Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Educație și Cultură

Colegiul Economic ,,Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia reprezentat la un concurs național desfășurat la Sibiu

Publicat

în

Colegiul Economic ,,Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia reprezentat la un concurs național desfășurat la Sibiu

Elevii Colegiului Economic ,,Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia s-au clasat pe locul 3 la Concursul Național ,,Produse și preparate ecologice”, la secțiunea 4: Concurs de filmulețe cu tematica „Traiul verde de acasă”.

Competiția s-a desfășurat la Colegiul Tehologic de Industrie Alimentară „Terezianum” Sibiu în perioada 21-22 iunie. Au participat elevi de la licee din Bistrița, Sibiu, Alba,  Olt, Mehedinți, Ialomita și Dolj.

Elevii participanți din cadrul colegiului din Alba Iulia sunt Denisa Drăgan, Carlos Muntean, Tudor Jeler, Nuria Pandor, Bogdan Iosif, Karla Oprea și Mario Breazu.

Profesorii coordonatori sunt Ramona Cucea, Anca Moghiroiu și Nicolae Iacșa.

Secţiunile concursului au fost  următoarele:

– Secțiunea I: Concurs de referate cu tematica „Produse și preparate ecologice”

– Secțiunea II: Concurs de prezentări power-point cu tematica „Exemple de bune practici”

– Secțiunea III: Concurs de postere cu tematica „Beneficiile produselor și preparatelor ecologice asupra corpului uman”:

– Secțiunea IV: Concurs de filmulețe cu tematica  „Traiul verde de acasă”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

Noi achiziții de carte în trimestrul al treilea al anului 2024 la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

Noi achiziții de carte în trimestrul al treilea al anului 2024 la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

În ultimii ani, fondul de carte al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba a crescut considerabil, fiind actualizat periodic cu cele mai noi apariții editoriale, în pas cu interesul tot mai diversificat al cititorilor pentru diferite domenii de informare, cele mai multe titluri fiind achiziționate la sugestia acestora.

Drept urmare, numărul cititorilor și al împrumutului de carte au crescut exponențial.

De aceea, politica de achiziție carte a instituției noastre este una coerentă, bazată pe înnoirea și diversificarea fondului existent, în deplin acord cu nevoile comunității. Ținând cont de aceste obiective, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba a achiziționat, în trimestrul al III-lea al anului 2024 (perioada 01.07.2024 – 30.09.2024), 725 titluri de carte, respectiv 1116 volume. Bugetul alocat în anul 2024 pentru achiziția de carte a fost de 200.000 de lei, din care s-au cheltuit până în prezent 149751,72 de lei.

„Având în vedere efortul financiar făcut de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba pentru a răspunde nevoilor de lectură ale cetățenilor, vă aşteptăm să ne treceți pragul în fiecare zi lucrătoare, între orele 9:00 – 17:00, pentru a împrumuta la sala de lectură sau la domiciliu cărţile, ziarele şi revistele aflate în colecțiile noastre. De asemenea, îi așteptăm pe toți cei care prețuiesc scriitorii și cartea de bună calitate să participe la activitățile de animație culturală pe care le organizează biblioteca noastră. Asupra colecțiilor de carte și a programului de activități se pot documenta atât pe site-ul instituției noastre, la adresa https://www.bjalba.ro/ cât și pe pagina de Facebook, transmite Silvan Stâncel, managerul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Atelier de teatru destinat liceenilor, la Alba Iulia

Publicat

în

Atelier de teatru destinat liceenilor, la Alba Iulia

Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia și Asociația Reactor de creație și experiment din Cluj-Napoca organizează în parteneriat un atelier de teatru documentar/teatru social destinat liceenilor.
Acest atelier a fost gândit în cadrul unui proiect, intitulat sugestiv „ÎN DIALOG”, proiect câștigat la AFCN de asociația parteneră.
Atelierul se va desfășura în perioada 25-27 octombrie, între orele 10.00 și 13.00, la Sala 67 a Teatrului de Păpuși Prichindel. Acest atelier va fi susținut de actorul Doru Taloș.
Înscrierile se fac în perioada 1-15 octombrie și este necesară încuviințarea părinților pentru participare. Înscrierile se pot face la adresa de e-mail: [email protected], după principiul primul venit, primul servit, numărul locurilor fiind limitate.
De asemenea, vor fi susținute două spectacole de teatru, în datele de 25 și 26 octombrie, după-amiaza, care să evidențieze forma de teatru documentar, de teatru social vizată de acest atelier.
În cele trei zile de atelier se vor pune în practică metode și exerciții specifice teatrului documentar, urmate de discuții pentru a înțelege mai bine mizele acestui tip de teatru. Se va începe cu o serie de exerciții simple de actorie și de scriere, urmate de punerea în scenă a unor probleme sociale prin diferite tehnici: enactment/reenactment, teatru fizic, teatru imagine. Se vor folosi ca punct de pornire atât experiențe personale, cât și evenimente colective din istoria recentă. Scopul atelierul este de a apropia participanții de concepte ca teatru social, teatru de intervenție, teatru forum.
Doru Taloș este actor și cadru didactic asociat la Facultatea de Teatru și Film din Cluj-Napoca, co-manager la Asociația Reactor de teatru și experiment, cu studii post universitare la Școala Internațională de Teatru Berty Tovias din Barcelona, Spania. Are numeroase roluri la activ și, alături de o echipă formată din regizori, dramaturgi și actori, a pus bazele unui spațiu cultural definitoriu pentru mișcarea artistică independentă din Cluj.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Exponatul lunii octombrie la muzeul albaiulian: Mortarium – un mojar din marmură descoperit la Apulum

Publicat

în

Exponatul lunii octombrie la muzeul albaiulian: Mortarium – un mojar din marmură descoperit la Apulum

Exponatul lunii octombrie la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi un mic mortarium din marmură descoperit în bucătăria unei case romane de la Apulum, în cursul cercetării arheologice preventive ALTIP 2023 (Alba Iulia, strada Dimitrie Cantemir).

La intersecția dintre artă și gastronomie antică, sunteți invitați să descoperiți alchimia gusturilor într-un obiect nelipsit din bucătăria romană: mojarul sau mortarium-ul.

Mortarium (lat. pl. mortaria) era un recipient roman folosit în bucătărie pentru a măcina diverse ingredient necesare pregătirii mâncărurilor, în medicină pentru zdrobirea ierburilor medicinale, iar în cosmetică pentru prepararea diferitelor unguente și parfumuri. Într-un mic mortarium din marmură, romanii puteau măcina o varietate de ingrediente, datorită durității și texturii fine a acestui tip de material. Ușor de manevrat și extrem de eficient, acesta permitea realizarea unor rețete delicioase, hrănitoare și aromate, perfecte pentru o masă simplă, dar savuroasă. Putea fi folosit pentru măcinarea mai multor ingrediente, de la condimente și ierburi aromatice (usturoi, coriandru, fenicul, chimen, piper, pătrunjel, mentă, oregano), la semințe și nuci, precum și pentru prepararea sosurilor, salatelor și a gustărilor sub formă de pastă.

Vernisajul va avea loc marți 1 octombrie, de la ora 11.00, la parterul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, unde sunteți așteptați să descoperiți această legătură istorică între mortarium și arta culinară romană, prezentată printr-un exemplu delicios: moretum, o gustare romană pe bază de brânză, usturoi și ierburi, preparată cu ajutorul acestui vas antic.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba