Știri
Festivalul Dacic Singidava, în perioada 12-14 iulie, la Cugir
La Cugir, în perioada 12-14 iulie, Festivalul Dacic Singidava
În urbea de la poalele Drăganei atmosfera istorică va fi adusă din nou în prim plan, atât printre localnici cât și vizitatori, prin intermediul Festivalului Dacic Singidava, un eveniment organizat de Orașul Cugir și Centrul Cultural „Valentin Uritescu”.
Spectacolele de reconstituire istorică, desfășurate pe parcursul a trei zile: 12-13-14 iulie 2024 vor aduce în atenția publicului aspecte de viață cotidiană antică, documentate de cercetarea istorică și puse în legătură cu traiul dacilor din cetatea dacică de la Cugir.
Dacii Singidavei, grupul local de reconsituire istorică, împreună cu Ielele Singidavei și alături de cele trei mari asociații de reconstituire istorică: Terra Dacica Aeterna, Historia Renascita și Asociația Culturală pentru Istorie Vie, vor da culoare acestor zile prin ateliere de fierărie, metaloplastie, olărit, modelaj, orfevrărie, sculptură în lemn, monetărie, țesătorie, desen și multe alte surprize, dar și prin lupte de gladiatori, dansuri și bătălii între daci și romani. Momentul aparte al programului îl va reprezenta reconstituirea incinerării nobilului dac. În acord cu informațiile arheologice, reamintim că în proximitatea incintei cetății de la Cugir a fost identificată o necropolă tumulară, cu patru morminte, dintre care unul spectaculos: nobilul căruia i-a aparținut a fost așezat într-un car alături de armele sale (cămașă de zale, coif, spadă de tip celtic, scut, lance și pumnal). Împreună cu el, pe rugul funerar au fost așezați trei cai, iar unul dintre aceștia avea pe căpăstru un frumos ornament din aur. Turul ghidat pe acropolă, parte din program, vă va purta la fața locului pentru a redescoperi istoria urcând împreună în cetate.
Festivalul dedicat Singidavei, cetatea dacică de la Cugir, are menirea de a promova zona și istoria locală și de a susține totodată, prin reconstiuiri istorice specifice, proiectul comun al administrației publice locale și județene pentru valorificarea și promovarea vestigiilor dacice descoperite la Cugir. Modelul propus de abordare, conceptul de istorie vie, are menirea de a angrena publicul vizitator și a-l aduce mai aproape de meșteșugurile și echipamentul militar al dacilor, de a redescoperi povestea locului într-o manieră directă și chiar aplicată a istoriei.
Programul festivalului va cuprinde tot ceea ce este necesar unui eveniment de reconstituire de acest gen, inclusiv o seară de muzică lângă foc.
„Așadar vă așteptăm la Cugir în perioada 12-14 iulie pentru a ne bucura împreună de un altfel de spectacol, cel al istoriei vii!”, au transmis organizatorii.
PROGRAM
Vineri 12 iulie 2024 esplanada Centrului Cultural „Valentin Uritescu” Cugir
Ora 21:00 – Deschiderea oficială;
– Dansuri de inspirație antică: Ielele Singidavei;
– Muzică: Cimpoierii din Transilvania;
– Parada cu torte-bulevardul pietonal Al. Sahia.
Sâmbătă 13 iulie 2024-Platoul Cetate- în grădină
Ora 09:00-12.00 – Deschiderea taberei de meşteşuguri
– Fierărie, metaloplastie, sculptură în lemn, monetärie, modelaj, țesătorie, sculptură în marmură, arc;
– Jocuri romane, mozaic, scriptoria;
– Ateliere muzicale, jocuri de societate şi jocuri de masă specifice perioadei antice.
Ora 19.00 Pregătirea pentru bătălie – prezentarea trupelor
– Prezentare echipamente și tehnică militară;
– Lupte de gladiatori: Ursus Nigrus, Ludus Apulensis;
– Dansuri de inspirație antică: Ielele Singidavei, Magna Nemesis
Ora 18.00 Tur ghidat pe acropola cetății și la necropola princiară
Ora 20.00 Bătălia pentru Singidava
Ora 21.00 Ritualul de incinerare a războinicului dac;
– Spectacol cu foc: MEDVSA;
– Concert Cimpoierii din Transilvania
Duminică 14 iulie – Platoul Cetate – în grădină
Ora 10.00 Tabără cu meșteșuguri antice și ateliere muzicale, jocuri de societate și și jocuri de masă specifice perioadei antice;
Ora 11.00 Întreceri sportive între reprezentanții asociațiilor de reconstituire istorică: tir cu arcul, trântă, aruncare lăncii, a bolovanului și altele
Ora 13.00 Închiderea festivalului
Știri
Festivalul Național Studențesc „Serbările Unirii”, ediția a XXVIII-a, la Alba Iulia: Care este programul
Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, cu sprijinul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, vă invită la Festivalul Național Studențesc „Serbările Unirii”, ediția a XXVIII-a
Evenimentul urmărește promovarea culturii și a activităților vocaționale prin diversificarea proiectelor și a programelor pentru pregătirea vocațională a tinerilor și studenților, precum și stimularea și implicarea acestora în ceea ce privește actul cultural. Programul festivalului este unul divers, pentru toate gusturile, în care se regăsesc tineri, studenți, dar și nume cu notorietate.
Program:
Miercuri, 27 noiembrie, ora 19:00
„Clipe de luciditate” – spectacol de teatru-dans. Eveniment organizat în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenților Sibiu și Compania de Dans „Microbis”.
Sala de spectacole a CCS Alba Iulia
Accesul se face pe bază de invitație, care se poate ridica de la Casa de Cultură a Studenților.
Ora 16:00 Vernisajul expoziţiei şi prezentarea catalogului „Apuseni, țara de piatră” din cadrul proiectului Romania Student Tour – program naţional de redescoperire şi promovare a valorilor patrimoniului natural şi cultural, fondat de Paul Bordaș.
Foaier CCS Alba Iulia
Ora 20:00 Balul Bobocilor al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia
Sala de spectacole a CCS Alba Iulia
Duminică, 1 decembrie
Mesaje online cu ocazia a 106 ani de la Marea Unire și 102 de ani de la inaugurarea fostului Teatru „Caragiale” din Alba Iulia
Luni, 2 decembrie, 19:00
„Tinerii și provocările lumii moderne”
Conferință susținută de părintele Constantin Necula
Sala de spectacole a CCS Alba Iulia
Accesul este gratuit în limita locurilor disponibile!
Miercuri, 4 decembrie, ora 18:30
Concert: Connect-R & Band
În deschidere: Luz Maria Milagros Șuteu, Paul Berghean, Mihai Șerbănescu, Maria Imbre, Georgiana Zbutea
Prezintă: MC Kotto
Sala de spectacole a CCS Alba Iulia
Accesul este gratuit în limita locurilor disponibile!
Joi, 5 decembrie, ora 11:00
„Skepsis”. Retrospectiva anului 2024. Proiecte pentru anul 2025.
Foaier CCS Alba Iulia
Vineri, 6 decembrie, ora 18:00
Spectacol folcloric cu Maria Dragomiroiu, Robert Târnăveanu, Oana Tomoiagă, George Drăgan, Maximiliana Poienar, Cristiana Viorel și Grupul instrumental „Carpatin Express”
Prezintă: Andreea Bogdan
Sala de spectacole a CCS Alba Iulia
Accesul se face pe bază de invitație, care se poate ridica de la Casa de Cultură a Studenților, începând de miercuri, 27 noiembrie, în intervalul orar 9:00 – 18:00.
Știri
28 noiembrie 2024: Cercul de scriere creativă VERBUM, la Alba Iulia și Cugir
În luna noiembrie, cercul de scriere creativă VERBUM, la Alba Iulia și Cugir
Ca în fiecare lună, și în luna noiembrie se vor desfășura concomitent cele două cercuri de scriere creativă VERBUM, de la Alba Iulia și Cugir. Temele alese sunt: „Ecoul frunzelor” la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir (coordonator profesor doctor Luminița Cebotari) și „Întâmplare neobișnuită într-o zi obișnuită” la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba din Alba Iulia (coordonator bibliotecara Luiza Pop).
Cele două cercuri de scriere creativă se vor desfășura în data de 28 noiembrie 2024, începând cu ora 17:00.
Fiecare cerc debutează cu prezentări și recomandări de carte, urmate de discutarea creațiilor participanților, pe tema dată sau la liber, într-o atmosferă potrivită pentru astfel de dezbateri. La finalul cercului se vor propune teme pentru luna următoare și se va discuta liber despre cărți și creații literare.
Cercul de scriere creativă VERBUM este organizat de Consiliul Județean Alba, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și Centrul Cultural „Valentin Uritescu” Cugir. La activitate pot participa toți creatorii care doresc să primează păreri avizate despre creațiile lor și toți cei ce iubesc arta și literatura.
Știri
Paradă militară de proporții, pe 1 Decembrie, la Alba Iulia
Paradă militară de proporții, pe 1 Decembrie, la Alba Iulia
Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, în municipiul Alba Iulia vor avea loc, în perioada 30 noiembrie-1 decembrie, o serie de manifestări la care vor participa militari și mijloace tehnice terestre și aeriene aparţinând structurilor din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională.
În data de 30 noiembrie, ceremonii militare cu depuneri de coroane și jerbe de flori la următoarele ansambluri monumentale:
– începând cu ora 10.00, la monumentul „I.C. Brătianu” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”);
– începând cu ora 10.30, la monumentul „Iuliu Maniu” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”);
– începând cu ora 11.15, la monumentul „Mihai Viteazul” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”);
– începând cu ora 11.55, la ansamblul monumental „Regele Ferdinand și Regina Maria” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”);
– începând cu ora 12.25, se va desfășura o ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul Unirii (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”);
– începând cu ora 12.40, în Piața Tricolorului va avea loc arborarea Drapelului Național al României (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”).
În data de 1 decembrie, începând cu ora 14.00, va avea loc ceremonia militară cu trupe și tehnică de luptă în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, cu participarea a 18 detașamente de defilare pe jos (peste 1000 de militari aparținând Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, Forțelor pentru Operații Speciale, Batalionului 136 Geniu „Apulum”/ Brigada 10 „Dunărea de Jos”, Batalionului 26 Cercetare Supraveghere „Avram Iancu”/ Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”, Grupării de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand I” Târgu Mureș, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, Administrației Naționale a Penitenciarelor, Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul”, personal din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și Filialei Alba-Iulia a organizației Crucea Roșie Română), 17 detașamente de defilare cu mijloace terestre (vehicule de luptă VAMTAC și JLTV, complexe de artilerie antiaeriană și terestră GEPARD și LAROM, transportoare PIRANHA III și PIRANHA V, transportoare amfibii blindate de infanterie B-33 ZIMBRU, tehnică aparținând unităților de sprijin logistic, autospeciale de intervenție ale celorlalte structuri din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională și ale organizației Crucea Roșie Română), elicoptere IAR 330 SOCAT, IAR 330 PUMA NATO, avioane F-16 Fighting Falcon ale Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”.
De asemenea, din dispozitivul de defilare vor face parte militari și tehnică de luptă din Belgia, Franța și Polonia, din cadrul structurilor aliate aparținând Brigăzii Multinaționale Sud-Est și Grupului de luptă al NATO dislocat în Cincu.
Pentru buna desfășurare a evenimentelor, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, se va desfășura un antrenament general în data de 30 noiembrie, în intervalul orar 14.00-17.00.
-
Știriacum 7 zile
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 7 zile
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum o săptămână
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 4 zile
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani
-
Știriacum 2 săptămâni
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 2 săptămâni
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 7 zile
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Sănătateacum 2 săptămâni
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului