Rămâi conectat

Știri

Eveniment special dedicat Zilei Armatei Române la sediul Consiliului Județean Alba

Publicat

în

Eveniment special dedicat Zilei Armatei Române la sediul Consiliului Județean Alba

Un eveniment special dedicat armatei române va avea loc, vineri, în cadrul Zilei Porților Deschise, la sediul Consiliului Județean Alba.

De la ora 16.00, la ceremonia „Gratitudine Armatei Române”, vor fi acordate diplome de gratitudine şi medalii, în semn de recunoaştere a curajului şi devotamentului celor care au ales onoranta misiune de apărare a ţării şi a poporului român.

Evenimentul va continua, de la ora 17.00, cu un program de cântece de cătănie, în interpretarea Grupului vocal „Sâncelenii” din Sâncel, urmat de un recital al Fanfarei Județului Alba, în curtea interioară a Sediului administrativ, începând cu ora 17:30.

Standurile cu tematică militară, amplasate în Atrium Centurionum, vor putea fi vizitate pe tot parcursul evenimentului.

Pe lângă tururile ghidate ale clădirii, va fi și un moment special dedicat celor mici – „Vinerea Micilor Consilieri Județeni”. Copiii vor avea ocazia să participe la o simulare a unei ședințe de consiliu, devenind, pentru o zi, consilieri județeni.

Noul sediu al Consiliului Județean Alba este o clădire cu tradiție militară, fost Comisariat de Război și, până de curând, sediul Centrului Militar Județean Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Încă 12 autoturisme electrice în dotarea Primăriei Alba Iulia, grație unei finanțari nerambursabile

Publicat

în

Încă 12 autoturisme electrice în dotarea Primăriei Alba Iulia, grație unei finanțari nerambursabile

La mijlocul săptămânii reprezentanții Primăriei Alba Iulia au recepționat 12 vehicule complet electrice, care se adaugă celor existente, toate menite să contribuie la reducerea amprentei de carbon a municipalității.

Un aport important în acest sens îl au și cele 12 mașini casate, cu o vechime medie de 17 ani și pentru care Administrația Fondului de Mediu a alocat ecotichete.

Cele 12 autoturisme noi au fiecare o garanție de 7 ani sau 150 de mii de kilometri, autonomia fiind de 400 de kilometri în regim de funcționare urban, acesta urmând de altfel să fie regimul lor principal de utilizare. Valoarea totală a contractului este de 1,8 milioane de lei (inclusiv TVA), din care peste 77% (adică 1,4 milioane de lei) reprezintă finanțare nerambursabilă acordată de AFM, administrația locală din Alba Iulia suportând din bugetul local doar diferența de 424.468 de lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

O mare bătălie uitată: De ce sărbătorim în 25 octombrie Ziua Armatei

Publicat

în

Data de 25 octombrie semnifică eliberarea deplină a teritoriului national de sub ocupația trupelor horthyste ale Ungariei. Ultima palmă de pământ eliberată fiind Carei – Satu Mare

Dar până să se ajungă la acest deznodământ, plătit prin jertfa supremă a sute de mii de militari români, Transilvania de Nord a fost timp de patru ani martora atrocităților comise de trupele de ocupație ale Ungariei horthyste.

După raptul teritorial din 28 iunie 1940, prin cedarea Basarabiei și Bucovinei de Nord, România primea o nouă lovitură năprasnică pe 30 august 1940 când prin „Arbitrajul de la Viena”, în fapt, „Dictatul de la Viena”, Transilvania de Nord a intrat sub ocupație maghiară.

Imediat după 23 august 1944, Armata României a început eliberarea Ardealului de Nord.

BĂTĂLIA DE LA CAREI – Ultima palmă de pământ românesc, eliberată de Averescu de sub ocupația horthystă

Comandantul Armatei a 4-a generalul Gheorghe Avramescu a fost cel care a eliberat ultima palmă de pământ românească de sub ocupația trupelor horthyste. Generalul Avramescu a dorit să-i facă un cadou Regelui Mihai care pe 25 octombrie 1944 împlinea 23 de ani. Astfel, generalul a condus bătălia de la Carei și eliberarea deplină pe data de 25 octombrie.

Ofensiva s-a desfășurat în trei faze:

* 9-13 octombrie 1944 – Prin străpungerea apărării inamicului

* 14-20 octombrie – Distrugerea rezistențelor forțelor inamice

* 21-25 octombrie – Finalizarea obiectivului

În eliberarea Careiului au participat patru divizii ale Corpului 6 Armată.

În seara zilei de 24 octombrie 1944 soldații Diviziei 9 Infanterie au intrat în Carei unde au purtat lupte de stradă, localitatea fiind eliberată în dimineața zilei de 25 octombrie 1944.

Eliberarea s-a obţinut prin lupta eroică a peste 500.000 de militari angajaţi nemijlocit în luptă, între 23 august şi 25 octombrie 1944.

Dintre aceştia au fost ucişi sau răniţi circa 58.000. Ziua Armatei nu este doar un moment de sărbătoare ci și de comemorare, lucru pe care nu ar trebui să-l uităm.

Eliberarea părţii de nord-est a Transilvaniei nu a însemnat şi încetarea luptelor duse de Armata României, care a continuat războiul antifascist alături de puterile Naţiunilor Unite pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, până la victoria finală.

Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959, abia după retragerea Armatei Roșii din România (1958) și desovietizarea începută de Gheorghe Gheorghiu Dej.

Ironia istoriei face ca Regele Mihai să fie indirect sărbătorit timp de decenii de regimul comunist, în ciuda îndepărtării forțate prin abdicarea impusă la 30 decembrie 1947 și a masivei acțiuni de propagandă anti-monarhică a cărei tentacule mai înveninează și azi societatea, la aproape 30 de ani de la căderea regimului.

Sursa:defenseromania.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Rețea de canalizare menajeră pe o stradă din Cricău și în satul Tibru: O nouă licitație pentru execuția lucrărilor, lansată

Publicat

în

Rețea de canalizare menajeră pe o stradă din Cricău și în satul Tibru: O nouă licitație pentru execuția lucrărilor, lansată

Primăria Cricău a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o nouă licitație pentru execuția lucrărilor de extindere a rețelei de canalizare menajeră pe strada Axente Sever din satul Cricău și în satul Tibru.

Valoarea totală estimată a contractului propus este de 5,2 milioane de lei, fără TVA.

La această dată, localităţile Cricău și Craiva beneficiază de sisteme de colectare şi epurare a apelor uzate menajere provenite de la populaţie și agenţi economici şi de la instituţiile publice locale, sisteme aflate în curs de preluare de către operatorul regional. Localitatea Tibru și, parțial, strada Axente Sever din localitatea Cricău, nu dispun de un sistem de canalizare a apelor menajere. Pentru localitatea Tibru se propune realizarea unei rețele noi de canalizare menajeră, care va deservi toți consumatorii din localitate. Proiectul prevede și acoperirea integrală cu rețea de canalizare menajeră a străzii Axente Sever din localitatea Cricău.

Inexistenţa sistemului centralizat de alimentare cu apă în localitea Tibru cauzează formarea unor debite însemnate de ape uzate, încărcate cu substanțe organice, care, deversate liber în mediul natural, în lipsa unui sistem centralizat de colectare, evacuare și epurare a acestora, generează impurificarea apelor de suprafață și subterane, a solului şi subsolului. Evacuarea apelor uzate menajere direct în factorii de mediu, prin latrinele sau fosele neetanșe, contribuie la creșterea conținutului în poluanți al apei freatice peste limitele admise și compromiterea acestora ca factor de mediu cât și ca folosință de apă pentru localitățile din aval, afirmă reprezentanții Primăriei Cricău.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba