Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Educație și Cultură

Prin ce impresionează Situl Natura 2000 Piemontul Munților Metaliferi – Vințu

Publicat

în

Situl Natura 2000 Piemontul Munților Metaliferi – Vințu: Prin ce impresionează

Situl Natura 2000 Piemontul Munților Metaliferi – Vințu găzduiește efective importante a 43 de specii de păsări de interes comunitar.

Situl ocupă o suprafață de 8.369,70 hectare și este situat pe teritoriul județelor Alba și Hunedoara, de-a lungul malului drept al râului Mureș, între Alba Iulia și Simeria, pe raza a 10 unități administrativ teritoriale, respectiv Alba Iulia, Vințu de Jos, Blandiana, Săliștea, Șibot, Geoagiu, Rapoltu Mare, Turdaș, Simeria și Hărău.

Situl este important pentru speciile permanente (ca Strix uralensis, Dendrocopos syriacus, Dryocopus martius, Dendrocopos medius, Picus canus), populațiile cuibăritoare (ale speciilor: Aquila pomarina, Circaetus gallicus, Pernis apivorus, Crex crex, Bubo bubo, Caprimulgus europaeus, Anthus campestris, Sylvia nisoria, Lanius collurio, Lanius minor, Emberiza hortulana, Ciconia nigra, Ciconia ciconia, Lullula arborea), în perioada de migrație (pentru speciile: Pandion haliaetus, Falco vespertinus, Chlidonias niger, Falco peregrinus) și în perioada de iernat (pentru speciile: Haliaeetus albicilla, Falco columbarius, Egretta alba, Gavia stellata).

Situl Natura 2000 Piemontul Munților Metaliferi – Vințu se suprapune cu rezervația naturală Măgura Uroiului și cu Situl Natura 2000 Mureșul Mijlociu – Cugir.

sursa: facebook Consiliul Judeţean Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

Acord de colaborare internațională semnat de UAB

Publicat

în

Acord de colaborare internațională semnat de UAB

Rectorul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prof. univ. dr. Daniel Breaz a semnat în Turkmenistan, la Ashgabat, un important acord de colaborare între universitatea albaiuliană și International University for Humanities and Development.

Potrivit rectorului UAB, acest parteneriat deschide noi orizonturi pentru studenții și cadrele didactice ale universității albaiuliene, oferind oportunități de schimburi academice, proiecte de cercetare comune și experiențe interculturale valoroase.

Colaborarea va contribui la consolidarea relațiilor academice internaționale și la îmbogățirea experienței educaționale a studenților noștri, a precizat prof. univ. dr. Daniel Breaz.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Lopătarul, exponatul lunii la Muzeul de Științele Naturii din Aiud

Publicat

în

Lopătarul, exponatul lunii la Muzeul de Științele Naturii din Aiud

Lopătarul este exponatul lunii octombrie la Muzeul de Științele Naturii din Aiud.

Lopătarul ste o specie de pasăre de talie mare, cu penajul alb, care în perioada de reproducere, la baza gâtului și sub bărbie capătă nuanțe galbene intens. Are ciocul lung, negru și lat, cu aspect inconfundabil, de lingură/lopată (de unde și denumirea populară, „lopătar”).

Cuibărește din Spania până în China și Coreea; iernează în zona de vest și de sud a Europei, în sudul Asiei și în Africa. În România cuibărește în special în Delta Dunării, dar și de-a lungul culoarului Dunării, Bărăgan, sudul Olteniei, nordul Moldovei și în Câmpia de Vest. Populația cuibăritoare din România este estimată la 600-1.200 de perechi.

Specia este amenințată de degradarea și dispariția habitatului (zonelor umede naturale), poluarea și gestionarea defectuoasă a apelor, braconaj, perturbarea antropogenă. Respectarea restricțiilor în zonele ripariene.(spațiul de tranziție între pământ și un râu sau un alt curs de apă), managementul deșeurilor în zonele umede, interzicerea incendierii stufului, încurajarea folosirii produselor agrochimice selective și cu toxicitate redusă pe terenurile din vecinătate, sunt câteva masuri ce se impun pentru conservarea speciei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Care este exponatul lunii octombrie la muzeul din Sebeș

Publicat

în

Exponatul lunii octombrie la muzeul din Sebeș: „Cazania lui Varlaam”

Exponatul lunii octombrie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş este „Cazania lui Varlaam”, Iaşi, 1643, prima carte în limba română tipărită în Moldova.

Cazania lui Varlaam, tipărită la Iaşi în anul 1643, este considerată de specialiști o adevărată piatră de hotar în istoria culturii românești. Inițiativa tipăririi ei a aparținut domnitorului Moldovei Vasile Lupu (1595-1661), care, în timpul domniei sale relativ lungi pentru acele timpuri (1634-1653), a impulsionat viața spirituală şi culturală a Moldovei, ctitorind mai multe biserici, printre care se numără şi „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, pe lângă care a înființat o școală și o tipografie.

„Carte românească de învățătură”, cunoscută şi sub numele de „Cazania lui Varlaam”, este o culegere de predici traduse şi prelucrate de mitropolitul Varlaam Moţoc (1580/1585? – 1657). Cu studii teologice temeinice, cunoscător al limbilor vechi bisericești, slavona şi greaca, Varlaam Moţoc a fost mitropolit al Moldovei între 1632 și 1653. Înscăunat de Alexandru Iliaş (? – 1666), a păstorit Mitropolia Moldovei în timpul domniei lui Vasile Lupu şi, conform dorinței acestuia, a reușit aducerea la Iaşi a tipografiei dăruite de mitropolitul Kievului, Petru Movilă (1596-1647). Acesta din urmă a trimis la Iaşi şi tipografi şi gravori, dintre care merită să îl amintim pe Ilia care a executat în epocă gravuri cu valoare artistică deosebită. Ilia, fost ieromonah al lavrei Pecerska din Kiev şi celebru artist al artei grafice rutene, a realizat pentru cazanie 18 xilogravuri, valoroase ilustrații şi compoziții de artă miniaturală.

Cazania a fost tipărită pe 505 foi de format in folio, totalizând 505 foi, respectiv 1010 pagini. Tiparul Cazaniei lui Varlaam este bicolor, titlurile şi inițialele sunt tipărite cu roşu, folosind litere de cinci mărimi diferite, iar textul cu negru, uzând de litere de două mărimi. Primele trei foi, pe care se află titlul cărții, stema Moldovei, predoslovia lui Vasile Lupu şi predoslovia lui Varlaam sunt nenumerotate. Urmează 382 de foi numerotate de la 1 la 384, cu literele chirilice întrebuințate ca cifre, așezate sus, în coltul drept. Aceste 382 de foi cuprind cazaniile la Duminicile anului bisericesc, la Sâmbăta lui Lazăr, la Vinerea Mare, a Patimilor şi la Sâmbăta Mare, în total 54 de cazanii. Verso-ul foii numerotată cu 384 este în alb. Cu foaia următoare se începe o nouă numerotare notată de la 1 la 116, foile cuprinzând 21 cazanii la Praznicele lunilor de peste an, la Praznicele Împărătești şi la cele ale sfinților importanți. La sfârșit, „Cazania lui Varlaam” are 4 foi nenumerotate pe care se află cuprinsul cazaniei.

Exemplarul „Cazaniei lui Varlaam” desemnat exponat al lunii octombrie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş provine de la biserica din Cut, care l-a donat muzeului. Legătura originală a cărții a fost schimbată în anul 1807, după cum rezultă din însemnările prezente pe carte, iar coperta din lemn, îmbrăcată în piele brună, păstrează încă urmele încuietorilor. Câteva foi poartă urmele unei restaurări mai vechi, iar pe foaia de gardă este prezentă o însemnare olografă cu litere latine scrisă cu cerneală brună, şi menită să protejeze cartea: „ Aciastă Kazanie este a Beserici Kutului şi cine ova feri afară di Beserică, deca o va fura se nu aibă plăcere de a ceti din dinsa nici Dumnedieu se nui ajute ca să citească din dinsa. [1]860 Maij ”.

Alte însemnări, din anii 1859 şi 1860, indică ca singur proprietar al cărții, biserica din Cut, în timp ce o serie de înscrisuri de la sfârșitul secolului al XIX-lea ne furnizează date despre viața economică din zonă şi despre starea vremii, în special atunci când influența nefavorabil agricultura.

„Cazania lui Varlaam” rămâne o tipăritură importantă pentru cultura românească, având calități lingvistice, literare şi tipografice deosebite şi, pe lângă faptul că este prima carte tipărită în limba română din Moldova, ea surprinde evoluția limbii literare din urmă cu 381 ani, la jumătatea secolului al XVII-lea.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba