Rămâi conectat

Știri

Care este bilanțul activităților IPJ Alba în primul semestru din anul 2024

Publicat

în

Bilanț al activităților IPJ Alba în primul semestru din anul 2024

În prima jumătate a anului 2024, obiectivele Inspectoratului de Poliție Județean Alba au rămas creșterea gradului de siguranță și protecție a cetățenilor, asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri și siguranța rutieră.

O altă prioritate a fost implementarea celor două proiecte cu finanțare europeană de care beneficiază Inspectoratul și identificarea de noi linii de finanțare cu fonduri europene.

 Resursele umane: În momentul prezent, procentul de ocupare a posturilor este de 84,44%.

Combaterea criminalității: În primul semestru al anului 2024, infracționalitatea judiciară se află în scădere față de perioada similară a anului 2024, infracționalitatea economică a crescut cu 6,1%, iar infracționalitatea de altă natură a crescut cu 5,35% față de semestrul I a anului 2023.

Polițiștii au descoperit, în flagrant delict, 581 de infracțiuni.

Criminalitatea stradală: În prima jumătate a anului 2024, numărul infracțiunilor stradale a scăzut cu 7,2% față de semestrul I 2023.

Criminalitatea contra patrimoniului a scăzut cu 5% față de primele 6 luni ale anului  2023.

Furturile, cel mai important segment infracțional al acestei categorii, au scăzut cu 18%.

În domeniul silviculturii și pisciculturii, în urma activităților și acțiunilor desfășurate au fost înregistrate 124 de dosare penale, au fost aplicate 449 de sancțiuni contravenționale și a fost confiscată cantitatea de 2.875 de metri cubi de material lemnos.

Centrul operațional: În primele 6 luni ale acestui an, au fost înregistrate 11.609 apeluri primite prin SNUAU 112, cu 1,2% mai multe decât în perioada similară a anului 2023.

Siguranță școlară: Prioritatea inspectoratului a rămas și pentru anul 2024, creșterea siguranției în unitățile de învățământ, sens în care polițiștii cu atribuții în domeniu au desfășurat 1.375 de activități preventiv-informative de care au beneficiat aproape 30.000 de elevi și cadre didactice.

La acestea se adaugă 14 activități informativ-preventive care au fost desfășurate în comunitate, cu prilejul unor manifestări cu public numeros, de care au beneficiat peste 2.300 de persoane.

Au fost derulate 6 proiecte și campanii care au avut ca scop conștientizarea consecințelor faptelor cu violență, bullyingului, al consumului de droguri, alcool, tutun și promovarea unui stil de viață sănătos. Peste 2.600 de persoane au beneficiat de aceste activități.  Un exemplu concludent este Proiectul comun de prevenire a victimizării minorilor intitulat sugestiv „SCUT 2024”, realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia, Inspectoratul Școlar Județean Alba, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, Agenția Națională Antidrog și Arhiepiscopia Română Ortodoxă Alba Iulia și la care au luat parte elevi din 10 licee din Alba Iulia.

Urmărire și extrădare: În primele 6 luni ale anului 2024, în urma activităților efectuate s-a reușit identificarea a 106 persoane aflate în urmărire (au fost prinse 15 persoane urmărite în baza unor acte penale și depistate 91 persoane dispărute/plecate voluntar).

În aceeași perioadă, au fost înregistrate 52 mandate și sentințe penale și au fost soluționate 43.

În ceea ce privește supravegherile judiciare, au fost înregistrate 88 de persoane cu măsuri preventive, dintre care 76 cu control judiciar și 12 cu arest la domiciliu.

Regimul armelor, explozivilor și substanțelor periculoase: Au fost sesizate 17 infracțiuni în domeniul armelor și munițiilor și ridicate, în vederea confiscării, 12 arme precum și muniție aferentă. În ceea ce privește braconajul cinegetic, au fost constatate 6 infracțiuni  privind vânătoarea și protecția fondului cinegetic.

Au fost constatate două infracțiuni prevăzute de Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive, 5 infracțiuni prevăzute de  OUG 195/2005 privind protecția mediului și  două infracțiuni prevăzute de OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor.

Au fost ridicați, în vederea confiscării, 1.833 de litri de deșeuri periculoase, 192,6 kg si 2.154 de litri produse de protecția plantelor expirate.

În anul 2024, au fost emise 32 de dispoziții de suspendare sau anulare a dreptului de port și folosire a armelor.

Criminalitatea economico – financiară: În primul semestru 2024, au fost constatate 515 infracțiuni de natură economico -financiară.

Au fost organizate 11 acțiuni de amploare, iar pentru documentarea activității infracționale a persoanelor vizate de anchete, au fost efectuate 87 de percheziții domiciliare, privind infracțiuni de evaziune fiscală, spălarea banilor, obținere ilegală de fonduri, înșelăciune, silvicultură, proprietate intelectuală, în cadrul a 11 dosare penale, fiind dispuse 10 măsuri preventive.

Activitățile s-au desfășurat pe raza a 5 județe (Alba, Cluj, Sibiu, Botoșani și Mehedinți).

Prin activitățile de urmărire penală desfășurate în cadrul dosarelor penale, s-a reușit recuperarea prejudiciilor în valoare de peste 13.000.000 de lei.

Siguranța traficului rutier: Principalul obiectiv al polițiștilor rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba a fost siguranța traficului rutier pe drumurile publice, asigurându-se continuitatea dispozitivului rutier, precum și reorientarea unor elemente de dispozitiv pentru realizarea unei prezențe active pe principalele drumuri naționale, în punctele cu risc ridicat de accidente și la orele cu trafic intens, în vederea fluidizării circulației și prevenirii evenimentelor rutiere.

În primele 6 luni ale  anului 2024 pe raza județului Alba, s-au înregistrat  24 de accidente grave de circulație, soldate cu decesul a 8 persoane,  rănirea  gravă  a  19 persoane  și rănirea ușoară a 9 persoane.

În cadrul acțiunilor punctuale, polițiștii rutieri au constatat 210 infracțiuni la regimul rutier.

De asemenea, au fost aplicate 16.799 de sancțiuni contravenționale, cele mai multe pentru nerespectarea regimului legal de viteză.

Polițiștii au reținut, în vederea suspendării, 771 de permise de conducere şi au retras 605 certificate de înmatriculare pentru diferite defecțiuni tehnice, lipsa inspecției tehnice periodice sau lipsa RCA.

Principalele  cauze  ale producerii accidentelor grave de circulație, în primele 6 luni 2024, au fost viteza neadaptată la condițiile de drum, alte preocupări de natură a distrage atenția și abateri ale bicicliștilor.

Pregătirea profesională: În primele 6 luni ale anului 2024, polițiștii de ordine publică și polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au participat la numeroase stagii de pregătire. La acestea stagii de pregătire, au participat și elevii și studenții aflați în stagiul de practică la Inspectoratul de Poliție Județean Alba.

De asemenea, polițiștii au fost instruiți atât cu privire la acordarea primului ajutor, cât și cu privire la recunoașterea substanțelor interzise și a persoanelor care se află sub influența acestora.

Proiecte cu fonduri europene:

 În perioada 2022 – 2023, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență,  Inspectoratul de Poliție Județean Alba a obținut finanțarea pentru reabilitarea și modernizarea sediilor Inspectoratului de Poliție Județean Alba și al  Poliției Orașului Cugir.

Pentru sediul Poliției Orașului Cugir, valoarea contractului de achiziție publică este de 3.760.074 de lei, cu T.V.A. Lucrările au început în anul 2023 și sunt finalizate în proporție de 80 %.

Termenul de execuție a lucrărilor este 5 septembrie 2024.

Pentru sediului Inspectoratului de Poliție Județean Alba, care include Poliția Municipiului Alba Iulia și Pavilionul Ordine Publică, valoarea contractului de execuție este de 32.898.442 de lei.

Lucrările au fost demarate în ianuarie 2024 și sunt într-o fază mai avansată la Pavilionul Ordine Publică, unde lucrările sunt executate în proporție de peste 50 %.

Termenul de execuție a lucrărilor este luna octombrie 2025.

„În perioada următoare, Inspectoratul de Poliție Județean Alba va continua acțiunile ce vizează creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, asigurarea unui climat de siguranță rutieră, reducerea infracționalității stradale, asigurarea climatului de legalitate pentru mediul  de afaceri, siguranța școlară, prevenirea și combaterea  infracțiunilor contra patrimoniului și persoanei.

Totodată, urmărim asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare şi informaționale necesare dezvoltării și menținerii capacității operaționale. Ne dorim să dezvoltăm parteneritate instituționale și comunitare solide, în folosul cetățenilor.

Instituția noastră este pregătită atât din punct de vedere profesional, cât și logistic, pentru a-și îndeplini cu succes misiunile și pentru a pune în aplicare prevederile legale, astfel încât siguranța cetățenilor din județul Alba să nu fie afectată.

Vom continua activitățile de prevenire a victimizării minorilor, a violenței domestice și a criminalității informatice.

Viziunea Inspectoratului de Poliție Județean Alba este construită în jurul nevoii de încredere, de securitate și de protecție a cetățeanului”, se arată într-un comunicat de presă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

La Alba Iulia, de astăzi, ”Săptămâna Europeană a Mobilității”: În 20 septembrie, transportul public gratuit pe toate autobuzele STP

Publicat

în

Astăzi începe ”Săptămâna Europeană a Mobilității”

În perioada 16-22 septembrie, se va desfășura a XXIII-a ediție a campaniei ”Săptămâna Europeană a Mobilității”, care promovează schimbarea comportamentului în favoarea mobilității active, a transportului public și a altor soluții de transport curate și inteligente.

În cadrul acestei inițiative, angajații municipalității sunt încurajați să vină la serviciu cu mijloace de transport în comun, cu bicicleta sau pe jos.
”Vineri, 20 septembrie 2024, transportul public va fi GRATUIT pe toate autobuzele STP, pentru toți cei care vor să folosească rețeaua modernă de transport în comun din Alba Iulia.
Tot vineri, dar după orele de program, angajații care doresc pot face un tur al municipiului cu autobuzul electric sau cel etajat, atât ca oportunitate de a petrece timp împreună, în afara spațiului de lucru convențional, cât și de a conștientiza, încă o dată, importanța utilizării transportului public, mai ales că lucrările la proiectele de mobilitate se apropie de final”, a declarat primarul Gabriel Pleșa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Lucrări pe ultimul tronson al loturilor de mobilitate urbană din Alba Iulia

Publicat

în

Lucrări pe ultimul tronson al loturilor de mobilitate urbană din Alba Iulia

În aceste zile a început execuția lucrărilor de dublare a conductei de canalizare din zona cimitirului municipal din Alba Iulia, lucrări pentru care s-a întârziat cu aproape 3 luni finalizarea ultimului lot al proiectului de mobilitate.

La orice ploaie mai serioasă în acea zonă erau mari probleme cu preluarea și transportul apelor pluviale, fiindcă vechea rețea era subdimensionată.

„Chiar dacă, inițial, această problemă nu s-ar fi rezolvat prin lucrările de mobilitate, am preferat să le întârziem decât să „îngropăm gunoiul sub preș” și să ne trezim, la următoarea ploaie, că suntem în aceeași situație. Am hotărât, alături de constructor, proiectanți și colegii de la APA CTTA, să dublăm porțiunea de conductă subdimensionată, anume de la intersecția cu strada Octavian Goga și până la strada Traian. Dublarea, pe toată lungimea de 480 de metri, se va face cu conducte ceramice cu diametrul interior de 100cm și cămine de vizitare, care vor fi așezate în paralel cu vechea conductă.

Sperăm ca până la sfârșitul lunii octombrie să finalizăm aceste lucrări și să scăpăm de disconfortul creat în zonă”, a precizat primarul Gabriel Pleșa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Drumul TransRegio Blaj-Teiuș-A10, proiect implementat de Primăria Municipiului Blaj, într-o nouă etapă

Publicat

în

Drumul TransRegio Blaj – Teiuș – A10, proiect implementat de Primăria Municipiului Blaj, intră într-o nouă etapă

Împreună cu Secretarul General al Municipiului Blaj, Sergiu Ștefănescu, primarul Blajului, Gheorghe Valentin Rotar, a participat, la București, la ședința Comisiei Tehnice pentru Siguranța Circulației Rutiere din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), unde a fost susținut proiectul drumului TransRegio Blaj – Teiuș – A10, după avizarea acestuia de către APM Alba, proiect care va fi implementat, pe întreg tronsonul de 20,9 km, de Primăria Municipiului Blaj, a precizat edilul Blajului.

Proiectul a primit avizul Comisiei Tehnice pentru Siguranța Circulației Rutiere și va intra într-o nouă etapă de implementare!

„Sperăm ca până la începutul anului viitor, cel târziu în luna martie 2025, proiectul să beneficieze de toate avizele necesare, astfel încât să fie votat în Guvernul României și să avem Hotărârea de Guvern care să ne permită organizarea licitației pentru lucările de execuție. Ne dorim că investiția să înceapă cât mai repede, pentru a fi finalizată în anul 2028!”, a precizat edilul din Blaj.
„Modernizare DN 14B + Poduri (peste CF M200-Teiuș și CF M300 Crăciunel) (+creșterea siguranței)” este un obiectiv de investiții aprobat în Master Planul General de Transport al României, finanțat exclusiv prin Programul Operațional de Transport 2021 – 2027, care se desfășoară pe raza județului Alba și care traversează teritoriul următoarelor unități administrativ-teritoriale: Teiuș, Mihalț, Crăciunelu de Jos și Blaj, în intravilanul și extravilanul acestora.

În lungime de 20,9 km (foto: traseul verde pe planuri; punct de reper: calea ferată reprezintă traseul roșu), noul drum va cuprinde sectoare care traversează actualul DN 14B și 4 zone de drum nou. Nu vor mai exista localități traversate pe ruta Blaj – Teiuș și nici pasaje de cale ferată, fiind prevăzute construirea a două poduri rutiere peste pasajele de cale ferată de la Teiuș și Crăciunelu de Jos și scoaterea traficului greu din comuna Crăciunelu de Jos. În plus, la ieșirea din Crăciunelu de Jos spre Blaj va exista un sens giratoriu care va face ca drumul TransRegio Blaj – Teiuș – A10 să coboare, pe un sector nou, către lunca râului Târnava, având un punct de apropiere de 12 metri față de râul Târnava, revenind către axul drumului existent doar în proximitatea Heliportului Blaj, evitându-se astfel serpentinele de la intrarea/ieșirea din Blaj.

Drumul TransRegio Blaj – Teiuș – A10 are ca obiectiv principal siguranța rutieră maximă – zero accidente și reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte de mobilitate pentru Blaj și pentru județul Alba. Alături de Varianta Ocolitoare a municipiului Blaj, va asigura o conexiune rapidă a Blajului cu autostrada A10 (Sebeș – Turda).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba