Rămâi conectat

Știri

Sub semnul clasicității, Sărbătoarea Muzicii, la Alba Iulia

Publicat

în

Sub semnul clasicității, Sărbătoarea Muzicii, la Alba Iulia

Fiecare acord este o sărbătoare în sine, dar când în doar trei seri se adună milioane de acorduri magice, e un eveniment ce nu are voie să fie ratat- ediția 2024 a Sărbătorii Muzicii la Alba Iulia.

Două scene special dedicate evenimentului, în Piața Cetății și în curtea Palatului Principilor Transilvaniei vor fi gata să primească un mix unic, eclectic, de la orchestră de cameră sau simfonică la țambal și pian, totul culminând cu o producție grandioasă a Operei Naționale din București, La Traviata de Giuseppe Verdi, sub bagheta maestrului Daniel Jinga.

Analia Selis împreună cu Târgu Mureș Orchestra, Kamerata Kronstadt Brașov, Romulus Cipariu sau Cătălin Răducanu sunt doar câteva dintre numele care dau greutate și garantează reușita ediției 2024 a Fête de la Musique- Sărbătoarea Muzicii la Alba Iulia. Un plus masiv de culoare și ritm este adus de Agnes Toth, coordonatoarea trupei care va încânta publicul cu un program original de dansuri renascentiste, în curtea Palatului Principilor din Cetate.

Artiștii de calibru, cu origini în Alba Iulia, revin acasă și își au locul lor special în Sărbătoarea Muzicii de anul acesta. Astfel, publicul îi va putea vedea  „la lucru” pe Alexandra Fiț, într-o producție- eveniment gândită și pusă în scenă chiar de ea– Tănase FITS Piaf și pe magicianul clapelor, Vladimir Gligor Lungan, într-un recital extraordinar de pian.

„Clasicitatea e eternă, ca și Cetatea noastră. Așa că n-a fost complicat să le asociem și să creăm ediția foarte specială din acest an a Sărbătorii Muzicii- ClasiCetatea. Prin Centrul Cultural Palatul Principilor, primăria încearcă- și eu zic că și reușește- să creeze evenimente valoroase, cât mai dese și cât mai diverse, care să dea culoare și sunet sezonului turistic de la Alba Iulia. Asta cred că se va întâmpla și prin Sărbătoarea Muzicii, un eveniment foarte diferit față de AlbaFest®, de exemplu, creat tocmai din dorința de a genera un plus de interes și diversitate în Cetate, în egală măsură pentru publicul din Alba Iulia și turiștii care ne vizitează”, a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

Fête de la Musique a fost lansată în 1982 la inițiativa Ministerului francez al Culturii, condus de Jack Lang. Ideea a fost propusă pentru prima dată în 1981 de Maurice Fleuret, directorul Direcției pentru muzică și dans, care și-a dat seama că cinci milioane de persoane (dintre care un tânăr din doi) cântă la un instrument muzical, dar că în Franța nu există nicio manifestare care să celebreze această formă de artă. « La musique partout, le concert nulle part » spunea atunci Maurice Fleuret. Și tot el a fost cel care propus ca muzicienii amatori să cânte în stradă pentru a promova muzica și a o “democratiza”. Astfel, Sărbătoarea Muzicii- Fête de la Musique- a devenit rapid un fenomen global, peste 120 de țări și mai bine de 1000 de orașe din toată lumea îmbrățișând conceptul și transformându-l în cea mai amplă manifestare muzicală de pe planetă.

Alba Iulia a fost primul oraș din România care s-a alăturat acestui curent și a organizat Sărbătoarea Muzicii. De 11 ani, povestea continuă în fiecare vară, în inima Cetății Alba Carolina. Anul acesta, evenimentul este susținut de Star Transmission, Star Assembly, Benzinăriile Europa, Jidvei și Caraiman. Programul complet al evenimentului și orele de start ale fiecărui spectacol sunt disponibile și pe turism.apulum.ro, pe canalele oficiale ale primăriei și ale Centrului Cultural Palatul Principilor Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier

Publicat

în

Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier

Reprezentanții liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia au lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede dotarea a două laboratoare din cadrul instituției de învățământ.
Contractul cuprinde furnizarea de echipamente IT&C pentru proiectul de investiție „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, contract de finanțare nr. 95Smart/2023 Valoarea totală maximă estimată a contractului de furnizare pe 6 luni (include valoarea maximă a tuturor loturilor) este de 532.224,79 lei fără TVA.

Pentru cele două laboratoare ale Liceului de arte „Regina Maria” Alba Iulia se vor achiziționa:
LOT 1 – Echipamente IT & C

Tablă interactivă 75” Buc 1
Tablă interactivă 85” Buc 1
Suport mobil tablă interactivă Buc 2
All-in-one (touchscreen) Buc 1
All-in-one (touchscreen) Buc 17
Cameră de documente Buc 2
Servicii de instalare Buc 2
Tabletă lidar – profesională 12,9” + tastatură + stylus Buc 10
Tableta grafică Buc 6
Tableta grafică Buc 10
LOT 2 – Echipamente audio-video

Kit 16 x Ochelari VR Buc 1
Ochelari VR (SL)Buc 10
Kit sistem videoconferință Buc 1
Kit sistem videoconferință Buc 1
Sistem sunet Buc 2
LOT 3 – Echipamente 3D

Scanner 3D Buc 2
Creion 3D Buc 18
LOT 4 – Kit-uri robotice

Robot cu braț multifuncțional Buc 2
Pachet 12 Kituri robotice Buc 2
LOT 5 – Pachete software

Software educațional Buc 2
Conținut educațional – Laborator digital Buc 2
Platformă e-learning creare conținut educațional (20 profesori, 1 an) Buc 1
Software specializat grafică și producție digitală Buc 1
Software specializat arte (muzica & grafica) Buc 1
LOT 6 – Mobilier

Mobilier STEAM (Masa si scaun) Buc 10
Mobilier imprimantă 3D Buc 2


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

22 noiembrie: Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 16.00, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, are loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură „Lucian Blaga”.

Cartea lunii noiembrie este „Minți geniale”, scrisă de Gordon Korman și poate fi împrumutată de la Secția împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Romanul scris de Gordon Korman este unul captivant și plin de umor, explorând teme precum prietenia, curajul și încrederea în sine.

Cartea spune povestea a patru adolescenți care studiază într-o școală specială pentru copii supradotați, iar acțiunea se centrează pe conflictele lor interioare, dar și pe pericolele care apar atunci când un grup de oameni cu talente extraordinare ajunge să lucreze împreună. Korman reușește să creeze astfel o poveste dinamică, în care cititorul este ținut în suspans, iar umorul subtil și stilul de narare accesibil sunt punctele forte ale romanului.
Dacă v-am trezit interesul, vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru de lectură, un club în creștere, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 -14 ani. Cu siguranță discuțiile pe marginea cărții propuse vor fi savuroase!
Proiectul 3.18 Clubul de lectură Lucian Blaga face parte din Programul 2 Animație culturală și este un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Strada Humulești din Alba Iulia va fi modernizată pe o lungime de aproape 300 de metri: Investiție de peste 930.000 de lei

Publicat

în

O stradă din Alba Iulia va fi asfaltată și modernizată

Administrația albaiuliană a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare ce vizează o stradă din cartierul Arex din Alba Iulia, printr-o investiție de peste 930.000 de lei.

Este vorba despre strada Humulești, care va fi modernizată pe o lungime de aproape 300 m. Potrivit documentației, în prezent strada este nemodernizată, respectiv este în stadiul de drum pietruit care prezintă gropi și denivelări.

Partea carosabilă nu are asigurată panta transversală necesară, favorizând stagnarea apelor pluviale și infiltrarea acestora la nivelul patului drumului. Pietruirea existentă are grosimi variabile, între 15 și 20 cm. Toate aceste defecțiuni îngreunează foarte mult desfășurarea circulației riveranilor, a mașinilor de intervenție și afectează dezvoltarea economică a zonei. Lucrările în valoare de aproape 935 de lei constau în amenajarea carosabilului cu beton asfalt încadrat cu borduri tip A, realizare de canale tehnice îngropate, realizare de rețea de canalizare cu guri de scurgere pentru preluarea apelor pluviale și realizarea de marcaje rutiere și indicatoare, amenajarea căilor de acces la proprietăți. Termenul de prestare a serviciilor și de execuție a lucrărilor este de 5 luni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba