Connect with us

Eveniment

Tabără în vatra satului la Ampoița

Published

on

Tabără în vatra satului la Ampoița

În perioada 2-5 septembrie 2024, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a organizat, la Ampoița, un eveniment dedicat copiilor, numit Tabăra din vatra satului „Prietenii Sfintei Cuvioase Parascheva”.
Inițiativa a venit din partea parohiilor ortodoxe din comuna Meteș (Ampoița, Tăuți, Meteș, Presaca Ampoiului, Poiana Ampoiului și Lunca Ampoiței), în parteneriat cu Asociația Emanoil, Protopopiatul Ortodox Alba Iulia, Primăria Comunei Meteș și Școala Gimnazială Meteș, iar Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost aleasă ca și protectoare a taberei tocmai pentru că din cele șase biserici ortodoxe din comună, patru dintre ele o au ca și ocrotitoare pe această sfântă.
Tabăra a debutat în dimineața zilei de 2 septembrie, atunci când, plini de emoție, copiii au fost aduși de către părinți la Școala Gimnazială din Ampoița, acolo unde voluntarii Asociației Emanoil i-au primit și le-au oferit primele indicații organizatorice. Toți cei aproape 100 de copii participanți au fost împărțiți în patru grupe de vârstă (8-9 ani, 10-11 ani, 12-13 ani, 14-16 ani), care s-au păstrat până la finalul taberei, fiecare participant luând parte la activități dedicate vârstei lor. Mai apoi, grupul de tineri s-a deplasat în apropierea școlii, în curtea bisericii ortodoxe din Ampoița, unde a fost oficiat un Te-Deum de deschidere și a fost rostit un cuvânt de bun venit din partea părintelui Tudor Man, preot al parohiei Ampoița. După rugăciune, le-au fost prezentate copiilor câteva reguli de conduită necesare unei bune desfășurări a activităților.
După masa de prânz, copiii, împărțiți pe grupe, au participat la un atelier de socializare prin care s-a urmărit identificarea numelui participanților și înlăturarea stărilor de rușine sau disconfort apărute adesea în cadrul situațiilor noi și în prezența persoanelor întâlnite pentru prima dată, totul făcându-se prin jocuri de cunoaștere în echipă. Ziua a continuat cu oficierea Paraclisului Maicii Domnului, la inițiativa Asociației Emanoil, prin care s-a urmărit implicarea copiilor în cea mai frumoasă formă de rugăciune către Fecioara Maria. Spre seară, o agapă și un foc de tabără au încheiat prima zi a taberei, prilej cu care copiii și părinții lor au socializat într-un cadru mai familiar cu voluntarii Emanoil și cu preoții organizatori.
Ziua a doua a debutat cu rugăciunea de dimineață, oficiată ca și cea de seară, în fiecare zi a taberei, în biserica ortodoxă din Ampoița. După momentul de rugăciune, preoții Teofil Slevaș și Liviu Cârcoană au oferit un atelier prin care le-au explicat copiilor, în mod practic, importanța și semnificația Sfintei Proscomidii. Prin atelierul de prevenție, reprezentanții Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba le-au evidențiat tinerilor pericolele apărute în urma consumului de droguri, zahăr, alcool și tutun, dar și răspunderea civilă în ceea ce privește încălcarea legislației rutiere și a celei care reglementează tulburarea liniștii și a ordinii publice. Vânătoarea de comori, cu cele 50 de provocări, a avut ca scop dezvoltarea abilităților de perspicacitate și de lucru în echipă.
Ziua a treia le-a adus copiilor un atelier inedit, semaforul emoțional, atent implementat de către socio-animatorii Asociației Emanoil, care a reușit să formeze noi abilități de introspecție, de descoperire a trăirilor sufletești care provoacă stări sufletești negative, dar și a celor care pot duce la apropiere de semenul nostru și de Dumnezeu. Atelierul de pictură i-a ajutat pe tineri să își descopere abilitățile artistice, iar atelierul „Eu și Dumnezeu” a avut ca scop accentuarea importanței Tainei Spovedaniei în viața omului.
Ziua a patra și ultima a taberei a debutat cu Sfânta Liturghie, oficiată la biserica ortodoxă din Ampoița de către părintele protopop Teofil-Grigore Slevaș, dimpreună cu toți preoții parohi ai comunei Meteș, în prezența copiilor și a părinților, la care toți cei care s-au spovedit și s-au pregătit în prealabil au primit Trupul și Sângele Mântuitorului. La finalul slujbei, toți participanții au fost premiați cu o insignă și o carte de rugăciuni personalizate cu însemnele taberei. Agapa comună și atelierul de feedback au avut ca scop socializarea și evidențierea părerilor despre toate activitățile desfășurate în aceste zile. Pe toată perioada taberei, Primăria Comunei Meteș s-a implicat efectiv prin oferirea unui prânz cald copiilor, în fiecare zi a taberei, iar Școala Gimnazială Meteș a pus la dispoziție locația în care s-au desfășurat majoritate atelierelor.
Tabăra din vatra satului „Prietenii Sfintei Cuvioase Parascheva” a reprezentat un eveniment-pilot, prin care s-a urmărit dezvoltarea abilităților sociale, dar și conștientizarea importanței vieții religioase în rândul tinerilor. Evenimentul a fost produsul unui parteneriat armonios dintre Stat, Biserică și Școală, prin care s-a reușit implicarea efectivă a tinerilor în viața socială și în viața Bisericii. De asemenea, implicarea Protopopiatului Ortodox Alba Iulia, a voluntarilor Asociației Emanoil, a preoților ortodocși din comuna Meteș și a tuturor credincioșilor din comunitate și nu numai a făcut posibilă organizarea acestei tabere care constituie un exemplu pentru programele ulterioare pentru tineri din Eparhia Alba Iuliei.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Eveniment

Conferințe duhovnicești, în Postul Nașterii Domnului, organizate de ASCOR Alba Iulia

Published

on

Conferințe duhovnicești, în Postul Nașterii Domnului, organizate de ASCOR Alba Iulia

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, în perioada Postului Nașterii Domnului, Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR) – Filiala Alba Iulia organizează o serie de conferințe duhovnicești. Întâlnirile vor avea loc în Aula Mare „Dumitru Stăniloae” din incinta Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, în zilele de 28 noiembrie, 5 decembrie și 12 decembrie.

Prima întâlnire din acest post se va desfășura joi, 28 noiembrie, avându-o ca invitată specială pe Stavrofora Maria Magdalena Gherghina, care va susține conferința intitulată „Practica rugăciunii în viața unui tânăr și nevoia de călăuzire duhovnicească”. Maica Maria Magdalena Gherghina este stareța Mănăstirii Dragomirna (Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților). În paralel cu nevoința specifică viețuirii monahale, preacuvioșia sa a manifestat pe parcursul timpului o preocupare intensă pentru studiu, cercetând cu minuțiozitate arhiva Mănăstirii Dragomirna. Ulterior, Stavrofora Maria Magdalena a obținut titlul de doctor în Istorie.

Invitatul celui de-al doilea eveniment duhovnicesc este părintele arhid. lect. univ. dr. Adrian-Sorin Mihalache, cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. În data de 5 decembrie, sfinția sa, licențiat în Matematică și în Teologie, va rosti prelegerea intitulată „Capcanele inteligenței și smerita cugetare. Despre conștiința limitelor și importanța ei în educația adolescenților și în viața spirituală”. Părintele Adrian-Sorin Mihalache este doctor în Filozofie (2011), doctor în Medicină (2023) și doctorand în Teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.

Cea de-a treia conferință, programată în data de 12 decembrie, îl va avea ca invitat special pe Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei. Ierarhul va susține conferința intitulată „Comuniune activă în Liturghie. Bucurie sfântă sau automatism religios?”. Preasfinția Sa a absolvit cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu în anul 1994, studiind ulterior la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Atena. În urmă cu 29 de ani, a fost tuns în monahism la Mănăstirea Hodoș-Bodrog din Arhiepiscopia Aradului. În data de 8 iulie 2007, a fost hirotonit arhiereu de către Mitropolitul Nicolae Corneanu al Banatului.

Cele trei întâlniri duhovnicești vor debuta, în zilele programate, la ora 18.00. Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, conferințele fiind transmise în direct pe pagina oficială de Facebook ASCOR Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Eveniment

Spectacol „Alba unește România”, de 1 Decembrie, Ziua Națională 2024, la Alba Iulia

Published

on

Spectacol „Alba unește România”, de 1 Decembrie, Ziua Națională 2024, la Alba Iulia

Pe 1 Decembrie, cu prilejul Zilei Naționale a României, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba va organiza, începând cu ora 18.30, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, un spectacol folcloric extraordinar denumit „Alba unește România”. 

Spectacolul, regizat de Elise Stan, va fi prezentat de Iuliana Tudor.

Conducerea muzicală va fi asigurată de Alexandru Pal.

Spectacolul va fi susținut de artiști din toate zonele istorice ale României.

Accesul în sala de spectacole se va face în limita locurilor disponibile pe bază de rezervare a locului.

Prețul de rezervare a locului este de 10 de lei de persoană.

Rezervările pot fi făcute la casa de bilete a Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Eveniment

Proiecție la Cugir a documentarului „Apă și talpă”: Când va avea loc

Published

on

Proiecție la Cugir a documentarului „Apă și talpă”: Când va avea loc

Documentarul „Apă și talpă” va fi proiectat la Centrul Cultural Cugir, sâmbătă 16 noiembrie, de la ora 18.00, intrarea publicului fiind liberă.

1Apă și talpă”, documentar independent realizat de Mircea Gherase și Lucian Mircu, a intrat din 8 noiembrie în programul cinematografelor din România, echipa filmului pornind într-o caravană cu proiecții speciale în 18 orașe din țară.

În septembrie 2022, Tibi Ușeriu lansa provocarea de a străbate țara în alergare pe Via Transilvanica, primul traseu de lungă distanță din România, proaspăt amenajat de Asociația Tășulasa Social. I se alăturau alți opt sportivi de anduranță. Aproape 1.400 de kilometri, peste 30.000 de metri diferență de nivel, în 25 de zile. Multe aveau să se întâmple între aceste două borne care cuprind o țară (Putna – Drobeta-Turnu Severin) și multe motive pentru abandon: amenințarea urșilor și a câinilor de stână, rătăciri în noapte, alergări fără oprire pe soare și pe ploaie, până se jupoaie pielea, cad unghiile și toate măștile. Niciunul dintre participanți nu era finalist garantat. Toți știau că suferința este inevitabilă.

„Apă și talpă” e mai mult decât documentarea în priză directă a acestui proiect sportiv îndrăzneț. Sau un pretext pentru a arăta locuri spectaculoase din România. Pe parcursul filmării am aflat că avem ceva de învățat din povestea fiecărui sportiv. Și că există un fir mai lung care le leagă. Cu pași mici, oameni obișnuiți pot face lucruri însemnate. Documentarul nostru este și despre ce se întâmplă când ne punem în cap o idee mare și ne ținem de ea”, au declarat regizorii Mircea Gherase și Lucian Mircu.

Tibi Ușeriu, Corneliu Buliga, Toma Coconea, Eva Hochbauer, Florin Alexandru, Cristian Deac, Adrian Pavăl, Cornel Pop și Paul Vulturar sunt cei nouă protagoniști ai încercării de a alerga de la Putna, din nord, până la Dunăre.

„Dacă te gândești că o să alergi 1.400 de kilometri timp de 20 de zile și n-o să te doară nimic, te înșeli amarnic. O să te doară și o să te doară foarte repede“, spunea Tibi Ușeriu înainte de startul cursei.

Sportivi de anduranță recunoscuți la nivel mondial, dar și un supraviețuitor de cancer, o ultramaratonistă, un analist comportamental, un tată de familie cu talent pentru comedie, un alergător care își ignoră vârsta în ciuda avertismentelor medicilor, fiecare protagonist are o poveste de viață captivantă. Iar la drum lung ai timp să îți revezi viața. Acesta este punctul de pornire al filmului realizat de Mircea Gherase și Lucian Mircu.

„Apă și talpă” a avut o primă proiecție la festivalul Ceau, Cinema! (Timișoara) și a luat premiul pentru cel mai bun film românesc la Alpin Film Festival (Brașov, septembrie 2024).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba