Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Știri

Spectacol aniversar al Adinei Hada, la Sebeș: Când va avea loc

Publicat

în

Spectacol aniversar al Adinei Hada, la Sebeș

Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș va găzdui, miercuri 23 octombrie, spectacolul aniversar „Port în suflet anii mei”.

Acesta va fi susținut de artista Adina Hada.

„Bucuria mea o împart din nou cu voi, se conturează dorința mea de a vă oferi în dar un spectacol cu multe surprize și artiști dragi sufletului meu care au ales să îmi fie aproape la zi însemnată”, a transmis Adina Hada.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Cu mașina pe pista de biciclete și pe trotuar, la Alba Iulia: Șofer din Meteș amendat cu 2 mii de lei

Publicat

în

Cu mașina pe pista de biciclete și pe trotuar, la Alba Iulia: Șofer din Meteș amendat cu 2 mii de lei

În urma apariției, luni 30 septembrie, în spațiul public, a unor imagini în care se vede un autoturism care circulă pe pista pentru biciclete și pe trotuar, pe strada Moților din Alba Iulia, polițiștii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia s-au sesizat și au făcut verificări.

Astfel, conducătorul autoturismului, un tânăr de 22 de ani, din comuna Meteș, a fost identificat și a fost sancționat contravențional, în conformitate cu prevederile art. 43 din OG 43 din 1997 privind regimul drumurilor, cu amendă în valoare de 2 mii de lei.

Anunțul a fost făcut Biroul de presă al IPJ Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

1 octombrie: Ziua internațională a persoanelor vârstnice

Publicat

în

Zi internațională dedicată persoanelor vârstnice

În fiecare an, la 1 octombrie, este marcată Ziua internaţională a persoanelor vârstnice, în vederea promovării drepturilor acestora, dar şi a unei imagini pozitive a îmbătrânirii.

Această zi a fost instituită la 14 decembrie 1990 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), în baza Rezoluţiei nr. 45/106. Sărbătoarea vârstnicilor a fost iniţiată în 1982 prin elaborarea unui Plan internaţional de acţiune privind ajutorarea persoanelor în vârstă, adoptat de către Adunarea Mondială privind Îmbătrânirea şi aprobat de către Adunarea Generală a ONU.

În 2002, a doua Adunare Mondială privind Îmbătrânirea a adoptat Planul internaţional de acţiuni privind îmbătrânirea, pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă populaţia vârstnică în secolul al XXI-lea şi pentru promovarea dezvoltării unei societăţi pentru toate vârstele. Printr-o serie de rezoluţii ulterioare, Adunarea Generală a ONU şi Consiliul Economic şi Social au cerut guvernelor statelor membre ONU să elaboreze cu prioritate programe vizând sprijinirea persoanelor de vârsta a treia. În acest sens, în cadrul guvernelor statelor lumii au fost înfiinţate departamente specializate pe acest gen de probleme.

Potrivit ONU, la nivel mondial, populaţia de peste 60 de ani este estimată să ajungă la 1,4 miliarde în 2030. La nivel european, speranţa de viaţă atinge, în 2050, valoarea medie de 81 de ani la femei şi 75 de ani la bărbaţi. Uniunea Europeană, în ansamblu, se confruntă cu o îmbătrânire a populaţiei, potrivit prognozelor până în anul 2080, aproape 30% din cetăţeni vor avea vârsta de 65 de ani sau peste acest prag. Mai mult, se estimează că procentul persoanelor cu vârsta de peste 80 de ani va depăşi 12% din populaţia totală, după cum arată un studiu demografic publicat în anul 2015 de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Şi în România, potrivit aceluiaşi studiu, segmentul populaţiei vârstnice va înregistra o tendinţă accelerată de creştere. Dacă în 1990, persoanele în vârstă de 60 de ani şi peste această vârstă reprezentau 10,3% din totalul populaţiei, pentru anul 2080 se preconizează un procent de peste 21,8%.

sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Octombrie începe cu o sărbătoare mare pentru creștini, Acoperământul Maicii Domnului: Ce nu trebuie să faci pe 1 octombrie

Publicat

în

Acoperamantul Maicii Domnului este sarbatoarea randuita de Biserica in amintirea aratarii Maicii Domnului in biserica din Vlaherne

În prima zi a lui octombrie, Biserica Ortodoxă sărbătorește ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI, cunoscut în popor și ca Pocroave, un praznic cu adânci semnificații în viața creștinilor.

Este un moment în care rugăciunile de ajutor și ocrotire la Maica Domnului fac minuni. Acoperamantul Maicii Domnului îi ține sub protecția lui pe toti creștinii care vor să fie feriți de încercări și de suferințe.

Este sărbătoarea cu care se încheie cele două luni ale anului, august si septembrie, în care este cinstită în mod deosebit Maica Domnului. Anul bisericesc este diferit de anul civil, el începând la 1 septembrie si încheindu-se la 31 august. De aceea, sărbătorile cele mai importante ale începutului si sfârsitului de an bisericesc sunt închinate Maicii Domnului, pentru cã ea este „începutul mântuirii oamenilor”. În constiinta oamenilor s-a fãcut asociatia între acoperirea pãmântului cu brumã si acoperirea capului fetelor mari îmbroboditul cu basma la nuntã, ca semn al trecerii la statutul de femeie mãritatã.

Și în tradițiile populare denumirea coincide, căci, conform obiceiurilor din străbuni, prima zi a lui Brumărel îi este dedicată Sfântului Pocroavă. Acesta este vestitorul iernii, cel ce acoperă ogoarele cu zăpadă. Tot despre protecție este vorba și în tradiția religioasă a sărbătorii Acoperământului Maicii Domnului. Lipovenii și ucrainienii îi spun Pocrova, pentru că, în limba slavă, „pokrov” se traduce prin „acoperământ”.

În esență, sărbătoarea are o mare însemnătate, căci se referă la bunătatea și la puterea Sfintei Fecioare. Se spune că, pe vremea împăratului Leon cel Înţelept, la Constantinopol, după o noapte întreagă de priveghere, înspre zorii zilei de duminică, mulțimea de credincioși care se rugau în biserica Vlaherna, a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, a avut parte de o minune.

ACOPERAMANTUL MAICII DOMNULUI, tradiţii şi obiceiuri

1. Sarbatoarea Acoperamantulul Maicii Domnului mai este cunoscuta in popor si sub denumirea de Pocroave;

2. Potrivit traditiei populare, Acoperamantul Maicii Domnului reprezinta pregatirea ogoarelor pentru sezonul rece si acoperirea pamantului cu bruma;

3. Fetele a caror podoaba capilara nu era prea bogata se rugau in aceasta ziSfantului Procoava sa le acopere capul cu par;

4. De Procoave credinciosii tin post, fiindca astfel sunt feriti de boli, de inec sau de suparari;

5. Exista o credinta printre batranele de la tara, conform careia, daca este taiat azi, parul ramane in legatura cu corpul. Din acest motiv nu trebuie aruncat si nici ars, fiindca poate fi luat de vrajitoare sau de oamenii rai, care fac diverse farmece;

6. Denumirea populara a Acoperamantului Maicii Domnului, „Pocroavele“, este de fapt un cuvant slavon care inseamna acoperirea pamantului cu bruma sau cu zapada;

7. In unele zile se zice ca fetele care sunt impodobite astazi pentru nunta au parte de o casnicie lunga si fericita;

8. Astazi gospodinele isi servesc rudele si oaspetii cu placinte de post, umplute cu mere sau cu dovleci;

9. In trecut, de Pocroave, icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de laHarbovat era expusa credinciosilor, la Chisinau;

10. In unele sate, de Procoave, vitele sunt stropite cu apa sfintita, pentru a fi ferite de boli in sezonul rece.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba