Administrație
Dotare integrată cu materiale didactice, mobilier și echipamente IT pentru 20 de unități de învățământ din Alba Iulia
Alba Iulia: Dotare integrată cu materiale didactice, mobilier și echipamente IT pentru 20 de unități de învățământ
Într-un efort ambițios de a remodela peisajul educațional din oraș, Municipiul Alba Iulia a depus și a obținut finanțare pentru proiectul „Dotarea și digitalizarea unităților de învățământ preuniversitar din municipiul Alba Iulia și a unităților conexe – EDU-DOTARE ALBA IULIA- cod proiect F-PNRR-Dotari-2023-5580.
Investiţiile aprobate prin proiect acoperă toate nevoile centralizate din grădinițele, şcolile, liceele şi Palatul Copiilor din Alba Iulia:
Grădinița cu Program Prelungit Nr. 8 Alba Iulia
Grădinița cu Program Prelungit Nr. 11 Alba Iulia
Grădinița cu Program Prelungit Nr. 12 Alba Iulia
Grădinița cu Program Prelungit Nr. 13 Alba Iulia
Grădinița cu Program Prelungit Nr. 16 Alba Iulia
Grădinița cu Program Prelungit „Dumbrava Minunată” Alba Iulia
Grădinița cu Program Prelungit „Scufița Roșie” Alba Iulia
Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia
Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia
Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” Alba Iulia
Liceul Tehnologic „Dorin Pavel” Alba Iulia
Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia
Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia
Colegiul Tehnic „Apulum”
Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” Alba Iulia
Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia
Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia
Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia
Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” Alba Iulia
Palatul Copiilor Alba Iulia
La sfârșit de ianuarie 2024, respectiv început de februarie 2024, s-au lansat în platforma SEAP, cele trei mari licitații ale proiectului, aferente achizitiilor de mobilier, material didactic și echipamente digitale.
Valoarea totală estimată a celor trei licitații este de 21.007.109 lei, fără TVA.
Termenul limită de depunere oferte pentru achizițiile de mobilier și materiale didactice este 12 martie 2024, respectiv termenul limită de depunere oferte pentru achiziția de echipamente IT, 22 martie 2024.
Fiecare licitație este împărțită pe mai multe loturi. Soluția poate atrage mai mulți ofertanți, inclusiv IMM-uri, care altfel nu ar putea concura pentru contracte de dimensiuni mari. Acest lucru poate duce la prețuri mai competitive și la o calitate mai bună a serviciilor sau produselor achiziționate.În plus, este o modalitate flexibilă și eficientă de a gestiona achizițiile complexe, stimulând concurența, specializarea și participarea unui număr mai mare de companii, ceea ce poate duce la rezultate mai bune atât pentru entitățile achizitoare, cât și pentru ofertanți.
„Această inițiativă, unică prin amploarea și coerența sa, este concepută pentru a răspunde direct nevoilor elevilor și profesorilor din Alba Iulia, creând un mediu de învățare stimulativ, interactiv și adaptat noilor tehnologii. Prin dotarea școlilor din municipiu cu resurse de ultimă oră, ne asigurăm că fiecare elev din Alba Iulia are acces la o educație de calitate, egală și adaptată viitorului”, apreciază primarul Gabriel Pleșa.
Bugetul proiectului: valoarea eligibilă din PNRR este în cuantum 21.093.044,80 lei, valoarea TVA eligibil aferentă este de 4.007.678,51 lei, iar valoarea sumelor neeligibile este de 349.273,16 lei.
Perioada de implementare: de la data intrării în vigoare a contractului de finanțare, respectiv 26.07.2023 și până în 31.12.2024.
Obiectivul general al proiectului „Dotarea și digitalizarea unităților de învățământ preuniversitar din municipiul Alba Iulia și a unităților conexe – EDU-DOTARE ALBA IULIA este creșterea calității și diversificării ofertei educaționale prin dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe de la nivelul municipiului Alba Iulia, până la data de 31 decembrie 2024.
Proiectul este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României: Apelul de proiecte F-PNRR-Dotari-2023, Pilonul VI. Politici pentru noua generație\ Componenta C15: Educație.
Administrație
Ziduri de sprijin pe malurile pârâului Abrud
Ziduri de sprijin pe malurile pârâului Abrud
Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba, prin echipa de la Formațiile de lucru Câmpeni din cadrul Sistemului Hidrotehnic Turda, a realizat recent două ziduri de sprijin de 15 metri (pe malul drept) și respectiv 30 de metri (pe malul stâng) pe pârâul Abrud, în intravilanul orașului Abrud.
Zidurile au fost construite din blocuri tip LEGO, fiecare având o înălțime de 2,5 metri, și au fost amplasate pe o fundație rigidă din beton.
Pentru protejarea lucrărilor executate, în aval au fost amenajate un prag de fund din beton și o saltea din anrocamente. În perioada următoare, se vor efectua lucrări de reparații la pragul de fund amplasat amonte de confluența pârâului Abrud cu pârâul Cernița.
Toate lucrările sunt realizate conform Planului Tehnic 2024 al Administrației Apele Române Mureș.
Administrație
La Sebeș, investiții în infrastructura rutieră: Care este stadiul lucrărilor
La Sebeș sunt în derulare mai multe lucrări cuprinse în proiectele de modernizare a infrastructurii rutiere din oraș
În prezent, se lucrează intens pe străzile Doinei și Moților din municipiu.
Lucrările includ pe lângă modernizarea părții carosabile și amenajarea trotuarelor, parcărilor și spațiilor verzi.
De asemenea, se efectuează lucrări de amenajarea intersecțiilor, dar și a racordurilor cu străzile laterale. Intervențiile includ partea carosabilă, trotuare pietonale, accese la proprietăți, parcări, spații verzi, amenajarea intersecțiilor și racordurilor cu străzile laterale, asigurarea colectării și evacuării apelor pluviale, lucrări de siguranță rutieră. Resursele sunt asigurate printr-o finanțare nerambursabilă obținută prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny, a transmis primarul municipiului Sebeș.
Administrație
Start al turnării primului strat de asfalt pe DJ 107K în Alba
Start al turnării primului strat de asfalt pe DJ 107K în Alba
A început turnarea primului strat de asfalt pe DJ 107 K.
Vorbim de o investiție de 30 de milioane de lei a Consiliului Județean Alba.
Acest drum județean face legătura între DN1, Galda de Jos, Întregalde și Mogoș (intersectie cu Transapuseana). Investiția este derulată prin Programul Național Anghel Saligny.
E o lucrare de amploare care, printre altele, a presupus construirea de patru noi poduri și reabilitarea unui al cincilea. La final, drumul va fi modernizat în totalitate, în clipa de față lucrările vizând porțiunea dinspre Ivăniș spre Mogoș.
Termenul de finalizare a proiectului este aprilie 2026, dar autoritățile județene speră ca lucrările să fie încheiate în avans.
-
Știriacum o zi
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum o zi
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 5 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 5 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum o zi
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului