Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Educație și Cultură

Exponatul lunii octombrie la muzeul albaiulian: Mortarium – un mojar din marmură descoperit la Apulum

Publicat

în

Exponatul lunii octombrie la muzeul albaiulian: Mortarium – un mojar din marmură descoperit la Apulum

Exponatul lunii octombrie la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi un mic mortarium din marmură descoperit în bucătăria unei case romane de la Apulum, în cursul cercetării arheologice preventive ALTIP 2023 (Alba Iulia, strada Dimitrie Cantemir).

La intersecția dintre artă și gastronomie antică, sunteți invitați să descoperiți alchimia gusturilor într-un obiect nelipsit din bucătăria romană: mojarul sau mortarium-ul.

Mortarium (lat. pl. mortaria) era un recipient roman folosit în bucătărie pentru a măcina diverse ingredient necesare pregătirii mâncărurilor, în medicină pentru zdrobirea ierburilor medicinale, iar în cosmetică pentru prepararea diferitelor unguente și parfumuri. Într-un mic mortarium din marmură, romanii puteau măcina o varietate de ingrediente, datorită durității și texturii fine a acestui tip de material. Ușor de manevrat și extrem de eficient, acesta permitea realizarea unor rețete delicioase, hrănitoare și aromate, perfecte pentru o masă simplă, dar savuroasă. Putea fi folosit pentru măcinarea mai multor ingrediente, de la condimente și ierburi aromatice (usturoi, coriandru, fenicul, chimen, piper, pătrunjel, mentă, oregano), la semințe și nuci, precum și pentru prepararea sosurilor, salatelor și a gustărilor sub formă de pastă.

Vernisajul va avea loc marți 1 octombrie, de la ora 11.00, la parterul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, unde sunteți așteptați să descoperiți această legătură istorică între mortarium și arta culinară romană, prezentată printr-un exemplu delicios: moretum, o gustare romană pe bază de brânză, usturoi și ierburi, preparată cu ajutorul acestui vas antic.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

Alba Iulia: Din 1 octombrie, ateliere creativ-educative pentru copii, la Palatul Principilor Transilvaniei

Publicat

în

Din 1 octombrie, ateliere creativ-educative pentru copii, la Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia

Blazoane, scuturi și farfurii pictate, casete de mozaic ori diplome nobiliare – toate vor deveni suveniruri ale unor experiențe de neuitat.

Începând cu 1 octombrie, Centrul Cultural Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia reia seria atelierelor creativ-educative pentru copii, adăugând celor deja experimentate peste vară două noi activități la fel de captivante: „Secretele hârtiei și arta scrisului” și „Officina Scriptoria”.

Cu această ocazie, revin în program atelierele deja consacrate: „Însemne nobiliare – blazonul meu”, „Ceramică habană – urmașii”, „Principia în culori” și „Tesserarius la Apulum”. Toate vor avea loc în clădirea Palatului Principilor Transilvaniei, de luni până vineri, în intervalul 10.00-14.00. Durata unui atelier este de aproximativ o oră și 30 de minute.

Descrierea atelierelor:

„Însemne nobiliare – blazonul meu” – atelier de desen (8+)

Participanții vor avea ocazia să afle tot ce este de știut despre însemnele nobiliare, să descopere blazoanele Principilor Transilvaniei și să-și creeze unul propriu, având la dispoziție toate materialele necesare. Atelierul are loc zilnic, de luni până vineri, de la ora 12.00. Taxă de participare: 10 lei/persoană.

„Ceramică habană – urmașii” – atelier pictură pe farfurii (8+)

Ceramica Habană își va dezvălui toate secretele micuților artiști, care vor decora farfurii minunate, inspirați de plăcuțele ceramice expuse în muzeul palatului, realizate de meșterii habani de la Vințu de Jos, în timpul principelui Gabriel Bethlen. Dincolo de informațiile istorice, adaptate vârstei lor, copiii vor pleca acasă și cu produsul finit, respectiv farfuria frumos pictată. Și cine spune că nu pot să revină, să-și facă un întreg set, alături de părinți ori bunici? Atelierul are loc zilnic, de luni până vineri, de la ora 14.00. Taxă de participare: 20 de lei/persoană.

„Principia în culori” – pictură pe scut (6+)

Copiii vor avea ocazia să se exprime prin intermediul culorilor și să-și proiecteze propriul scut personalizat, așa cum au făcut-o și soldații Legiunii a XIII-a Gemina sau pictorii, în cazul scuturilor de ofițer. Ei vor descoperi, de asemenea, rolul unui scutum și semnificația simbolurilor de pe el. Dinamica atelierului va permite o perfecționare graduală a meșterilor scutieri. Cu fiecare participare, aceștia vor avea posibilitatea de a avansa în tehnică, exersând pe diferite scuturi, până la perfecționarea propriului stindard cu elemente decorative sau de podoabă specifice epocii și armatei romane. Atelierul are loc zilnic, de luni până vineri, de la ora 10.00. Taxă de participare: 20 de lei/persoană.

„Tesserarius la Apulum” – atelier de mozaic pe suport de lemn (6+)

Participanții vor avea la dispoziție imagini cu modele de mozaic utilizate de către romani, dar vor putea și să dea frâu liber imaginației și să-și creeze propriul model. Vom călători, timp de mai bine de o oră, într-un atelier de mozaic cu temă romană, din care nu vor lipsi povestiri despre această tehnică, uneltele specifice mozaicului, materiale de tot felul, precum și exemple de mozaic găsit la Apulum. Atelierul are loc zilnic, de luni până vineri, de la ora 12.00. Taxă de participare: 20 de lei/persoană.

„Secretele hârtiei și arta scrisului” – atelier de caligrafiere diplome de înnobilare, pe hârtie manuală reciclată (10+)

Descoperim tainele „Artei albe” – atelier de caligrafiere diplome de înnobilare și hârtie manuală reciclată. Atelierul include explicarea procesului de fabricare a hârtiei manuale din hârtie reciclată și realizarea unei coli de hârtie format A4, din pulpa de hârtie pregătită în prealabil de echipa muzeului. Pe foaia de hârtie manuală obținută, copiii vor așterne cuvintele potrivite, transformând-o într-o veritabilă diplomă nobiliară. Atelierul are loc zilnic, de luni până vineri, de la ora 10.00. Taxă de participare: 20 de lei/persoană.

„Officina Scriptoria” – atelier de scriere antică, pe tăblițe cerate (5+)

Se vor folosi plăcuțe de placaj de diferite dimensiuni, care vor avea un ancadrament din șipci subțiri de lemn, umplut cu ceară de albine. Pe aceste tabulae ceratae se va scrie cu stiluri și calamusuri realizate din bară de alamă sau lemn. Alte suporturi folosite vor fi hârtia de papirus și pergamentul (coli de piele foarte subțire), pe care se vor exemplifica, cu texte preluate din literatura antică, atât în latină, cât și în română, tipurile de grafie latină: majuscule, cursivă sau modernă. De asemenea, se vor realiza experimente total inofensive pentru recrearea cernelurilor (atramentum) utilizate în Antichitate, folosindu-se ingrediente naturale conform rețetelor antice: gogoși de ristic, sloi (rășină) de cireș, rugină și oțet. Partea interactivă va consta în posibilitatea de a experimenta scrisul pe aceste tăblițe cerate, tăblițe din lemn, papirus și pergament. Atelierul are loc zilnic, de luni până vineri, de la ora 14.00. Taxă de participare: 20 de lei/persoană.

Participarea la atelierele de la Palatul Principilor Transilvaniei este condiționată de o programare făcută cu minimum 48 de ore înainte de activitate. Înscrierile se pot face la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Alba Iulia, situat pe strada Militari, nr. 4, pe e-mail: [email protected] sau la telefon 0371.337.148.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Care este exponatul lunii septembrie la muzeul din Sebeș

Publicat

în

Exponatul lunii septembrie la muzeul din Sebeș: Dumbrăveanca

Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş a desemnat ca exponat al lunii septembrie o pasăre rară în Transilvania, Dumbrăveanca (Coracias garrulus).

Aceasta este o specie care aparține ordinului Coraciiformes, familia Coraciidae. Are două subspecii, dintre care la noi  în Europa apare doar cea nominală, Coracias garrulus. Dumbrăveanca are lungimea de 30-32 cm, cu anvergura aripii de 66-73 cm. Capul, gâtul și partea inferioară sunt albastru turcoaz, iar spatele castaniu. Exemplarele tinere au penaj mai șters, iar rectricele laterale sunt mai scurte, fără pată neagră pe vârf.  

În România este încă o specie comună mai ales în afara arcului Carpatic. În trecut era o specie cuibăritoare în număr redus și în Transilvania, dar populația de aici a dispărut astăzi aproape în totalitate. În Dobrogea și Bărăgan este încă o specie comună, la fel și în sudul țării (Oltenia și Muntenia), având populații însemnante. În estul țării (Moldova) este, de asemenea, prezentă, fiind mai des întâlnită în partea sudică a regiunii, iar în Câmpia de Vest și Banat specia cuibărește în număr redus în perechi izolate sau populații mici.

Specia preferă pajiști, zone agricole extensive, pâlcuri de copaci și arborii vârstnici izolați din zonele de câmpie. Prezenţa ei este favorizată de luncile și fânațele străbătute de ape curgătoare cu maluri bogate în sălcii scorburoase.

Hrana speciei constă, cu precădere, din insecte de talie mare, consumând însă și rozătoare, șerpi, șopârle și amfibieni. Stă de regulă pe un punct înalt, proeminent, de unde observă teritoriul de vânătoare, atacând prada din picaj.

Cuibărește în scorburi, în dumbrăvi și pâlcuri cu lemn de consistență moale, de regulă în scorburi săpate de ghionoaia verde și ciocănitoare neagră, cuibărind însă deseori și în galerii săpate în maluri lutoase și de loess. Depune 4-5 ouă albe și rotunde, a căror perioadă de incubație este de 18-19 zile, iar la creșterea puilor participă ambii părinți, puii părăsind cuibul la vârsta de 28-29 zile.

Specie migratoare, Dumbrăveanca petrece iarna în Africa Centrală și de Est, zone spre care porneşte la sfârşitul lunii august şi de unde se întoarce la sfârţitul lunii aprilie, începutul lunii mai. Dumbrăveanca figurează pe lista roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii ca specie „potențial amenințată cu disparițiaˮ. Dumbrăveanca este specie protejată în România Populația mondială este estimată la 200.000-700.000 exemplare, din care un procent de 50-74% cuibărește în Europa.

La Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș se păstrează două exemplare naturalizate de Dumbrăveancă, exemplarul ales exponat al lunii septembrie, fiind donat de Muzeul de Știinţe Naturale din Sibiu, în anul 1967.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

30 septembrie: Ziua internațională a traducătorilor

Publicat

în

Zi internațională dedicată traducătorilor

Ziua internaţională a traducătorilor, sărbătorită în fiecare an la 30 septembrie, are ca scop aducerea unui omagiu muncii traducătorilor, interpreţilor şi terminologilor profesionişti din întreaga lume, care joacă un rol important în reunirea naţiunilor, facilitarea dialogului, înţelegerea şi cooperarea, contribuind la dezvoltarea şi consolidarea păcii şi securităţii mondiale. 

Transpunerea unei opere literare sau ştiinţifice, inclusiv a unei lucrări tehnice, dintr-o limbă în altă limbă, traducerea profesională, inclusiv traducerea propriu-zisă, interpretarea şi terminologia, sunt indispensabile pentru păstrarea clarităţii, a unui climat pozitiv şi a productivităţii în discursul public internaţional şi în comunicarea interpersonală.

Ziua de 30 septembrie reprezintă data la care Sfântul Ieronim, traducătorul Bibliei, considerat sfântul patron al traducătorilor se stingea din viaţă la Bethleem, în anul 420 d.Hr. Sfântul Ieronim a fost un preot din regiunea de nord-est a Italiei, cunoscut mai ales pentru efortul său de a traduce cea mai mare parte a Bibliei în latină din manuscrisele greceşti ale Noului Testament. De asemenea, el a tradus părţi din Evanghelia ebraică în greacă. Având origini ilire, Sf. Ieronim a învăţat latina într-un mediu organizat şi vorbea fluent greaca şi ebraica, limbi pe care le-a învăţat din studiile şi călătoriile sale.

În 2017, a fost atinsă o etapă istorică pentru toţi traducătorii, interpreţii şi terminologii profesionişti, cea de-a 71-a sesiune a Adunării Generale a Naţiunilor Unite adoptând în unanimitate Rezoluţia A/RES/71/288, recunoscând rolul traducerii profesionale în conectarea naţiunilor şi promovarea păcii, înţelegerii şi dezvoltării. În aceeaşi rezoluţie, Adunarea Generală a ONU a declarat ziua de 30 septembrie drept Ziua internaţională a traducătorilor, sărbătorită în întreaga reţea ONU.

sursa: agerpres.ro

foto: facebook Humanitas Fiction


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba