Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Știri

Festivalul Dacic Singidava, în perioada 12-14 iulie, la Cugir

Publicat

în

La Cugir, în perioada 12-14 iulie, Festivalul Dacic Singidava

În urbea de la poalele Drăganei atmosfera istorică va fi adusă din nou în prim plan, atât printre localnici cât și vizitatori, prin intermediul Festivalului Dacic Singidava, un eveniment organizat de Orașul Cugir și Centrul Cultural „Valentin Uritescu”.

Spectacolele de reconstituire istorică, desfășurate pe parcursul a trei zile: 12-13-14 iulie 2024 vor aduce în atenția publicului aspecte de viață cotidiană antică, documentate de cercetarea istorică și puse în legătură cu traiul dacilor din cetatea dacică de la Cugir.

Dacii Singidavei, grupul local de reconsituire istorică, împreună cu Ielele Singidavei și alături de cele trei mari asociații de reconstituire istorică: Terra Dacica Aeterna, Historia Renascita și Asociația Culturală pentru Istorie Vie, vor da culoare acestor zile prin ateliere de fierărie, metaloplastie, olărit, modelaj, orfevrărie, sculptură în lemn, monetărie, țesătorie, desen și multe alte surprize, dar și prin lupte de gladiatori, dansuri și bătălii între daci și romani. Momentul aparte al programului îl va reprezenta reconstituirea incinerării nobilului dac. În acord cu informațiile arheologice, reamintim că în proximitatea incintei cetății de la Cugir a fost identificată o necropolă tumulară, cu patru morminte, dintre care unul spectaculos: nobilul căruia i-a aparținut a fost așezat într-un car alături de armele sale (cămașă de zale, coif, spadă de tip celtic, scut, lance și pumnal). Împreună cu el, pe rugul funerar au fost așezați trei cai, iar unul dintre aceștia avea pe căpăstru un frumos ornament din aur. Turul ghidat pe acropolă, parte din program, vă va purta la fața locului pentru a redescoperi istoria urcând împreună în cetate.

Festivalul dedicat Singidavei, cetatea dacică de la Cugir, are menirea de a promova zona și istoria locală și de a susține totodată, prin reconstiuiri istorice specifice, proiectul comun al administrației publice locale și județene pentru valorificarea și promovarea vestigiilor dacice descoperite la Cugir. Modelul propus de abordare, conceptul de istorie vie, are menirea de a angrena publicul vizitator și a-l aduce mai aproape de meșteșugurile și echipamentul militar al dacilor, de a redescoperi povestea locului într-o manieră directă și chiar aplicată a istoriei.

Programul festivalului va cuprinde tot ceea ce este necesar unui eveniment de reconstituire de acest gen, inclusiv o seară de muzică lângă foc.

„Așadar vă așteptăm la Cugir în perioada 12-14 iulie pentru a ne bucura împreună de un altfel de spectacol, cel al istoriei vii!”, au transmis organizatorii.

PROGRAM

Vineri 12 iulie 2024 esplanada Centrului Cultural „Valentin Uritescu” Cugir

Ora 21:00 – Deschiderea oficială;

– Dansuri de inspirație antică: Ielele Singidavei;
– Muzică: Cimpoierii din Transilvania;
– Parada cu torte-bulevardul pietonal Al. Sahia.

Sâmbătă 13 iulie 2024-Platoul Cetate- în grădină

Ora 09:00-12.00 – Deschiderea taberei de meşteşuguri

– Fierărie, metaloplastie, sculptură în lemn, monetärie, modelaj, țesătorie, sculptură în marmură, arc;
– Jocuri romane, mozaic, scriptoria;
– Ateliere muzicale, jocuri de societate şi jocuri de masă specifice perioadei antice.

Ora 19.00 Pregătirea pentru bătălie – prezentarea trupelor

– Prezentare echipamente și tehnică militară;
– Lupte de gladiatori: Ursus Nigrus, Ludus Apulensis;
– Dansuri de inspirație antică: Ielele Singidavei, Magna Nemesis

Ora 18.00 Tur ghidat pe acropola cetății și la necropola princiară

Ora 20.00 Bătălia pentru Singidava

Ora 21.00 Ritualul de incinerare a războinicului dac;

– Spectacol cu foc: MEDVSA;
– Concert Cimpoierii din Transilvania

Duminică 14 iulie – Platoul Cetate – în grădină

Ora 10.00 Tabără cu meșteșuguri antice și ateliere muzicale, jocuri de societate și și jocuri de masă specifice perioadei antice;

Ora 11.00 Întreceri sportive între reprezentanții asociațiilor de reconstituire istorică: tir cu arcul, trântă, aruncare lăncii, a bolovanului și altele

Ora 13.00 Închiderea festivalului

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Centre de zi pentru copiii care provin din grupuri vulnerabile din mai multe comunități din Alba, finanțare de la bugetul local

Publicat

în

Centre de zi pentru copiii care provin din grupuri vulnerabile din mai multe comunități din Alba, finanțare de la bugetul local

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Judetean Alba din 19 septembrie a se află și Proiectul de Hotărâre „privind aprobarea, în principiu, a finanţării din bugetul local al Județului Alba, a serviciilor sociale furnizate în cadrul centrelor de zi pentru copii pentru prevenirea separării copilului de părinţii lui, reprezentând cota-parte necesară susţinerii funcţionării acestor servicii, organizate de unităţi administrativ teritoriale din Judeţul Alba, în anul 2025 ”.

Astfel, în urma unei decizii favorabile ca urmare a votului exprimat de consilierii locali ai județul Alba, aprobarea Proiectului de Hotărâre aflat la punctul 14 al ordinii de zi a ședinței „ordinare” ar putea conduce la asigurarea finanţării din bugetul local al Județului Alba a serviciilor sociale furnizate în cadrul centrelor de zi pentru copii pentru prevenirea separării copilului de părinţii lui, în cuantum de 17550 lei/lună/centru de zi, reprezentând cota-parte necesară susţinerii funcţionării acestor servicii pe parcursul anului 2025.

În vederea asigurării de servicii pentru copii care provin din grupuri vulnerabile din comunitate, familii cu venituri insuficiente, spaţii de locuit improprii, familii monoparentale, pentru îmbunătățirea calității vieții lor și a familiilor lor, a prevenirii abandonului şcolar şi evitării separării de familia naturală, în judeţul Alba au fost înfiinţate şi funcţionează astfel de servicii sociale furnizate în cadrul centrelor de zi pentru copii, respectiv în municipiile/oraşele Aiud, Blaj, Baia de Arieş, Ocna Mureş, Zlatna şi în comunele Doştat, Hopârta, Roşia de Secaş, Valea Lungă – servicii organizate în parteneriat cu furnizori publici de servicii sociale acreditaţi.

Centre de zi în cadrul cărora se asigură servicii sociale pentru copii, înfiinţate de către unităţi administrativ teritoriale din judeţ:

1. Municipiul Aiud: Centrul de zi pentru copii „Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul” Aiud

2. Municipiul Blaj: Centrul de zi pentru copii antepreşcolari „Sf. Irina” Blaj

3. Oraşul Baia de Arieş: Centrul de zi pentru copii „Sf. Varvara” Baia de Arieş

4. Oraşul Ocna Mureş: Centrul de zi pentru copii „Sf. Mucenic Ciprian” Ocna Mureş, Centrul de zi pentru copii „Sf. Serafim de Sarov” Războieni

5. Oraşul Zlatna: Centrul de zi pentru copii „Sf. Mare Mucenic Pantelimon” Zlatna

6. Comuna Doştat: Centrul de zi Boz, Centrul de zi Dostat

7. Comuna Hopârta Centrul de zi pentru copii „Sf. Filofteia” Silivaş, Centrul de zi pentru copii „Sf. Ierarh Nectarie” Vama Seaca

8. Comuna Roşia de Secaş Centrul de zi pentru copii „Sf. Ierarh Nicolae” Roşia de Secaş

9. Comuna Valea Lungă Centrul de zi pentru copii „Sf. Nicolae” Valea Lunga


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

S-a făcut recepția lucrărilor executate pe un al treilea contract din cele cinci încheiate de municipiul Alba Iulia pe mobilitate urbană

Publicat

în

S-a făcut recepția lucrărilor executate pe un al treilea contract din cele cinci încheiate de municipiul Alba Iulia pe mobilitate urbană

Este vorba de lotul 1, respectiv bulevardul Regimentul V Vânatori, bulevardul Ferdinand și strada I.C. Brătianu.

De-a lungul celor 3,03 km de carosabil, a fost modernizată infrastructura rutieră, cu delimitarea benzilor de transport public, reabilitarea trotuarelor, crearea de piste pentru bicicliști, amenajarea spațiilor verzi, asigurarea scurgerii apelor de pe suprafața străzilor, semaforizarea intersecțiilor principale cu prioritizarea transportului public, realizarea unor stații moderne și iluminate de autobuz, dar și realizarea unui sistem de bike-sharing.
Pe tronsonul recepționat, executantul a fost Elis Pavaje SRL, valoarea lucrărilor fiind de 30.269.547 lei fără TVA, iar garanția acestora 60 de luni. Așa cum am anunțat, până la 1 decembrie vom recepționa toate lucrările contractate, bicicletele pentru bike-sharing și centrul de management integrat al traficului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Raftul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, la Valea Lungă: Inaugurarea va avea loc miercuri, 18 septembrie 2024

Publicat

în

Raftul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, la Valea Lungă

Odată cu începerea noului an școlar, comunitatea din Valea Lungă va primi un dar neașteptat din partea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Raftul Bibliotecii cu peste 300 de volume va poposi la Biblioteca „Ion Bianu” din localitate așteptându-și cititorii de toate vârstele.

Inaugurarea Raftului Bibliotecii va avea loc miercuri, 18 septembrie 2024, de la ora 13:00, la Biblioteca „Ion Bianu” din Valea Lungă.

Evenimentul se va desfășura în prezența domnului Ion Dumitrel – președintele Consiliului Județean Alba, a domnului Dan Florin Aldea – primar al comunei Valea Lungă, a domnului Silvan Stâncel – manager Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și a doamnei Camelia Rotar – director al Școlii Gimnaziale „Ion Bianu” Valea Lungă. Pentru că biblioteca poartă numele ilustrului academician și bibliograf Ion Bianu, la inaugurare vor participa reprezentanți ai ASTRA – Despărțământul „Timotei Cipariu” Blaj alături de președintele Ioan Mihălțan și reprezentanți ai Cercului ASTRA „Ion Bianu” din Valea Lungă, cerc condus de Călina Comșa – cadru didactic și consilier local. Alături de reprezentanții principalelor instituții organizatoare și de partenerii lor sunt invitați să participe la eveniment scriitori, care pot face donații de carte nouă și locuitori ai comunei Valea Lungă, care vor putea să împrumute pe loc noile volume din Raftul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
La finalul inaugurării se va semna un parteneriat între Primăria Comunei Valea Lungă și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, prin care cele două părți se obligă să se sprijine reciproc în implementarea de proiecte culturale. Activitatea se va încheia cu un program artistic susținut de elevii Școlii Gimnaziale „Ion Bianu” din Valea Lungă.
Proiectul 2.9 Fondul Special – Raftul Bibliotecii Județene Lucian Blaga în Județul Alba are ca scop sprijinirea bibliotecilor publice din județul Alba în diversificarea fondului de carte și îndrumarea metodologică a bibliotecarilor în desfășurarea unor activități de promovare a cărții, a scriitorilor și de implementare a unor activități cultural-educative cu cartea. Proiectul este organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Primăria Comunei Valea Lungă și a Școlii Gimnaziale „Ion Bianu” din Valea Lungă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba