Rămâi conectat

Știri

Aproape 12 mii de apeluri prin 112, la nivelul județului Alba, în prima jumătate a anului

Publicat

în

Aproape 12 mii de apeluri prin 112, la nivelul județului Alba, în prima jumătate a anului

În primele 6 luni ale anului 2024, în Centrul Operațional al Inspectoratului de Poliție Județean Alba – Dispeceratul 112, au fost primite, prin Sistemul Național Unic Apeluri de Urgență, 11.609  apeluri.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023, numărul sesizărilor a crescut cu 1,2%.

În cazul a 268 de apeluri, inițiatorii acestora au revenit. Revenirile au fost făcute, cel mai adesea, în următoarele situații:

  • Apelanții au completat cu date, față de apelul inițial;
  • Apelanții au revenit cu precizări (de exemplu au fost sesizate furturi, iar ulterior bunul a fost găsit de către proprietar care a anunțat că nu mai este necesară intervenția polițiștilor).

Sunt și situații în care apelanții revin imediat după primul apel, chiar dacă echipajul de poliție este pe drum, manifestând nerăbdare; Totodată, există cazuri în care un incident este semnalat de către mai mulți apelanți;

Într-o perioadă de 24 de ore, Inspectoratul de Poliție Județean Alba gestionează, în medie, 80 de apeluri primite prin SNUAU 112 în dispeceratul care funcționează în cadrul Centrului Operațional Județean.

Principala preocupare a Inspectoratului de Poliție Județean Alba, în ceea ce privește apelurile prin 112 este realizarea intervenției în timp cât mai redus și respectarea principiului VIAȚA OMULUI PRIMEAZĂ (atât a victimelor, cât și a polițiștilor care fac parte din echipajele care intervin), se precizează într-un comunicat de presă.

Din totalul de 11.609 evenimente sesizate în primul semestru al anului 2024, s-a impus intervenția de urgență a polițiștilor în 45,9% din cazuri, restul semnalărilor fiind non-urgențe.

Cele mai multe intervenții, 62%, au fost realizate în mediul urban, iar restul de 38 % au fost realizate în mediul rural.

Intervenția a fost realizată în mai puțin de 10 minute în 72 % din cazuri. În mai puțin de 2 % din cazuri intervenția a fost realizată în peste 20 de minute, situațiile fiind cauzate de distanțele lungi sau terenul accidentat în care a trebuit realizată.

În primele 6 luni ale anului 2024, peste 140 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au asigurat, zilnic, intervenția la cazurile semnalate prin 112.

Dispecerii 112 din cadrul Centrului Operațional Județean preiau apelurile de la Centrul Unic de Apel de Urgență al STS.

După interogarea apelantului pentru obținerea datelor necesare intervenției, acestea sunt  transmise efectivelor din teren, respectând principiul „cel mai aproape de locul producerii evenimentului sesizat intervine”. Totodată, pentru reducerea timpului de reacție și eficientizarea modului de intervenție, dispecerii din cadrul subunităților ascultă în timp real conversația dintre operatorul 112 din cadrul Centrului Operațional și apelant.

Ulterior, dacă din analiza datelor preliminare referitoare la evenimentul sesizat rezultă că sunt necesare date suplimentare, operatorul 112 poate solicita apelantului detalii.   În situația în care este nevoie de intervenția mai multor patrule, se solicită sprijinul altor echipaje aflate în apropiere, astfel încât să se realizeze o intervenție simultană.

Totodată, în cazul în care intervenția se realizează în zone cu risc la adresa ordinii și siguranței publice, Centrul Operațional Județean va dirija, obligatoriu mai multe echipaje, care vor acționa în același timp.

Viziunea Inspectoratului de Poliție Județean Alba este construită în jurul nevoii de încredere, de securitate și de protecție a cetățeanului, iar în perioada următoare vom continua să acționăm pentru creșterea gradului de siguranță al cetățenilor, una dintre componentele de bază ale acțiunilor noastre fiind realizarea promptă și corectă a intervențiilor în urma apelurilor prin 112, transmite IPJ Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Nou parc de joacă și fitness în Dumitra: Pregătiri pentru edificare

Publicat

în

Nou parc de joacă și fitness în Dumitra: Pregătiri pentru edificare

În satul Dumitra, din comuna Sântimbru, va începe în curând construcția un parc de joacă și fitness în aer liber.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Sântimbru, Ioan Iancu Popa. Acesta a vizitat recent locația aleasă de autorități. Potrivit primarului din Sântimbru, proiectantul și constructorul au început măsurătorile, ridicările topografice și pregătirea designului. Acesta va fi al treilea loc de joacă edificat în 2024 în comuna Sântimbru.

„Planul nostru de a avea în satele noastre unele din cele mai moderne parcuri de joacă și fitness în aer liber din județul Alba. Pe toate le-am gândit și le gândim atent, așa încât fiecare dintre noi, îndiferent de vârstă, să ne putem bucura de ele și să fim și în siguranță”, a precizat primarul Ioan Iancu Popa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Paradă cu torțe și paradă populară, concerte, târgul producătorilor locali și spectacol folcloric, la Toamna Cugireană 2024

Publicat

în

24: Paradă cu torțe și paradă populară, concerte, târgul producătorilor locali și spectacol folcloric, la Toamna Cugireană 2024

Evenimentul va avea loc în intervalul 20-22 septembrie, la Stadionul Parc, Cugir. Vă așteaptă 3 zile de distracție, tradiții și voie bună, într-o atmosferă autentică a toamnei!.

”Readucem la viață istoria glorioasă a strămoșilor noștri prin spectaculoasele evenimente de reconstituire istorică din cadrul Festivalului Dacic Singidava. Atmosfera magică a serilor va fi completată de nume mari ale scenei, care vor transforma fiecare moment într-unul de neuitat, prin concerte vibrante și spectacole speciale dedicate Toamnei Cugirene.

Vino să retrăiești trecutul și să te bucuri de un prezent plin de muzică, tradiție și bucurie!”, au transmis organizatorii.
PROGRAMUL TOAMNA CUGIREANĂ 2024
Vineri, 20 septembrie – Bulevardul pietonal Al. Sahia

Ora 20.00 – Festivalul dacic Singidava
Paradă cu torțe, muzică și dansuri de inspirație antică
Sâmbătă, 21 septembrie – Stadionul Parc

Ora 10.00 – Festivalul dacic Singidava
Ateliere și jocuri interactive specifice perioadei antice

Ora 12.00 – Tur ghidat pe Via Transilvanica spre Cetatea Dacică Singidava

Ora 17.00 – Bătălia pentru Singidava
Echipamente și tehnică militară, ritualul de incinerare dacic

Ora 19.00 – Concerte
Subcarpați – Mihail Band – Cimpoierii din Transilvania
În deschidere trupe locale: The Beat, Blue Shadow, Fanfara Cugir, Clasa de percuție
Entertainment și focuri de artificii
Duminică, 22 septembrie

Ora 10.00 – Ziua Recoltei – Piața de Sus
Târgul producătorilor locali
Recital de folclor, momente de dans popular și concert cu Fanfara Cugir

Ora 11.00 – Festivalul dacic Singidava – Stadionul Parc
Tabără de meșteșuguri și ateliere muzicale, jocuri specifice perioadei antice, întreceri sportive

Ora 15.00 – Paradă folclorică – Bulevardul Al. Sahia

Ora 16.00 – Spectacol folcloric – Stadionul Parc
Ansamblul folcloric și orchestra Jidvei România și invitații: Mariana Anghel, Robert Târnăveanu, Daria Gâdea
Recital Ionela Moruțan și Taraful Cugir
Participă ansamblurile: Bihorul, Potaissa, Valea Mureșului, Leleșana, Someșul, Câmpul Pâinii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

O amendă, 16 avertismente, aproape 50 de firme controlate și fără cazuri de muncă la negru: Bilanțul controalelor inspectorilor ITM Alba, în ultima săptămână

Publicat

în

O amendă, 16 avertismente, aproape 50 de firme controlate și fără cazuri de muncă la negru, bilanțul controalelor inspectorilor ITM Alba, în ultima săptămână

Prin Programul cadru de acțiuni al I.T.M. Alba pentru anul 2024, aprobat de către conducerea Inspecției Muncii, s-a stabilit că unul dintre obiectivele prioritare ale activității inspectoratului îl reprezintă combaterea muncii nedeclarate și subdeclasate, în vederea descurajării și a diminuării acestui fenomen care, în fapt, reprezintă tot o formă de evaziune fiscală.

La data prezentei, la nivelul ITM Alba se află în derulare o campanie națională, dispusă și monitorizată de Inspecția Muncii, și anume :
1. Campania națională de informare și conștientizare a prevederilor Legii 367/2022 privind dialogul social ,care se derulează în perioada 01.02.2024-31.12.2024.
Activitatea zilnică a inspectorilor de muncă a vizat, cu prioritate, sancționarea muncii nedeclarate și subdeclarate, rezultatele controalelor efectuate fiind comunicate săptămânal, către Inspecția Muncii.
Rezultatele obținute la nivelul judeţului Alba, în perioada 09.09.- 13.09.2024, în activitatea de control, sunt redate mai jos.

În domeniul relaţiilor de muncă:

Total unităţi controlate: 22
Număr de salariați ai angajatorilor controlați: 584
Din care – femei : 217
Număr deficienţe constatate: 40
Nr. sancţiuni aplicate angajatorilor : 3
– 1 amendă -3000 lei;
– 2 avertismente;
Principalele deficiențe constatate în controale :

 nu se conduce corect evidența timpului lucrat;
 nu au fost eliberate, la încetarea activității, adeverințele de vechime;
 contractele individuale de muncă cu timp parțial nu conțin clauze referitoare la repartizarea programului de lucru;
 nu au fost achitate salariile, la data stabilită în contractele individuale de muncă;
 neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă anuale;
 neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent;
 nu se face dovada înmânării unui exemplar din contractul individual de muncă salariatului;
 dosarele personale nu conțin actele necesare angajării;
 nu a fost inițiată la nivelul unității negocierea colectivă;
 nu se păstrează, la punctele de lucru ale societății, copii ale contractelor individuale de muncă;

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:
Nr. total unităţi controlate: 26
Număr deficienţe constatate: 49
Număr de măsuri dispuse : 49
Angajatori sancționați: 11
Nr. sancţiuni aplicate:14 avertismente;

Nr.evenimente in curs de cercetare : 2
Nr. actiuni de informare/constientizare angajatori : 1

Principalele deficienţe stabilite în controale :

 Lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor.
 Lipsa evaluării riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate.
 Lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR.
 Lipsa instruirii periodice a lucrătorilor.
 Organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementari din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006.
 Lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate.
 Desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba