatoare de fecunditate.
Aceasta turta se arunca in dimineata zilei de 8 noiembrie in tarla oilor, odata cu slobozirea intre oi a berbecilor. Daca turta cadea cu fata in sus era semn incurajator, de bucurie in randul ciobanilor, considerandu-se ca in primavara toate oile vor avea miei, iar daca turta cadea cu fata in jos era mare suparare in satele si targurile bucovinene se faceau si se fac si astazi, de 8 noiembrie, pomeniri si praznice pentru cei morti iar, in biserici, fiecare crestin aprinde cate o lumanare ca sa aiba asigurata lumina de veci, calauzitoare pe lumea cealalta.
Care este semnificaţia numelui MIHAI şi cum sunt persoanele care-l poartă
Mihail este implinitorul dreptatii dumnezeiesti, purtand in mana dreapta sabia de foc. La porunca Domnului, el l-a alungat din cer pe Lucifer, ingerul razvratit. Numele, de origine evreiasca (Miha’El), se talmaceste „Cine este ca Dumnezeu?” (mi, „cine”; ke, „ca”; El, prescurtare de la Elohim).
In romaneste, formele cele mai frecvente sunt astazi Mihai, Mihail, Mihnea, Mihaela, cu diminutivele Mihaita, Misa sau Michi. Dintre formele mai vechi, multe au supravietuit doar ca nume de familie: Mihaila, Mihalache, Mihalcea, Mihu etc.
În Vechiul Testament, Mihail este considerat ocrotitor al copiilor lui Israel. Intr-adevar, personalitatea celui botezat cu acest prenume reflecta semnificatia numelui, caci Mihai are in mod natural tendinta de a-i proteja pe cei din jur, fie ca este vorba de copii sau de oameni adulti.
Sursa:realitatea.net
-
Știriacum 2 săptămâni
Mirul și puterea lui vindecătoare: Ce taină ascunde ceremonialul miruirii
-
Știriacum 5 zile
Servus, salutul ardelenilor: De unde provine și ce semnifică
-
Știriacum o săptămână
31 octombrie: Tradiții, obiceiuri și superstiții de Halloween, Sărbătoarea tuturor sfinților
-
Știriacum 2 săptămâni
Linia principală Arad-Alba Iulia, prima cale ferată transilvăneană: În 1868, cei 211 km dintre Arad și Alba Iulia, parcurși în aproape 9 ore
-
Știriacum o zi
Sfinții MIHAIL și GAVRIL: Care este semnificația numelor „Mihai” și” Gavril”. Ce alte nume derivate se sărbătoresc
-
Știriacum 2 săptămâni
Frumusețile toamnei: Care sunt cele mai colorate și frumoase flori
-
Știriacum o săptămână
1 noiembrie 2024: 425 de ani de la intrarea triumfală, în Alba Iulia, a lui Mihai Viteazul
-
Știriacum 2 săptămâni
Atracțiile turistice din Alba: Peștera Pojarul Poliței, un adevărat muzeu natural din Apuseni