Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Știri

7 iunie: Cărțile „Minunea” și „Cine este oare Carmen Sandiego”, în dezbaterea Clubului de lectură „Lucian Blaga”

Publicat

în

Cărțile „Minunea” și „Cine este oare Carmen Sandiego”, în dezbaterea Clubului de lectură „Lucian Blaga”

Întâlnirea din luna iunie a Clubului de lectură „Lucian Blaga” va avea loc în data de 7 iunie 2024, de la ora 16:00, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.

Cărțile propuse spre lectură sunt „Minunea”, un volum semnat de scriitorul R.J. Palacio și „Cine este oare Carmen Sandiego” a autoarei Rebecca Tinker. Ambele cărți pot fi împrumutate de la Secția de împrumut carte pentru copii, a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Impresiile despre lectură, dezbaterile pe marginea conținutului și lecturarea unor pasaje din cele două volume vor fi coordonate de către bibliotecarele Luiza Pop și Ana-Maria Pienar.
Clubul de lectură „Lucian Blaga” a luat ființă la sugestia cititorilor care și-au dorit un spațiu adecvat pentru întâlniri periodice, spațiu în care să poată discuta despre cărți și scriitori, cu oameni care vin din profesii diferite, dar au aceleași pasiuni. Proiectul încurajează lectura, participanții alegând lună de lună cartea propusă spre dezbatere.
Activitatea face parte din proiectul 3.18 Clubul de lectură, proiect care are ca obiectiv stimularea creativității și a dialogului, promovarea colecțiilor bibliotecii și dezvoltarea de abilități de înțelegere și interpretare ale unui text.
Activitățile Clubului de lectură „Lucian Blaga” sunt organizate de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

”Bucoavnă, Bălgrad”, primul abecedar românesc apărut la Alba Iulia, în anul 1699

Publicat

în

Primul abecedar a apărut la Alba Iulia în anul 1699, la tiparnița Bisericii Ortodoxe Române, ridicate de Mihai Viteazul în anul 1597. De atunci și până astăzi, Abecedarul a suferit numeroase modificări

Abecedarul a apărut în țările românești la sfârșitul secolului al XVII-lea, sub denumirea de bucoavnă sau bucvar. Termenul de abecedar a fost introdus la noi în anii 1824 – 1825, când au apărut primele manuale școlare cu acest titlu.

Pe pământ românesc, primele cărţi cu rol de abecedar au fost „Bucoavele“, prima de acest fel fiind tipărită la Alba Iulia, de către Biserică în anul 1699. Abecedarul a apărut în țările românești la sfârșitul secolului al XVII-lea, sub denumirea de bucoavnă sau bucvar. Termenul de abecedar a fost introdus la noi în anii 1824 – 1825, când au apărut primele manuale școlare cu acest titlu. Menirea de atunci a acestei cărţi e subliniată chiar pe coperta ei : “să deprindă copiii cu învăţătura de carte.”

Însă istoria abecedarului modern este marcată de iubitorul de copii şi de povestea scrisă, Ion Creangă. Scriitorul humuleştean a realizat, împreună cu alţi cinci colaboratori (C. Grigorescu, G. Ienăchescu, N. Climescu, V. Recenu, A. Simionescu) lucrarea „Metodă nouă de scriere şi cetire – pentru usulu clasei I primaria“, în anul 1867. Prima ediţie s-a vândut imediat, având un mare succes, învăţătorii fiind bucuroşi să poată aplica noile metode pe învăţăceii lor. După numai un an a apărut cea de a doua ediţie, la apariţia căreia George Călinescu spunea: „Creangă se uni cu cinci institutori, spre a compune un abecedar ca lumea. Până atunci, copiii învăţaseră să citească cum da Dumnezeu şi după cum era şi dascălul, cărţi fiind puţine şi proaste“.

Până la apariţia acestei cărţi se considera că elevul nu poate învăţa concomitent şi scrierea şi citirea, dar abecedarul era făcut după cele mai moderne metode pedagogice, care introduceau vocalele şi consoanele în aşa fel încât de la început să se poată forma cuvinte, aşa cum se face şi în zilele noastre. Creangă a avut ideea minunată şi atât de utilă ca elevii să înveţe mai întâi de orice literele „a“ şi „m“ pentru a putea scrie şi citi cuvântul „mama“.

Valoarea abecedarului de la 1867 decurge şi din conţinutul axat pe o viziune patriotică asupra educaţiei, „Ion Torcălău“ sau „Ioan Vântură-Ţară“, după cum sună două pseudonime ale lui Creangă, spunându-le copiilor: „Ţara mea se numeşte România; ea se compune din două ţări mari: una se cheamă Muntenia şi cealaltă Moldova“ şi „Eu sunt de naţiune română, pentru că şi părinţii mei sunt români; eu am una ţară română mare şi frumoasă, care este patria mea“. Pe lângă patriotism, Ion Creangă ţinea şi la educarea morală a copiilor, prin textele din abecedarul conceput de el: „Românii sunt datori a se iubi şi a se ajuta unul pe altul la toate nevoile lor“. După o lungă perioadă de învăţare a „scrisului şi cetitului“ fără cărţi speciale şi fără principii pedagogice, succesul abecedarului a fost uriaş, până la moartea lui Ion Creangă, în anul 1889, ajungându-se la ediţia a XXI-a. (Dan Cârlea)

Sursa:ziarullumina.ro și webcultura.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Obiective turistice de văzut în județul Alba, unice în România: O parte dintre aceste obiective sunt unice în Europa sau în lume

Publicat

în

Obiective turistice de văzut în județul Alba, unice în România

Istoria, aspectul, culorile, aromele, atmosfera din jur, oamenii care îl pun în valoare-sunt “culorile” care fac povestea fiecărui obiectiv UNICĂ. Se poate să-ţi placă sau nu, dar unicitatea lui rămâne, ca o carte de vizită a locului. După călătoria în judeţul Alba am găsit multe locuri/lucruri unice, la nivel naţional.

Sigur, o parte dintre aceste obiective sunt unice în Europa sau în lume.

1.Râpa Roşie

Este unică în ţară prin forma şi culoarea sa. În acelaşi timp, este singura rezervaţie naturală de tip canion, din România. Se întinde pe 10 ha şi este o formaţiune geologică de tip “badlands”. O găseşti în apropierea autostrăzii A1, la 3 km de oraşul Sebeş.

2. Cetatea Alba Carolina

Este cea mai mare cetate din România şi una dintre cele mai importante cetăţi în stil Vauban din Europa. Brandul oraşului Alba Iulia este “Cealaltă Capitală”. Promisiunea lui are directă legătură cu Cetatea Alba Carolina:  Bine aţi venit în cea mai mare cetate din România!

3. Biserica Evanghelică din Sebeş: are cel mai mai mare altar din Transilvania. 

Clădirea este unică în România prin structura romanico-gotică!

4. Gheţarul din Peştera Scărişoara- după ultimele măsurători este cel mai mare gheţar subteran din lume. 

Are o vechime de 10 500 de ani şi peste 120 000 metri cubi de gheaţă. Grosimea stratului de gheaţă este de 36 de m. Dacă nu ai o haină groasă pe tine când intri în peşteră, pregăteşte-te să dârdâi profesionist!

5. Dealul cu Melci-este un punct fosilifer unic în România.

Aceasta reprezintă o alternanță de conglomerate cu gresii și marne, unde sunt încrustate 35 de specii de moluște. Au o vechime de 65-70 milioane de ani.

6. Muntele Găina- Târgul de fete

Pe vârful Găina ( cel mai înalt din masivul Găina, Munţii Apuseni), are loc, de sute de ani, Târgul de fete-o sărbătoare etno-folclorică unică în ţară.

7. Satul Rimetea-este unic în România pentru arhitectura sa tradiţională, cu ferestre verzi şi faţade albe.

În anul 1999, a fost prima localitate rurală care a fost distinsă de Comisia Europeană cu premiul „Europa Nostra” pentru conservarea patrimoniului cultural și arhitectonic. În 2013, Rimetea a fost propus pe lista celor mai frumoase sate din România. Arhitectura care a făcut Rimetea renumită în ţară şi în străinătate. Este o bucurie să te plimbi prin centrul satului şi să admiri casele…Tot la fel de interesant e să urci pe Vârful Piatra Secuiului şi să vezi priveliştea.

8. Terenul de golf “Paul Tomiţă” de la Pianu de Jos, judeţul Alba

Este cel mai mare teren natural de golf, din România. Din anul 1995, terenul se întinde pe 70 de hectare și are 18 găuri. Însă, în primă fază, a fost folosită doar jumătate din suprafață. Paul Tomiță a fost profesorul de golf al Majestății Sale, Regelui Mihai. A reprezentat România la Campionatele Mondiale de golf organizate în opt țări ale lumii.

9. Sistemul de galerii romane de la Alburnus Maior, Roşia Montană-este cel mai lung din Europa, având o lungime de 7 km!

Exploatările miniere din zonă totalizează 150 km. Roşia Montană este cel mai vechi centru minier din ţară, fiind atestată documentar, pe o tăbliţă cerată, în anul 131 d. HR.

10. Catedrala Greco-Catolică “Sfânta Treime” din Blaj- are cel mai mare iconostas din România.

O găseşti în centrul oraşul, în Piaţa 1848. Este o zonă superbă, plină de monumente istorice. Catedrala Sfânta Treime şi Piaţa 1848.

11. Prima şcoală publică cu predare în limba română s-a înfiinţat la Blaj, în 1754. 

12. Vânătările Ponorului- singura formă de relief de tip poljie (relief endocarstic, sub forma unei depresiuni largi) din România.

Cuvântul care defineşte cel mai bine acest obiectiv? Spectaculos!

13. Peştera Huda lui Papură  

Are  cea mai mare colonie de lilieci din Europa şi cele mai lungi şi mai numeroase excentrite (număr de intrări). Bonus: are cel mai mare depozit de chiropterit (zăcământ de fosfaţi) din România. Este cea mai lungă, cea mai denivelată, cea mai dificilă, cu cea mai mare sală, cu cea mai înaltă galerie, cu cel mai lung curs subteran, cu cel mai mare debit, cu cea mai mare cascadă, din Munţii Trascăului.

14. Iezerul Ighiel-este cel mai întins lac carstic din România.

Totodată, acest paradis natural reprezintă o arie protejată de interes naţional fiind inclusă în situl de importanţă comunitară – Trascău.

15. Iezerul Şureanu-este cel mai mare lac, aflat pe o suprafaţă calcaroasă.

Se află la poalele Munţilor Şureanu. Îti oferă peisaje spectaculoase, şi la bază şi de sus, de pe vârful Şureanu.

16. Poiana Inimii-e una dintre cele mai inedite poieni din ţară, având formă de inimă.

Poiana Inimii este cunoscută de localnici sub numele de Poiana Ursoi. A apărut acum câteva sute de ani, în mijlocul a 260 ha pădure de stejar. Cel mai uşor ajungi la Poiana Inimii, pornind din satul Craiva, comuna Cricău. (sunt aproximativ 4 km). Pe drumul de pământ se poate merge cu maşina, până la Piatra Craivii, la ruinele cetăţii dacice Apoulon (cam 8-9 km distanţă totală).

17. Câmpia Libertăţii, Blaj

Câmpia Libertăţii văzută de la Crucea lui Avram Iancu. Aici a avut loc Marea Adunare Națională din mai 1848. Peste 40.000 de români din întreaga regiune transilvăneană au strigat atunci: „Noi vrem să ne unim cu țara”.

Sursa:zigzagprinromania.com


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

6 octombrie, Sfântul Apostol Toma: De ce i s-a atribuit porecla de „Toma-Necredinciosul”

Publicat

în

În 6 octombrie, în Biserica Ortodoxă este prăznuit Sfântul Apostol Toma, unul dintre cei 12 Apostoli ai Mântuitorului nostu Iisus Hristos

În rândul credincioșilor, apostolul Toma este amintit deseori și după porecla care i s-a atribuit de ” Toma-Necredinciosul”. Potrivit Sfintei Scripturi, Apostolul Toma care s-a născut in orașul gaileean Pansada era de meserie pescar. Când a auzit vestea că Iisus Hristos este Mântuitorul nostru a hotărât să-l urmeze.

De ce i s-a atribuit porecla de „Toma-Necredinciosul”

În rândul credincioșilor, deseori se rostește porecla ”Toma Necredinciosul unei persoane care se îndoiește de realitatea unei vești. Porecla provine de la faptul că Apostolul Toma nu a crezut veștile  ucenicilor care anunțau Învierea lui Iisus. Documentele religioase menționează faptul că la 8 zile de la Inviere, Mântuitorul i se arătat  ucenicului său Toma care i-a arătat rănile rămase de la răstignirea pe cruce. Această întâmplare  l-a determinat pe Toma să regrete că n-a crezut cele spuse  de ucenici și să meargă în întreaga lume pentru a vesti Învierea Mântuitorului Iisus. Chiar dacă în unele icoane datorită întâmplării  potrivit căreia ucenicul Toma  n-a crezut o vreme că Iisus a Înviat și  el a fost numit ”Necredincioasul”,  acest episode din viața sa este eronat, deoarece în limba greacă inscripția de sub icoanele respective  care s-a citit „Atingerea lui Toma”, în slavonă inscripția respectivă se traduce   „Încredințarea lui Toma”.

Mai mult, documentele religioase care se referă la viața Apostolului Toma  menționează că în numeroasele călătorii  făcute de  Toma în diverse zone geografie- Palestina, Etiopia, Mesopotania și India ucenicul Toma a propovăduit învierea lui Hristos și a înființat mai multe biserici creștine.

În India, Toma a  convertit-o pe soția guvernatorului și pe fiul său

 În India,  în timp ce propovăduia despre Hristos,  Toma a reușit să-i  convertească  pe soția guvernatorului din Melipur (din sudul Indiei) si pe fiul acestuia. Din acest motiv, guvernatorul șocat de întâmplare a  ordonat ca Toma să fie pedepsit aspru: a fost întemnițat și torturat.

Apostolul Toma a fost omorât în chinuri cumplite

Toma a murit în chinuri cumplite , fiind străpuns de  sulițele răufăcătorilor. Câteva din moastele Sfântului Apostol Toma  există în India, Ungaria și la Muntele Athos.

Cum este prezentat în reprezentările bisericești

În reprezentările bisericești, Sfântul Toma este prezentat stând în genunchi în fața lui Hristos  atingându-i coasta rănită. De asemenea, datorită meseriei sale de constructor, care i-a fost atribuită, Sfântul Toma mai  este prezentat în unele icoane cu o riglă și un echer în mână.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba