Știri
Sala de sport în comuna Șpring: Care este stadiul lucrărilor
Sala de sport din comuna Șpring: Care este stadiul lucrărilor
Continuă lucrările la Școala Șpring, în prezent construindu-se etajul clădirii. Construcția va avea peste 100 de locuri și va beneficia de dotări moderne pentru practicarea mai multor sporturi.
Sala de sport din comuna Șpring este realizată printr-o investiție a CNI de peste 6,5 milioane de lei și va fi dimensionată pentru suprafața sportivă – joc basket, tenis, volei, cu suprafață de gardă aferentă fiecărui sport în parte.
Terenul de sport va fi dotat cu coșuri de basket fixe, cu braț mobil, prinse de structură. De asemenea se vor pune la dispoziție suport pentru montarea fileului de tenis, volei, a porților pentru practicarea minifotbalului.
La parter, sala de sport va avea o zonă de primire, dotată cu o ușa rotativă ce va avea rolul de tampon termic.
Sala va fi dotată cu o baterie de vestiare (separate pe sexe/echipe) dotate cu dușuri și grupuri sanitare. De asemenea se vor realiza vestiare pentru profesori/ arbitrii și un cabinet de prim ajutor.
La etaj, tribuna are o capacitate de 102 persoane, este realizată din structură de beton monolit și este prevazută cu scaune individuale. De asemenea, zona de tribună va avea liber acces către un grup sanitar destinat publicului.
La etaj se vor amplasa și spațiile pentru centrala termică și centrala de ventilație și un vestiar pentru personalul de întreținere echipamente.
Știri
Inaugurare inedită a firului 1 de cale ferată modernizat între Teiuș și Aiud
Inaugurare inedită a firului 1 de cale ferată modernizat între Teiuș și Aiud
Recent a fost inaugurat firul 1 de cale ferată modernizat între Teiuș și Aiud, iar momentul a fost unul inedit.
O drezină americană, veche de peste 8 decenii a parcurs distanța dintre cele două stații. E vorba despre o drezină model american, Buick Road Master Sedan, fabricată în 1940, care a fost folosită la început în corpul diplomatic 1 și 2, după care a trecut la calea ferată, fiind utilizată de către Gheorghe Gheorghiu Dej. Abandonat în 1996, vehiculul a fost restaurat și ulterior pus în funcțiune.
Deocamdată între Aiud și Teiuș au fost modernizați 12 kilometri de cale ferată, ceea ce înseamnă creșterea vitezei de circulație pentru trenurile de călători și marfă, cu impact direct și imediat asupra duratei de călătorie, precum și un confort sporit pentru călători.
Urmează modernizarea firului 2, presupunând de asemenea închiderea circulației pe timpul lucrărilor.
sursa: ziarulunirea.ro
Știri
Vreți să aflați mai multe despre procesarea limbajului natural? ConsILR 2024 vă așteaptă între 14 și16 noiembrie la UAB!
Vreți să aflați mai multe despre procesarea limbajului natural? ConsILR 2024 vă așteaptă între 14 și 16 noiembrie la UAB!
Știri
14 noiembrie, Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului: Ce trebuie să faci în această zi. Tradiții și obiceiuri
Postul Naşterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, aşa cum este cunoscut de către toţi credincioşii este ţinut cu stricteţe de credincioşi în întreaga lume.
Prin intermediul acestui post, Dumnezeu ne dă putinţa curăţării trupeşti şi sufleteşti. Acest post ţine 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie şi sfârşind la 25 decembrie, lăsând sec în seara Sfântului Filip, pe 14 noiembrie.
Totuşi, dacă această zi cade fie miercurea fie vinerea, postul începe încă din seara zilei de 14 noiembrie. În acest post credincioşii ar trebui să consume mâncăruri de post.
Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului este pe 14 noiembrie, cu o zi înainte de intrarea în Postul Crăciunului. În această zi, creștinii petrec alături de familie.
În 14 noiembrie, se lasă sec pentru Postul Crăciunului sau Postul Naşterii Domnului. Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului are loc în seara zilei de 14 noiembrie, însă, dacă această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi înainte. Postul Crăciunului începe pe 15 decembrie și se încheie pe 24 decembrie. Postul Crăciunului ne aminteşte de postul patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament şi de postul lui Moise de pe Muntele Sinai. După cum aceştia au postit în vederea venirii lui Mesia.
De regulă, cuvântul sec, din sintagma „lăsatul secului”, este înțeles de noi că fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. În realitate însă, accentul nu trebuie să cadă pe mâncare, pentru că secul pe care îl lasă postul ortodox este seclum (saeculum), adică lumea, în sensul de mondenitate, modă, obiceiuri lumești. Trebuie să reținem că rostul postului este îndreptarea duhovnicească, nu regimul alimentar, care rămâne doar un instrument ajutător pentru domolirea poftelor și pornirilor trupești. În zadar vom ține post, dacă vom continua să fim cuprinși de mânie, ură, invidie, lăcomie, grăire în deșert, etc.
De Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului, creștinii petrec alături de familie. Potrivit monitorulexpress.ro, la masa de Lăsata Secului se strâng rudele apropiate sau prietenii şi se desfată cu bucate gustoase: ciorbă, fripturi, plăcinte şi vin. Lăsatul Secului se ţine că apărare de boli, lovituri sau protejarea holdelor de grindină. De Lăsatul Secului se fac şi ultimile nunţi până la sărbătorile de iarnă, pentru că de pe 15 noiembrie, începe Postul Crăciunului. La ţară, de Lăsatul Secului oamenii respectă obiceiuri şi practici magice ce fac parte dintr-un scenariu al morţii şi renaşterii timpului. De pildă, la Lăsatul Secului, uşile şi ferestrele caselor, dar şi porţile gospodăriilor, sunt unse cu usturoi, pentru că spiritele rele să fie alungate. Uneori, relele se alungă şi cu prin zgomote şi împuşcături. Firimiturile rămase de la ospăţul Lăsatului Secului se aruncă la păsările sălbatice, pentru că suratele lor de toate neamurile să nu strice recoltele viitoare. Vasele din casă în care s-au gătit bucatele de Lăsatul Secului se spală şi se lasă în noaptea cu gură în jos, pentru a nu intră în ele spiritele rele. Un alt obicei se referea la prezicerea vremii după pieptul găinii tăiate pentru masă festivă. Astfel, dacă pieptul e gras, iarna va fi grea, iar dacă era subţire va fi uşoară şi vara plină de rod.
-
Știri2 săptămâni ago
Servus, salutul ardelenilor: De unde provine și ce semnifică
-
Știrio săptămână ago
Sfinții MIHAIL și GAVRIL: Care este semnificația numelor „Mihai” și” Gavril”. Ce alte nume derivate se sărbătoresc
-
Știri2 săptămâni ago
1 noiembrie 2024: 425 de ani de la intrarea triumfală, în Alba Iulia, a lui Mihai Viteazul
-
Știrio zi ago
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătate10 ore ago
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului
-
Știrio zi ago
13 noiembrie, Ziua internațională a educației copiilor nevăzători
-
Știri6 zile ago
8 noiembrie: Catedrala Încoronării din Alba Iulia îşi sărbătoreşte hramul
-
Știri6 zile ago
SFINŢII MIHAIL ŞI GAVRIL, tradiții și superstiții: Ziua de 8 noiembrie este numită şi vara arhanghelilor