Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Eveniment

Marți, 20 august 2024: Scriitorul Ștefan Dinică, omagiat de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, la 84 de ani de la naștere și la puțin peste o jumătate de an de la trecerea sa la cele veșnice

Publicat

în

Marți, 20 august 2024: Scriitorul Ștefan Dinică, omagiat de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, la 84 de ani de la naștere și la puțin peste o jumătate de an de la trecerea sa la cele veșnice

Plecat de curând dintre noi, scriitorul albaiulian Ștefan Dinică a lăsat o zestre importantă atât lumii literare, cât și presei scrise.

Născut la 20 august 1940, în comuna Siliştea Gumeşti, judeţul Teleorman a fost dublu licenţiat în filosofie generală şi jurnalism, la Facultatea de Filosofie a Universităţii Bucureşti. A debutat în presă în anul 1963, la ziarul „Drum nou” din Braşov. La absolvirea studiilor superioare a fost repartizat la redacţia din Bucureşti a ziarului „Scânteia”, iar din 1968, odată cu înfiinţarea judeţului Alba, a fost corespondent local al cotidianului central, până în anul 1990.

A lucrat ca redactor-şef adjunct la ziarul „Ardealul” din Alba Iulia şi a fost corespondent zonal la „Curierul Naţional”. În anul 1995 a devenit corespondent special al Agenţiei Naţionale de Presă ROMPRES, actualmente AGERPRES, unde a lucrat, timp de 5 ani, până la pensionare, în anul 2000. De-a lungul timpului a acceptat numeroase provocări jurnalistice, printre care coordonarea în calitate de redactor şef al ziarului „Informaţia de Alba”, a revistei de cultură „Acasă”, a revistei de cultură „Alba Iulia” şi a revistei săptămânale „West Magazin”.
Citește și: In memoriam Ștefan Dinică (20 august 1940 – 12 decembrie 2023)

Ca scriitor a debutat în anul 1986, în proză, cu volumul de proză scurtă „Rude de gradul unu”, după care, încurajat de succesul avut, a scris constant romane şi povestiri: „Linia de sosire” (1988), „Musafirul” (1989), „Unda de şoc” (1997), „Singur la masa tăcerii” (1998), „Dorna 16″ (2005), „Neamuri de la ţară” (2008), „Până la iubirea din toamnă” (2009), „Martor la facerea lumii” (2010), „Mişcarea” (2013), „Tinereţea unui visător” (2015).

A fost membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, iar din anul 2000, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara. De-a lungul timpului, activitatea sa de scriitor a fost recompensată cu premii şi distincţii: Premiul festivalului concurs de proză scurtă „Marin Preda” (1984), Premiul pentru proză al Filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România (2009), Premiul pentru roman al Filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România (2011), Premiul pentru proză al revistei „Acasă” (2012), Premiul pentru roman al Filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România (2013).

Marți, 20 august 2024, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, îl vor omagia pe scriitorul Ștefan Dinică, la 84 de ani de la naștere și la puțin peste o jumătate de an de la trecerea sa la cele veșnice.

Evenimentele care încearcă să păstreze vie memoria lui Ștefan Dinică sunt: expoziția de publicații la care a colaborat și de cărți semnate de scriitor și difuzarea ultimului interviu acordat de scriitorul Ștefan Dinică, în cadrul proiectului Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, intitulat „Memoria culturală a locului – Interviurile Bibliotecii”.

Cele două evenimente pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, la adresa https://www.facebook.com/BibliotecaJudeteanaLucianBlagaAlba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Eveniment

Eveniment complex în 19 septembrie la Museikon Alba Iulia

Publicat

în

Eveniment complex în 19 septembrie la Museikon Alba Iulia

Museikon Alba Iulia va găzdui un eveniment complex joi 19 septembrie, de la ora 16.30.

Este vorba de finisajul expoziției „O arheologie a picturii transilvănene de șevalet. Colecția Ioan Bizău”, când va avea loc și prezentarea catalogului de expoziție.

Invitați speciali ai evenimentului vor fi Anastasia Tudor și Dragoș Tudor, multipli laureați la concursuri naționale și internațională de chitară clasică. Tinerii artiști albaiulieni sunt elevi ai Liceului de Arte „Regina Maria” și sunt pregătiți de profesorul Dragoș Tudor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Eveniment

„LIONS MUSIC FESTIVAL” la Alba Iulia, în perioada 20-22 septembrie: Eveniment caritabil pentru acordarea a 10 burse de merit în valoare de 1.500 de lei pentru olimpicii naționali din Alba

Publicat

în

„LIONS MUSIC FESTIVAL”, la Alba Iulia, în perioada 20-22 septembrie: Eveniment caritabil pentru acordarea a 10 burse de merit în valoare de 1.500 de lei pentru olimpicii naționali din județul Alba

În perioada 20-22 septembrie 2024, Clubul Lions Alba Iulia Gemina desfășoară un proiect caritabil cu titlul “Lions Music Festival” la Palatul Principilor Transilvaniei. Prin intermediul acestui proiect, Clubul dorește să înființeze o bursă de merit, pentru elevii județului Alba, premiați cu premiul I la probele Olimpiadelor Naționale.

În cadrul festivalului de muzică, publicul va avea ocazia să audieze momente muzicale inedite. Pe parcursul celor trei zile de festival, veți putea urmări recitalurile susținute de elevii LICEUL DE ARTE PLASTICE „Regina Maria”; CORUL ,,THEOTOKOS”, dirijor Pr. Călin Bulac; DAVID ȘI DRAGOȘ DUO; TRIO ZAMFIRESCU iar în ultima zi de festival, va concerta ORCHESTRA DE CAMERĂ A JUDEȚULUI ALBA cu un moment intitulat ,,MUSIC CAN CHANGE THE WORLD” concert extraordinar pop-clasic.

Titlul bursei este “Bursa Carl Filtsc”, după numele copilului geniu, născut la Sebes, în județul Alba. Acesta este una dintre cele mai importante personalități muzicale ale secolului al XIX-lea și care până la vârsta de 14 ani, vârstă la care a fost răpus de tuberculoză, a reușit să ne lase moștenire, una dintre cele mai extraordinare colecții de compoziții muzicale.

În vederea susținerii și recompensării tinerelor elite ale județului nostru, ne propunem ca prin donațiile primite în cadrul “Lions Music Festival” ediția 2024, sa acordăm un număr de 10 burse în valoare de 1500 lei fiecare.

Suntem o organizație de caritate din Alba Iulia, dedicată cu tot ce ne stă în putință pentru a face o diferență in comunitatea noastra.
Dintre acțiunile Clubului Lions Alba Iulia, amintim cateva care au avut un succes semnificativ:

-Crosul epilepsiei 2018 si 2019: o manifestare sportivă cu caracter caritabil, care constă dintr-un cros ne-cronometrat de 5 km, cu caracter participativ, organizat simultan în mai multe orașe din țară, în scopul strângerii de fonduri pentru achiziția de aparate EEG, destinate persoanelor care suferă de epilepsie. Pe baza donațiilor, s-a docat Spitalul Municipal Sebeș cu un aparat EEG in valoare de peste 20.000 euro;
-100 instrumente pentru tinere talente: un proiect desfășurat in parteneriat cu elevii Scolii de Muzicasi Arte Plastice Regina Maria din Alba Iulia. În urma donațiilor primite la concertele organizate împreună cu elevii, s-au achiziționat instrumentele muzicale de care aceștia aveau nevoie, si un cuptor de ardere pentru secția de ceramica a școlii.
-campanii recurente de ecologizare, plantare
-campanii recurente de strangere de aliment, în preajma sarbatorilor, pentru familii defavorizatte dincomunitatea noastra
În speranta ca doriți sa luați parte la evenimentul nostru caritabil, pentru a susține elevii emeriți ai județului nostru, va așteptăm în număr cat mai mare, la „Lions Music Festival”!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Eveniment

Classic Unlimited in Harmony la Roșia Montană: Când va avea locevenimentul

Publicat

în

Classic Unlimited in Harmony la Roșia Montană

Turneul național de pian Classic Unlimited revine anul acesta, în lunile septembrie și octombrie, cu o nouă serie de concerte: In Harmony. 

Concertul de la Roșia Montană va avea locîn 28 septembrie, de la ora 18.00, la Biserica Romano-Catolică.

Publicul prezent va putea explora alături de muzicieni și compozitori contemporani evoluția armoniei muzică – (om) – natură, din baroc până în zilele noastre.

Auditoriul va putea asculta lucrări ale unor compozitori renumiți precum: Johannes Brahms, Johann Sebastian Bach, Jean Philippe Rameau, Franz Liszt, George Enescu, Jean Sibelius și Claude Debussy, dar și creații ale tinerilor compozitori Anamaria Meza și Ciprian Gabriel Pop.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba