Eveniment
Seară lirică la Centrul Cultural Cugir: Când va avea loc evenimentul
Seară lirică la Centrul Cultural Cugir
Un concert de muzică lirică susținut de artiști ai Operei Naționale Române din Cluj-Napoca va avea loc sâmbătă 20 ianuarie, de la ora 19.00, la Centrul Cultural Cugir.
În program se vor regăsi arii și canzonete nemuritoare.
Invitațiile de participare pot fi obținute de la Centrul Cultural Cugir în baza unei donații minime de 35 de lei pe persoană.
Informații și rezervări la numărul de telefon 0258755767 sau la Centrul Cultural.
Eveniment
Spectacol cu Skepsis pe scena Casei de Cultură a Studenților Alba Iulia: Când va avea loc
Spectacol cu Skepsis pe scena Casei de Cultură a Studenților Alba Iulia
Marți, 26 noiembrie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, sunteți invitați la spectacolul Domnul de Pourceaugnac, după Moliere, o comedie clasică din repertoriul SKEPSIS.
Domnul de Pourceugnac este un gentilom prosper din Limoges, care soseşte în Paris pentru a se căsători cu Iulia, fiica lui Oronte, un gentilom parizian. Totul este aranjat, nunta nu e decât o formalitate, însă provincialul nostru este pe cale să descopere că în capitală multe lucruri nu sunt ceea ce par a fi și că în marele oraș îți poți face repede prieteni binevoitori care pot să te ajute dar și să îți facă viața un coșmar. Cea mai frumoasă zi din viața Domnului de Pourceaugnac aduce ca prin minune o serie întreagă de necazuri și probleme pe capul acestuia. Cum va reuși să scape… vom afla împreună, cu zâmbetul pe buze, cu mult haz de necaz.
„Moliere este unul dintre autorii noștri preferați. Umorul isteț, buna dispoziție, ironia, spiritul critic și atmosfera de convivialitate caracteristice operelor sale sunt principii specifice ale amprentei cu care compania de teatru Skepsis își marchează stilul și abordarea. Și pentru că în grupul skepsis se formează artistic an de an tineri elevi și studenți, dorim să încheiem anul 2024 cu un spectacol în care o parte dintre aceștia vor urca pe scenă alături de actorii cu experiență pe care îi avem, cu încrederea că vom trăi împreună o seară memorabilă!”, a declarat Viorel Cioflică, coordonator Skepsis.
Biletele (20 lei pentru adulți; 10 lei pentru elevi, studenți pensionari) pot fi achiziționate de la secretariatul Casei de Cultură a Studenților, zilnic, între orele 09.00-15.00 și în ziua spectacolului până la ora 18.30. Fondurile obținute astfel sunt direcționate exclusiv spre susținerea proiectului cultural ”Stagiunea cu Skepsis 2024”.
Spectacolul este prezentat în cadrul proiectului Stagiunea cu Skepsis 2023 – un proiect care urmăreşte implicarea tineretului în diversificarea ofertei cultural-artistice a oraşului şi participarea civică la viaţa socioculturală. Prin acest proiect Grupul Skepsis formează tineri actori, dezvoltă colaborări cu artişti din ţară şi din străinătate, pregăteşte şi oferă în mod riguros şi sistematic publicului albaiulian spectacole de teatru şi divertisment pe întreg parcursul anului.
Parteneri: Primăria Municipiului Alba Iulia; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Fundaţia „Inter-Art” Aiud; Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia; Muzeul Național al Unirii Alba Iullia; Bibliotca Județeană ”Lucian Blaga” Alba
Eveniment
Eveniment dedicat prevenirii consumului de droguri, la UAB
Eveniment dedicat prevenirii consumului de droguri, la UAB
Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a găzduit un eveniment deosebit, dedicat prevenirii consumului de droguri, în cadrul proiectului „Viitorul tău, Alegerea ta! Împreună pentru Prevenirea și Combaterea Consumului de Droguri”, realizat în parteneriat cu Penitenciarul Aiud, Instituția Prefectului Alba, Inspectoratul de Poliție Județean Alba și Centrul Regional Antidrog Alba Iulia.
Peste 150 de studenți și cadre didactice s-au alăturat unei experiențe interactive, construite în jurul unui dialog autentic cu trei persoane private de libertate din Penitenciarul Aiud, foste consumatoare de alcool și substanțe interzise. Dialogul a fost facilitat și realizat sub îndrumarea reprezentanților Penitenciarului Aiud, comisarul șef de poliție penitenciară Ciprian Sabău, director adjunct Educație și Asistență Psihosocială și a psihologului Florin Badale.
Întâlnirea a fost împărțită în două sesiuni distincte, aducând în prim-plan povești de viață marcante și lecții impresionante.
Pe parcursul celor două sesiuni distincte, participanții au ascultat mărturii despre impactul devastator al consumului de droguri și au avut posibilitatea să adreseze întrebări despre deciziile și circumstanțele care au condus la comportamente infracționale.
„Fiecare poveste de viață a devenit o lecție valoroasă pentru tinerii din comunitatea academică. Acest eveniment reflectă angajamentul universității noastre de a promova un mediu educațional sănătos și de a contribui activ la prevenirea consumului de substanțe interzise în rândul tinerilor”, se arată într-un comunicat de presă al UAB.
Eveniment
Conferințe duhovnicești, în Postul Nașterii Domnului, organizate de ASCOR Alba Iulia
Conferințe duhovnicești, în Postul Nașterii Domnului, organizate de ASCOR Alba Iulia
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, în perioada Postului Nașterii Domnului, Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR) – Filiala Alba Iulia organizează o serie de conferințe duhovnicești. Întâlnirile vor avea loc în Aula Mare „Dumitru Stăniloae” din incinta Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, în zilele de 28 noiembrie, 5 decembrie și 12 decembrie.
Prima întâlnire din acest post se va desfășura joi, 28 noiembrie, avându-o ca invitată specială pe Stavrofora Maria Magdalena Gherghina, care va susține conferința intitulată „Practica rugăciunii în viața unui tânăr și nevoia de călăuzire duhovnicească”. Maica Maria Magdalena Gherghina este stareța Mănăstirii Dragomirna (Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților). În paralel cu nevoința specifică viețuirii monahale, preacuvioșia sa a manifestat pe parcursul timpului o preocupare intensă pentru studiu, cercetând cu minuțiozitate arhiva Mănăstirii Dragomirna. Ulterior, Stavrofora Maria Magdalena a obținut titlul de doctor în Istorie.
Invitatul celui de-al doilea eveniment duhovnicesc este părintele arhid. lect. univ. dr. Adrian-Sorin Mihalache, cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. În data de 5 decembrie, sfinția sa, licențiat în Matematică și în Teologie, va rosti prelegerea intitulată „Capcanele inteligenței și smerita cugetare. Despre conștiința limitelor și importanța ei în educația adolescenților și în viața spirituală”. Părintele Adrian-Sorin Mihalache este doctor în Filozofie (2011), doctor în Medicină (2023) și doctorand în Teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.
Cea de-a treia conferință, programată în data de 12 decembrie, îl va avea ca invitat special pe Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei. Ierarhul va susține conferința intitulată „Comuniune activă în Liturghie. Bucurie sfântă sau automatism religios?”. Preasfinția Sa a absolvit cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu în anul 1994, studiind ulterior la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Atena. În urmă cu 29 de ani, a fost tuns în monahism la Mănăstirea Hodoș-Bodrog din Arhiepiscopia Aradului. În data de 8 iulie 2007, a fost hirotonit arhiereu de către Mitropolitul Nicolae Corneanu al Banatului.
Cele trei întâlniri duhovnicești vor debuta, în zilele programate, la ora 18.00. Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, conferințele fiind transmise în direct pe pagina oficială de Facebook ASCOR Alba Iulia.
-
Știriacum 4 zile
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 4 zile
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 5 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum o zi
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani
-
Știriacum o săptămână
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum o săptămână
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 4 zile
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum 2 săptămâni
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie