Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Știri

Mai multe străzi din cartierul Oarda de Sus vor fi reabilitate și modernizate

Publicat

în

Mai multe străzi din cartierul Oarda de Sus vor fi reabilitate și modernizate

Agenția Națională pentru Protecția Mediului a anunțat că Primăria Alba Iulia a solicitat eliberarea acordului de mediu pentru executarea lucrărilor de reabilitare/modernizare pentru punerea în siguranță a tronsoanelor de stradă Tineretului, Cordovanilor, Mohorului, Zefirului și Viorelelor din Oarda de Sus, în vederea asigurării desfășurării circulației auto și pietonale în condiții de siguranță și confort în condițiile dezvoltării durabile.

Terenul ocupat de obiectivul de investiție este situat în municipiul Alba Iulia, județul Alba. Străzile Tineretului, Cordovanilor, Mohorului, Zefirului și Viorelelor se află în intravilanul municipiului Alba Iulia, fiind în proprietatea și administrarea municipiului, conform inventarului bunurilor care aparțin domeniului public al municipiului Alba Iulia.
Pentru asigurarea cadrului de dezvoltare economico-social, municipiul Alba Iulia a hotărât să modernizeze/reabiliteze rețeaua de străzi aflată în administrarea sa, în situația de față aflându-se cinci străzi și anume str. Tineretului, Cordovanilor, Mohorului, Zefirului și Viorelelor.
Străzile Tineretului, Cordovanilor, Mohorului, Zefirului și Viorelelor sunt amplasate în municipiul Alba Iulia, cartier Oarda de Sus și fac legătura între strada Victorie (stradă asfaltată) și accesele la proprietățile situate de-a lungul străzilor analizate. Lungimea totală propusă spre modernizarea acestora este de 2241.0 m (2.241 km). Străzile propuse spre modernizare sunt străzi de categoria a III-a și a IV-a.
Aceste străzi sunt echipate parțial din punct de vedere tehnico-edilitar, respectiv apă potabilă, canalizare, energie electrică, rețea de gaze, iluminat public (iluminatul public este montat pe stâlpii rețelei electrice ce aparține S.C.ELECTRICA S.A.).
Suprafața acestora între fronturile construite luând în considerare propunerea de realizare a unor străzi conform normelor în vigoare rezultă următoarele suprafețe reglementate:
-Strada Tineretului S = 3181 mp cu o lungime de 324 m
– Strada Cordovanilor S = 1846 mp cu o lungime de 212 m
– Strada Mohorului S = 7437 mp cu o lungime de 723 m
– Strada Zefirului S = 4730 mp cu o lungime de 480 m
– Strada Viorelelor S = 5104 mp cu o lungime de 502 m
Străzile studiate însumează o lungime totală de 2241.0 necesari pentru modernizare/reabilitare.
Acestea se află la nivel de îmbrăcăminte din balast contaminat cu pământ, fără o delimitare clară a tuturor funcțiunilor ce compun o stradă modernă.
La modul general, străzile prezintă gropi, făgașe, starea tehnică a acestora nu asigură siguranța și confortul circulației autoturismelor și a pietonilor.
Pe lângă cele menționate mai sus, din punct de vedere al stării tehnice, străzile mai prezintă următoarele deficiențe:
– capacitate portantă necorespunzătoare pentru preluarea traficului rutier actual, trafic care crește odată cu trecerea timpului;
– sistemul rutier prezintă făgașe, gropi, zone cu împietruire existentă (pământ + pietriș) frământată datorită stagnării apei, curbe neamenajate și în consecinţă străzile nu mai corespund din punct de vedere al stării de viabilitate şi a siguranței circulației, cu terasamente plastice datorate stagnării apelor; nefiind însă rezolvată problema scurgerii apelor din zona străzilor, degradarea platformei va continua;
– șanțurile existente pentru evacuarea apelor pluviale sunt din pământ și beton fiind colmatate în proporție de 70%, nu au pantă longitudinală, iar apa stagnează în depresiuni închise;
– semnalizarea rutieră atât în plan vertical, cât și cea orizontală lipsește.
Modernizarea/reabilitarea acestor străzi este importantă pentru regiunea în care se situează, fiind o necesitate din punct de vedere social, economic și turistic, iar realizarea lucrării va îmbunătăți considerabil starea tehnica și implicit confortul și siguranța circulației.
De asemenea, condițiile de mediu se vor ameliora prin reducerea noxelor eliminate în atmosferă, precum și prin diminuarea zgomotului și a vibrațiilor produse de circulația autovehiculelor, în timp ce cheltuielile de exploatare suportate de participanții la trafic se vor diminua semnificativ.
Obiectivele principale care se urmăresc sunt:
-creșterea siguranței circulației autoturismelor;
-creşterea comfortului;
-reducerea semnificativa a cantității de praf din aer;
-cantitatea de noxe emanate de mijloacele de transport;
-reducerea cantității de zgomot și de vibrații;
-modernizarea/reabilitarea străzilor va avea un impact semnificativ atât pentru participanții la trafic cât și pentru persoanele care locuiesc în imediata apropiere.
Oportunitatea investiției este permanentă, dată fiind importanța rețelei de căi de transport, precum și dorința de creștere a nivelului de trai a locuitorilor.
Varianta întreținerii periodice, prin împietruirea străzilor, nu ar rezolva problema de fond, degradările vor apărea la scurt timp.
Reabilitarea/modernizarea străzilor are un impact pozitiv asupra mediului înconjurător, realizând căi de comunicație care satisfac nevoile actuale și de perspectivă ale traficului, precum și creșterea siguranței circulației. Se vor asigura astfel condiții de desfășurare în condiții normale a tuturor activităților socio-economice din zonă.
Totodată, prin reabilitarea/modernizarea acestor străzi sunt influențate favorabil condițiile igienico – sanitare în care trăiesc localnicii, deoarece în prezent, pe timp nefavorabil deplasarea locuitorilor implică lupta cu noroiul și bălțile care se formează în urma ploilor.
Costurile estimate pentru realizarea obiectivului de investiții a rezultat în urma realizării devizului general, întocmit la faza de Documentație de avizare a lucrărilor de intervenții, respectiv valoarea de 19,058,150.11 lei.
Perioada de implementare a proiectului este estimată la 14 luni calendaristice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Laboratoarele și sălile de clasă din cadrul Școlii Gimnaziale din Crăciunelu de Jos, dotate cu echipamente digitale

Publicat

în

Laboratoarele și sălile de clasă din cadrul Școlii Gimnaziale din Crăciunelu de Jos, dotate cu echipamente digitale. Licitația, lansată pe SEAP

Administrația comunei Crăciunelu de Jos a lansat recent, licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede modernizarea infrastructurii școlare, prin dotarea cu echipamente digitale a Școlii Gimnaziale din comună.

Potrivit documentației, în urma depunerii cererii de finanțare, a fost semnat Contractul de finanțare nr. 687/DOT/2023 având ca obiect „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale Crăciunelu de Jos, județul Alba”, valoarea totală a contractului de finanțare fiind de 825.428,30 lei., la care se adaugă TVA în valoare de 156.831,37 lei.

Analizând nevoile Școlii Gimnaziale din Comuna Crăciunelu de Jos, județul Alba, s-a identificat înlocuirea echipamentelor digitale precum și achiziționarea unor noi echipamente care să contribuie la desfășurarea unui proces educațional eficient si performant. Astfel, pentru a răspunde nevoii de a avea un act educațional performant și eficient atât pentru creșterea competenței digitale a elevilor cât și pentru digitalizarea întregului proces educațional, este nevoie de înlocuirea și achiziționarea unor echipamente digitale performante.
Citește și: Ocolul Silvic Cugir achiziționează sisteme de irigat și solar pentru înființarea unei pepiniere pentru producerea puieților de rășinoase și foioase containerizați. Licitația, lansată în SEAP

Având în vedere accesarea finanțării nerambursabile prin intermediul apelului de proiecte PNRR/2022/C15/MEDU/I9./I11 ./II3./II4./ Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe, a creat posibilitatea achiziționării acestor echipamente atât de necesare în vederea desfășurării activității.

Obiectivul general al proiectului este asigurarea echipamentelor digitale necesare desfășurării activității educaționale.

Obiectivul specific al achiziției este digitalizarea activității educaționale și implicit îmbunătățirea calității actului educaționale.

Pentru Lotul 1 – Echipamente digitale pentru laboratorul de informatcă se vor achiziționa următoarele produse:

-Tablă interactivă cu suport 1 buc
-Sistem all in one 21 buc
-Sistem sunet 1 buc
-Imprimantă multifuncțională 1 buc
-Cameră videoconferință 1 buc
-Ruter wifi 1 buc
-Laptop 1 buc
-Microfon ambiental 1 buc
-Tablă grafică 1 buc
-Scaner documente portabil 1 buc
Citește și: Rețeaua de canalizare menajeră din Teiuș va fi extinsă. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP

Pentru Lot 2 – Echipamente digitale pentru dotarea sălilor de clasă/grupă se vor achiziționa următoarele produse:

-Table interactice de minim 65 inch plus suport 11 buc
-Laptop 11 buc
-Sistem sunet 11 buc
-Cameră videoconferință 11 buc
-Imprimantă multifuncțională 11 buc
-Scaner documente portabil 11 buc
-Soft educațional 8 buc
-Acces la biblioteca electronică 8 buc
-Soft PRT pagina web 8 buc
-Filme didactice pe teme din programa școlară 5 buc
-Scurtmetraje animate care promovează valori (empatia, diversitatea, incluziunea, valorizarea pozitivă a diferențelor) 5 buc.

Pentru Lotul 3 – Echipamente digitale pentru laboratorul multidisciplinar se vor achiziționa următoarele produse:

-Laptop 1 buc
-Tablă interactivă cu suport 1 buc
-Cameră videoconferință 1 buc
-Sistem sunet 1 buc
-Multifuncțională color 1 buc
-Scaner portabil de documente 1 buc.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Contract semnat pentru reabilitarea unui nou drum spectaculos din Alba, Drumul Județean 750C

Publicat

în

Contract semnat pentru reabilitarea unui nou drum spectaculos din Alba, Drumul Județean 750C

Un alt drum spectaculos care pornește de la Râmeț, traversează Transapuseana și ajunge la Sălciua (DN75), se modernizează: s-a semnat contractul de finanțare între Consiliul Județean Alba și Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru.

Contractul de finanțare pentru reabilitarea Drumului Județean 750 C are o valoare totală de peste 210 milioane de lei.

Drumul are o lungime de aproape 40 de kilometri.

Această nouă și modernă legătură cu rețeaua rutieră europeană a Țării Moților din județul Alba va fi rezultatul primului contract de finanțare pentru reabilitarea drumurilor județene prin Programul „Regiunea Centru” 2021-2027.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Ziua Mondială a Turismului, marcată și în Alba

Publicat

în

Ziua Mondială a Turismului, marcată și în Alba

Ca în fiecare an al ultimului deceniu, Consiliul Judeţean Alba marchează Ziua Mondialî a Turismului în 27 septembrie, printr-un eveniment dedicat celor care pun umărul la dezvoltarea turismului în judeţul nostru.

Cu acest prilej, organizatorii au invitat actori din industria turismului să descopere Cetatea Alba Carolina aşa cum nu o ştiu, cu micile ei secrete seculare, prin intermediul unui tur ghidat.

La finalul acestui tur, toţi invitaţii vor fi aşteptaţi la Sediul Administrativ al Judeţului Alba pentru o serie de prezentări începând cu Standul expoziţional al judeţului Alba şi Ghidul turistic digital, albumul Alba Etnografică – singurul judeţ din România cu cel puţin o expoziţie etnografică în fiecare comună şi nu în ultimul rând prezentarea celor de la Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism intitulată Incoming turistic în România – Alba interconectată şi strategii inovatoare pentru dezvoltarea turismului durabil.

Începând cu ora 19.30 programul va continua cu Porţi deschise la Sediul Administrativ al Judeţului Alba până la ora 21.00, timp în care atât invitaţii cât şi publicul doritor pot vizita noul sediu al Consiliului Judeţean Alba cu sala Atrium Centurionum şi expoziţia de artă fotografică Transapuseana. Cadrul festiv va fi asigurat de un scurt recital cameral susţinut de Cvartetul de coarde al Judeţului Alba şi de o prezentare a soiurilor autohtone de vin – Feteştile româneşti – asigurată de Asociaţia Ţara Vinului.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Turismului, Consiliul Judeţean Alba îşi reafirmă angajamentul de a susţine şi promova turismul din judeţ, de a contribui în permanenţă la dezvoltarea unui turism durabil şi de calitate şi de a încuraja participarea comunitară pe scară largă la activităţile turistice, culturale, socio-economice şi de conştientizare a moştenirii identitare, se arată într-un comunicat de presă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba