Rămâi conectat

Societate

Crucea Roșie Română Filiala Alba: Peste 1.500 de persoane beneficiare ale punctelor de prim ajutor, înființate pe timp de caniculă

Publicat

în

Peste 1.500 de persoane beneficiare ale punctelor de prim ajutor, înființate pe timp de caniculă în Alba

Peste 1500 de persoane au beneficiat de serviciile oferite în cele patru puncte anti-caniculă înființate de Crucea Roșie Română Filiala Alba în zonele intens circulate din cele mai mari municipii din Alba, respectiv Alba Iulia, Aiud și Sebeș.

În ultimele șapte zile cu temperaturi caniculare și disconfort termic, angajații și voluntarii organizației, alături de reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Alba, au oferit apă potabilă trecătorilor, i-au informat cum să se protejeze de caniculă și le-au măsurat tensiunea arterială. În total, 1516 persoane au beneficiat, în aceste zile, de serviciile punctelor anti-caniculă.

Punctele de prim ajutor pe timpul caniculei au funcționat în zonele: Alba Iulia – 2 puncte de prim ajutor: în centrul municipiului, în fața complexului comercial Mercur City și pe Bulevardul Transilvaniei, lângă BCR, Aiud – în centrul municipiului, pe artera principală, lângă sediul BCR și în Sebeș – în zona centrală a municipiului, în fața Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș.

Măsurile anti-caniculă au fost luate în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică Alba și cu administrațiile locale din municipiile Alba Iulia, Aiud și Sebeș.

 Colegii și voluntarii noștri au fost alături de cetățenii județului în punctele de prim ajutor, înființate pe timp de caniculă în zone circulate din Alba Iulia, Sebeș și Aiud, unde au oferit zilnic apă rece, au măsurat tensiunea arterială și au oferit trecătorilor sfaturi utile cum să se protejeze de temperaturile ridicate și de disconfortul termic. Vom continua să oferim întreg suportul nostru autorităților locale și județene pentru ajutarea populației pe toată perioada în care vremea va fi caniculară, a declarat Adrian Dușa, directorul Crucii Roșii Române Filiala Alba.

Punctele de prim ajutor pe timpul caniculei au funcționat zilnic, între orele 11:00 și 17:00.

Sfaturi utile pentru a vă proteja de caniculă:

  • Rămâneți în casă și limitați cât mai mult expunerea la soare.
  • Consumați multă apă și evitați utilizarea sării.
  • În cazul în care trebuie să ieșiți din casă la orele cu temperaturi ridicate, purtați haine ușoare, răcoroase, colorate deschis, care acoperă cât mai mult pielea.
  • Protejați-vă fața și capul purtând o pălărie cu boruri largi.
  • Nu consumați băuturi alcoolice deoarece acestea favorizează deshidratarea.
  • Evitați consumul de băuturi cu conținut ridicat de cofeină sau de zahăr deoarece sunt diuretice.
  • Încercați să evitați pe cât posibil muncile extenuante în partea cea mai călduroasă a zilei.
  • Mâncați regulat, echilibrat și ușor.
  • Nu lăsați niciodată copiii sau animalele singure în autovehicule închise.
  • Păstrați contactul cu vecinii și rudele despre care știți că au afecțiuni medicale, astfel încât să puteți să îi ajutați în cazul în care au nevoie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Societate

14 septembrie, Înălţarea Sfintei Cruci: Care este istoricul sărbătorii

Publicat

în

14 septembrie, Înălţarea Sfintei Cruci

Înălţarea Sfintei Cruci, prăznuită cu evlavie de creştini în fiecare an la data de 14 septembrie, este cea mai veche sărbătoare consacrată cinstirii Crucii pe care a fost răstignit Iisus.

Praznicul împărătesc din ziua de 14 septembrie este respectat cu smerenie prin post negru.

La slujbele oficiate în lăcaşurile de cult ortodoxe în ziua praznicului Înălţarea Sfintei Cruci sunt marcate două evenimente importante pentru creştinătate: descoperirea lemnului sfânt, crucea pe care a fost răstignit Iisus pe muntele Golgota şi Înălţarea solemnă a Sfintei Cruci, în faţa credincioşilor de către Macarie, Episcopul Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie, anul 335.

Praznicul Înălţării Sfintei Cruci aminteşte de un moment foarte important din viaţa Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. La Roma, împăratul Constantin avea război împotriva împăratului Maxenţiu, un persecutor al creştinilor (care a domnit între anii 307-312). Totodată, Maxenţiu avea o oaste numeroasă, recunoscută în imperiu pentru vitejia ei.

Scrierile religioase menţionează că, în ajunul luptei dintre cei doi împăraţi, în amiaza mare, împăratului Constantin i s-a arătat pe cer o cruce formată din stele strălucitoare, înconjurată de inscripţia: „Prin acest semn vei învinge!”. Mai mult, împăratul Constantin L-a visat pe Fiul Domnului, care i-a spus să pună semnul crucii pe steagurile şi pe scuturile ostaşilor din armata sa , ca un simbol al biruinţei.

A doua zi, împăratul Constantin a procedat aşa cum Iisus I-a spus în vis. Totodată, el a făcut o cruce mare din aur, pe care a aplicat-o pe steagul de luptă din faţa armatei sale. Şi oastea împăratului Constantin, mai puţin numeroasă decât a lui Maxenţiu, a învins! Cei mai mulţi dintre războinicii lui Maxenţiu au pierit în luptă, iar cei rămaşi în viaţă au dat bir cu fugiţii. Atunci Constantin a înţeles cât de puternică este Sfânta Cruce. De aceea, el a rugat-o pe mama sa, împărăteasa Elena, să meargă la Ierusalim şi să găsească Crucea pe care a fost răstignit Iisus.

La 14 septembrie, creştinătatea celebrează descoperirea în anul 335 a Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Iisus Hristos pe Muntele Golgota. Împărăteasa Elena a fost trimisă de fiul său, împăratul Constantin cel Mare, să descopere adevărata Cruce pe care a pătimit Iisus. După multe zile de săpături, împărăteasa Elena a descoperit locul pe care a fost răstignit Iisus şi trei cruci.

La Ierusalim, aproape de Golgota, împărăteasa Elena a descoperit însă trei cruci identice cu piroane cu tot. Pe una se credea că a fost răstignit Iisus, iar pe cele două se spunea că au fost crucificaţi doi tâlhari care au murit în aceeaşi zi cu Iisus. Împărăteasa era însă mâhnită că nu ştia care este Crucea căutată.

Adevărata Cruce pe care a fost răstignit Iisus a fost descoperită de Macarie, episcopul Ierusalimului de atunci, în urma unei minuni . Pentru că în localitate murise o tânără dintr-o familie aristocrată, episcopul a apropiat fiecare cruce de trupul fetei moarte. Tânăra a înviat şi l-a lăudat pe Dumnezeu, când ierarhul a aşezat lângă ea Crucea sfântă, cea adevărată, pe care a pătimit Iisus.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

La Alba Iulia, colaborare intre Poliția Locală și Poliția Națională pentru fluidizarea traficului

Publicat

în

La Alba Iulia, colaborare intre Poliția Locală și Poliția Națională pentru fluidizarea traficului

Colaborarea dintre Poliția Locală și Poliția Națională funcționează la Alba Iulia, în cele mai bune condiții.

Ultimul exemplu este demersul lor comun de a fluidiza în perioada următoare traficul rutier și cel pietonal din municipiu. Astfel, până în 20 septembrie, Poliția Locală Alba Iulia și Inspectoratul de Poliție al Județului Alba acționează împreună pe arterele principale și zonele adiacente unităților de învățământ, respectiv Calea Moților (între B-dul Revoluției 1989 și str. Avram Iancu- Școala generală ”Vasile Goldiș”), B-dul Revoluției 1989 – str. Toporașilor – str. Energiei (Școala Generală ”Mihai Eminescu”), str. Gheorghe Pop de Băsești (Colegiul Tehnic ”Apulum”) și str. Tudor Vladimirescu (Colegiul Tehnic ”Dorin Pavel”).

Aceste acțiuni se realizează pentru siguranța albaiulienilor, automobiliști sau pietoni, prin asigurarea fluenței în trafic și evitarea formării de ambuteiaje la orele de vârf, respectiv 07.30 – 08.30 și 11.30 – 12.10.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Elena Brânzan, grefieră la Tribunalul Alba, pensionare după mai bine de trei decenii de activitate, în cadrul instanțelor

Publicat

în

Elena Brânzan, grefieră la Tribunalul Alba, pensionare după mai bine de trei decenii de activitate, în cadrul instanțelor

Elena Brânzan, grefieră a Tribunalului Alba, a ieșit la pensie după o activitate de mai bine de trei decenii în cadrul instanțelor de judecată.

Colegii Elenei Brânzan de la Tribunalul Alba au transmis în context un mesaj pe pagina de Facebook a instituției.

”Cu o vechime în funcția de grefier de peste 30 de ani, colega noastră Brânzan Elena se va bucura de o altă etapă a vieții, o binemeritată răsplată după întreaga activitate desfășurată în cadrul instanțelor de judecată.

O felicităm pentru cariera deosebită în care a dat dovadă de profesionalism, dăruire, loialitate și respect față de colegi.

Cu ocazia pensionării îi dorim noi oportunități, fiecare zi să aducă zâmbete, bucurii și împliniri alături de cei dragi!”, se precizează în mesajul amintit.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba