Eveniment
1 septembrie: 72 de ani de existență a Teatrului de Păpuși Prichindel Alba Iulia. Evenimentul va fi marcat cu spectacolul „Ursul păcălit de vulpe”
Teatrul de Păpuși „Prichindel” aniversează, în data de 1 septembrie 2024, 72 de ani de existență.
Mai adăugăm un an, bogat în evenimente și cu multe satisfacții, cu dorința ca anii ce se vor adăuga să nu fie ani de bătrânețe, ci de maturitate creatoare.
Ca de fiecare dată, ne dorim să sărbătorim împreună acest moment aniversar, oferindu-vă în dar, vouă, publicului nostru drag, un spectacol care să aducă zâmbetul și buna dispoziție.
Așadar, vă așteptăm duminică, 1 septembrie, de la ora 12:00, la Sala 67, la spectacolul „Ursul păcălit de vulpe”, dramatizare semnată de Cristian Pepino, după povestea lui Ion Creangă, regia Teodora Popa.
Intrarea este liberă!
Cu acest spectacol deschidem, oficial, stagiunea teatrală 2024 – 2025.
„Iată-ne ajunși și la 72. Timp în care multe povești frumoase s-au spus pe scena teatrului nostru, pentru prichindeii care, de fapt, au fost sursa de inspirație pentru numele pe care îl purtăm – Prichindel.
La ceas aniversar nu pot decât să îmi doresc să realizez, împreună cu întreaga echipă a teatrului, noi proiecte cu care să atragem lumea în minunatul univers al teatrului, în general, și al teatrului de păpuși, de animație, în special.
La mulți ani! teatrule drag, La mulți ani!
Eveniment
Gheorghe Tamaș, veteranul de război din Daia Română, a împlinit 102 de ani
Gheorghe Tamaș, veteranul de război din Daia Română, a împlinit 102 de ani
Născut la 12 ianuarie 1923, în Daia Română, veteranul de război, maior în retragere Gheorghe Tamaș, a împlinit 102 ani.
Înregimentat în cadrul Diviziei 20 Artilerie, veteranul de război a participat în cel de al Doilea Război Mondial, în perioada 1944-1945, luptând pe frontul de Vest, ca observator. Veteranul povestește că a ajuns până în Cehoslovacia, iar experiența avută pe front a fost foarte dificilă. Își amintește și azi, cu durere în suflet, o întâmplare de pe câmpul de luptă, când un un tun a explodat, pierzându-și atunci mai mulți camarazi.
Amintirile războiului au rămas vii în mintea și sufletul veteranului de război.
Cu toate că vârsta sa înaintată își spune cuvântul, fiind tot mai slăbit în ultima vreme, Gheorghe Tamaș nu renunță la atitudinea sa optimistă cu care ne-a obișnuit. Are o gospodărie frumoasă și este îngrijit exemplar de fiica sa, Maria Tamaș.
Eveniment
„Poezia destinului”, miercuri, 15 ianuarie, la Sebeș
„Poezia destinului”, miercuri, 15 ianuarie, la Sebeș
Miercuri, 15 ianuarie 2025, începând cu ora 11.00, la Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, tinerii actori pregătiți de profesoara Lavinia Donose în cadrul atelierelor de creație literară și interpretare dramatică „Ion Kamla” vor oferi un spectacol de teatru inedit.
De la visele neîncetate ale adolescenței, la frământările anilor de studenție, de la iubirea copleșitoare pentru Veronica, până la momentele critice ale vieții, spectacolul nostru aduce în prim-plan toate fațetele unei existențe geniale.
Prin intermediul cuvântului, muzicii și momentelor lirice, cei prezenți vor retrăi povestea acestui spirit nemuritor, într-un spectacol care îmbină emoția cu arta.
Distribuția: Rareș Nazarie, Ana Filimon, Alexandru Edu, Giulia Siteavu, Rarys Colhon, David Galață, Sonia Lazarovici, Anastasia Răhăian, Adela Galață, Lidia Dumbravă.
Scenariul: Lavinia Donose
Coordonator echipa tehnică: Dacian Tărîță
Proiectul educativ este susținut de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș.
Eveniment
11 ianuarie: Ziua artei fotografice în România
Zi dedicată artei fotografice în România
Ziua de 11 ianuarie a fost declarată, prin Hotărârea de Guvern nr. 458/5 mai 2010, Ziua Artei Fotografice în România, 11 ianuarie fiind ziua de naştere a lui Carol Popp de Szathmary (1812-1887), recunoscut ca primul fotograf al României.
În Hotărârea de Guvern amintită se arată: „Cu prilejul Zilei Artei Fotografice în România, se organizează acţiuni culturale, simpozioane, mese rotunde şi alte acţiuni cu tematică specifică; autorităţile administraţiei publice centrale şi locale interesate acordă sprijin de specialitate pentru organizarea şi desfăşurarea manifestărilor ocazionate de acest eveniment”.
Asociaţia Artiştilor Fotografi (AAF) a fost înfiinţată la 28 noiembrie 1956, prin Ordinul nr. 1657 emis de Ministerul Culturii. Membrii fondatori au fost Averescu George, Bauch Aurel, dr. Constantinescu Spiru, ing. Comănescu Silviu, Cernescu Sever, Hananel Ion, Iarovici Eugen, Löffler Weisselberger Hedy, Lovinescu Andrei, ing. Mărculescu Herberth, Marinov Iulian, Roman Bazil, Spitzer Clara, ing. Silistrăreanu Cornel, ing. Tomescu Nicolae, Tibor Löwy și Vulpas Gheorghe.
sursa: agerpres.ro
foto: Vasile Sârb
-
Știriacum 2 săptămâni
Apuseni, destinație turistică și în sezonul alb: Locuri de vis din Ţara Moţilor
-
Știriacum 3 zile
30 de reguli de bun-simț, din experiența noastră
-
Știriacum 4 zile
Învață să spui „mulțumesc”: 11 ianuarie, Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc“
-
Știriacum 2 săptămâni
Cum se numesc lunile anului în tradiția populară și ce înseamnă denumirea lor
-
Știriacum o săptămână
Spectacolul Apusenilor: Peștera Meziad, una dintre cele mai frumoase peșteri din Parcul Natural Apuseni
-
Știriacum o săptămână
Legenda peşterii din Apuseni unde tot timpul anului se găseşte zăpadă şi gheaţă
-
Știriacum o săptămână
7 ianuarie, Sfântul Ioan Botezătorul: Semnificația numelor Ion și Ioana
-
Știriacum o săptămână
Cine nu râde de Sfântul Ion va fi trist tot anul: Tradiţii şi obiceiuri