Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Societate

2 octombrie: Ziua internațională a nonviolenței

Publicat

în

Zi internațională dedicată nonviolenței

Ziua internaţională a nonviolenţei este marcată în fiecare an la 2 octombrie, care este data naşterii lui Mahatma Gandhi (1869-1948), conducător al mişcării pentru independenţă din India şi pionier al filosofiei şi strategiei nonviolenţei.

Această zi, care a fost stabilită de ONU prin Rezoluţia 61/271, la 15 iunie 2007, reprezintă o ocazie pentru a „disemina mesajul nonviolenţei, inclusiv prin educaţie şi prin sensibilizarea opiniei publice”. Rezoluţia reafirmă „relevanţa universală a principiului nonviolenţei” precum şi dorinţa „de a asigura o cultură a păcii, toleranţei, înţelegerii şi nonviolenţei”.

Adunarea Generală a ONU a luat decizia marcării Zilei internaţionale a nonviolenţei „având în vedere că nonviolenţa, toleranţa, respectul deplin pentru toate drepturile omului şi libertăţile fundamentale pentru toţi, democraţia, dezvoltarea, înţelegerea reciprocă şi respectul pentru diversitate sunt interconectate şi se consolidează reciproc”, reafirmând totodată relevanţa universală a principiului nonviolenţei şi dorind să asigure o cultură a păcii, toleranţei şi înţelegerii.

foto: mfa.bg


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Societate

Sistemul informatic de monitorizare electronică, extins și în județul Alba și folosit în cadrul procedurilor judiciare

Publicat

în

Sistemul informatic de monitorizare electronică, extins și în județul Alba și folosit în cadrul procedurilor judiciare

Prevenirea și combaterea violențelor de orice fel reprezintă un domeniu prioritar de acțiune pentru Poliția Română, ce presupune concentrarea eforturilor instituționale, identificarea și implementarea a noi mecanisme de lucru, astfel încât victima violenței să fie protejată, iar agresorul sau agresorii să fie trași la răspundere penală.

Marți 1 octombrie, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Alba a fost organizată o declarație de presă în cadrul căreia au fost prezentate aspectele de interes public privind sistemul informatic de monitorizare electronică, după cum urmează:

Începând din 1 octombrie, județul Alba a intrat în etapa a treia de implementare a Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică.

Tot începând de marți, sistemul de monitorizare electronică se aplică și în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar sub cauțiune și arest la domiciliu, în cauzele în care organele judiciare vor dispune obligația de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere în sarcina inculpatului cercetat penal.

Au fost identificate și amenajate spațiile destinate desfășurării activităților de monitorizare electronică, procedura de dotare a acestora cu logistica necesară fiind definitivată.

Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare.

Acestea facilitează adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor sau, pe viitor, respectarea obligațiilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu, controlului judiciar, controlului judiciar sub cauțiune.

Monitorizarea se realizează automat, sistematic și exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora și în raport de anumite reguli. Identitatea persoanei supravegheate și a persoanei/persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, va fi cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea.

Pentru monitorizarea electronică sunt stabilite roluri clare, reguli și proceduri de monitorizare, alertare și intervenție, prin partajarea informațiilor, astfel încât, în cadrul monitorizării, să nu fie cunoscute datele purtătorilor dispozitivelor de supraveghere, ci doar identificatoarele (ID-urile) acestor dispozitive.

După introducerea în sistem a semnalării, organul de supraveghere, precum și organul judiciar care a impus obligația de a purta un dispozitiv electronic de supraveghere va avea acces, în anumite condiții stabilite de lege, la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul electronic, în scopul verificării respectării obligațiilor ce revin persoanei supravegheate.

În primele 8 luni ale acestui an, polițiștii din județul Alba au emis 188 de ordine de protecție provizorii, 23 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată. În aceeași perioadă, polițiștii au intervenit la 1.143 de cazuri de violență domestică, dintre care 644 în mediul urban și 499 în mediul rural.

În aceeași perioadă, numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a înregistrat o scădere cu 2,16% față de aceeași perioadă a anului 2023 (de la 511 fapte la 497 de fapte).

Numărul mare de infracțiuni din sfera celor de violență domestică arată amploarea fenomenului și necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui. În același timp, indică faptul că victimele violenței domestice au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze Poliția Română.

Comparativ cu perioada similară din anul 2023, au fost înregistrate creșteri pentru loviri sau alte violențe (de la 244 la 245 de fapte), și nerespectarea ordinelor de protecție (de la 43 la 53 de fapte). În ceea ce privește infracțiunea de amenințare, comparativ cu anul 2023, a fost înregistrată o scădere cu 17 infracțiuni (de la 74 de fapte la 57 de fapte).

Cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor o au „lovirea sau alte violențe” –  52.10 %  (245 de fapte) și ,,abandonul de familie” – 14.85% (72 de fapte), acestea împreună reprezentând peste 66% din total.

După locul comiterii, 321 de infracțiuni au fost comise în mediul urban, 203 în mediul rural, 331 la domiciliu și 166 în spațiul public.

În primele 8 luni ale anului 2024, s-a înregistrat o scădere atât a numărului autorilor (505) care comit astfel de fapte, cât și a victimelor acestora (545).

În aceeași perioadă, instanțele judecătorești au emis 105 ordine de protecție, 38 fiind provenite din ordine de protecție provizorii.

În ceea ce privește nerespectarea ordinului de protecție, au fost sesizate 53 de infracțiuni. Din totalul ordinelor de protecție provizorii emise, 75% au fost confirmate de unitățile de parchet.

Referitor la nerespectarea ordinului de protecție provizoriu, au fost sesizate 53 de infracțiuni, dintre care 29 în mediul urban și 24 în mediul în rural. Polițiștii emit ordine de protecție provizorii, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestuia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Cerbul carpatin, nelipsit din fauna județului Alba: Perioada boncănitului

Publicat

în

Cerbul carpatin, nelipsit din fauna județului Alba

Cerbul carpatin este nelipsit din fauna județului Alba. 

De la golul alpin până pe malul Dunării, într-o zonă predominant montană și de dealuri înalte, se află una dintre cele mai sălbatice populații de cerbi comuni din Europa. Acești magnifici mamiferi erbivori, cu blană brun-roșcată, prezintă un dimorfism sexual pronunțat.

Masculii, numiți cerbi sau tauri, sunt mai mari și au coarne caduce, în timp ce femelele, numite ciute sau cerboaice, și puii, denumiți viței, nu au coarne.

În perioada echinocțiului de toamnă, boncănitul cerbilor este în toi. Această perioadă, cunoscută și ca perioada împerecherii, începe în jur de 15 septembrie la munte, atinge apogeul între 23 și 25 septembrie și se încheie în jur de 10-15 octombrie.

La câmpie, boncănitul începe cu 10-15 zile mai devreme, iar la deal cu câteva zile înainte de declanșarea acestuia la munte.

sursa: facebook Consiliul Județean Alba

foto: ajvpsconstanta.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

28 septembrie: Ziua internaţională pentru accesul universal la informaţie

Publicat

în

Zi internațională dedicată accesului universal la informație

La 28 septembrie este marcată Ziua internaţională pentru accesul universal la informaţie.

În fiecare an, această zi este celebrată pentru a sublinia importanţa unei guvernări deschise, transparente şi responsabile.

La 17 noiembrie 2015, Conferinţa Generală a UNESCO a stabilit instituirea la data de 28 septembrie a Zilei internaţionale pentru accesul universal la informaţie.

Adunarea Generală a ONU a adoptat, în 15 octombrie 2019, cu prilejul celei de-a 74-a sesiuni, marcarea la 28 septembrie a Zilei internaţionale pentru accesul universal la informaţie, UNESCO a fost desemnată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite drept agenţie custode pentru monitorizare globală privind accesul liber la informaţie, pentru ca statele să asigure „accesul public la informaţii şi protecţia libertăţilor fundamentale, în deplin acord cu legile naţionale şi cu acordurile internaţionale”.

foto: iesalc.unesco.org


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba