Rămâi conectat

Eveniment

Simpozion internațional de arheologie la Alba Iulia

Publicat

în

Simpozion internațional de arheologie la Alba Iulia

În perioada 24-26 octombrie se desfășoară la Alba Iulia simpozionul internațional cu titlul „Arheologia dietei în epoca fierului și în epoca romană. Perspective interdisciplinare”.

Deschiderea oficială va avea loc joi 24 octombrie, la ora 10:00, la Sala Unirii Alba Iulia (Mansarda – latura de Sud).

Această manifestare științifică este organizată de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii și Institutul de Arheologie și Istoria Artei al Academiei Române Filiala Cluj-Napoca.

În ultimele decenii cercetarea dietelor antice a evoluat de la investigarea strictă a consumului de hrană, sub diverse forme, până la elaborarea unor teorii interpretative implicând rolul dietei ca dimensiune socială. Diferite comunități și grupuri sociale au utilizat și au transformat modurile lor de a găti și a mânca în raport cu resursele de care dispuneau, dar și conform credințelor și rolului social pe care l-au jucat. „Spune-mi ce mănânci ca să-ți spun cine ești”, scria gurmandul Jean Anthelme Brillat-Savarin pe la 1825 în cartea „Fiziologia gustului”. Iată deci că dietele și stilul de consum, au avut un rol important și în definirea unor identități comunitare sau sociale.

Cu prilejul acestui simpozion, la care participă cercetători din Austria, Slovenia, Slovacia, Ungaria, Canada și România, vor fi abordate teme de cercetare diverse:

*Ecologia așezărilor și strategii de subzistență – identificarea modului de utilizare al terenurilor de către comunități din spații și vremuri diferite (incluzând tehnologiile agricole, creșterea animalelor, vânătoarea, managementul sării și al apei și impactul lor asupra resurselor de hrană etc);

*Dietele obișnuite și impactul lor – identificarea ingredientelor, serviciilor de masă, a ustensilelor, instalațiilor și modalităților de gătit, depozitarea și conservarea hranei și impactul asupra sănătății umane și a mediului etc;

*Dimensiunea socială a dietei și a practicilor conviviale – analiza modurilor în care hrana a fost consumată la diverse paliere sociale, rolul banchetelor colective la nivel social, hrana în context ritual (hrana ca ofrandă funerară, depuneri votive de hrană, taboori legate de hrană etc.);

*Moblitatea umană și schimbările în dietă, la nivel colectiv sau individual.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Eveniment

„Saga buciumanilor”, lansare la Alba Iulia

Publicat

în

„Saga buciumanilor”, lansare la Alba Iulia

Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Asociația „Baia Domnilor” din Bucium Poieni, organizează lansarea lucrării „Saga buciumanilor”, o adevărată istorie orală culeasă și pusă în paginile celor șase volume de profesor doctor Mirela Crâsnic.

Evenimentul cultural va avea loc la Sala de conferințe a Vilei Steaua Nordului, vineri 25 octombrie, începând cu ora 14:00 și va fi deschis de Silvan Stâncel, manager al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Despre cărți și autoare vor vorbi Mircea Costinaș și Ovidiu Bolunduț, vicepreședinți ai Asociației „Baia Domnilor” din Bucium Poieni și scriitorii Ioan Bembea și Daniela Floroian. Lansarea de carte va fi însoțită de momente muzicale susținute de Corul „Alburnus Maior” din Roșia Montană, dirijor prof. Marcela Burz și de Corul „Vestitorii” din Brad, dirijor prof. Daniel Benea, iar iubitorii de artă plastică vor putea admira o expoziție cu tablouri pictate cu cafea, a pictoriței hunedorence Vali Antonescu, cea care a realizat cele șase coperți ale volumelor „Saga buciumanilor”. La finalul evenimentului cultural va fi prezentat publicului, volumul de debut al poetului Liviu Mic, intitulat „Nostalgii”.

Profesor doctor Mirela Crâsnic s-a născut la Bucium Muntari în județul Alba. A urmat cursurile Facultății de Litere, Istorie și Jurnalism din cadrul Universității „Lucian Blaga” Sibiu, a Facultății de Științe Economice din Brașov și a Facultății de Geografie din cadrul Universității „Babeș – Bolyai” din Cluj Napoca. Actualmente este profesoară la Liceul Tehnologic „Crișan” din Criscior și cercetător acreditat CNSAS.

A publicat articole în ziarele „Tribuna” din Sibiu, „Unirea” din Alba Iulia și „Zarandul” din Brad și a adus în lumina tiparului volumele: „Colonelul Mircea Costinaș – un destin la limita supraviețuirii”; „Tradiții și contrabandă cu aur la Roșia Montană, Abrud și Bucium”; „Biserica din Bucium Poieni. Trei secole de existență”.

Dar cea mai intensă muncă de cercetare a desfășurat-o pentru a scrie cele șase volume intitulate pe bună dreptate „Saga buciumanilor”, volume în care prezintă memoria cultural-istorică a satelor componente ale comunei Bucium, prin intermediul unor interviuri cu oamenii locului.

Toți cei care doresc să participe la eveniment sunt așteptați vineri 25 octombrie la Sala de conferințe a Vilei Steaua Nordului. Intrarea la eveniment este liberă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Eveniment

Interpreta de folclor Adina Hada, spectacol aniversar în Sebeșul natal

Publicat

în

Interpreta de folclor Adina Hada, spectacol aniversar în Sebeșul natal

Interpreta de folclor Adina Hada a ales să își sărbătorească ziua de naștere în Sebeșul natal, alături de publicul pe care îl iubește, având „florile inimii” – cele trei fiice ale sale alături pe scenă și o serie de alți invitați de excepție.

Spectacolul aniversar va avea loc miercuri 23 octombrie, începând cu ora 18.00, la Centrul Cultural „Lucian Blaga” din Sebeș.

Alături de Adina Hada, vor evolua: Nineta Popa Ionescu, Matilda Pascal Cojocărița, Radu Ciordaș, Alexandru Pugna, Adrian Stanca, Adrian Roșca și Cătălin Doinaș, Mihaela și Ciprian Istrate, Cristian Țăran, Deți Iuga, Alina Secășan, Bianca Crețu, Antonia Bogdan, Gheorghe și Adrian Albu, Gheorghiță Radu și Eugenia Nistor, Ansamblurile „Doru Munților” din Săsciori și „Șoimii Carpaților” din Florești. Nu vor lipsi cele trei fiice: Giulia, Miruna și Ștefania. Acompaniază Orchestra Ansamblului Profesionist „Dor Românesc” al C.J.C. Bistrița Năsăud, dirijor Horațiu Cigu.

Biletele sunt disponibile la Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș. Preț bilet: 60 lei.

Spectacolul este televizat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Eveniment

19 octombrie 2024 | Praetorian Gates Teaser Event, la Alba Iulia: Gothic, Civic Rebels, Overburn și Ablazed pe scena evenimentului

Publicat

în

Praetorian Gates Teaser Event, la Alba Iulia: Gothic, Civic Rebels, Overburn și Ablazed pe scena evenimentului

Sâmbătă 19 octombrie, de la ora 11.00, în Alba Iulia, la Terasa Viitor, va avea loc evenimentul „Praetorian Gates Teaser Event”, care va cuprinde ateliere, istorie vie și concerte rock. Pe afiș se regăsesc Gothic, Civic Rebels, Overburn și Ablazed, intrarea publicului fiind liberă.

Praetorian Gates este un proiect localizat în Alba Iulia, destinat tuturor pasionaților de muzică rock și nu numai, prin care organizatorii își propun să deschidă unui public mai larg porțile spre această lume. Deoarece pe plan local și național există numeroase formații de tineri talentați, organizatorii doresc să le ofere șansa de a urca pe scenă, de a se face auziți și de a face networking cu artiști consacrați, încurajându-i astfel să își urmeze visul.
„Prin acest prim eveniment vom spori interesul pentru activitățile din zonă, pentru evenimente de tip cultural și artistic și vom atrage și închega o comunitate de tineri pasionați, la Alba Iulia. Astfel, ne pregătim să extindem proiectul într-un festival, cu prima ediție în 2025″, au explicat organizatorii.

GOTHIC
Una dintre cele mai îndrăgite formații din țară, cu peste 30 de ani de experiență și peste 500 de concerte la activ, vine la Alba Iulia cu un show de melodic death metal pentru a doua oară anul acesta.

CIVIC REBELS
Într-o societate insalubră etic, orice acțiune normală civică este considerată un act de rebeliune. CiviC RebelS vor aduce la Alba Iulia un mix de metal, folk, melodic metal, hard rock și symphonic rock, prin compoziții proprii inspirate din autenticitatea culturii românești.

OVERBURN
Tinerii artiști urcă pe scena Praetorian Gates, gata să ne arate ce înseamnă un show plin de energie. Formația, care a pornit din Alba Iulia, a participat deja la mai multe festivaluri și concerte în țară. Cu un stil care a evoluat de la groove/thrash la metalcore, OverBurn se întoarce acasă pentru a dezvolta proiectul Praetorian Gates.

ABLAZED
Ablazed este o formație care combină 4 tipuri de metal – thrash, groove, metalcore și melodic death metal, în propriul stil. Trupa a luat forma finală la începutul anului 2023, avându-i în componență pe Andrei Pop (voce), Andrei Roșia (chitară), Ioan Dobre (chitară), Darie Bordeianu (tobe) și Fabian Truscă (bass).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba