Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Educație și Cultură

Workshop de restaurare și conservare la Sebeș: Apel pentru înscrieri

Publicat

în

Workshop de restaurare și conservare la Sebeș: Apel pentru înscrieri

Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, prin Muzeul Municipal „Ioan Raica”, în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și cu Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, organizează, în perioada 1-9 august 2024, în grădina muzeului din Sebeș, cea de-a patra ediție a workshop-ului „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră”.

Evenimentul se va desfășura sub forma unui curs practic și va avea ca principal obiectiv familiarizarea  participanților cu principiile, materialele și tehnicile de lucru specifice  restaurării și conservării pietrei, un material care, deși pare durabil, se dovedește a fi extrem de vulnerabil ca urmare a acțiunii factorilor de mediu și a activităților antropice.

Atelierul de lucru se adresează, în special, tinerilor, elevi de liceu și studenți, dar și altor categorii de vârstă, care doresc să se inițieze în tainele unei ocupații care are un rol important în eforturile depuse pentru prezervarea Patrimoniului Cultural Național.

Pe durata workshop-ului participanții vor beneficia de pregătire teoretică și practică, asigurate de specialiști și de experți în domeniu, care activează în instituțiile organizatoare și partenere, precum și în sectorul privat, urmând a lua parte și la restaurarea și conservarea unor monumente litice din patrimoniul Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș.

Cei interesați să participe la acest workshop sunt invitați să se înscrie până în data de 30 iunie 2024.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

Acord de colaborare internațională semnat de UAB

Publicat

în

Acord de colaborare internațională semnat de UAB

Rectorul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prof. univ. dr. Daniel Breaz a semnat în Turkmenistan, la Ashgabat, un important acord de colaborare între universitatea albaiuliană și International University for Humanities and Development.

Potrivit rectorului UAB, acest parteneriat deschide noi orizonturi pentru studenții și cadrele didactice ale universității albaiuliene, oferind oportunități de schimburi academice, proiecte de cercetare comune și experiențe interculturale valoroase.

Colaborarea va contribui la consolidarea relațiilor academice internaționale și la îmbogățirea experienței educaționale a studenților noștri, a precizat prof. univ. dr. Daniel Breaz.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Lopătarul, exponatul lunii la Muzeul de Științele Naturii din Aiud

Publicat

în

Lopătarul, exponatul lunii la Muzeul de Științele Naturii din Aiud

Lopătarul este exponatul lunii octombrie la Muzeul de Științele Naturii din Aiud.

Lopătarul ste o specie de pasăre de talie mare, cu penajul alb, care în perioada de reproducere, la baza gâtului și sub bărbie capătă nuanțe galbene intens. Are ciocul lung, negru și lat, cu aspect inconfundabil, de lingură/lopată (de unde și denumirea populară, „lopătar”).

Cuibărește din Spania până în China și Coreea; iernează în zona de vest și de sud a Europei, în sudul Asiei și în Africa. În România cuibărește în special în Delta Dunării, dar și de-a lungul culoarului Dunării, Bărăgan, sudul Olteniei, nordul Moldovei și în Câmpia de Vest. Populația cuibăritoare din România este estimată la 600-1.200 de perechi.

Specia este amenințată de degradarea și dispariția habitatului (zonelor umede naturale), poluarea și gestionarea defectuoasă a apelor, braconaj, perturbarea antropogenă. Respectarea restricțiilor în zonele ripariene.(spațiul de tranziție între pământ și un râu sau un alt curs de apă), managementul deșeurilor în zonele umede, interzicerea incendierii stufului, încurajarea folosirii produselor agrochimice selective și cu toxicitate redusă pe terenurile din vecinătate, sunt câteva masuri ce se impun pentru conservarea speciei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Prin ce impresionează Situl Natura 2000 Piemontul Munților Metaliferi – Vințu

Publicat

în

Situl Natura 2000 Piemontul Munților Metaliferi – Vințu: Prin ce impresionează

Situl Natura 2000 Piemontul Munților Metaliferi – Vințu găzduiește efective importante a 43 de specii de păsări de interes comunitar.

Situl ocupă o suprafață de 8.369,70 hectare și este situat pe teritoriul județelor Alba și Hunedoara, de-a lungul malului drept al râului Mureș, între Alba Iulia și Simeria, pe raza a 10 unități administrativ teritoriale, respectiv Alba Iulia, Vințu de Jos, Blandiana, Săliștea, Șibot, Geoagiu, Rapoltu Mare, Turdaș, Simeria și Hărău.

Situl este important pentru speciile permanente (ca Strix uralensis, Dendrocopos syriacus, Dryocopus martius, Dendrocopos medius, Picus canus), populațiile cuibăritoare (ale speciilor: Aquila pomarina, Circaetus gallicus, Pernis apivorus, Crex crex, Bubo bubo, Caprimulgus europaeus, Anthus campestris, Sylvia nisoria, Lanius collurio, Lanius minor, Emberiza hortulana, Ciconia nigra, Ciconia ciconia, Lullula arborea), în perioada de migrație (pentru speciile: Pandion haliaetus, Falco vespertinus, Chlidonias niger, Falco peregrinus) și în perioada de iernat (pentru speciile: Haliaeetus albicilla, Falco columbarius, Egretta alba, Gavia stellata).

Situl Natura 2000 Piemontul Munților Metaliferi – Vințu se suprapune cu rezervația naturală Măgura Uroiului și cu Situl Natura 2000 Mureșul Mijlociu – Cugir.

sursa: facebook Consiliul Judeţean Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba