Știri
Mai multe străzi din cartierul Oarda de Sus vor fi reabilitate și modernizate
Mai multe străzi din cartierul Oarda de Sus vor fi reabilitate și modernizate
Agenția Națională pentru Protecția Mediului a anunțat că Primăria Alba Iulia a solicitat eliberarea acordului de mediu pentru executarea lucrărilor de reabilitare/modernizare pentru punerea în siguranță a tronsoanelor de stradă Tineretului, Cordovanilor, Mohorului, Zefirului și Viorelelor din Oarda de Sus, în vederea asigurării desfășurării circulației auto și pietonale în condiții de siguranță și confort în condițiile dezvoltării durabile.
Terenul ocupat de obiectivul de investiție este situat în municipiul Alba Iulia, județul Alba. Străzile Tineretului, Cordovanilor, Mohorului, Zefirului și Viorelelor se află în intravilanul municipiului Alba Iulia, fiind în proprietatea și administrarea municipiului, conform inventarului bunurilor care aparțin domeniului public al municipiului Alba Iulia.
Pentru asigurarea cadrului de dezvoltare economico-social, municipiul Alba Iulia a hotărât să modernizeze/reabiliteze rețeaua de străzi aflată în administrarea sa, în situația de față aflându-se cinci străzi și anume str. Tineretului, Cordovanilor, Mohorului, Zefirului și Viorelelor.
Străzile Tineretului, Cordovanilor, Mohorului, Zefirului și Viorelelor sunt amplasate în municipiul Alba Iulia, cartier Oarda de Sus și fac legătura între strada Victorie (stradă asfaltată) și accesele la proprietățile situate de-a lungul străzilor analizate. Lungimea totală propusă spre modernizarea acestora este de 2241.0 m (2.241 km). Străzile propuse spre modernizare sunt străzi de categoria a III-a și a IV-a.
Aceste străzi sunt echipate parțial din punct de vedere tehnico-edilitar, respectiv apă potabilă, canalizare, energie electrică, rețea de gaze, iluminat public (iluminatul public este montat pe stâlpii rețelei electrice ce aparține S.C.ELECTRICA S.A.).
Suprafața acestora între fronturile construite luând în considerare propunerea de realizare a unor străzi conform normelor în vigoare rezultă următoarele suprafețe reglementate:
-Strada Tineretului S = 3181 mp cu o lungime de 324 m
– Strada Cordovanilor S = 1846 mp cu o lungime de 212 m
– Strada Mohorului S = 7437 mp cu o lungime de 723 m
– Strada Zefirului S = 4730 mp cu o lungime de 480 m
– Strada Viorelelor S = 5104 mp cu o lungime de 502 m
Străzile studiate însumează o lungime totală de 2241.0 necesari pentru modernizare/reabilitare.
Acestea se află la nivel de îmbrăcăminte din balast contaminat cu pământ, fără o delimitare clară a tuturor funcțiunilor ce compun o stradă modernă.
La modul general, străzile prezintă gropi, făgașe, starea tehnică a acestora nu asigură siguranța și confortul circulației autoturismelor și a pietonilor.
Pe lângă cele menționate mai sus, din punct de vedere al stării tehnice, străzile mai prezintă următoarele deficiențe:
– capacitate portantă necorespunzătoare pentru preluarea traficului rutier actual, trafic care crește odată cu trecerea timpului;
– sistemul rutier prezintă făgașe, gropi, zone cu împietruire existentă (pământ + pietriș) frământată datorită stagnării apei, curbe neamenajate și în consecinţă străzile nu mai corespund din punct de vedere al stării de viabilitate şi a siguranței circulației, cu terasamente plastice datorate stagnării apelor; nefiind însă rezolvată problema scurgerii apelor din zona străzilor, degradarea platformei va continua;
– șanțurile existente pentru evacuarea apelor pluviale sunt din pământ și beton fiind colmatate în proporție de 70%, nu au pantă longitudinală, iar apa stagnează în depresiuni închise;
– semnalizarea rutieră atât în plan vertical, cât și cea orizontală lipsește.
Modernizarea/reabilitarea acestor străzi este importantă pentru regiunea în care se situează, fiind o necesitate din punct de vedere social, economic și turistic, iar realizarea lucrării va îmbunătăți considerabil starea tehnica și implicit confortul și siguranța circulației.
De asemenea, condițiile de mediu se vor ameliora prin reducerea noxelor eliminate în atmosferă, precum și prin diminuarea zgomotului și a vibrațiilor produse de circulația autovehiculelor, în timp ce cheltuielile de exploatare suportate de participanții la trafic se vor diminua semnificativ.
Obiectivele principale care se urmăresc sunt:
-creșterea siguranței circulației autoturismelor;
-creşterea comfortului;
-reducerea semnificativa a cantității de praf din aer;
-cantitatea de noxe emanate de mijloacele de transport;
-reducerea cantității de zgomot și de vibrații;
-modernizarea/reabilitarea străzilor va avea un impact semnificativ atât pentru participanții la trafic cât și pentru persoanele care locuiesc în imediata apropiere.
Oportunitatea investiției este permanentă, dată fiind importanța rețelei de căi de transport, precum și dorința de creștere a nivelului de trai a locuitorilor.
Varianta întreținerii periodice, prin împietruirea străzilor, nu ar rezolva problema de fond, degradările vor apărea la scurt timp.
Reabilitarea/modernizarea străzilor are un impact pozitiv asupra mediului înconjurător, realizând căi de comunicație care satisfac nevoile actuale și de perspectivă ale traficului, precum și creșterea siguranței circulației. Se vor asigura astfel condiții de desfășurare în condiții normale a tuturor activităților socio-economice din zonă.
Totodată, prin reabilitarea/modernizarea acestor străzi sunt influențate favorabil condițiile igienico – sanitare în care trăiesc localnicii, deoarece în prezent, pe timp nefavorabil deplasarea locuitorilor implică lupta cu noroiul și bălțile care se formează în urma ploilor.
Costurile estimate pentru realizarea obiectivului de investiții a rezultat în urma realizării devizului general, întocmit la faza de Documentație de avizare a lucrărilor de intervenții, respectiv valoarea de 19,058,150.11 lei.
Perioada de implementare a proiectului este estimată la 14 luni calendaristice.
Știri
Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR: Licitația, lansată în SEAP
Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR
Primăria comunei Crăciunelul de Jos a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație ce privește dotarea cu materiale didactice în cadrul proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale din comuna.
În urma analizei de nevoi desfășurate la nivelul Școlii Gimnaziale Crăciunelu de Jos, s-au evidențiat mai multe aspecte legate de resursele educaționale disponibile pentru elevi și cadre didactice. Constatările arată că lipsa materialelor didactice necesare îngreunează procesul de predare-învățare, iar unele activități educaționale nu se pot desfășura la potențialul dorit.
Pentru a sprijini un act educațional modern și a facilita dezvoltarea competențelor elevilor, este necesară dotarea școlii cu diverse materiale didactice. Aceasta include achiziția de resurse de bază pentru diferite discipline, oferind structuri de lecții și informații esențiale, resurse interactive și instrumente didactice adaptate cerințelor actuale. Utilizarea unor astfel de resurse va contribui nu doar la creșterea competențelor cognitive, digitale și de comunicare a elevilor, ci și la îmbunătățirea întregului proces educațional, oferindu-le oportunități mai variate de învățare practică și interactivă. Scopul principal al acestui demers este de a asigura un mediu de învățare adaptat cerințelor moderne, care să motiveze elevii și să contribuie la formarea unor competențe esențiale pentru viitor. Astfel, s-a identificat posibilitatea accesării unei finanțări nerambursabile prin intermediul apelului de proiecte PNRR/2022/C15/MEDU/I9./I11./I13./I14./ Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe.Valoarea investiției este de peste 285 de mii de lei.
Știri
Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier
Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier
Reprezentanții liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia au lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede dotarea a două laboratoare din cadrul instituției de învățământ.
Contractul cuprinde furnizarea de echipamente IT&C pentru proiectul de investiție „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, contract de finanțare nr. 95Smart/2023 Valoarea totală maximă estimată a contractului de furnizare pe 6 luni (include valoarea maximă a tuturor loturilor) este de 532.224,79 lei fără TVA.
Pentru cele două laboratoare ale Liceului de arte „Regina Maria” Alba Iulia se vor achiziționa:
LOT 1 – Echipamente IT & C
Tablă interactivă 75” Buc 1
Tablă interactivă 85” Buc 1
Suport mobil tablă interactivă Buc 2
All-in-one (touchscreen) Buc 1
All-in-one (touchscreen) Buc 17
Cameră de documente Buc 2
Servicii de instalare Buc 2
Tabletă lidar – profesională 12,9” + tastatură + stylus Buc 10
Tableta grafică Buc 6
Tableta grafică Buc 10
LOT 2 – Echipamente audio-video
Kit 16 x Ochelari VR Buc 1
Ochelari VR (SL)Buc 10
Kit sistem videoconferință Buc 1
Kit sistem videoconferință Buc 1
Sistem sunet Buc 2
LOT 3 – Echipamente 3D
Scanner 3D Buc 2
Creion 3D Buc 18
LOT 4 – Kit-uri robotice
Robot cu braț multifuncțional Buc 2
Pachet 12 Kituri robotice Buc 2
LOT 5 – Pachete software
Software educațional Buc 2
Conținut educațional – Laborator digital Buc 2
Platformă e-learning creare conținut educațional (20 profesori, 1 an) Buc 1
Software specializat grafică și producție digitală Buc 1
Software specializat arte (muzica & grafica) Buc 1
LOT 6 – Mobilier
Mobilier STEAM (Masa si scaun) Buc 10
Mobilier imprimantă 3D Buc 2
Știri
22 noiembrie: Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 16.00, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, are loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură „Lucian Blaga”.
Cartea lunii noiembrie este „Minți geniale”, scrisă de Gordon Korman și poate fi împrumutată de la Secția împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Romanul scris de Gordon Korman este unul captivant și plin de umor, explorând teme precum prietenia, curajul și încrederea în sine.
Cartea spune povestea a patru adolescenți care studiază într-o școală specială pentru copii supradotați, iar acțiunea se centrează pe conflictele lor interioare, dar și pe pericolele care apar atunci când un grup de oameni cu talente extraordinare ajunge să lucreze împreună. Korman reușește să creeze astfel o poveste dinamică, în care cititorul este ținut în suspans, iar umorul subtil și stilul de narare accesibil sunt punctele forte ale romanului.
Dacă v-am trezit interesul, vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru de lectură, un club în creștere, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 -14 ani. Cu siguranță discuțiile pe marginea cărții propuse vor fi savuroase!
Proiectul 3.18 Clubul de lectură Lucian Blaga face parte din Programul 2 Animație culturală și este un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
-
Știriacum 2 zile
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 3 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 6 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 6 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 2 zile
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului