Rămâi conectat

Știri

Peste 4 milioane de lei pentru modernizarea drumul „Pe urmele lui Avram Iancu”: Licitația, lansată în SEAP

Publicat

în

Peste 4 milioane de lei pentru modernizarea drumul „Pe urmele lui Avram Iancu”: Licitația, lansată în SEAP

Primăria Comunei Avram Iancu a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru achiziția unor lucrări de îmbrăcare a străzilor, în cadrul proiectului „Modernizare infrastructură rutieră în comuna Avram Iancu „Pe urmele lui Avram Iancu””. Valoarea totală a investiției este de 4.314.063,36 de lei, fără TVA.

Necesitatea modernizării INFRASTRUCTURII RUTIERE IN COMUNA AVRAM IANCU vine din nevoia de a crea o infrastructură adecvată potrivit noilor cerințe și standarde. Astfel proiectul reprezintă o necesitate a autorității locale în ceea ce privește infrastructura de iluminat Lucrările sunt necesare în vederea îmbunătățirii nivelului de trai în comuna AVRAM IANCU pentru asigurarea unor condiții de calitate cetățenilor.

Beneficiile anticipate de către autoritate sunt legate de gradul ridicat de accesibilitate al locuitorilor la servicii de calitate si de crearea premiselor de dezvoltare economica a zonei.

În anii 2009-2018 a avut loc modernizarea infrastructurii de utilități publice ceea ce a creat premisele nevoii de dezvoltare multisectorială.

Varianta constructiva de realizare a investiţiei:

Drumuri cu o bandă de circulaţie pe lungimea de 5,81 km.

Structura rutieră elastică, formată din 4cm BA16 (beton asfaltic), sau BAR16 (beton asfaltic rutier); 6cm BAD22,4 (beton asfaltic deschis), 20cm piatră spartă amestec optimal (0-63)mm, 10cm balast sau material mărunt de carieră, aşezate pe o zestre proprie de piatra si pământ în grosime de 30cm. Mixturile asfaltice se procură din zona Alba lulia şi se transportă pe o distanţă de 105 km. Această structură rutiera se adoptă şi pentru o lungime de 20 m din uliţele laterale, pe care drumul le intersectează.

Sistemul de scurgere a apelor este format din rigola de acostament, rigole carosabile şi şanţuri din pământ, iar descărcarea se realizează prin podeţe tubulare tip „METALIC” cu diametrul de 600mm, iar în zonele cu ravene se vor monta podeţe tubular tip „METALIC” cu diametrul de 1500mm, şi două podeţe cadru tip „C3” din elemente prefabricate (3C3+4A3+2T3)

În zonele unde nu exista posibilitatea amplasării podeţelor se recurge la descărcarea prin rigole carosabile dispuse transversal, aşezate pe o fundaţie din beton.

Lucrările de susţinere şi protecţie a drumurilor sunt realizate prin ziduri de sprijin la rambleu din zidărie de piatră cu mortar de ciment, gabioane şi anrocamente.

Lucrări accesorii: parapet metalic, marcaje şi indicatoare de circulaţie.

Trasarea marcajelor

Trasarea punctelor va fi făcută pe partea carosabila folosind mijloacele de trasare corespunzătoare.

Suprafeţele vor fi bine curăţate şi uscate înainte de începerea aplicării marcajului.

Suprafeţele marcate anterior vor fi curăţate mecanic; o Amorsa şi vopseaua vor fi aplicate conform instrucţiunilor producătorului.

Consultantul va verifica trasarea înainte de a se face marcajul final.

La execuţia marcajului rutier, se va ţine seama de următoarele:

Tipul îmbrăcăminţii rutiere şi rugozitatea suprafeţei; o Carte a marcajului (filmul marcajului);

Tehnologia de marcaj (pre-marcaj, pregătire utilaj, pregătire suprafaţă, pregătire vopsea)

Dozaj de vopsea, dozaj de microbile

Execuţia lucrărilor se face conform instrucţiunilor producătorului, astfel: pre-semnalizare a sectorului

Pozare conuri pentru protecţia vopselei ude

Protejarea vopselei ude împotriva deteriorării marcajului până la uscare; recuperarea conurilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

30 noiembrie, obicei important de Sfântul Andrei: Ce trebuie să faci în această zi

Publicat

în

Creștinii ortococști îl celebrează pe 30 noiembrie pe Sfândul Andrei: Ce trebuie să faci în această zi

Conform credinței populare, strigoii morți și strigoii vii ies pe străzi și se luptă, iar câteva tradiții vin „să lupte” cu acest rău. Despre una dintre ele, citeşte pe radiounirea.ro.

Noaptea Sfântului Andrei este poate cea mai misterioasă și încărcată de magie sărbătoare creștină. Mai este cunoscută și ca noaptea fără somn, noaptea lupilor, a strigoilor, a deschiderii cerurilor, noaptea farmecelor sau noaptea morților vii. De Sfântul Andrei, totul începe în amurg, înainte să se stingă ultimele străluciri ale soarelui. Nimeni nu mai iese afară. Începe noaptea când strigoii umblă prin lume și răpesc oameni.

Acum trebuie păzit usturoiul, căci e singurul de care se tem strigoii și nu trebuie cu niciun chip să-l fure pe cel nedescântat. Cine a trăit o astfel de noapte a nedormirii știe că este un spectacol fascinant. Păzitul usturoiului trebuie să fie o petrecere, un soi de șezătoare, cu povești și glume, pentru a da impresia morților-vii că n-ai habar de chemarea lor, dar istoriile sunt dintre cele înfricoșătoare, mai ales dacă sunt spuse cum trebuie și însoțite de șuierul vântului de afară.

Spiritele morților și strigoii-oameni

În popor se crede că în noaptea de Sfântul Andrei ies și umblă strigoii, spiritele morților care, la înmormântare, nu au ajuns în lumea de dincolo sau care nu mai vor să se întoarcă acolo. Trec noaptea și strigă pe nume sau miorlăie ca pisica. Mai există și cei vii, strigoii-oameni, cei cărora le-a murit moartea. Aceștia sunt foarte periculoși pentru că pot lua viața rudelor, aduc boli, le bântuie somnul și cheamă grindina. În noaptea aceasta, morții vii fură orice obiect ascuțit uitat pe afară, se duc la hotare și la răspântii de drumuri întunecate și se bat cu strigoii-oameni până la al treilea cântat al cocoșilor. Pe morții vii îi poți recunoaște a doua zi după zgârieturile de pe față. Când nu au cu cine să se lupte, se duc pe la casele oamenilor. Pentru a-i opri, trebuie unse intrările cu usturoi: ferestrele, ușile, hornurile, scările, clanțele și, în plus, un clește și fierul toporului. Se mai spune că pentru a opri intrarea strigoiului în trup de om, e nepărat să mănânci usturoi și să te ungi pe frunte, pe piept și la încheieturi. Dacă nu găsesc pe unde să intre în casă, atunci vor încerca să-i cheme pe oameni afară. Vin și strigă la fereastră sau la ușă, strigă pe nume, cu glas de om aflat în suferință. D-aia li se mai spune și strigi. Dacă răspunzi, te muțește, iar dacă ieși din casa îți fură sufletul și te face mort viu. Dacă taci și nu te miști, pleacă, se duce în treaba lui și încearcă la alții care n-au mâncat usturoi.

Farmece de aflare a ursitei

În zorii zilei de 30 noiembrie, lupul coboară în drumurile omului, devine mai sprinten, își poate îndoi gâtul, care altminteri e țeapăn. Oamenii zic că azi își vede coada. Este ziua în care nimeni nu trebuie să plece la drum pentru că e posibil să nu se mai întoarcă. În ziua de Sf. Andrei nu se mătură, nu se duce gunoiul, nu se piaptănă, trebuie să ai grijă să nu te rănești, să nu faci pomană și să nu dai nimic împrumut. Oamenii spun că dacă nu muncești lupul nu se apropie de tine, dar dacă în soarta ta scrie altfel, atunci primejdia nu se poate îndepărta, căci peste cele hotărâte de sfânt nimeni nu poate trece. Se spune că în noaptea de Sf. Andrei se deschide cerul pentru vrăji și farmece de aflare a ursitei. Fetele nemăritate toarnă într-un vas nouă ceșcuțe cu apă și le pun sub icoana sfântului. A doua zi, înainte să dea prima geană de lumină, le măsoară cu aceeași căniță. Dacă pe fundul vasului mai rămân fie și numai câteva picături de apă vor avea noroc, dar dacă ultima cană nu se umple bine, nu se vor mărita. Se pun sub cap 41 de boabe de grâu și visezi chipul celui sortit, că vrea să-ți ia grâul. Alte fete merg la fântână, aprind o lumânare rămasă de la Paști și o coboară cu găleata. În jurul gurii fântânii trebuie puse nouă potcoave, nouă fuse, nouă ace, trei cuțite și o coasă. Cea care are curajul să facă asta și să nu spună nicio vorbă înainte ca apa să se lumineze bine, se spune că i se arată toată soarta ce-o va avea, bună sau rea.

Usturoi de leac

La miezul nopții, se dezleagă limbile animalelor și toate vorbesc între ele, dar îți trebuie curaj să le asculți. Dacă îți ții firea și nu scoți o șoaptă, poți să afli de la ele locul comorilor ascunse, numele ucigașilor neprinși, tainele de spovedanie și câte și mai câte. Pe toate ești legat să nu le spui nimănui, niciodată, altfel te vei schimba într-un mort viu. Bătrânii zic că azi, din porunca Sfântului, lumina zilei se arată mai devreme cu nouă clipiri de pleoapă, ca toate relele să fugă la locurile lor, pe tărâmul celălalt. În aste nouă clipiri de pleoapă se deschid cerurile și coboară îngerii ca să gonească strigoii, moroii și duhurile relei. Dimineața se împarte pâinea de pe masă în dumicați și fiecare primește un păhărel de rachiu și doi căței din usturoiul păzit. Poți să-l porți la drum lung, ca să nu dai fața cu moartea sau cu ăl rău și să-l ții de leac peste iarnă, de sperietură, descântec, deochi ori sughiț. Nu râde căci nebănuite sunt tainele Sfântului!

Sursa:mistica.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Mesaje de Sfântul Andrei: Urări şi felicitări pe care le puteţi trimite celor dragi

Publicat

în

Ziua de 30 noiembrie este şi sărbătoare naţională, deci zi liberă, însă asta nu înseamnă că nu vă puteţi „deranja” rudele, prietenii sau şefii cu urări de bine

Credincioşii îl prăznuiesc, pe 30 noiembrie, pe Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României şi apostolul care a răspândit creştinismul pe teritoriul ţării noastre.

Pe lângă cadoul pe care îl oferiți celor care își sărbătoresc onomastica, un mesaj, o declarație, un SMS, o felicitare este binevenită.

„Azi, de ziua numelui, iţi urez si eu sa fii iubit(ă) şi să ai parte de tot ce iţi doreşti. La mulţi ani!”

„La mulţi ani de Sfântul Andrei! Să ai parte de multă sănătate, bucurii, împliniri şi să te bucuri de această zi frumoasă mereu!”

„La mulţi ani şi mult noroc în această zi specială. Îţi dorim să ţi se îndeplinească toate dorinţele. Sănătate şi numai bucurii!”

„Azi fiind o mare sărbătoare, Sfântul Andrei şi ziua numelui tău, primeşte din partea mea multe urări de bine, fericire, mult noroc şi împlinirea tuturor dorinţelor!”

„Fie ca din această zi Sfântă, în drumul lin al vieţii tale să răsară mereu câte-o rază de soare care să-ţi aducă fericire şi bucurie. Multă sănătate şi un sincer La mulţi ani!”

„Sper ca ziua numelui tău să îţi aducă multe motive de a sărbătorii. La mulţi ani, Andrei/ Andreea!”

„De ziua numelui tău cele mai frumoase dorinţe să devină realitate. La multi ani, Andrei!”

„La mulţi ani şi fie ca Sfântul al cărui nume îl porţi să te călăuzească mereu!”

„Apostulul Andrei să îţi călăuzească paşii, să îţi aducă bucurie în suflet şi să fie întotdeauna cu tine! La mulţi ani!”

„Fie ca din această zi sfântă, în drumul lin al vieţii tale să răsară mereu câte-o rază de soare care să-ţi aducă fericire şi bucurie. La mulţi ani de Sfântul Andrei!”

„Fie ca toate întâmplările frumoase şi spiritul acestei zile să te însoţească pretutindeni. Îţi doresc o zi de Sfântul Andrei cât mai frumoasă!”

„Fie ca sfântul ce te protejază să-ţi aducă mult noroc, fericire şi împliniri. Să ai o zi minunată!”

„Ziua numelui să-ţi fie plină de realizari şi să te bucuri mereu de orice lucru frumos din viaţa ta! La mulţi ani, Andrei!”

„Pentru că este o zi specială pentru tine, mă alătur şi eu celor ce-ţi doresc din adâncul sufletului numai bine. La mulţi ani, Andrei/ Andreea!”

„Dacă toată lumea îţi doreşte ca această zi să fie una minunată, eu iţi urez ca toate zilele ce urmează să fie pline de bucurii şi realizări şi să îţi umple sufletul de voie bună. La mulţi ani, Andrei/ Andreea!”

„Trandafirii pe care i-ai adunat în cununa vieţii tale, lasă-i astăzi să se împletească într-un buchet al implinirii. Fie ca florile iubirii să-ţi împodobească viaţa şi să-ţi vezi împlinite toate dorinţele. La mulţi ani, Andrei/ Andreea!”

„Andrei/ Andreea, te felicit cu ocazia zilei de naştere şi îţi urez un cer senin, un soare strălucitor, fericire deplină şi tot ceea ce este mai pur şi mai luminos. Fie ca această sărbătoare să-ţi aducă în dar realizarea tuturor visurilor.”

„Scumpă Andreea, îţi doresc să îţi sărbătoreşti ziua numelui înconjurată de sănătate, fericire şi de privirile pline de iubire ale celor dragi ţie!”

„Îţi urez să ai o zi a numelui la fel de colorată precum aripile unui fluture, la fel de fericită precum cântecul privighetoarei şi la fel de frumoasă precum o gradină plină cu flori.”

„De Sfântul Andrei, fie ca cei dragi să te înconjoare cu caldura sufletelor lor într-o seară magică, iar fericirea să te ia în braţele ei în acest moment special!”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Noaptea de 29 spre 30 noiembrie este specială pentru fetele de măritat, ele își pot afla ursitul

Publicat

în

Sfântul Andrei, prăznuit în fiecare an pe 30 noiembrie, este unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus, considerat și ocrotitorul României sau patronul spiritual al românilor, fiind cel despre care se crede că a adus pentru prima dată religia creștină pe teritoriul României.

Potrivit tradiției fetele de măritat pot să afle cine le este sortitul dacă respectă cu strictețe câteva reguli. Pentru a şti cine le va fi soţ, fetele trebuie să apeleze la celebra turtă coaptă din aluat foarte sărat.

Noaptea de 29 spre 30 noiembrie este specială pentru fetele de măritat, ele își pot afla ursitul.

Jumătate din această turtă trebuie mâncată înainte de culcare pentru a face sete, iar cealaltă jumătate pusă în ştergar sub pernă până dimineaţă.
Visul în care un tânăr vine să-i aducă apă de băut tinerei fete, va fi visat numai dacă măritişul va avea loc în perioada ce urmează postului. Dacă viitorul soţ refuză să apară în vis cu apă de băut, atunci faţă respectivă va trebui să mai aştepte.

Și femeile măritate trebuie să fie foarte atente în ajun de Sf. Andrei, deoarece acum se cere protejarea gospodăriei şi a animalele în faţă fiarelor de pădure. Pentru a reuşi acest lucru tradiţia spune că toate obiectele tăioase trebuie legate cu sfoară şi puse bine, să nu poată fi găsite în ziua sărbătorii. Toate muncile bucătăriei începînd de la tăiatul pâinii şi până la gătitul mâncăurilor trebuie terminate înainte de miezul nopţii. Pieptenele vine de asemenea că obiect interzis de Sf. Andrei, aşa că toate coafurile vor fi făcute în ajun.

Dinții pieptenelui au echivalent simbolic ghearele sălbăticiunilor şi de aceea trebuie pus sub sfoară, bine legat lângă celelalte obiecte casnice tăioase. Toate aceste obiceiuri se mai păstrează și astăzi în satele din Maramureș.

Se spune că:

– Un fir de busuioc aşezat sub pernă face că în vis să apară imaginea ursitului.

– În alte părţi se foloseşte metoda „făcutului cu ulcica”: singura în fata sobei, fata întoarce un vas nou de lut pe fundul căruia lasă să ardă 3 cărbuni. Rostind o incantaţie ea roteşte uşor vasul şi atrage atenţia celui iubit.

– Un alt obicei pentru a ghici viitorul consta în a privi un pahar cu apa neîncepută în care aruncă o verighetă sfinţită de preot în mijlocul căruia apare chipul ursitului.

– Tot pentru aflarea viitorului o fată dezbrăcată se aşează între două oglinzi cu o lumânare în fiecare mână şi priveşte intens în oglinda din faţă. Se spune că în oglinda din spate i se reflecta scene din viitor şi imaginea viitorului soţ.

– Ca să-ţi visezi ursitul trebuie să-ţi pui sub pernă 41 de boabe de grâu. Dacă visezi pe cineva că-ţi ia grâul, atunci sigur te vei mărita.Ţ ine minte figura căci acela e bărbatul ursit.

– Noaptea înainte de culcare se pune sub pernă un pieptene şi o oglindă, se spune că ai să-ţi vezi ursitul.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba