Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Eveniment

Care este exponatul lunii la muzeul din Sebeș

Publicat

în

Diplomă a lui Dorin Pavel, exponatul lunii la muzeul din Sebeș

Exponatul lunii iunie 2024 la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeş este un exemplar al diplomei care atestă obținerea titlului științific de doctor al inginerului Dorin Pavel (1900-1979), obținut la universitatea din Zürich.
Despre obținerea titlului ne vorbește chiar Dorin Pavel, în lucrarea sa autobiografică, „Arhitectura Apelor”, spunând: „[…] din 1923 şi până în vara anului 1925 am fost asistent al Politehnicii Federale din Zürich şi am elaborat, totodată, în aceeași perioadă teza de doctorat […], m-am prezentat la susținerea Tezei în primăvara anului 1925 […], președintele comisiei era profesorul A. Stodola, decan pe atunci […], iar membrii – profesorii Franz Prášil, I. Kuhlmann şi E. Meissner […], conform uzanței academice […] s-au ridicat cu toții în picioare, iar președintele mi-a strâns solemn mâna: « Felicitări, domnule coleg! » Expresia însemna că fusesem promovat doctor în științe tehnice […]”. Diploma i-a fost eliberată abia în 2 iulie 1925 prin intermediul soției lui, el fiind deja întors în România.
Redăm traducerea integrală din limba germană a textului diplomei: „Universitatea Tehnică Federală din Zürich / conferă prin prezenta / domnului / DORIN PAVEL / inginer mecanic diplomat / din Sebeșul-Săsesc (România) / titlul de / Doctor în Științe Tehnice / după demonstrarea competențelor științifice în cadrul Departamentului de Inginerie Mecanică și Electrotehnică, prin susținerea tezei / Fluxuri plane de potențial transmise prin grătare și roți de tip Kraisel / precum și prin examinare, conform procedurii în vigoare. / Zürich, 2 iulie 1925 / În numele Corpului Profesoral al Universității Tehnice Federale din Zürich / Rector / Semnat: ROHN / Conducerea Departamentului de Inginerie Mecanică și Electrotehnică / Semnat: A. STODOLA”.
Profesorul Dorin Pavel s-a născut în Sebeş, la 31 mai 1900, în familia învățătorului Ioan Pavel din Lancrăm și a Letiției, sora mai mare a lui Lucian Blaga. Primii ani de școală i-a urmat la Sebeș, la gimnaziul săsesc, studiile liceale efectuându-le la Orăștie și la Brașov, iar cele universitare şi doctoratul la Politehnica din Zürich – Elveţia.
A fost, prin excelență, un tehnician desăvârșit, care a desfășurat o activitate uriașă, elaborând schemele a 567 uzine hidroelectrice pe toate râurile țării, dar și un mare dascăl, activând peste 50 de ani la catedră, printre studenții săi numărându-se inclusiv fostul președinte al României, inginerul Ion Iliescu.
La baza realizărilor sale stă lucrarea „Plan general de amenajare a forțelor hidraulice din România”, întocmită în anul 1933, plan perfecționat și completat prin alte numeroase lucrări teoretice și practice de teren, care au dus la finalizarea obiectivelor hidroenergetice din țara noastră, toate incluzând, sub o formă sau alta, și contribuția lui Dorin Pavel. A fost autor sau coautor al proiectelor și al lucrărilor efective de amenajare hidrotehnică a apelor de pe râurile Bârzava, Nera, Semenic, Timiș, Bistrița, Argeș, Lotru, Someș, Drăgan, Sebeș, Râul Mare, Olt și Dunăre.
S-a stins din viață la 6 iulie 1979, la București, dar își doarme somnul de veci în Lancrăm. Post-mortem, în anul 1995, i-a fost conferit titlul de „Cetățean de onoare” al Municipiului Sebeș.
sursa: Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Eveniment

Lansare a filmului documentar „Coroana României” la Alba Iulia: Când și unde va avea loc

Publicat

în

Lansare a filmului documentar „Coroana României” la Alba Iulia

Marți 15 octombrie, de la ora 18.00, la Sala Unirii din Alba Iulia va avea loc lansarea filmului documentar „Coroana României”, realizat de jurnalistul George Grigoriu.

Filmul dorește să promoveze în rândul unui public cât mai larg una dintre cele mai importante pagini din istoria noastră națională: Marea Unire și consfințirea ei la 15 octombrie 1922. De asemenea, filmul își propune să ofere atât perspectivele și etapele istorice care au dus la Încoronarea de la Alba Iulia, dar și să prezinte detalii semnificative despre actul Încoronării, precum povestea coroanelor și a mantiilor regale sau a Catedralei Încoronării.

De precizat că unele dintre cele mai importante cadre ale documentarului au fost filmate cum era normal, la Alba Iulia, în spațiile istorice ale Sălii Unirii și Catedralei Încoronării.

Proiectul filmului a beneficiat de consultanța științifică oferită de academicienii Răzvan Theodorescu, Constantin Bălăceanu-Stolnici și Ioan Aurel Pop, precum și a specialiștilor din muzee din România, inclusiv Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Până în acest moment filmul a mai rulat la Paris, Roma, Londra, Florența și Veneția.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură Augustin Bena Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Eveniment

Caravana Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, la Zlatna

Publicat

în

Caravana Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, la Zlatna

Proiectul cultural Caravana bibliotecii în școală, ce are ca scop intermedierea unor întâlniri culturale între elevii din județul Alba și scriitorii contemporani, va poposi, luni 14 octombrie, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” și la Liceul „Corneliu Medrea” din Zlatna.

Întâlnirea cu elevii celor două unități de învățământ este posibilă prin implicarea doamnelor David Rodica, director și Odetta Ioana Olălău, director adjunct și a doamnelor profesoare Roberta Fica, Simona Ciur și Petra Corpade. Lor li se adaugă doamna Cosmina Bogdan de la Casa de Cultură „Horea Popescu” din Zlatna.

Își vor prezenta cărțile și vor intra în dialog cu elevii scriitoarea Dana Bugnar, Silvan Stâncel, scriitor și managerul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba și Daniela Floroian, autor de literatură pentru copii și coordonatoare de proiect.

În contextul sărbătoririi a 200 de ani de la nașterea eroului național Avram Iancu, la evenimentul cultural va participa în calitate de invitat special dr. Constantin Inel, președintele Asociației „Avram Iancu 1848 – Alba Iulia” și coordonator al proiectului „Cartea din rulotă”, care va prezenta serie de cărți apărute la editura Școala Ardeleană și intitulată „Avram Iancu 200”.

Proiectul Caravana bibliotecii în școală este organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Casa de Cultură „Horea Popescu” Zlatna, Școala Gimnazială „Avram Iancu” Zlatna și Liceul „Corneliu Medrea” Zlatna.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Eveniment

Prima ediție a Taberei de acuarelă și pastel pe Valea Sebeșului

Publicat

în

Prima ediție a Taberei de acuarelă și pastel pe Valea Sebeșului

În perioada 13-20 octombrie 2024, pe Valea Sebeșului, în județul Alba, își va deschide porțile Tabăra de acuarelă și pastel, un proiect cu participare internațională ce se va desfășura anual în județul nostru.

Tabăra se adresează atât artiștilor plastici consacrați cât și promovării tehnicilor de pictură acuarelă și pastel în mod profesionist în rândul elevilor și tinerilor cu aptitudini spre artele frumoase, respectiv va găzdui sesiuni de creație artistică și ateliere de educație plastică, toate reunite la această primă ediție sub titulatura de „Tabăra de acuarelă și pastel Valea Frumoasei”.

Tabăra din acest an se va bucura de participarea artiștilor plastici Corina Perianu, Grigore Carată, Gheorghii Diaconu, Olga Diaconu, Mircea Corcodel și Vladimir Ivanovici, alături de curatorul Eugen Măcinic și de criticul de artă Mircea Oliv.

Timp de șapte zile, artiștii invitați vor lucra și crea în cele două tehnici ce fac obiectul taberei, iar ziua de 19 octombrie, între orele 10:00 și 16:00, va fi rezervată unui workshop pentru elevi si copii, organizat la pensiunea Perla Mărtiniei, din comuna Șugag. Tabăra se va încheia cu Ziua porților deschise, când un grup elevi vor vizita tabăra și vor lucra sub îndrumarea artiștilor profesioniști prezenți. Tablourile realizate pe perioada taberei vor fi valorificate în cadrul unei expoziții itinerante și a unui catalog de artă.

Proiectul „Tabăra de acuarelă și pastel” a fost inițiat de Asociația „Avram Iancu 1848”, avându-l ca director pe dr.Constantin Inel.În organizarea acestei prime ediții, asociației inițiatoare i s-au alăturat Galeria de artă „Eugen Măcinic – artă” din Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și susținătorul financiar al proiectului – societatea Star Assembly SRL.

„Intenția noastră este de a dezvolta un proiect artistic care să-și câștige un loc important în calendarul manifestărilor artistice din România. Proiectul a fost gândit astfel încât, cu sprijinul unor artiști consacrați, să ridicăm nivelul de dezvoltare, educare și valorificare a abilităților de creație al elevilor și studenților și totodată ne dorim să promovăm zonele naturale și peisajele fantastice din județul Alba, proiectul constituindu-se astfel într-un adevărat promotor cultural și turistic” a declarat dr.Constantin Inel, directorul taberei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba