Rămâi conectat

Social-Economic

Voluntarii Asociației pentru Câini de Salvare prezenți în școli din Cluj-Napoca și Alba Iulia

Publicat

în

Voluntarii Asociației pentru Câini de Salvare prezenți în școli din Cluj-Napoca și Alba Iulia

Săptămâna trecută, voluntarii Asociației pentru Câini de Salvare Transilvania au vizitat școli din Cluj-Napoca și Alba Iulia.

Peste 500 de elevi de la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” Cluj-Napoca, Școala „Ion Agârbiceanu” și Școala „Mihai Eminescu” din Alba Iulia s-au bucurat să afle povestea câinilor de salvare și să îi vadă la lucru.

Dino, Max, Jimmy, Flash, Pongo, Yukan’na și Kamura au stârnit ropote de aplauze și au aprins imaginația micuților elevi.

„Sperăm că prezența noastră, alături de cea a echipelor de pompieri, ambulanțieri și polițiști, la aceste evenimente să îi inspire să devină la rândul lor voluntari, sau chiar profesioniști în domeniul situațiilor de urgență!”, au transmis reprezentanții asociației amintite.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Societate

Bărbat din Teiuș depistat aruncând gunoi menajer în incinta unei foste unități militare: Ce sancțiune a primit

Publicat

în

Bărbat din Teiuș depistat aruncând gunoi menajer în incinta unei foste unități militare: Ce sancțiune a primit

Polițiștii locali din Teiuș l-au depistat pe un bărbat în vârstă de 58 de ani care a aruncat gunoi menajer în incinta fostei unități militare din Coșlariu Nou.

Bărbatul a fost sancționat cu o amendă în cuantum de o mie de lei.

„Vă rugăm să sesizați orice abatere de la lege la telefonul Poliției Locale Teiuș 0726/128938, fiind astfel cetățeni responsabili, care doresc să trăiască într-un oraș curat și civilizat!”, este îndemnul lansat în context de reprezentanții Primăriei Teiuș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Care este exponatul anului la Muzeul de Științele Naturii Aiud

Publicat

în

Exponatul anului la Muzeul de Științele Naturii Aiud, lopătarul

Lopătarul este exponatul anului la Muzeul de Științele Naturii Aiud. 

Este o specie de pasăre de talie mare, cu penajul alb, care în perioada de reproducere, la baza gâtului și sub bărbie capătă nuanțe galbene intens. Are ciocul lung, negru și lat, cu aspect inconfundabil, de lingură/lopată (de unde și denumirea populară, „lopătar”).

Cuibărește din Spania până în China și Coreea; iernează în zona de vest și de sud a Europei, în sudul Asiei și în Africa. În România cuibărește în special în Delta Dunării, dar și de-a lungul culoarului Dunării, Bărăgan, sudul Olteniei, nordul Moldovei și în Câmpia de Vest. Populația cuibăritoare din România este estimată la 600-1.200 de perechi.

Specia preferă pentru cuibărire zonele umede întinse, cu apă dulce sau salmastră, cum sunt lacurile cu fund mâlos, luncile râurilor, zonele inundabile, cu stuf sau arbori și tufe (pentru amplasarea cuiburilor).

Are un mod particular de hrănire, ”cosind” apa cu ciocul lung și lat (mișcări laterale), filtrând din mâl animalele acvatice cu care se hrănește: insecte adulte sau larve, viermi, moluște, crustacee, pești, mormoloci etc., pe care le extrage din mâl cu ajutorul ciocului lung.

Perioada de reproducere începe în aprilie. Din ritualul nupțial fac parte parade la care participă ambii parteneri, cu diverse posturi ale corpului și ridicări ale penelor de pe cap. Femela depune de obicei 3-4 ouă. Incubarea durează 24-25 de zile. Perechile cuibăresc colonial, cel mai adesea în colonii monospecifice. Cuiburile sunt construite din crenguțe și vegetație acvatică, amplasate în masivul de stuf sau pe tufe mari și arbori. Atât clocitul pontei, cât și hrănirea puilor la cuib este asigurată de ambii părinți. Este depusă o singură pontă într-un sezon de reproducere.

Specia este amenințată de degradarea și dispariția habitatului (zonelor umede naturale), poluarea și gestionarea defectuoasă a apelor, braconaj, perturbarea antropogenă. Respectarea restricțiilor în zonele ripariene.(spațiul de tranziție între pământ și un râu sau un alt curs de apă), managementul deșeurilor în zonele umede, interzicerea incendierii stufului, încurajarea folosirii produselor agrochimice selective și cu toxicitate redusă pe terenurile din vecinătate, sunt câteva masuri ce se impun pentru conservarea speciei.

La Muzeul de Științele Naturii Aiud, lopătarul poate fi admirat în sala a 3-a.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Dosarul militarului mort prin electrocutare, pe un tanc, în Gara Alba Iulia, aproape de prescriere

Publicat

în

Dosarul militarului mort prin electrocutare, pe un tanc, în Gara Alba Iulia, aproape de prescriere

Judecătoria Alba Iulia a întors, pentru a doua oară, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba dosarul penal privind decesul unui militar, în noiembrie 2018, în Gara Alba Iulia.

Militarul participa la operațiunea de descărcare a unui tanc. care urma să participe la parada militară organizată de Ziua Națională a României.

Prima hotărâre datează din 5 martie 2023, iar a doua a fost luată pe 9 ianuarie 2025. Ordonanța de clasare a procurorilor a fost contestată, în ambele cazuri, de familia militarului. În speță este vizat un angajat al societății CFR SA, în funcția de dispecer energetic feroviar în Gara Alba Iulia, care ar fi transmis militarilor că linia sub care a fost tras convoiul militar nu era alimentată cu energie electrică. În realitate, linia respectivă avea curent electric. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba au decis să îl absolve de orice vină și vor să retrimită dosarul la Parchetul Militar din Cluj-Napoca, în condițiile în care mai sunt vizați doi suspecți militari.

Plutonierul Alexandru Orosz (33 de ani) a murit electrocutat când a atins cu o antenă liniile de înaltă tensiune din gară. Militarul se afla pe un vehicul militar adus la Alba Iulia de la Turda pentru marea paradă din 1 Decembrie 2018. Militarii ar fi ştiut că linia de înaltă tensiune este deconectată de la energia electrică. Plutonierul s-a urcat pe vehiculul aflat pe un vagon şi a manevrat o antenă, care, la un moment, dat a atins liniile de înaltă tensiune ale CFR.

Procurorii au considerat că nu se poate reține faptul că moartea victimei este o consecință a acțiunii personalului stației de cale ferată din Alba Iulia, întrucât acesta nu deținea calitatea necesară pentru a dispune debarcarea.

„În situația în care s-ar reține o comunicare eronată ca fiind cauza care a contribuit la producerea rezultatului, acest rezultat nu poate fi imputat suspectului”, a precizat Parchetul. Concret, procurorii au considerat că acțiunea angajatului CFR nu ar fi determinat accidentul și decesul militarului, dacă acesta și colegii lui ar fi respectat instrucțiunile transmise de către superiorii lor. Fapta de ucidere din culpă, de care este acuzat angajatul CFR, se prescrie în 23 noiembrie 2026.

„Admite plângerea formulată de petenţi în ceea ce priveşte soluţia de clasare dispusă prin ordonanţa din data de 16.05.2024 emisă de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba în dosarul penal 354/79/P/2020, menţinută prin ordonanţa procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia din data de 18.06.2024, faţă de inculpatul M. T. I. Desfiinţează soluţia de clasare şi trimite cauza la procuror pentru a completa urmărirea penală cu privire la infracţiunea de ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 2 Cod penal”, se precizează în minuta încheierii instanței, din 9 ianuarie 2025.

În dosar mai sunt vizați un locotenent-colonel și un plutonier pentru infracțiunile de ucidere din culpă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, al doilea suspect fiind cercetat și pentru infracţiunea de încălcare a consemnului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba