Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Educație și Cultură

Etapa județeană a concursului „Sanitarii Pricepuți” în Alba: Care au fost laureații

Publicat

în

Etapa județeană a concursului „Sanitarii Pricepuți” în Alba

Circa 300 de elevi de gimnaziu și de liceu au participat la etapa județeană a concursului „Sanitarii Pricepuți”, care a avut loc în data de 20 iunie.

Competiția este organizată anual de Crucea Roșie Română Filiala Alba și are ca scop formarea elevilor din școlile gimnaziale și liceele din județul Alba, în domeniul educației pentru sănătate și al primului ajutor. La faza județeană a concursului au fost invitate echipaje de la toate unitățile de învățământ din județul Alba, de nivel gimnazial și liceal. Potrivit regulamentului, competiția a presupus atât o probă practică, cât și o probă teoretică.

Conform punctajelor obținute, la gimnaziu concursul a fost câștigat de Liceul Teologic Greco-Catolic Blaj, urmat de Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia și Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Ocna Mureș. La licee, pe primul loc s-a clasat echipajul de la Liceul „Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieș, urmat de Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia și Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș. Anul acesta, judeţul nostru va fi reprezentat la etapa naţională de elevii Liceului „Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieș, coordonaţi de profesoara Doriana Pârţilă.

„Sanitarii Pricepuți este cel mai longeviv concurs de educație pentru sănătate și prim ajutor din România, cu o tradiție neîntreruptă de peste 60 de ani, reprezentând, totodată, o oportunitate unică pentru elevi de a învăţa și a demonstra ulterior o serie de competențe privind regulile de sănătate și acordare a primului ajutor. Ne bucurăm că, de la an la an, concursul atrage tot mai mulţi participanţi, anul acesta la etapa județeană prezentându-se aproximativ 300 de elevi, din aproape 50 de școli și licee din întreg județul.

Mulţumim tuturor cadrelor didactice pentru efortul depus în pregătirea copiilor şi îi felicităm pe toţi elevii pentru determinarea de a fi din ce în ce mai buni în acordarea primului ajutor. În esenţă, acest concurs este despre dobândirea competenţelor necesare pentru a salva o viaţă şi, din acest punct de vedere, toţi participanţii sunt câştigători, indiferent de poziţia lor în clasamentul final.

Totodată, suntem recunoscători celor care ne-au fost alături în organizarea acestei ediţii a concursului: compania Star Assembly, care și în acest an a premiat performanţa în domeniul acordării primului ajutor, şi instituţiile partenere – DSP Alba, ISJ Alba şi ISU Alba.”, a declarat Adrian Dușa, directorul Crucii Roșii Române Filiala Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

Acord de colaborare internațională semnat de UAB

Publicat

în

Acord de colaborare internațională semnat de UAB

Rectorul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prof. univ. dr. Daniel Breaz a semnat în Turkmenistan, la Ashgabat, un important acord de colaborare între universitatea albaiuliană și International University for Humanities and Development.

Potrivit rectorului UAB, acest parteneriat deschide noi orizonturi pentru studenții și cadrele didactice ale universității albaiuliene, oferind oportunități de schimburi academice, proiecte de cercetare comune și experiențe interculturale valoroase.

Colaborarea va contribui la consolidarea relațiilor academice internaționale și la îmbogățirea experienței educaționale a studenților noștri, a precizat prof. univ. dr. Daniel Breaz.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Lopătarul, exponatul lunii la Muzeul de Științele Naturii din Aiud

Publicat

în

Lopătarul, exponatul lunii la Muzeul de Științele Naturii din Aiud

Lopătarul este exponatul lunii octombrie la Muzeul de Științele Naturii din Aiud.

Lopătarul ste o specie de pasăre de talie mare, cu penajul alb, care în perioada de reproducere, la baza gâtului și sub bărbie capătă nuanțe galbene intens. Are ciocul lung, negru și lat, cu aspect inconfundabil, de lingură/lopată (de unde și denumirea populară, „lopătar”).

Cuibărește din Spania până în China și Coreea; iernează în zona de vest și de sud a Europei, în sudul Asiei și în Africa. În România cuibărește în special în Delta Dunării, dar și de-a lungul culoarului Dunării, Bărăgan, sudul Olteniei, nordul Moldovei și în Câmpia de Vest. Populația cuibăritoare din România este estimată la 600-1.200 de perechi.

Specia este amenințată de degradarea și dispariția habitatului (zonelor umede naturale), poluarea și gestionarea defectuoasă a apelor, braconaj, perturbarea antropogenă. Respectarea restricțiilor în zonele ripariene.(spațiul de tranziție între pământ și un râu sau un alt curs de apă), managementul deșeurilor în zonele umede, interzicerea incendierii stufului, încurajarea folosirii produselor agrochimice selective și cu toxicitate redusă pe terenurile din vecinătate, sunt câteva masuri ce se impun pentru conservarea speciei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Prin ce impresionează Situl Natura 2000 Piemontul Munților Metaliferi – Vințu

Publicat

în

Situl Natura 2000 Piemontul Munților Metaliferi – Vințu: Prin ce impresionează

Situl Natura 2000 Piemontul Munților Metaliferi – Vințu găzduiește efective importante a 43 de specii de păsări de interes comunitar.

Situl ocupă o suprafață de 8.369,70 hectare și este situat pe teritoriul județelor Alba și Hunedoara, de-a lungul malului drept al râului Mureș, între Alba Iulia și Simeria, pe raza a 10 unități administrativ teritoriale, respectiv Alba Iulia, Vințu de Jos, Blandiana, Săliștea, Șibot, Geoagiu, Rapoltu Mare, Turdaș, Simeria și Hărău.

Situl este important pentru speciile permanente (ca Strix uralensis, Dendrocopos syriacus, Dryocopus martius, Dendrocopos medius, Picus canus), populațiile cuibăritoare (ale speciilor: Aquila pomarina, Circaetus gallicus, Pernis apivorus, Crex crex, Bubo bubo, Caprimulgus europaeus, Anthus campestris, Sylvia nisoria, Lanius collurio, Lanius minor, Emberiza hortulana, Ciconia nigra, Ciconia ciconia, Lullula arborea), în perioada de migrație (pentru speciile: Pandion haliaetus, Falco vespertinus, Chlidonias niger, Falco peregrinus) și în perioada de iernat (pentru speciile: Haliaeetus albicilla, Falco columbarius, Egretta alba, Gavia stellata).

Situl Natura 2000 Piemontul Munților Metaliferi – Vințu se suprapune cu rezervația naturală Măgura Uroiului și cu Situl Natura 2000 Mureșul Mijlociu – Cugir.

sursa: facebook Consiliul Judeţean Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba