Rămâi conectat

Educație și Cultură

Care este exponatul lunii iulie la muzeul din Sebeș

Publicat

în

Exponatul lunii iulie la muzeul din Sebeș: „Turnul Cizmarilor”, ulei pe pânză

Exponatul lunii iulie 2024 la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş este lucrarea „Turnul Cizmarilor”, realizată de pictorul Hermann Meuselbach, la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Tabloul, intrat în patrimoniul muzeului din Sebeș în anul 2001, are următoarele date tehnice: ulei pe pânză; dimensiuni: 71 x 28 cm; nesemnat; nedatat.

Lucrarea este o panoramă a zonei de nord-vest a fortificației orașului Sebeş, pe care autorul a surprins-o din Turnul Semicircular, situat în apropiere. În centrul compoziției se află Turnul Cizmarilor, precum şi o porțiune de curtină. Turnul, dispus la exteriorul incintei, datează din prima fază de construcție a fortificației orașului Sebeș, adică din secolele XIV-XV, fiind atestat documentar abia în anul 1513, când a fost dat spre apărare breslei cizmarilor. Este un turn de flancare, de plan patrulater, cu ferestre de tragere dreptunghiulare, dispuse pe trei niveluri, și încununat de un acoperiș de țigle, în patru ape.

În plan secund au fost redate mai multe case din cartierul Durlacherilor (străzile Progresului, Dorobanți și Avram Iancu), constituit în secolul al XVIII-lea, iar în fundal dealurile învecinate şi Râpa Roșie. Peisajul a fost realizat cândva după 1894, după cum o dovedește breșa din zidul cetății, care a fost executată în acel an, pentru a lega Mariengasse (actuala str. Cetății), din interiorul incintei, de Mühlgasse (str. Decebal), situată în afara acesteia.

Atât maniera de lucru, cât şi cromatica acestei lucrări sunt caracteristice perioadei de început a activității pictorului. La fel ca și în alte picturi de-ale sale, datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea, autorul a acordat o atenție sporită clădirilor reprezentate, pe care le-a redat detaliat, în timp ce vegetația a fost tratată mai schematic.

Hermann Meuselbach a fost un pictor peisagist care a activat în Transilvania la sfârșitul secolului al XIX-lea şi în primele două decenii ale celui următor, fiind cunoscut contemporanilor săi, în special în zona Sebeșului, unde a trăit aproape întreaga viață. S-a născut în 28 ianuarie 1858, în Germania, la Eischleben şi a studiat artele frumoase la Școala Saxonă de Artă din Weimar. În 1881 a emigrat în Transilvania, devenind profesor de desen la Gimnaziul Evanghelic din Sebeş, unde a activat până în 1911, când s-a pensionat. În timpul liber se dedica picturii, imortalizând numeroase peisaje atât din localitatea adoptivă, cât şi din împrejurimile acesteia. A încetat din viață la 12 noiembrie 1924, în orașul Sebeş.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

Care este exponatul lunii septembrie la Muzeul de Științele Naturii din Aiud

Publicat

în

Căluțul de mare, exponatul lunii septembrie la Muzeul de Științele Naturii din Aiud

Căluțul de mare este exponatul lunii septembrie la Muzeul de Științele Naturii din Aiud. 

Este un pește marin, cu aspect și comportanment totalatipice entru clasa peștilor, din care face parte.

Există aproximativ 54 de specii de căluți de mare în întreaga lume și, posibil, tot atâtea subspecii. Este adesea dificil pentru oamenii de știință să identifice căluți de mare, deoarece indivizii din aceeași specie pot varia foarte mult ca aspect.

Spre deosebire de majoritatea celorlalți pești, căluții de mare nu au solzi,având în schimb un exoschelet acătuit din plăci dure, externe, osoase.

Corpul este comprimat lateral, capul este fixat pe trunchi în unghi drept, având un bot tubular, astfel că seamănă cu capul unui cal, fenomen unic în clasa peștilor.

În muzeul din Aiud căluții de mare pot fi observați în sala a 2-a , alături de alte specii de pești marini.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Tarifele de cazare în căminele studențești ale Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, neschimbate

Publicat

în

Tarifele de cazare în căminele studențești ale Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, neschimbate

Tarifele de cazare în căminele studențești ale Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia rămân neschimbate în anul academic 2024 – 2025, iar 22 septembrie este data limită până la care se completează cererile pentru obținerea unui loc în unul dintre cele cinci cămine.

Senatul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a adoptat Hotărârea nr. 30/24.07.2024 prin care au fost aprobate tarifele de cazare în căminele studențești pentru anul academic 2024 – 2025.

Astfel, un student va trebui să achite lunar următoarea sumă, în funcție de căminul în care este cazat: căminele studențești nr. 1 și nr. 2 – 330 de lei, căminul studențesc nr. 3 – 350 de lei, căminul studențesc nr. 4 – 300 de lei și căminul studențesc nr. 5 – 450 de lei.

Practic acestea au fost tarifele practicate la toate căminele studențești și în anul universitar recent încheiat, an când doar la căminul nr. 3 crescuse tariful de cazare cu 20 de lei/student/lună față de anul academic 2022-2023.

Cererile de cazare se completează online până în 22 septembrie, în 25 septembrie, după ora 16.00, vor fi afișate listele cu studenții care vor beneficia de cazare, iar cazarea propriu-zisă în căminele studențești va fi efectuată între 26 și 28 septembrie, zilnic între orele 8.00 și 18.00.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

50 de tineri polonezi pe un itinerariu cultural-spiritual în Eparhia Alba Iuliei

Publicat

în

50 de tineri polonezi pe un itinerariu cultural-spiritual în Eparhia Alba Iuliei

În 2 și 3 septembrie, numeroși membri ai unei asociații de tineret din Polonia au poposit în Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei. 

Tinerii polonezi au vizitat Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Găbud. Aici, oaspeții din Polonia au participat la o sinaxă susținută de părintele Pantelimon Șușnea, care a vorbit despre adicțiile din viața tinerilor și despre cum sunt văzuți oamenii prin „ochiul” lui Dumnezeu. Dimineața, vizitatorii polonezi au participat la Sfânta Liturghie, oferind alternativ răspunsurile la strană.

De asemenea, tinerii au poposit la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud. Aici, părintele stareț Gavriil Vărvăruc le-a vorbit despre suferințele și chinurile celor întemnițați la Aiud în perioada comunistă.

În continuare, oaspeții din Polonia au vizitat Catedrala Reîntregirii și Încoronării și Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia, precum și Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din orașul Marii Uniri.

Pe tot parcursul acestui periplu minunat, tinerii polonezi au fost însoțiți de către voluntari ai ASCOR Iași – care, la rândul lor, au vizitat Polonia și au legat prietenii cu oaspeții prezenți la Alba Iulia –, alături de care s-au aflat părintele arhid. conf. univ. dr. Răzvan Brudiu, Alexandru Graur (vicepreședintele ASCOR Alba Iulia), precum și alți câțiva tineri inimoși din asociația studențească.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba