Rămâi conectat

Știri

Contract semnat pentru proiectarea centurii de sud-vest a municipiului Alba Iulia

Publicat

în

Contract semnat pentru proiectarea centurii de sud-vest a municipiului Alba Iulia

A fost semnat contractul pentru achiziția serviciului de proiectare – elaborare documentații tehnico-economice necesare creării unui nou culoar verde de mobilitate urbană, adică a unei noi șosele de centură, în zona de sud-vest a municipiului Alba Iulia.
Aceasta ar urma să asigure continuitate pentru benzile dedicate și pistele de biciclete create prin implementarea celor două proiecte de mobilitate urbană.
Această investiție vine în întregirea absolut imperativă a sistemelor inelare de circulație specifice dezvoltării urbane contemporane, fiind necesară pentru modernizarea și decarbonizarea transportului public, stimularea transportului nemotorizat și electric și digitalizarea sistemelor de trafic în zona de sud-vest a municipiului, din punctul de intersecție a străzii Lalelelor cu Bulevardul Revoluției 1989 la punctul de intersecție a străzii Viilor cu Bulevardul Ferdinand I, a explicat primarul Gabriel Pleșa.
Acest culoar va face obiectul unui proiect ce va fi implementat în cadrul Programului Operațional Regional 2021-2027 și care va avea în vedere, în principal, realizarea/reconfigurarea următoarelor capacități:
• două benzi de circulație rutiere dedicate transportului public de călători;
• două benzi de circulație rutiere pentru alte mijloace de transport decât cele de transport în comun;
• zonă verde, trotuare și piste de biciclete;
• asigurarea rețelelor de apă și canalizare, canalizație tehnică (telefonie, cablu TV, internet) și iluminat public.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Raftul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, la Valea Lungă: Inaugurarea va avea loc miercuri, 18 septembrie 2024

Publicat

în

Raftul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, la Valea Lungă

Odată cu începerea noului an școlar, comunitatea din Valea Lungă va primi un dar neașteptat din partea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Raftul Bibliotecii cu peste 300 de volume va poposi la Biblioteca „Ion Bianu” din localitate așteptându-și cititorii de toate vârstele.

Inaugurarea Raftului Bibliotecii va avea loc miercuri, 18 septembrie 2024, de la ora 13:00, la Biblioteca „Ion Bianu” din Valea Lungă.

Evenimentul se va desfășura în prezența domnului Ion Dumitrel – președintele Consiliului Județean Alba, a domnului Dan Florin Aldea – primar al comunei Valea Lungă, a domnului Silvan Stâncel – manager Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și a doamnei Camelia Rotar – director al Școlii Gimnaziale „Ion Bianu” Valea Lungă. Pentru că biblioteca poartă numele ilustrului academician și bibliograf Ion Bianu, la inaugurare vor participa reprezentanți ai ASTRA – Despărțământul „Timotei Cipariu” Blaj alături de președintele Ioan Mihălțan și reprezentanți ai Cercului ASTRA „Ion Bianu” din Valea Lungă, cerc condus de Călina Comșa – cadru didactic și consilier local. Alături de reprezentanții principalelor instituții organizatoare și de partenerii lor sunt invitați să participe la eveniment scriitori, care pot face donații de carte nouă și locuitori ai comunei Valea Lungă, care vor putea să împrumute pe loc noile volume din Raftul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
La finalul inaugurării se va semna un parteneriat între Primăria Comunei Valea Lungă și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, prin care cele două părți se obligă să se sprijine reciproc în implementarea de proiecte culturale. Activitatea se va încheia cu un program artistic susținut de elevii Școlii Gimnaziale „Ion Bianu” din Valea Lungă.
Proiectul 2.9 Fondul Special – Raftul Bibliotecii Județene Lucian Blaga în Județul Alba are ca scop sprijinirea bibliotecilor publice din județul Alba în diversificarea fondului de carte și îndrumarea metodologică a bibliotecarilor în desfășurarea unor activități de promovare a cărții, a scriitorilor și de implementare a unor activități cultural-educative cu cartea. Proiectul este organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Primăria Comunei Valea Lungă și a Școlii Gimnaziale „Ion Bianu” din Valea Lungă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Nou parc de joacă și fitness în Dumitra: Pregătiri pentru edificare

Publicat

în

Nou parc de joacă și fitness în Dumitra: Pregătiri pentru edificare

În satul Dumitra, din comuna Sântimbru, va începe în curând construcția un parc de joacă și fitness în aer liber.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Sântimbru, Ioan Iancu Popa. Acesta a vizitat recent locația aleasă de autorități. Potrivit primarului din Sântimbru, proiectantul și constructorul au început măsurătorile, ridicările topografice și pregătirea designului. Acesta va fi al treilea loc de joacă edificat în 2024 în comuna Sântimbru.

„Planul nostru de a avea în satele noastre unele din cele mai moderne parcuri de joacă și fitness în aer liber din județul Alba. Pe toate le-am gândit și le gândim atent, așa încât fiecare dintre noi, îndiferent de vârstă, să ne putem bucura de ele și să fim și în siguranță”, a precizat primarul Ioan Iancu Popa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Paradă cu torțe și paradă populară, concerte, târgul producătorilor locali și spectacol folcloric, la Toamna Cugireană 2024

Publicat

în

24: Paradă cu torțe și paradă populară, concerte, târgul producătorilor locali și spectacol folcloric, la Toamna Cugireană 2024

Evenimentul va avea loc în intervalul 20-22 septembrie, la Stadionul Parc, Cugir. Vă așteaptă 3 zile de distracție, tradiții și voie bună, într-o atmosferă autentică a toamnei!.

”Readucem la viață istoria glorioasă a strămoșilor noștri prin spectaculoasele evenimente de reconstituire istorică din cadrul Festivalului Dacic Singidava. Atmosfera magică a serilor va fi completată de nume mari ale scenei, care vor transforma fiecare moment într-unul de neuitat, prin concerte vibrante și spectacole speciale dedicate Toamnei Cugirene.

Vino să retrăiești trecutul și să te bucuri de un prezent plin de muzică, tradiție și bucurie!”, au transmis organizatorii.
PROGRAMUL TOAMNA CUGIREANĂ 2024
Vineri, 20 septembrie – Bulevardul pietonal Al. Sahia

Ora 20.00 – Festivalul dacic Singidava
Paradă cu torțe, muzică și dansuri de inspirație antică
Sâmbătă, 21 septembrie – Stadionul Parc

Ora 10.00 – Festivalul dacic Singidava
Ateliere și jocuri interactive specifice perioadei antice

Ora 12.00 – Tur ghidat pe Via Transilvanica spre Cetatea Dacică Singidava

Ora 17.00 – Bătălia pentru Singidava
Echipamente și tehnică militară, ritualul de incinerare dacic

Ora 19.00 – Concerte
Subcarpați – Mihail Band – Cimpoierii din Transilvania
În deschidere trupe locale: The Beat, Blue Shadow, Fanfara Cugir, Clasa de percuție
Entertainment și focuri de artificii
Duminică, 22 septembrie

Ora 10.00 – Ziua Recoltei – Piața de Sus
Târgul producătorilor locali
Recital de folclor, momente de dans popular și concert cu Fanfara Cugir

Ora 11.00 – Festivalul dacic Singidava – Stadionul Parc
Tabără de meșteșuguri și ateliere muzicale, jocuri specifice perioadei antice, întreceri sportive

Ora 15.00 – Paradă folclorică – Bulevardul Al. Sahia

Ora 16.00 – Spectacol folcloric – Stadionul Parc
Ansamblul folcloric și orchestra Jidvei România și invitații: Mariana Anghel, Robert Târnăveanu, Daria Gâdea
Recital Ionela Moruțan și Taraful Cugir
Participă ansamblurile: Bihorul, Potaissa, Valea Mureșului, Leleșana, Someșul, Câmpul Pâinii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba