Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Societate

Ateliere de încondeiat ouă de Paște, la Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia

Publicat

în

La Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia, ateliere de încondeiat ouă de Paște

Albaiulienii și turiștii sunt invitați să descopere, timp de 10 zile, la Palatul Principilor Transilvaniei, o datină care se păstrează nealterată, în ciuda valurilor de schimbare care lovesc lumea modernă: încondeiatul ouălor de Paște.

Participanții la ateliere vor avea ocazia să descopere tehnica tradițională a încondeiatului cu ceară caldă de albine, folosind motive încărcate de semnificații: soarele, steaua, crucea, bradul, apa – simboluri ale vieții, renașterii, purității și nemuririi.

„Mă bucur să le putem oferi albaiulienilor, dar și turiștilor, mici și mari, aceste ateliere care ne aduc mai aproape de tradițiile românești, acum, în preajma sărbătorilor pascale. Acestea vor fi nu doar un prilej de răgaz, de tihnă, de pregătire pentru Sărbătoarea Învierii, ci vor reprezenta și o ocazie de meditație profundă, o punte între om și divinitate, între trecut și prezent”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Meșteșugul încondeierii ouălor este o artă care își trage seva din rădăcinile profunde ale timpului, transmisă din generație în generație. Oul încondeiat este, de secole, un talisman, un purtător de binecuvântări și un simbol al continuității.

Atelierele sunt destinate persoanelor cu vârsta de peste 7 ani și se vor desfășura la Palatul Principilor Transilvaniei, între orele 10.00-15.00, în intervalele 22-27 aprilie și 29 aprilie-2 mai, în serii de până la 24 persoane, din oră în oră.

Înscrierile se pot face la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Alba Iulia, din strada Militari, nr. 4, la telefon 0371 337 148 sau pe e-mail: [email protected].

Costul materialelor pentru derularea atelierului este de 10 lei/persoană, iar rezultatul muncii, oul încondeiat, poate fi luat acasă de către creatorul lui.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Societate

17 octombrie: Ziua internațională pentru eradicarea sărăciei

Publicat

în

Zi internațională dedicată eradicării sărăciei

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a decis, potrivit Rezoluţiei 47/196, marcarea Zilei internaţionale pentru eradicarea sărăciei în data de 17 octombrie.

Prin Rezoluţia 47/196, adoptată la 22 decembrie 1992, Adunarea Generală a invitat toate statele să dedice acestei zile prezentarea sau promovarea, după caz, la nivel naţional, a măsurilor concrete cu privire la eradicarea sărăciei. Rezoluţia invită, de asemenea, organizaţiile guvernamentale şi neguvernamentale să asiste statele, la cererea acestora, în organizarea activităţilor naţionale pentru marcarea Zilei internaţionale pentru eradicarea sărăciei şi solicită secretarului general să ia, în limita resurselor existente, măsurile necesare pentru a asigura succesul marcării acestei zile de către Organizaţia Naţiunilor.

Potrivit ONU, Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei oferă o oportunitate de a recunoaşte efortul şi lupta oamenilor care trăiesc în sărăcie, o şansă pentru ei de a-şi face auzite preocupările şi totodată reprezintă un moment pentru a recunoaşte că oamenii săraci sunt primii care luptă împotriva sărăciei. Marcare Zilei internaţionale pentru eradicarea sărăciei reflectă şi disponibilitatea persoanelor care trăiesc în sărăcie de a-şi folosi expertiza pentru a contribui la eradicarea sărăciei.

Ziua este marcată începând cu data de 17 octombrie 1987.

sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

16 octombrie: Ziua mondială a alimentației

Publicat

în

Zi mondială dedicată alimentației

Ziua mondială a alimentaţiei este sărbătorită la 16 octombrie, în fiecare an.

Milioane de oameni din întreaga lume nu îşi pot permite o dietă sănătoasă, prezentând un risc ridicat de insecuritate alimentară şi malnutriţie. Încetarea foametei nu înseamnă doar aprovizionare. Astăzi se produce suficientă hrană pentru nevoile întregii lumi. Problema este accesul la alimente nutritive şi disponibilitatea acestora, lucruri din ce în ce mai dificile, din cauza provocărilor multiple.

La nivel mondial, peste 80% dintre persoanele extrem de sărace trăiesc în zone rurale şi multe se bazează pe agricultură şi resurse naturale pentru a trăi. De obicei, sunt oamenii cel mai puternic afectaţi de dezastrele naturale şi de cele provocate de om şi sunt adesea marginalizaţi din cauza sexului, originii etnice sau a statutului lor.

Decizia de a se marca Ziua mondială a alimentaţiei la 16 octombrie a fost luată în cadrul celei de-a XX-a sesiuni a Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO), care s-a desfăşurat la Roma, în perioada 10-28 noiembrie 1979.

sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

14 octombrie: Ziua internațională a reciclării deșeurilor electrice

Publicat

în

Zi internațională dedicată reciclării deșeurilor electrice

În fiecare an pe data de 14 octombrie este Ziua internațională a reciclării deșeurilor electrice și electronice (International E-Waste Day), prilej de a ne reaminti că printr-un simplu gest de colectare separată ne aducem contribuția la protecția mediului.

Deșeurile electrice prezintă una dintre cele mai mari rate de creștere. Doar în anul 2022 s-au generat la nivel mondial 24,5 milioane de tone de deșeuri electrice și electronice mici, iar multe dintre acestea au ajuns pe fluxuri informale, nemaiputând fi reciclate.

Pe lângă substanțele poluante, aceste deșeuri conțin și materiale ce pot fi reutilizate în economia circulară: plastic, fier, dar și materiale mai prețioase, cum ar fi argintul, aurul sau paladiul. Extragerea acestor materiale din deșeurile electrice și electronice prin procesul de reciclare asigură un management eficient al resurselor naturale.

sursa: ecologic.rec.ro

foto: ecotic.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba